Gözlerin Vazgeçilmez Makyajı Rimel Nedir?

Hemen hepimizin ilk makyaj malzemelerinden biri olan rimel, bakışlara kazandırdığı göz alıcı görünümle gençliğe adım attığımız günlerden bu yana kişisel bakım çantalarımızın daimi üyesi. Peki, bu temel makyaj ürünü hakkında hiç uzun uzadıya düşünme şansınız olmuş muydu? Kısa, düz veya seyrek kirpiklere özel olarak tasarlanan farklı rimel çeşitlerinin görkemli tarihine doğru bir yolculuğa çıkmaya hazır olun!

Sürüldüğü andan itibaren kirpiklere belirgin bir renk kazandırması, kısa kirpikleri uzatması, seyrek kirpikleri dolgunlaştırması ve düz kirpiklere gözle görülür şekilde kıvrım kazandırmasıyla rimeller, stili ne olursa olsun her göz makyajının en önemli adımlarından birini oluşturuyor. Peki, ilk makyaj malzemesi alışverişinizden beri yanınızda olan rimel çeşitlerinin günümüze nasıl ulaştığını hiç merak ettiniz mi? Gelin, rimel nedir ve rimel nasıl sürülür birlikte keşfedelim! Ve bu esnada, bu temel makyaj ürününün geçmişten günümüze yolculuğuna da bir göz atalım. 

1. Rimel Nedir?

Rimel, kirpikleri daha uzun, dolgun ve renkli göstermek için uygulanan bir makyaj malzemesi çeşidi. Rimel genellikle kendi aplikatörüyle uygulanıyor ve göz makyajını ön plana çıkarmayı sağlıyor. Günümüzde rimeller farklı renk çeşitleriyle ve farklı vaatlerle rafları süslüyor. Artık hemen her kozmetik satış platformunda pembe rimellerden şeffaf rimellere, suya dayanıklı rimellerden kirpikleri tek tek ayıran rimellere kadar tüm ihtiyaç ve beklentilere uygun bir formül bulmak mümkün oluyor.

19’ncu yüzyılda Eugene Rimmel tarafından üretilen bu eşsiz makyaj malzemesi, üretildiği dönemde günümüzden biraz daha farklıymış. Vazelin ve donmuş yağdan yapılan ilk rimeller, esasında siyah bir macun kıvamındaymış. Ancak o dönemde bile kendi fırçasıyla birlikte satılıyormuş. Rimelin tarihi bir hayli eski olsa da bu göz makyajı ürünü, 1910’lu yıllarda sinema sanatçıları tarafından kullanılana kadar pek popüler olmamış. Max Factor’un 1914, Maybelline New York’un ise 1917 yılında piyasaya sürdüğü ürünler, bu makyaj malzemesine asıl ününü kazandırmaya başlamış.

2. Rimel Nasıl Sürülür?

Her makyajseverin kendisine özgü bir rimel sürme rutini bulunuyor. Rimeli doğrudan uygulayan kişiler olduğu gibi, rimel öncesinde kirpik bazı ve kirpik kıvırıcı kullananlar da var. Gelin, dolgun kirpikler ve dramatik bakışlar için rimel sürme adımlarının üzerinden birlikte geçelim!

  • Rimel sürmeden önce kirpiklerin mutlaka temiz olması gerekiyor. Rimeli göz makyajı sonrası uygulayacaksanız öncesinde kirpiklere dökülen far kalıntılarını temizlemelisiniz.
  • Kirpik kıvırıcı kullanarak kirpiklere daha kıvrık bir görünüm kazandırabilirsiniz.
  • Ardından kirpik bazı uygulayarak kirpiklerin daha uzun görünmesini ve rimelin daha kalıcı olmasını sağlayabilirsiniz.
  • Rimel fırçasını şişenin içinde döndürerek fazla ürünü fırçadan temizlemelisiniz.
  • Fırçayı kirpiklerin köklerine yerleştirip zikzak hareketleriyle yukarı yönlü hareket ettirmelisiniz.
  • İhtiyaca veya arzu ettiğiniz görünüme göre ikinci kat rimel uygulaması yapabilirsiniz.
  • Aynı şekilde fırçada kalan fazla rimeli temizledikten sonra ikinci katı uygulayabilirsiniz.
  • Alt kirpiklere rimel uygulamak istiyorsanız fırçayı dikey bir şekilde tutarak dikkatlice sürebilirsiniz.
  • Gözlerinizi kapatmadan önce birkaç saniye boyunca rimelin kuruyup sabitleşmesini beklemelisiniz.

