Shea Yağı Nedir, Nasıl Kullanılır?

Kişisel bakım rutininizde teninizin ve saçlarınızın ihtiyacı olan ilgiyi şefkatli dokunuşlarla gösterecek doğal kaynaklı ürünleri mi tercih ediyorsunuz? Öyleyse, cilt bakım ürünlerinizin içeriğinde doğadaki en etkili nem koruyucu kaynaklardan biri olan shea yağı da mutlaka bulunuyor demektir. Bu etkili içerikle henüz tanışmadıysanız, shea yağı nedir ve ne işe yarar gelin size biz anlatalım!

Günün her anında nemli hisseden bir cilde ve her koşulda yumuşacık görünen saçlara sahip olmak istiyorsanız, kişisel bakım rutininize shea yağını mutlaka dahil etmelisiniz. Çünkü shea yağı, besleyici içeriğiyle cilde ve saçlara gözle görülür bir değişim kazandırıyor. Doğal shea yağının yanı sıra shea yağı içeren kişisel bakım ürünleri de pek çok bakımseverin banyo dolabında kendisine yer ediniyor. Nitekim bu ürünler, en etkili içerikleri en doğru formüllerle bir arada sunuyor. Hadi, şimdi shea yağının faydaları ve kullanım yöntemleri nelerdir tüm detayları öğrenmeye davetlisiniz!

1. Shea Yağını Neden Kullanmalısınız?

Shea yağını kullanmak için nedenleriniz bir hayli fazla! Fakat bundan önce shea yağının tam olarak ne olduğunu anlatmamızda fayda bulunuyor. Shea yağı, shea ağacının fındığa benzer yemişlerinden elde ediliyor. İçerdiği değerli bileşenlerin korunması amacıyla bu yağ, özel işlemlerinden geçirilerek kozmetik ürünlerinde ve kişisel bakımda kullanıma hazır hale getiriliyor. Shea yağının üretimindeki asıl önemli noktayı ise soğuk sıkım yöntemiyle üretilmesi oluşturuyor. İşte shea yağının neden kullanılması gerektiğinin cevabı da tam manasıyla burada saklı!

Shea yağı soğuk sıkım yöntemiyle üretildiği için içeriğindeki değerli bileşenleri en yüksek oranda korumaya devam ediyor. Pek çok kaynakta belirtildiği üzere bu doğal yağ, önemli miktarda A ve E vitamini içeriyor. Bu sayede shea yağı hem nemlendirici hem de antioksidan özellik sunuyor. Bu nedenle shea yağının leke görünümü, cilt kuruluğu, pul pul döküntü, kaşıntı hissi, mat ve nemsiz cilt görünümü ve ince çizgi ve kırışıklık görünümü gibi problemler üzerinde etkili olduğu düşünülüyor. Siz de bu gibi problemler karşısında özellikle cildinize doğal bir destek sunmak isterseniz shea yağı içeren nemlendirici krem ya da vücut kremi çeşitlerini kullanabilirsiniz.

2. Shea Yağının Faydaları

Shea yağı, linoleik asit ve oleik asit gibi birçok değerli yağ asidi içeriyor. Bununla birlikte shea yağının içeriğindeki önemli vitaminler de bu doğal yağın kozmetik ürünlerinin formülünde sık sık kullanılmasını sağlıyor. Shea yağının yüze faydaları ve saça faydaları bir yana, bu değerli yağın vücuttaki ağrı hissini hafifletmeye de yardımcı olduğu düşünülüyor. Peki, sadece bu kadar mı? Değil!

Shea yağının antioksidan içeriği sayesinde güneş yanığından cilt tonu eşitsizliklerine kadar birçok farklı amaçla kullanılabileceği paylaşılıyor. Fakat tabii ki shea yağının en yaygın kullanımı yüzde ve saçlarda oluyor. Dolayısıyla shea yağının saça faydaları ve yüze faydaları en çok deneyimlenen özellikleri arasında yer alıyor. O halde bu doğal yağın cilt ve saç bakımına etkilerini detaylı olarak keşfetmek için bir alt satıra kaydırın!

2.1. Shea Yağının Yüze Faydaları Nelerdir?

  • Pek çok kaynakta belirtildiği üzere shea yağı, yoğun nemlendirici özelliği sayesinde cildin ideal nem seviyesini korumaya yardımcı oluyor. Bu sayede her zaman pürüzsüz ve yumuşak bir cilde sahip olmayı sağlıyor.
  • Cilt tarafından hızlı emilen bir yapıya sahip olduğu için ciltteki lipitleri geri kazandırmaya yardımcı oluyor. Nemi içeride tutarak kuruluk riskini azaltıyor.
  • Önemli miktarda A ve E vitamini içerdiği için cilde antioksidan etki sunuyor. Böylece cilt hücrelerini erken yaşlanmaya ve cildin donuk görünmesine sebep olabilecek serbest radikallerden korumaya yardımcı oluyor.
  • Farklı türde birçok yağ asidi içerdiği için cildi aşırı yağdan yani sebumdan temizlemeye katkı sağlıyor. Bu sayede akneyi önlemeye yardımcı olabiliyor.
  • Ciltte kolajen üretimini teşvik ediyor. Böylece ince çizgi ve kırışıklık görünümlerinin ortaya çıkma hızını yavaşlatıp dolgun bir cilt görünümü yaratabiliyor.
  • Nemlendirici ve antioksidan özelliği sayesinde cildin yeni ve sağlıklı hücreler oluşturmasına katkıda bulunuyor. Bu sayede daha aydınlık ve canlı bir görünümü sunabiliyor.
  • Yara izlerinin görünümünü hafifletmeye yardımcı olarak pürüzsüz bir cilt görünümü yaratmaya destek olabiliyor.

