Kış Tatiline Hazırlık: Kayak Yapmak İçin Gerekenler Listesi

Kasım ile birlikte kendini yavaş yavaş hissettirmeye başlayan kış mevsimi, çok özlediğimiz, eğlence dolu kayak ve snowboard zamanının geldiğini de müjdeliyor.

Unutulmaz kış tatilleri için detaylı bir hazırlık süreci şart. Kış tatillerinin olmazsa olmazı kayak kıyafetleri ise ilk kez bu deneyimi yaşayacak kişiler için kış tatiline hazırlık sürecini oldukça detaylı ve uğraştırıcı hale getirebiliyor. Geçireceğiniz zamanın kalitesinde kullanacağınız ekipmanların özelliklerinin son derece etkili olduğunu unutmayın. Bu yüzden kış sporlarıyla iç içe bir tatil planlıyorsanız, kayak tatili kıyafetleri seçmeyi asla hafife almamalısınız. Bu süreç boyunca ihtiyacınız olacak kayak ve snowboard ekipmanlarını merak ediyorsanız, bu yazı sizin için.

Kayak Yapmak İçin Gerekli Ekipmanlar Nelerdir?

Kayak ve snowboard söz konusu olduğunda kullanacağınız ekipmanlar hayati önem taşıyor. Hem güvenliğiniz hem de hiçbir detayın alacağınız keyfin önüne geçmemesi için nokta atışı yapmanızı sağlayacak, adeta sağ kolunuz olacak ekipmanlara ihtiyaç duyacaksınız. Liste uzun ve dikkat edilmesi gereken çok şey var. İşte kayak için olmazsa olmaz en iyi kayak kıyafetleri:

●     Kayak gözlüğü

Kayak pisti kardan dolayı sonsuzluğu çağrıştıran ve adeta kar körlüğü yaşayabileceğiniz çarpıcı bir beyazlığa sahip. Bu noktada kayak ve snowboard gözlüğü kesinlikle sahip olmanız gereken ekipmanların başında geliyor. Filtreli camlarıyla beyazın çarpıcı etkisini kıran ve gözlerinizi rahatlatan kayak gözlükleri bir kez sahip olup her zaman kullanabileceğiniz yatırımlık parçalar arasında yer alıyor. Güvenli bir kayak için ihtiyacınız olan gözlüğü, Oakley’den Quicksilver’a, Rossignol’fan Roxy’e pek çok markaya ev sahipliği eden Beymen’de bulabilirsiniz.

●     Kask

Her ne kadar kayak ve snowboardun öncelikle eğlenceli ve keyifli yanlarından bahsetsek de güvenlik konusundan da en az o kadar bahsetmek gerekiyor. Kar gibi kontrolü zor ve kaygan bir zemin üzerinde düşmek ya da yuvarlanmak pek de şaşırtıcı değil. Böyle durumlara karşı başınıza darbe almamak için mutlaka yüksek koruyuculuğa sahip bir kaskınız olmalı. Önlem almak için favorilerimizden olan Anon’un çocuk, kadın ve erkek modellerine göz atmak isteyebilirsiniz.

●     Bot

Vücudumuzun en hızlı ve kolay şekilde üşüyen bölgeleri kulaklarımız, ellerimiz ve ayaklarımızdır. Bu noktada oldukça önemli olan botlar ayaklarınızın sıcak kalması için olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Kayak ekipmanları daha az moda kaygısı güdülerek ve işlevsellik ön planda tutularak üretilse de söz konusu kadın kar botu tasarımları olduğunda ise konu biraz farklılaşıyor. Özellikle Balmain ve Moncler markalarının lüks kayak kıyafetleri ile kayak tatili kıyafetlerinizin stil dozunu yükseltebilirsiniz.

●     Eldiven

Vücut sıcaklığını korumak için oldukça önemli bir role sahip olan eldivenler, sağlam ve kalın yapılarıyla konfor vadediyor. Ellerinizi sıcak ve kuru tutarken, geniş renk yelpazesiyle de zevkinize hitap edecek kayak eldivenleri Beymen’de sizi bekliyor.

●     Çorap

Kış sporları denildiğinde termal kayak kıyafetleri ve ekipmanları mutlaka çantanıza eklemeniz gerekenlerin başında geliyor. Tıpkı içliklerdeki gibi termal özelliğe sahip olan çorap türlerini tercih etmelisiniz. Kayak ve snowboard görünümleri için tercih ettiğiniz her ekipmanla vücudunuzun her bir bölgesini koruma altına aldığınızı unutmayın.

