Evinizin Enerjisi: Feng Shui Ev Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

Kalabalık ve yorucu şehir hayatı insanın içindeki enerjiyi adeta yiyip bitiriyor değil mi? Malumunuz, enerjinizi yenileyip ve kendinizi daha iyi hissedeceğiniz yegane mekanlardan biri de eviniz. İşte Feng Shui, tam da bu noktada kapınızı çalıyor. Hadi, evinizin enerjisini değiştirecek Feng Shui felsefesinin derinliklerine inelim!

Her insan farklı bir hayat telaşı içinde oradan oraya koşturup duruyor. Ve hemen herkesin, hayatını sürdürmek ve sorunlarını çözmek için kendine ait yolları var. Ancak pek çok kişi ortak bir noktada buluşuyor: Huzurlu bir ev ortamı. Nasıl ki sahip olduğumuz hayatlar birbirinden farklıysa evlerimiz de benzer oranda farklılık gösteriyor. Dağınıklığın içinde yolunu bulanlar olduğu gibi, milimetrik bir düzen imparatorluğunda yaşayan insanlar da yok değil.

Unutmamalıyız ki evlerimiz, dinlenmek ve tazelenmek için başlıca mekanlarımız. Günün yarısını iş yerinde ve dışarıda geçiriyorsak, öteki yarısını da evde geçiyoruz. Bu nedenle tercih ettiğimiz ev dekorasyon stilinin yaşam enerjimizi sekteye uğratmayacak ve hayatımızı dengede tutacak bir yapıda olmasına ihtiyaç duyabiliyoruz. Çok eski bir Çin öğretisi olan Feng Shui ise bunun için en iyi yöntemlerden biri! 

1. Feng Shui Nedir?

Feng Shui, kişinin yaşam alanını kimliği ve istekleriyle uyumlu hale getirmesine yardımcı olan eski bir Çin öğretisi. Bu öğreti, doğanın enerjisini eve aktararak bir denge oluşturmayı amaçlıyor. Çincede “rüzgar” ve “su” anlamına gelen Feng Shui kavramının, “Rüzgarlar vahşi, güneş ılık, su berrak, ağaçlar gür” şiirinden ortaya çıktığına inanılıyor. 

Yaklaşık beş bin yıllık bir geçmişi olduğu düşünülen Feng Shui inancı, insanın yaşam alanını yine insanın kendi varoluş özelliklerine uygun olarak düzenlemeyi öğretiyor. Bu sayede insanların daha sağlıklı, mutlu ve kazançlı bir hayat yaşayacağına inanılıyor. Coğrafya, felsefe, matematik, estetik ve ideolojiden yararlanan Feng Shui, bir Çin inancı olarak kabul edilse de herhangi bir dinle veya tarikatla bağlantısı bulunmuyor.

2. Feng Shui Nasıl Uygulanır?

Açıkçası, her insanın yaşam alanı farklı olduğu için herkese uyan tek bir Feng Shui yaklaşımı yok. Ancak ev ortamını değiştirmek ve insanların enerjisini yenileyebilmek için Feng Shui’nin birkaç temel kuralı söz konusu. İşte onlar:

2.1. Beş Element

Feng Shui öğretisi dünyayı beş elemente ayırıyor. Bu elementleri evin içine doğru bir şekilde yerleştirmek gerekiyor. Bu beş element, eksiksiz bir düzen oluşturmak için yaşamda daima birbirleriyle ilişkili olarak hareket ediyor. Her elementin bir mevsimi, rengi, şekli ve yönettiği bir alan bulunuyor. 

(İnfografik)

Feng Shui’nin Beş Elementi
Ateş Liderlik, cesaret ve tutkuya değinen ateş elementi, üçgen ve sivri yapılı eşyaları, kırmızı rengi ve yaz mevsimini temsil ediyor. Ateş elementi doğru şekilde kullanıldığında kişinin şöhret evini harekete geçireceğine inanılıyor. 
Toprak Güç, denge ve kararlılığı niteleyen toprak elementi, düz ve kare eşyalarda kendisini gösteriyor. Renk olarak kahverengi, sarı ve turuncuyu temsil eden toprak elementi, mevsimler arası geçişi simgeleyerek sağlık, bilgi ve ortaklık evlerinde dengeyi sağlıyor.  
Su Duygu, ilham ve değişkenliği odağına alan su elementi, dalgalı ve kıvrımlı eşyalarda hayat buluyor. Kariyer evini etkileyen su elementi, siyah rengi ve kış mevsimini temsil ediyor.
Metal Odak, düzen ve verimliliği esas alan metal elementi, yuvarlak hatlı eşyalarda öne çıkıyor. Sonbahar mevsimiyle birlikte beyaz ve metalik renkleri simgeleyen bu element, yardımseverlik ve çocuk evlerinde fark yaratıyor.
Tahta (Ağaç/ahşap) Yaratıcılığı, büyümeyi ve canlılığı harekete geçiren tahta elementi, dikdörtgen yapılı eşyalarda ön plana çıkıyor. İlkbahar mevsimiyle birlikte yeşil ve mavi renkleri simgeleyen tahta, aile ve zenginlik evlerinde kendini gösteriyor.  

