Tütsü Ne İşe Yarar? Doğal Tütsüler İle Enerjinizi Temizleyin

Farklı koku çeşitleriyle uyandırdıkları farklı hisler, estetik görüntüleriyle dekorasyona kattıkları mistik dokunuş, pek çok insan için tütsüleri vazgeçilmez kılıyor. Eski Türkçede ‘tütsüg’ yani ‘duman çıkaran obje’ sözcüğünden gelen tütsünün geçmişi ise Antik Mısır ve Mezopotamya’nın ilk medeniyetlerine kadar dayanıyor.

Tütsülerin kullanım amaçları oldukça geniş bir çerçeveye sahip. Farklı kültürler ve farklı dinlerde ritüeller öncesinde veya sonrasında yakılan tütsüler, hoş bir atmosfer yaratmanın dışında şifa bulmak, olumlu enerji yaymak, kötü enerjiyi uzaklaştırmak için kullanılmış. Ayrıca günümüzde odak artırmaya yardımcı olduğu ve zihni açtığı düşünüldüğü için meditasyon, yoga, reiki gibi odak gerektiren çalışmalarda da kullanılıyor.

Tütsü Yakmak Ne İşe Yarar?

Tütsülerin en güzel yanlarından biri her zevke hitap eden bir kokunun mutlaka olması. Evinizi kişiselleştirecek, sizi sarmalayarak daha huzurlu ve rahat hissetmenizi sağlayacak bir koku bulabileceğinize emin olabilirsiniz. Farklı tütsü aromalarının farklı özelliklere sahip olduğu düşünülüyor ancak en genel haliyle tütsü yakmanın faydalarını şu şekilde sıralamak mümkün:

  • – Enerji temizliğinde kullanılır.
  • – Ruh halinizin iyileşmesine destek olur.
  • – Stresi ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olur.
  • – Sakinleşmeyi sağlayarak ve odaklanmayı artırıcı etkisi vardır.

Kendinizi yorgun ya da mutsuz hissettiğinizde, enerjiniz düştüğünde, odaklanmakta veya rahatlamakta zorluk yaşadığınızda, ihtiyacınıza göre seçtiğiniz bir tütsüyü yakabilirsiniz. Doğal şifa seti olarak da tanımlanan tütsünün ortamda ve ruh haliniz üzerinizde yarattığı olumlu etkiyi çabucak fark edeceksiniz.

Hangi Tütsü Çeşidi Ne İşe Yarar?

Çeşitli bitkiler, kabuklar ve aromalardan oluşan tütsülerin her birinin farklı özelliklere sahip olduğunu biliyor muydunuz? İşte yaygın olarak kullanılan tütsü çeşitlerinden bazılarının hoş kokularının yanı sıra kendilerine has faydaları:

  • – Lavanta tütsüsü ferahlık hissi verip, nefesinizi açarak rahatlamanıza destek olur. Aynı zamanda uykusuzluğa iyi gelir.
  • – Üzerlik otu tütsüsü, burun tıkanıklığına iyi gelir. Nezle, grip gibi hastalıklar sırasında rahat nefes alıp vermenize yardımcı olur, baş ağrılarını azaltmaya katkı sağlar.
  • – Defne yaprağı tütsüsü, evi negatif enerjiden arındırıp pozitif iyonların havaya salınmasına yardımcı olur.
  • – Yasemin tütsüsü, ruhsal durumun iyileşmesine, depresif ruh halinin hafiflemesine ve sakinleşmeye yardımcı olur.
  • – Turunçgil tütsülerinin genel olarak canlandırıcı etkileri bulunur. Özellikle limon tütsüsü, iki zıt etkiyi içerir hem canlandırır hem de sakinleştirici etkiye sahiptir.
  • – Kızılderili geleneğinde beyaz adaçayının kutsal ruhları koruduğuna inanılırdı. Günümüzde, beyaz adaçayı tütsüsü yaşam alanlarındaki enerjiyi yenilemek, stresi azaltıp, rahatlamak amacıyla kullanılıyor. Meditasyon çalışmalarında odaklanmaya destek olmak da adaçayı tütsüsünün faydaları arasında.
  • – Amber ağacından çıkarılan yağlardan üretilen amber tütsüsü, kendine has muhteşem kokusu ile ortamdaki kötü enerjiyi dağıtır. Bu nedenle meditasyon ve terapiler öncesinde en sık kullanılan çubuk tütsü çeşitlerinden biridir.
  • – Vanilya çiçeğinin çubuklarından elde edilen aromatik yağ ile üretilen vanilya tütsüsü, yaydığı sıcak enerji ile spa ve yoga aktivitelerinin tamamlayıcısıdır. Ayrıca vanilyalı tütsü, ruh ve bedende yarattığı etkiler nedeniyle afrodizyak tütsü olarak da tanımlanır.