●     Bere

Kaskların yanı sıra sahip olmanız gereken bir diğer ürün de başınızı ve kulaklarınızı sıcacık tutacak berelerdir. İncelikleri, hafiflikleri ve ısıyı adeta ikiye katlayan dokularıyla birlikte polar, yün ve kaşmir bereler, kayak pistinde hep yanınızda olmasını isteyeceğiniz ekipmanlar arasında.

●     Güneş Kremi

Bu listede güneş kremi başlığını görünce şaşırmış olabilirsiniz fakat yalnızca yazın değil kışın da güneş kremi kullanılmalıdır. Özellikle kış sporlarında güneş kremi olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Bunu temel sebeplerinden biri, kış mevsiminde ozon tabakasının daha ince olması ve daha yoğun ultraviyole ışınlarına maruz kalmamız. Kar ve buz da ultraviyole ışınlarını yansıttığı için doğru koruma güneş kremi kullanımından geçiyor. Clarins, Beauty Omelette ve Clinique güneş kremleri, Beymen’de bulabileceğiniz seçkin ürünlerden sadece birkaçı.

●     Boyunluk

Kayak ya da snowboard yaparken risk oluşturduğu ve hareket alanını kısıtladığı için atkı kullanmak tehlikelidir. Bunun yerine balıkçı yaka kazaklar ve boyunluklar tercih edebilirsiniz. Hem boyunluk hem de bere olarak kullanabileceğiniz, mükemmel işlevselliğe sahip bir ekipman için ise Merrell’in farklı renk seçenekleri sunan boyunluk modelini mutlaka inceleyin.

Snowboard Seçimi Nasıl Yapılır?

Farklı boyutlara ve özelliklere sahip snowboard tahtası modelleri gözünüzü korkutmasın. Bilmeniz gereken birkaç püf noktasıyla kendiniz için en uygun tahtayı seçebilirsiniz.

  • Snowboard türleri: Seçenekleriniz arasında all-mountain, freestyle, freeride, powder ve splitboard seçenekleri bulunuyor. Sizin için doğru olan snowboard tahtası, ne tür arazi ve kar koşullarında kullanmayı düşündüğünüze bağlı.
  • Camber ve rocker snowboard tahtaları: Aralarından seçim yapabileceğiniz birçok farklı camber ve rocker snowboard tahtası vardır. Bakımlı pistlerde hızlı sürmeyi planlıyorsanız, camber tahta iyi bir seçim. Ancak yumuşak karda sürmek için muhtemelen düz, rocker, camber/rocker veya flat/rocker bir tahta isteyeceksiniz.
  • Snowboard genişliği: Sizin için doğru genişlikteki bir snowboard tahtasının üzerine bastığınızda botlarınız tahtanın kenarlarından dışarı taşacaktır. Diğer yandan botlarınız tercih ettiğiniz snowboard tahtasından çok fazla dışarı çıkarsa, bu durum da tahta üzerinde kontrolü kaybetmenize neden olabilir.
  • Snowboard şekli: Yüksek hız elde etmek için tek yönlü bir tahta, düz pistler ve rampalarda kullanım için gerçek bir twin tahta ya da dağ için directional twin tasarımlı bir snowboard tahtası seçebilirsiniz.
  • Snowboard uzunluğu: Genel bir kural olarak, bir snowboard tahtasını zemine sabitlediğinizde tahtanın en üst noktası burnunuzla çeneniz arasında bir yere ulaşmalıdır. Ancak tahta seçiminde kilonuz da bir etken. Daha kesin bir bilgiye ulaşmak isterseniz uygun kilo ve snowboard tahtası uzunluklarının yer aldığı aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz.

 

Snowboard Uzunluk Tablosu

Sürücü Ağırlığı (kg)

Snowboard Uzunluğu (cm)

50-55

128–136

52–60

133–141

57–61

139–147

61–65

144–152

64–70

149–157
68–75

154–162

72–79

159–167

77–84

160+

82–89

160+

86–93

160+

 

Snowboard yaparken kullanılan malzemeler ve snowboard ekipmanlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Kayak İçin Gerekli Kıyafetler Nelerdir?

Kayak kıyafetleri söz konusu olduğunda temel ve gerekli parçalardan oluşan kaliteli kayak sporu kıyafetleri öne çıkıyor. Yıllardır belirli siluetler üzerinden ilerleyen tasarımlar, moda kaygısının yanı sıra işlevsel bir amaçla şekilleniyor. Eğer kayak yapmaya yeni başlıyorsanız, hazırladığımız kışlık hazırlık listesi sizin için kesinlikle kurtarıcı olacak. Kadın ve erkek kayak kıyafetleri arasında sahip olmanız gereken kilit parçaları ve “Kayak ve snowboard yaparken ne giyilir?” sorusunun cevabını merak ediyorsanız, okumaya devam edin.