2.2. Shea Yağının Saça Faydaları Nelerdir?

  • Çeşitli kaynaklarda paylaşıldığı üzere shea yağı, saç derisindeki kuruluk ve kepek problemini azaltmaya yardımcı oluyor. Nemlendirici özelliği sayesinde saç derisinin ideal yapısına ve görünümüne kavuşmasına katkı sağlıyor.
  • A vitamini, E vitamini ve değerli yağ asitlerinden zengin olan içeriği sayesinde saçları beslemeye, canlı ve parlak bir görünüm kazandırmaya yardımcı oluyor.
  • Güçlü içeriği sayesinde saç derisindeki egzama vb. problemleri hafifletmeye katkıda bulunuyor.
  • Nemi saça hapsederek kuruluk sebebiyle oluşan yıpranmış görünümü hafifletmeye yardımcı oluyor.
  • Saça ideal nem seviyede nem sağladığı için yumuşak saçlara sahip olmayı kolaylaştırıyor. 
  • Saçı yumuşattığı için kabarma ve elektriklenme probleminin önüne geçiyor. Saç tellerini ve saç derisini rahatlatarak saçın daha kolay şekil almasını sağlıyor.

3. Shea Yağı Nasıl Kullanılır?

Shea yağı cilde ve saçlara doğrudan uygulanabiliyor. Fakat her ne kadar doğal olsa da her bakım ürünü gibi shea yağının kullanımını da dermatoloğa danışmak gerekiyor. Bilindiği üzere bazı ürünler bazı kişilerde çeşitli hassasiyetlere sebep olabiliyor. Bu durumun önüne geçmek için dermatoloğunuzdan onay almanız şart. Bu adımdan sonra hem doğal shea yağını hem de shea yağı içeren kişisel bakım ürünlerini kullanmaya başlayabilirsiniz. Peki, shea yağı yüze nasıl uygulanır veya saçta nasıl kullanılır? Cevaplar bir alt satırda!

3.1. Shea Yağı Cilde Nasıl Uygulanır?

  • Bir çay kaşığı kadar shea yağını parmaklarınızın arasında eritip tüm cildinize nemlendirici olarak sürebilirsiniz. Fakat birkaç saat içinde makyaj yapacaksanız cildinize shea yağı sürmekten kaçınmanız iyi olacaktır. Aksi takdirde shea yağı kaygan bir yapıya sahip olduğu için makyajın yüzünüze yapışmasını önleyebilir.
  • Yara, skar ve leke görünümlerinin olduğu bölgelere düzenli olarak uygulayabilirsiniz.
  • Yeterli miktarda shea yağını parmaklarınızın arasında hafifçe eritip el kremi ve ayak kremi olarak uygulayabilirsiniz. Bu uygulamadan sonra eldiven ve çorap giyerek shea yağının nemlendirici gücünden fazlasıyla yararlanabilirsiniz.
  • Shea yağını vücudunuzun farklı bölgelerinde masaj yağı olarak da kullanabilirsiniz. Bu sayede hem vücudunuzun rahatlamasını sağlayabilir hem de varsa ağrı hissini hafifletebilirsiniz.
  • Shea yağını Hindistan cevizi yağı gibi farklı doğal yağlarla karşılaştırarak bakım maskeleri hazırlayabilirsiniz.
  • Shea yağı yüze sürülür mü artık biliyorsunuz. “Peki, shea yağı göz çevresine sürülür mü?” diye soruyorsanız bunun yanıtı da pek çok bakımsever için evet! Bakımseverler, shea yağını temiz ve kuru göz altlarına nazik hareketlerle uyguladıklarını paylaşıyor. Siz de bu şekilde uygulama yapabilirsiniz.

3.2. Shea Yağı Saça Nasıl Uygulanır?

  • Shea yağını saçlarınıza da doğrudan uygulayabilirsiniz. Duştan önce shea yağını saç diplerinize ve saç tellerinize uygulayarak doğal saç bakım maskesi yapabilirsiniz.
  • Shea yağını saçlarınıza tek başına uygulayabileceğiniz gibi farklı doğal yağlarla karıştırarak da uygulayabilirsiniz.
  • Kuru, kabarık ve elektriklenmeye meyilli saçlara sahipseniz, saçlarınızı yıkayıp kuruttuktan sonra shea yağıyla şekillendirebilirsiniz. Bu sayede saçlarınızın daha parlak görünmesini de sağlamanız mümkün.
  • Bazı saç bakım meraklıları shea yağını duşta saç kremi olarak uyguladıklarını paylaşıyor. Saçlara nem ve parlaklık kazandırmak için yapılan bu uygulamayı siz de deneyebilirsiniz. Fakat shea yağını saçlarınızdan mutlaka iyi arındırmalısınız.
Beymen’de hem doğal shea yağı hem de shea yağı içeren cilt ve saç bakım ürünlerini bulabilirsiniz. Aradığınız tüm ürünler Beymen’in kişisel bakım kategorisinde! Keşfetmeye hemen başlayın!

Comments are closed.