2.2. Bagua Yön Haritası

Bagua yön haritası, dört ana ve dört ara yön üzerinden ilerliyor. Her yön, farklı bir elementle ve yaşamdaki farklı bir beklentiyle temsil ediliyor. Bu yönleri evde bir pusula yardımıyla tespit ettikten sonra doğru elementleri o bölgelere yerleştirerek, evle insan arasında dengeli bir enerji akışı sağlanıyor. 

Feng Shui’de Bagua Yön Haritası
Yön Element Mevsim Temsil Ettiği Ev
Kuzey Su Kış Eğitim, kariyer
Güney Ateş Yaz Büyümek, gelişmek
Batı Metal Sonbahar Gelecek
Doğu Tahta İlkbahar Çocuk
Kuzeybatı Metal Liderlik
Kuzeydoğu Tahta Kişisel gelişim
Güneybatı Tahta İlişkiler
Güneydoğu Tahta Çocuk

2.3. Yin-Yang

Yin-Yang, Çin felsefesinde doğadaki olayları algılamayı sağlayan bir yöntem olarak kabul ediliyor. Yin geceye karşılık gelerek edilgeni, karanlığı, dişili, olumsuzu ve tüketimi betimliyor. Yang gündüze karşılık gelerek etkeni, aydınlığı, erili, olumluyu ve üretimi simgeliyor. Sürekli olarak bir mücadele halinde olan Yin ve Yang birlikte bir bütünü yaratıyor. 

3. Feng Shui Ev Dekorasyonu Nasıl Olmalı?

Feng Shui inancı mevcut ev dekorasyonunu, beş elementi, Bagua yön haritasını ve Yin-Yang felsefesini temele alarak oluşturuluyor. Tüm bu kurallar evden eve, kişiden kişiye değişiklik gösterebiliyor. Ev dekorasyonunda elementleri doğru alanlarda ve doğru yönlerde kullanarak hayatınızdaki hedeflerinizi evinize de taşıyabilirsiniz. Örneğin; Yin-Yang felsefesine göre bir evde dengeyi ve huzuru yaratabilmek için hem gecenin hem de gündüzün temsil ettiği nitelikleri eve taşımanız gerekiyor. 

Beş element kuralına göre kariyerinizde yükselmek istiyorsanız, çalışma odanıza su elementine ait Feng Shui objeleri yerleştirebilirsiniz. Bagua yön haritasına göre ise çalışma odanızı evin kuzey tarafında konumlandırmalısınız. Ancak Feng Shui dekorasyonunu tüm eve aynı anda uygulamaya çalışmamalısınız. 

3.1. Feng Shui Ev Düzeni Nasıl Olmalı?

Feng Shui öğretisine göre evin düzenini değiştirmek istiyorsanız öncelikle dağınıklığı azaltmakla başlayabilirsiniz. Bilhassa yatak odasında kitap veya çamaşır yığınlarına yer vermemelisiniz. Nitekim, dağınıklık yalnızca estetik algıyı bozmakla kalmıyor, zihninizi de yorarak dinlenmeyi ve tazelenmeyi önlüyor.

Feng Shui inanışı hayatınızda neyi bulmak istiyorsanız yaşam alanınıza onu dahil etmenizi öneriyor. Eğer aşkı bulmak istiyorsanız evinizi buna göre dekore etmeniz gerekiyor. Örneğin; banyoya iki havlu yerleştirebilir, masanıza iki sandalye koyabilir veya yatağınızı iki kişi için dizayn edebilirsiniz. Bu yöntem “enerji kordonu” olarak adlandırılıyor. Aynı şekilde hayatınızdan bir şeyleri veya bir kişiyi çıkarmak istiyorsanız öncelikle evdeki eşyalarıyla başlamanız gerekiyor. 

Geleneksel Feng Shui inanışına göre banyoların akan sular nedeniyle pozitif enerjiyi uzaklaştırdığına inanılıyor. Oysaki tazelenmenin ve yenilenmenin en önemli alanları arasında yer alan banyolar doğru şekilde dekore edildiğinde ruhu canlandırıyor. Banyo dekorasyonu için toprak elementinin gücünden faydalanabilirsiniz. Toprak elementinin banyodaki suyu artıracağına, dolayısıyla bolluk ve bereket getireceğine inanılıyor.

Evinizde üretkenliği ve bereketi artırmak istiyorsanız, tahta elementinin gücünden faydalanabilirsiniz. Evde ahşap eşyalara daha çok yer vererek ortamdaki bitki sayısını artırabilirsiniz. Finansal anlamda refaha ulaşmak için bir şans kedisi figürü veya kumbara şeklinde bir kaplumbağa heykeli alabilirsiniz.

Feng Shui’ye göre ev dekorasyonunun en önemli parçalarından birini de halılar oluşturuyor. Halı seçiminde beş elementin renklerine ve hitap ettikleri yönlere göre ilerlemek gerekiyor. Örneğin; yatak odasında tutkuyu öne çıkaracak ateş elementini kırmızı tonlarındaki halılar aracılığıyla kullanabilirsiniz. 