●     Mont

Sizi soğuğa karşı bir kalkan gibi koruyan montlar, elbette listenin en önemli parçalarından biri. Kayak ve snowboard montu seçerken hafif, yalıtımlı ve su geçirmez olmasına özen göstermek gerekiyor. Böylece sıcaklığınızı koruyabilir, daha rahat hareket edebilir ve snowboard tahtanız ya da kayak ekipmanlarınız üzerinde ihtiyacınız olan dengeyi daha kolay sağlayabilirsiniz.

●     Pantolon

Kış sporlarına hazır olmak için bir diğer önemli parça ise kesinlikle pantolonlar. Kayak ve snowboard pantolonu modelleri, soğuğa karşı etkili kumaşları ve teknik cepleriyle her görünümde olmazsa olmaz bir yere sahip. Hareket alanınızı kısıtlamayacak tasarımlar seçmeye özen gösterin.

●     Tulum

Tulumlar moda dünyasındaki sadakatini kayak sporunda da göstermeye ve günü kurtarmaya kayak pistlerinde de devam ediyor. Tek parça yapısıyla konforlu ve sıcak bir hareket alanı sağlayan tulumlar yeni başlayanlar için kolay bir adaptasyon süreci vadediyor. Balmain, Moncler Grenoble, Miu Miu ve Goldbergh markalarının çarpıcı kayak tulumu modelleri, Beymen’de sizi bekliyor.

●     İçlik

Kayak için adeta olmazsa olmazların başında termal içlikler yer alıyor. Her ne kadar teknik dış giyim ürünleri tercih ederseniz edin, vücut ısınızın korunması tamamen tercih ettiğiniz termal içliklerin kalitesine bağlı. Alt ve üst olarak ayrı ayrı bulabileceğiniz bu parçalar alacağınız keyfi tam anlamıyla ikiye katlayacak güce sahip.

Kayak Kıyafeti Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

  • – Kayak kıyafeti alırken öncelikle teknik ve profesyonel ekipmanlar konusunda güvenilir markaları tercih etmenizi öneririz.
  • – Alacağınız parçaların her birini “üç katman giyim sistemi” çerçevesinde seçmelisiniz. Bu sisteme göre giysilerinizin ilk katmanı termal içliklerden, ikincisi polar ceket, balıkçı yaka kazak veya bir gömlekten ve üçüncü katman ise mont ya da ceketten oluşmalıdır.
  • – Seçeceğiniz parçaların kalınlığı ve ağırlığını noktasında ise bulunduğunuz mevsim belirleyici olacaktır. Örneğin soğuk kış ayları yerine bahar aylarında kayak yapıyorsanız, kalın kış montları yerine orta kalınlıkta koruyucu yelekleri tercih edebilirsiniz.
  • – Giydiğinizde hareket alanınızı kısıtlamayacak ne çok dar ne de çok bol ürünleri göz önünde bulundurmalısınız.
  • – Bunun yanı sıra seçtiğiniz ürünlerin kumaş kaliteleri ve özellikleri de oldukça önemli. Ürün kumaşlarını incelediğinizde her zaman için kar ve yağmura dayanıklı, su ve rüzgar geçirmez, termal özelliği olan kumaşlara odaklanmalısınız. Tüm bu özellikleri göz önünde bulundururken seçtiğiniz kumaşın nefes alabilen kumaşlardan olmasını da oldukça önemli.

Kayak Kıyafetlerinin Özellikleri

Kayakta giyilecek kıyafetlerin en temel özelliğinin kullanıcıya konforlu ve güvenli bir deneyim yaşatmaya yönelik olması gerekiyor. Bu noktada pantolonlardan montlara, şapkalardan tulumlara tercih edilen her ürünün termal özelliğinin olması, rüzgar ve su geçirmemesi hayati bir önem taşıyor. Özellikle termal kayak kıyafetleri sadece kayak ve snowboardun değil, soğuk bir kış gününün tadını çıkarmanız için olmazsa olmazlardan.

Tüm bunların yanı sıra kış tatiline çıkarken bavulunuza koymanız gerekenler konusunda daha fazla tüyoya ihtiyacınız varsa “Kış Tatili Zamanı” yazımıza mutlaka göz atın ve seçkin markaların, stil dozunuzu yükseltecek sonbahar/kış sezonu tasarımları için Beymen.com’u ziyaret edin!

 

Kaynakça:

https://www.rei.com/learn/expert-advice/snowboard.html

Comments are closed.