Bir erkek için şıklıkta smokini arka planda bırakabilecek başka bir kombin yok sayılır. Öte yandan, her günü resmi davetlerle geçmeyen pek çok beyefendi için smokin giymenin kuralları hala büyük bir bilmece olmayı sürdürüyor. Peki, smokin giymenin pek dile getirilmeyen inceliklerini hemen şimdi keşfetmeye hazır mısınız? Hadi atlayın, smokin modasında ufak bir yolculuğa çıkalım!
Smokin modelleri yıllardan beri düğünler, balolar, galalar vb. resmi etkinliklerde karşımıza çıkıyor. Çoğu erkek hayatında sayılı kez, hatta sadece bir defa smokin giyiyor. Dolayısıyla stil sahibi beyefendiler bile resmi giyim kodlarının inceliklerini bilmiyor. Bu durum da haliyle, iş başa düştüğünde smokin kuralları konusunda bir merak dalgası yaratıyor. Endişelenmeyin, şık bir smokin görünümü elde etmek sandığınız kadar zor değil. Tabii uymanız gereken bazı kurallar bulunuyor. Pek tabii, zevkle çiğneyebileceğiniz birkaç kural da mevcut!
Doğru smokin modelini seçmek ve doğru şekilde kombinlemek göz alıcı ve centilmen bir görünümün kapısını aralıyor. Aksi takdirde James Bond’a benzemek isterken Jim Carey’nin meşhur filmi Dumb and Dumber‘daki (Salak ile Avanak – 1994) Lloyd karakterine benzeyebilirsiniz. Neyse ki smokin giymenin altın kuralları sayesinde bir etkinlikte “dress code” olarak smokin görmek, artık sizin için bir sorun teşkil etmeyecek!
1. Smokin Nedir, Ne Zaman Giyilir?
Smokin, resmi ya da yarı resmi davetlerde giyilen, genellikle siyah renkli ceket ve pantolondan oluşan bir takım elbise modeli. Geleneksel olarak bu görünüm beyaz renkli kesik yaka bir gömlek ve siyah bir papyonla tamamlanıyor. Smokinin değişmez bir parçası olan ceket, 19’uncu yüzyıl İngiltere’sinde resmi bir davete iştirak eden beyefendilerin üzerine sigara kokusu sinmesin diye giydiriliyordu. Ancak bu kullanım yaygınlaştı ve ceketler, smokinlerin değişmez bir parçası haline geldi.
Smokin yalnızca akşamları düzenlenen resmi veya yarı resmi etkinliklerde kullanılıyor. Bu noktada smokin ve takım elbise farkının da altını çizmek gerekiyor. Takım elbise modelleri iki veya üç parçadan oluşuyor, hemen her yerde giyilebiliyor ve “smart casual” ya da “business casual” olarak sınıflandırılıyor. Smokin modelleri ise kuşak ve papyon olmak üzere gündelik kullanıma uygun olmayan parçalarıyla klasik stile ait olup, yalnızca akşam saatlerinde düzenlenen büyük etkinliklerde tercih ediliyor.
2. Smokin Pantolon & Ceket Takımı Uyumu
Smokinler genellikle pantolon ve ceketten oluşan bir takım elbise olarak sunuluyor. Dolayısıyla smokin pantolon ve ceket takımı, dikilmeye başladığı günden itibaren uyumlu oluyor. Ancak smokin giyme kurallarını ufak da olsa çiğnemek istiyorsanız bir takım yerine kendi smokin modelinizi yaratabilirsiniz. Üstelik bunu farklı renkler seçerek de yapmanız mümkün. Örneğin; siyah bir pantolon ile beyaz smokin ceketi tercih edebilir veya pantolonu bordo bir smokin ceketiyle eşleştirebilirsiniz.
Söz konusu smokin ceketi olunca “Ceketin hangi düğmesi iliklenir?” sorusu da merak uyandırıyor. Tek düğmeli bir ceket tercih ettiyseniz bu düğmeyi iliklemeniz gerekiyor. Fakat iki veya üç düğmeli bir ceket giyiyorsanız en alttaki düğmeyi daima açık bırakmalısınız. Bunun yanı sıra ceketin yaka tasarımı da önemli. Ceket seçerken kırlangıç yaka ceket veya şal yaka smokin ceketi modellerini tercih edebilirsiniz. |
3. Smokin Gömleği Seçimi
Smokinin en can alıcı noktalarından birini de gömlek seçimi oluşturuyor. Bir smokine eşlik eden gömleğin daima beyaz olması gerekiyor. Bu gömlekler normal bir beyaz gömlek gibi görünse de onları diğer gömleklerden ayıran birkaç benzersiz özellik bulunuyor:
- Pileli: Smokin gömleği genellikle ince pileli şekilde üretiliyor.
- Çıtçıtlar: Bazı smokin gömleklerinde sedefli düğmeler tercih edilirken bazıları çıtçıtlı olarak tasarlanıyor. Her ikisi de şık bir smokin için uygun seçenekler arasında.
- Manşetler: Fransız manşeti kol tasarımı yarı resmi smokin gömleklerinde bir standart olarak kabul ediliyor. Bu manşetler kol düğmesi ile tutturuluyor. Öyle ki birçok smokin modeli uyumlu kol düğmeleriyle birlikte sunuluyor.
- Yaka: Smokin gömleklerinde kanat yaka veya balenli klasik yakalar ön plana çıkıyor. Her ikisinde de rahatlıkla papyon kullanılabiliyor. Ancak smokin gömleklerinin yaka ucunun düğmeli olmaması gerekiyor.