En Güzel Tütsü Kokuları ve Anlamları

Hangi amaç için kullanırsanız kullanın, tütsüler yaktığınız ilk andan itibaren modunuz ve bulunduğunuz mekânın atmosferinde olumlu bir etki yaratır. Yarattıkları bu pozitif etkiyle ilişkili olarak her tütsünün kendine özel bir anlamı da vardır. En sevilen bazı tütsülerin anlamları şöyle:

HANGİ TÜTSÜ? ANLAMI
Gardenia Barış, sevgi ve şifa
Bergamot Varlık, refah, neşe ve denge
Tarçın Başarı, zenginlik, güç ve koruma
Hindistan cevizi Koruma ve arınma
Lotus Barış, uyum ve aşk
Musk Aşk, cesaret ve canlılık
Ylag Ylang Aşk, uyum ve coşku
Amber Rahatlık, mutluluk ve şifa
Karanfil Zenginlik, başarı ve koruma
Yasemin Yaratıcılık, bilgelik ve şans

 

En Sevilen Tütsü Çeşitleri Nelerdir?

Farklı doğal tütsü seçenekleri arasında buhur tütsü en sevilen ve eski zamanlardan beri kullanılan tütsülerden biri. Buhur, Burseraceae familyasındaki Boswellia cinsinin ağaçlarından elde edilen, tütsü ve parfümlerde kullanılan aromatik bir reçinedir. Buhur kullanılarak yapılan buhur tütsü, odaklanmaya, zihinde tutarlılık ve düzen sağlamaya destek oluyor. Sakinleştirici ve aynı zamanda canlandırıcı etkiye sahip olmasıyla da biliniyor.Tütsü Ne İşe Yarar? Doğal Tütsüler İle Enerjinizi Temizleyin

En sevilen tütsü çeşitlerinden bir diğeri; sandal ağacı tütsüsüdür. Sandalwood ya da sandal ağacı, güçlü bir kokuya sahip olduğu bilinen bir ağaçtır. Tütsüsünün kokusu da aynı oranda güçlü ve etkilidir. Sandal ağacı tütsü, genellikle dikkat ve konsantrasyon artırma etkisi ile bilinir. Rahatlamak ve gevşemek de sandal ağacı tütsü faydaları arasındadır. Rahatlatıcı özelliği sayesinde güzel bir uyku uyumanıza da yardımcı olabilir. Doğal bir koku giderici olmasının yanı sıra kötü kokulardan kurtulmak için de kullanılabilir. Ayrıca ortama yaydığı koku afrodizyak etkiye sahiptir.

Palo Santo Tütsü Faydaları

Yalnızca Güney Amerika kıtasının iklim şartlarında yetişebilen Palo Santo ağacı ve ağacın içinde yer alan uçucu yağ, burada yaşayan yerli halk tarafından yüzyıllardır farklı amaçlar için kullanılmış, özellikle İnka medeniyetinde neredeyse tüm törenlerde ‘kutsal ağaç’ olarak yer almıştır. İspanyol askerlerin kıtaya ayak basması ile bilinir hale gelen bu ağaç, hafif ve hoş bir nane kokusu ile birlikte limon kokusunu andıran bir aromaya sahiptir.Tütsü Ne İşe Yarar? Doğal Tütsüler İle Enerjinizi Temizleyin

Palo Santo ağacının şifalı etkisi günümüzde de devam etmekte. Ağaçtan elde edilen Palo Santo tütsü hem odaklanmaya hem de esnekliği artırmaya destek olur. Bu nedenle özellikle Reiki, yoga, meditasyon öncesi sıklıkla kullanılır. Doğal bir ağrı kesicidir, rahatlamaya ve gevşemeye yardımcı olur.  Aynı zamanda antiseptik özelliği vardır, bakteri ve mikropları uzak tutması ile bilinir. Yaydığı koku, doğal bir sinek kovucu olarak da kullanılabilir.