4. Feng Shui’ye Göre Giriş Kapısının Karşısında Ne Olmalı?

Evin hem sizi hem de konuklarınızı sıcak bir şekilde karşılayabilmesi için giriş alanının geniş olmasına özen gösterebilirsiniz. Eğer evinizin antresi küçük veya darsa bu alanda fazla eşya kullanmamaya dikkat etmelisiniz. Bu ortamda sıcak renklere ve yumuşak dokulara yer vermek ise en ideali. 

5. Feng Shui Yönleri Nasıl Bulunur?

Feng Shui’de yönler pusula sayesinde bulunuyor. Bir pusulanız yoksa evdeki dört ana yönü güneşin doğuşuna göre kendiniz de belirleyebilirsiniz. Bildiğiniz üzere güneşin doğduğu taraf doğu yönü oluyor. Bu noktada sağ kolunuzu doğuya doğru, sol kolunuzu batıya doğru uzatırsanız önünüz kuzey, arkanız güney yönüne denk geliyor.

6. Feng Shui Salon Nasıl Olmalı?

Feng Shui ev dekorasyonunun birçok ilkesi bulunuyor. Bunları mevcut yaşam alanınıza uygularken zorlanabilirsiniz. Eğer ki evinizi tepeden tırnağa Feng Shui felsefesine göre dekore etmek istiyorsanız bir uzmandan yardım almanız en doğrusu. Bunun yanı sıra ilk adımlar olarak, Feng Shui salon dekorasyonu için birazdan sunacağımız birkaç ipucunu da takip edebilirsiniz. 

Feng Shui öğretisine göre, bir odanın kapıya ve girişe bakan konumu güçlü ve buyurucu olarak kabul ediliyor. Dolayısıyla mobilyaları da bu doğrultuda yerleştirmek gerekiyor. Koltuk grubu ve sandalyeleri yerleştirirken sırtınızı duvara, yüzünüzü ise kapıya vermeye dikkat edebilirsiniz. Bir odada otururken kapıdan kimin geldiğini görebilmeli, ancak kapı eşiğinde olmamalısınız. 

7. Feng Shui Yatak Odası Nasıl Olmalı?

Yatak odasının iki işlevi bulunuyor: Uyku ve tutku. Çalışma masası, ütü masası ve herhangi bir hobiyi temsil eden ekipmanları (müzik aleti, dikiş makinesi, şövale vb.) yatak odanızdan çıkarmalısınız. Yatak odasında sizin ve partnerinizin gözlerinden başka kimsenin gözünün bulunmaması gerekiyor. Yani nazar boncuğu, göz figürü veya fotoğrafları da yatak odanızın dışında bırakmalısınız. 

8. Feng Shui Objeleri Nelerdir?

Feng Shui objelerinin, doğru yönlerde ve doğru elementleri temsil edecek şekilde yerleştirildiği takdirde eve dengeyi ve iyi şansı getirdiğine inanılıyor. Her yerde bulabileceğiniz ve evinizi dekore edebileceğiniz aşağıdaki gibi belli başlı bazı Feng Shui objeleri bulunuyor:

Feng Shui Objelerinin Özellikleri
Obje Element Özellikleri Temsil Ettiği Ev
Bambu Toprak Her türlü ışık altında yaşayabilir. Eve iyi şans ve pozitif enerji getirir. Sağlık, bilgi ve ortaklık
Feng Shui Kaplumbağası Üretildiği materyale göre değişmektedir. (Tahta veya metal) Uzun ömrü simgeler ancak yerleştirdiğiniz alana bağlı olarak iyi şans ve refah da sağlar.  Üretildiği materyale göre değişmektedir. (Tahta aile ve zenginlik, metal ise yardımseverlik ve çocuk evlerini besler.)
Nazar Boncuğu Ateş Negatif ve kötü enerjiyi defederek sizi ve evinizi olumsuz etkilere karşı korur.  Şöhret
Gülen Buda Heykeli Metal Uğurlu olduğuna inanılan Buda heykeli, kocaman gülümseyen yüzüyle eve pozitif enerji katar.  Yardımseverlik ve çocuk
Rüzgar Çanı Metal Rüzgarda çıkardığı seslerle eve özel bir enerji katarak refah düzeyini artırdığına inanılır.  Yardımseverlik ve çocuk
Ejderha Üretildiği materyale göre değişmektedir. (Tahta veya metal) Başarıyı, gücü ve güzelliği sembolize eder. Kapı veya pencere yerine odanın içine bakacak şekilde yerleştirilmesi gerekir. Üretildiği materyale göre değişmektedir. (Tahta aile ve zenginlik, metal ise yardımseverlik ve çocuk evlerini besler.)

 

Evinizi beş bin yıllık Feng Shui öğretisine göre yeniden dekore etmek için ihtiyaç duyduğunuz pek çok ürüne Beymen’in seçkin markaları sayesinde kavuşabilirsiniz!

 

Comments are closed.