4. Smokin Yeleği
Söz konusu smokin olunca olmazsa olmaz diye nitelendirilebilecek iki unsur bulunuyor: Yelek ve kuşak. Yalnız, smokin giymek istiyorsanız yelek veya kuşak arasında bir seçim yapmanız gerekiyor. Smokin yelekleri üç parçalı takım elbise yeleklerinden ufak farklarla ayrılıyor. Pileli smokin gömleğinin görünebilmesi adına smokin yeleklerinin daha derin ve geniş bir yakası bulunuyor. Bununla birlikte smokin yeleklerinin kruvaze veya tek düğmeli gibi farklı alternatifleri de mevcut.
Yeleğin yanı sıra pileli kuşaklar da tercih edilebiliyor. Belin etrafını yatay olarak saran bazı kuşak modellerinde gizli cepler bile bulunuyor. Kaliteli smokin modellerinde kuşağın kusursuz görünebilmesi için pantolonla birleşen düğmelere yer veriliyor.
5. Papyon Seçimi
Smokin giyiminde hangi papyon modelinin tercih edileceğine dair kesin ve katı kurallar bulunmuyor. Papyon seçiminde büyük ölçüde yüz hatları ve kişinin zevki yol gösterici oluyor. Smokin için kullanılan birkaç çeşit papyon stili bulunuyor. Bunları şu şekilde listelemek mümkün:
- Kelebek: Ortası dar ve uçları geniş olan kelebek papyon çeşidi zamansız modeller arasında yer alıyor. Bu model büyük ve yuvarlak yüz hatlarına sahip beyefendiler için öneriliyor.
- Yarı Kelebek: Kurdele şeklindeki tokaları anımsatan yarı kelebek papyon modeli, kelebek papyona kıyasla daha modern bir görünüm sunuyor. Nötr bir stil olan yarı kelebek papyon modeli çoğu yüz şekliyle uyum sağlıyor.
- Düz Uçlu: Kulüp stili papyon olarak da adlandırılan düz uçlu papyon modelleri, genç erkekler ve ince yüzlü beyefendilere tavsiye ediliyor.
- Sivri Uçlu: Bir beşgeni anımsatan sivri uçlu papyon modelleri köşeli yüz hatlarına sahip erkekler için ideal seçenekler arasında gösteriliyor.
6. Smokin için Ayakkabı Seçimi
Smokin altına ayakkabı seçerken esnemez bir kural olarak muhakkak klasik modellere yönelmek gerekiyor. Smokin ayakkabısı seçiminde rugan veya parlak deri ayakkabılar ön plana çıkıyor. Ayrıca bu ayakkabıların ince bağcıklı olması da önerilenler arasında. Bu sayede ayakkabılar, smokin pantolonunun altında potluk yapmadan şık ve kusursuz bir görünüm sergileyebiliyor.
7. Smokin Aksesuarları
Ceket, gömlek, pantolon ve ayakkabı gibi demirbaşları tamamladıktan sonra, sıra bu özel takımlarla kullanılabilecek smokin aksesuarı çeşitlerine geliyor. İşte şimdi, son birkaç rötuşla gecenin en şık erkeği siz olabilirsiniz!
- Pantolon Askısı: Birçok insan “Smokine kemer takılır mı?” diye merak ediyor. Ne yazık ki smokin takım elbiseyle kemer kullanılmıyor. Bu nedenle pantolonun duruşunun bozulmaması için pantolon askısı tercih edebilirsiniz. Ancak bu askının asla görünmemesine özen göstermelisiniz.
- Cep Mendili: Smokin için yaka mendili düşünüyorsanız düz beyaz renkli ipek mendillere göz atabilirsiniz.
- Kol Saati: Ev sahipliğinin üstlenildiği resmi davetlerde kol saati kullanmak hoş karşılanmıyor. Saati kontrol etmek misafirlere karşı kaba bir davranış olarak kabul ediliyor. Ancak bu kurala günümüzde pek uyulmadığı için dilerseniz ince kordonlu bir kol saati tercih edebilirsiniz.
- Dış Giyim: Smokinin üzerine giymek için bir kabana ihtiyacınız varsa tercihinizi siyah, lacivert veya kömür grisi kabanlardan yana kullanabilirsiniz. Bu görünümü fötr bir şapka ile tamamlayabilirsiniz.
8. Smokin ile Kravat Takılır mı?
Resmi giyim kurallarına göre smokin ile kravat takmak doğru bulunmuyor. Bu nedenle smokin gömleklerinin yakası da genelde sadece papyona uygun şekilde tasarlanıyor. Bunun yanı sıra smokin gömleğinin pilelerinin de görünmesi büyük önem taşıyor. Üstelik kravat kullanımı, kuşak veya yelekle tam olarak uyum sağlayamıyor ve estetik olmayan bir görünümün ortaya çıkmasına neden oluyor.
9. Smokin Kuşağı Nasıl Bağlanır?
Smokin kuşağı ceket yakasındaki saten şeritlerle veya papyon kumaşıyla eşleştiği için smokinin içerisinde hoş bir görünüm sunuyor. Smokin kuşağının, pileler içe doğru bakacak şekilde bağlanması gerekiyor. Smokin kuşaklarının arka kısmında kuşağı bele göre ayarlamayı sağlayan bir aparat bulunuyor. Bu aparat sayesinde kuşak bel ölçüsüne göre ayarlanarak rahatlıkla takılabiliyor. Ancak kuşağın, pantolonun belini göstermeyecek şekilde takılmasına özen göstermek gerekiyor.
Artık gecenin en şık erkeği olmaya hazırsınız! Smokin giymenin altın kurallarını keşfettiğinize göre, şimdi kendi stilinize en uygun smokin modelini bulma vakti. Smokin damatlık modellerinden sınırları aşan lacivert smokin çeşitlerine kadar, resmi giyim stilinin en seçkin ve kaliteli örneklerini Beymen’de bulabilirsiniz! |
Yorumlara kapalı