En İyi Tütsü Markaları Hangileridir?

En iyi tütsü markası söz konusu olduğunda dünyanın dört bir yanından çarpıcı kokuları evinize, ofisinize ya da pozitif enerjiyle doldurmak istediğiniz her mekâna taşıyacak eşsiz markalara Beymen’den ulaşabilirsiniz. Tütsü buketleri ve ağaç tütsü seçenekleriyle Inka Wood ve %100 doğal içerikleri ile öne çıkan Great Loom tütsüler bunlardan sadece birkaçı.

Narenciye, nane, çam notalarında kokular içeren Palo Santo ağaç tütsüler, Peru’da, devlet kontrolünde sürdürülebilir tarım yöntemleri kullanan yerel halk tarafından üretilirken, yoğun ve ferahlatıcı aromaya sahip California White Sage tütsü demetleri California’da ekolojik ekim alanlarından, eşsiz sedefli dokuya sahip abalone kabuğu ise Yeni Zelanda’dan gelmektedir.

Doğal içerikleri ve güçlü kokularıyla öne çıkan Prana Vibes en iyi tütsü markalarından bir diğeri. Tütsü setleri, ağaç tütsü, ahşap tütsü, aromaterapik uçucu yağlar ve daha fazlası için Prena Vibes’ın sunduğu seçenekler kesinlikle ilham verici.

Tütsülerin cezbedici aromalarının keyfini özgürce çıkarmak ve çubuk tütsülerden tütsü demetine, konik tütsü setlerinden ağaç tütsülere en iyi tütsü markaları için Beymen koleksiyonuna mutlaka göz atın!

Tütsü Nasıl Kullanılır?

Tütsü kullanmak, evde tütsü yakmak ve sonrasında söndürmek oldukça kolaydır. Sadece hangi formda tütsü kullanacağınıza ve yakmak için buhurdanlığa mı yoksa farklı bir tütsü tutucuya mı ihtiyacınız olduğuna dikkat etmeniz gerekir.

●     Çubuk Tütsü

Tütsü Ne İşe Yarar? Doğal Tütsüler İle Enerjinizi Temizleyin

Tütsü denince ilk akla gelenlerden biri cored stick yani çubuk tütsüler uçları yakılarak kullanılır. Tek tek çubuklar halinde yakılan bu tütsüler 30 dakika ile 1 saat arası yanmaya devam edebilir. Çoğunlukla bambu üzerine sarılan organik ve sentetik kurutulmuş bitki özleri sayesinde etrafa koku saçarlar. Stick formunda olan ancak bambu içermeyen tütsüler sıkıştırılmış formlardan oluşur. Bunlar kırılarak az miktarlarda yakılmalıdır. İçeriğinde bambu olanlara göre daha saf etki bırakan çubuk tütsülerin yanma süresi yine 30 dakika ile 1 saat arasında değişir. Şayet çubuk tütsü kullanacaksanız, ihtiyacınız olanlar; çakmak ya da kibrit ve tütsü tutucudur. Tütsü tutucu, tütsüyü sabit tutmanın yanı sıra, yanarak etrafa dökülen küllerin de dağılmasını önler. Küllerin dağılmaması için tütsü kutusu da kullanabilirsiniz.