Doğal kirpiklere rimel sürmenin bazı püf noktaları bulunsa da bu işlemin son derece kolay olduğunu söyleyebiliriz. Bu esnada aklınıza takılan bir diğer soruyu da yanıtlayım: İpek kirpiğe rimel sürülür mü? Evet, ipek kirpiğe de tercihinize göre rimel sürebilirsiniz. Fakat rimeli temizleme aşamasında ipek kirpikler zarar görebilir. Dolayısıyla ipek kirpiğe rimel sürmek pek tavsiye edilmiyor. Yine de ipek kirpiğe rimel önerileri istiyorsanız su bazlı ve yağsız formüllere göz atabilirsiniz.

3. Rimeli Silerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Rimeli sürmek için yukarıdaki adımları sırasıyla uygulamak yeterli. Peki, rimel nasıl temizlenir onu biliyor musunuz? Bir pamuğa makyaj temizleyici ürünü veya miselar suyu döküp kirpiklerinize hafifçe bastırarak rimeli temizleyebilirsiniz. Öncesinde gözünüzü kapatıp pamuğu birkaç saniye kirpiklerinizde tutarak rimelin yumuşamasını ve daha kolay temizlenmesini sağlayabilirsiniz. 

Makyaj temizleyici ürünlerin yanı sıra Hindistan cevizi yağı veya zeytinyağı gibi doğal yağları kullanarak da rimeli temizleyebilirsiniz. Birkaç damla yağı bir pamuk pedine veya pamuklu çubuğa döküp sonra kirpiklerinizi nazikçe silmelisiniz. Bu yöntem aynı zamanda kirpikleri beslemeye ve güçlendirmeye de yardımcı oluyor. Ardından cilt temizliği yapmayı unutmamalısınız. Çift aşamalı cilt bakımı uyguluyorsanız önce yağ bazlı temizleyiciyle ardından su bazlı temizleyiciyle hem gözlerinizi hem de cildinizi yıkamalısınız. İşte, bu kadar!

4. Rimel ve Maskaranın Farkı Nedir?

Rimel ve maskara genellikle aynı makyaj malzemesini ifade etmek için kullanılıyor. Rimel ismi, rimelin mucidi olarak bilinen Eugene Rimmel’den geliyor. Rimel adlandırması genellikle Fransa’da kullanılıyor. Kirpikleri belirginleştiren, uzatan ve kıvıran bu makyaj malzemeleri, diğer ülkelerde genellikle “maskara” olarak isimlendiriliyor. Özetle, bu iki kelimenin eş anlamlı olduğunu ve aralarında bir fark bulunmadığını söylemek mümkün.

5. Rimel ile Beraber Kullanabileceğiniz 5 Makyaj Ürünü!

Rimel tek başına dahi bakışlara etkileyici bir görünüm kazandırıyor. Ancak bu görünümü bir üst seviyeye çıkarmak istiyorsanız rimelin en yakın arkadaşları sayılan diğer göz makyajı malzemelerinden yardım alabilirsiniz. Mesela sıcak tonlu bir far paletiyle iç ısıtan bir makyaj yapabilir ya da eyeliner ile rimelin belirginleştirdiği kirpikleri bir adım daha öne çıkarabilirsiniz. En iyisi rimelle birlikte kullanabileceğiniz makyaj malzemelerini tek tek mercek altına alalım.