●     Konik Tütsü

Tütsü Ne İşe Yarar? Doğal Tütsüler İle Enerjinizi Temizleyin

Evde tütsü yakmak için konik tütsüler idealdir. Koni şeklindeki olan bu tütsüler bir tütsü tabağı ya da tütsü şelalesi de denilen seramik tütsü tutucu üzerinde baş tarafından tıpkı bir mum gibi yakılır. Üstten tutuşan kokulu ürünler, alta doğru daha çok duman yayar. Diğer tütsülerden daha kısa sürede yoğun etki bırakan bu tütsüler Hindistan’da ve Çin’de yaygın olarak kullanılır.

●     Ağaç Tütsü

Ağaç tütsüler, sandal ağacı, Palo Santo gibi ağaçlardan üretilen, hoş kokuları ile öne çıkan tütsülerdir. Ağaç tütsüleri kullanmak için uç kısmından kibrit ya da çakmak vasıtası ile yakmak gerekir. Alev aldıktan birkaç saniye sonra üfleyerek çubuk söndürülür ve tütsülüğe yerleştirilir. Klasik tütsü çubuklarından çok daha uzun süre yanmaya elverişli oldukları için bulunduğu ortama uzun süre boyunca eşsiz kokularını yayarlar.

●     Tütsü Demetleri

Tütsü Ne İşe Yarar? Doğal Tütsüler İle Enerjinizi Temizleyin

Tütsü demetlerinin üzerindeki ipleri çıkarılmadan mum veya çakmak yardımıyla hafifçe yakılarak küçük bir alevin oluşması beklenir. Ardından alev sallayarak söndürülür. Kül hale gelen tütsü, aromalı ve kokulu bir duman yaymaya başlar. Bu noktada tütsüyü gereğinden fazla yakmamaya özen gösterilmeli, zira doğal malzemeler içeren tütsüler fazla alev aldıklarında yanabilir ve aromalı koku vermekten ziyade yanık kokusu yayabilir. Yandıktan hemen sonra tütsü demetini odada gezdirebilir, kokunun her yere yayılmasını sağlayabilirsiniz.

Beymen’in tütsü ve buhurdanlık modelleri ile evinizin dekorasyonuna ve tütsü ritüelinize keyif ve şıklık katabilir, farklı formlara sahip tütsüleri rahatça kullanabilirsiniz.

Tütsü Nasıl Söndürülür?

Ağaç veya demet tütsüleri seramik, cam, metal veya yanmaz bir zemin üzerine bastırarak söndürebilirsiniz. Çubuk, halka ve koni tütsüler bir süre sonra kendiliğinden söndükleri için ekstra bir işlem uygulamaya gerek duymazlar.

Tütsü Zararlı mı?

Koku hassasiyeti veya alerjik astım gibi solunum yolu hastalıklarına sahip kişilerin tütsü kullanırken dikkatli olmaları gerekir. Bunun dışında içeriğinde kimyasal madde olan tütsüler yanınca ortaya çıkan maddelerin solunması nedeniyle sağlığa zararlı olabilir. Tütsüde yer alabilen kimyasal maddeler genellikle çubuğa kimyasal maddeler ile yapıştırılan esans ve yanıcı özelliğini sağlamak için yine kimyasal yapışkan ile çubuğa işlenen kömür tozu ve barut gibi maddelerdir. Satın aldığınız tütsünün sağlığınıza zarar vermemesi için %100 doğal içeriklerden üretilmiş olmasına dikkat etmelisiniz.

Doğal Taş, Tütsü ile Nasıl Arındırılır?

Doğal taşınızı tütsü ile arındırmak istiyorsanız yapmanız gereken işlem oldukça basit; doğal taşınızı yakacağınız tütsünün dumanı ile isleyebilirsiniz. Bunun için 20-30 saniye boyunca taşınızı tütsü dumanından geçirmeniz yeterli. Doğal taşı tütsü ile arındırma özellikle sertlik derecesi düşük, kırılgan taşlar için oldukça sık tercih edilen bir yöntemdir.

Şimdi Beymen.com’u ziyaret edin, seçkin markaların tamamen doğal içeriklerle ürettiği güvenilir tütsü çeşitlerine ve dekoratif tasarımları ile tütsü ritüellerinizi eşsiz kılacak tütsü setlerine göz atın.

Yorumlara kapalı

Menu