5.1. Sıcak Bakışların Vazgeçilmezi: Göz Farı

Toprak ve pembe tonların hakim olduğu bir göz farı paleti her makyaj çantasının demirbaşı konumunda. Tabii ki kendi zevkinize göre farklı renklerde far paletlerini de tercih edebilirsiniz. İster mat, ister ışıltılı, isterseniz de metalik göz farlarını seçin. Göz kapaklarınıza sürdüğünüz farlar rimelle inanılmaz bir görünüme ulaşacak!

5.2. Gözleri Ön Plana Çıkarmanın Formülü: Göz Kalemi

Genellikle alt kirpik çizgisine ve göz kapağına uygulanan göz kalemi, gözlere daha büyük ve daha dikkat çekici bir görünüm kazandırıyor. Farklı renk seçeneklerindeki göz kalemleriyle klasik göz makyajları yapabileceğiniz gibi grafik göz makyajı da yapabilirsiniz. Mesela, yeşil gözleri ön plana çıkarmak için yeşil bir göz kalemi ve kahverengi rimel tercih edebilirsiniz. Veyahut kahverengi gözleri ön plana çıkarmak için bordo renkli bir göz kalemi ve siyah rimel kullanabilirsiniz. Rimelle kirpikleri belirginleştirirken göz kalemiyle de göz rengini ön plana çıkarmayı unutmayın!

5.3. Rimelin Tamamlayıcısı: Eyeliner

Eyeliner, rimelle birlikte kullanıldığında gözleri daha dramatik, çarpıcı ve etkileyici bir görünüme kavuşturabiliyor. Kirpik çizgisi boyunca uygulayacağınız bir eyeliner ile kirpik hattını daha dolgun gösterebilirsiniz. Ardından rimel sürerek bu görünümü tamamlayabilirsiniz. Bildiğiniz gibi pek çok eyeliner sürme tekniği var. Gözlerinizde dramatik bir görünüm hedefliyorsanız eyeliner’ı göz pınarından gözün dış kısmına kadar uzatabilirsiniz. Hem etkileyici hem de zarif bir görünüm yakalamak için kirpik hattının ortasından başlayarak yarım eyeliner uygulayabilirsiniz.

5.4. Göz Makyajını Kusursuz Görünüme Ulaştırmanın Sırrı: Kaş Kalemi

Gözleri kusursuz bir görünüme ulaştırmak yalnızca göz makyaj malzemeleriyle sınırlı kalmıyor. Etkileyici bakışlar için kaş makyajına da özen göstermek gerekiyor. Nitekim kaşları doldurup şekillendirmek de göz makyajını tamamlayan önemli bir adım. Kaş kalemi kullanarak doğal kaş çizgileri çizebilir ve daha dolgun bir kaş görünümü elde edebilirsiniz. Böylece şekilli ve dolgun kaşlarla göz makyajınız da daha etkileyici bir görünüm kazanabilir.

5.5. Göz ve Kaş Makyajının Olmazsa Olmazı: Kaş Sabitleyici

Kaş kalemiyle kaşlarınızı doldurup renklendirdikten sonra geriye uygulamanız gereken bir adım daha kalıyor. Kaşların gün boyunca göz alıcı formunu koruması için sabitleştirmeyi unutmamalısınız. Renkli veya şeffaf kaş rimeliyle kaşlarınızı yukarı doğru tarayıp sabitlemelisiniz. Bu sayede hem kaşlar daha belirgin bir görünüme ulaşıyor hem de makyajın kalıcılığı artırıyor.

Kirpik tipinize ve göz renginize uyum sağlayan doğru bir rimelle anında göz alıcı bakışlara sahip olabilirsiniz. YSL’den Gucci’ye, Dolce&Gabbana’dan Dior’a; maskara konusunda birbirinden iddialı ve dünyaca ünlü markalar Beymen’de!

Comments are closed.