“Giyimi insanın kişiliğini ve duruşunu yansıtır, derler. Ama ben ne yazık ki hala kendime uygun kombin yapmayı bilmiyorum.” diyorsanız, hazırladığımız bu başlangıç rehberini incelemek için daha fazla geç kalmayın. En temel kombin yapma teknikleri sizin için geliyor!
Eğer bu sayfayı ziyaret ettiyseniz, bu sıralar modayla daha yakından ilgilendiğinizi tahmin etmek hiç de güç değil. Bu da kuşkusuz, artık kendiniz için çok daha uygun ve şık bir stil oluşturmak istediğiniz anlamına geliyor. Gerek sosyal medyada gerekse de çevrenizdeki kişilerde, birbirinden şık kombin örnekleriyle halihazırda sıkça karşılaşıyor olmanız muhtemel. Fakat konu bu örnekleri kendi stilinize yansıtabilmek olunca işler biraz karmaşık hale geliyor olabilir.
Neyse ki şık giyinmek için bilmeniz gerekenler, aslında düşündüğünüzden çok daha basit! Peki, bundan böyle siz de stilinizle tüm dikkatleri üzerinizde toplamaya ne dersiniz? Öyleyse, Beymen editör ekibi olarak hazırladığımız bu kapsamlı kombin oluşturma rehberi tam size göre. Uyumlu kombinlerinizle göz kamaştırmaya ve övgüler toplamaya hazırsanız, başlıyoruz!
1. Kombin Nasıl Yapılır?
Günümüzün değişken estetik algısını göz önünde bulundurmazsak, bu sorunun yanıtı bildiğiniz üzere aslında oldukça basit. Altınıza bir pantolon (veya etek); üstünüze ise tişört, gömlek veya bluz… Hatta mevsimine göre kazak, hırka, yelek ve üstüne trençkot, ceket ya da mont… Bilhassa da kadınlar için, elbise modelleri ile tek parça şıklığına başvurmak da bir tercih. Ayakkabı, çanta ve aksesuarlar ise elbette olmazsa olmaz!
Ancak asıl iş, tüm bu parçaları şık bir şekilde eşleştirmeyi öğrenmek; öyle değil mi? Yani bu noktada sorulması gereken esas soru, “Elimdeki parçaları en uygun şekilde nasıl kombin edebilirim?” olmalı!
2. Kombin Yapmayı Nasıl Öğrenebilirim?
Kusursuz bir kıyafet kombini yapmak için seçtiğiniz giysilerin renkleriyle birlikte kesimlerine, desenlerine, dokularına ve hatta aksesuar detaylarına bile dikkat etmeniz gerekiyor. Fakat yine de bunun için işe önce renk kombinlerini öğrenerek başlayabilirsiniz. Çünkü renk konusu, birbirine uyumlu tonları bilmenin beraberinde tonsürton ve kontrast gibi kavramlarla da fazlasıyla geniş bir kapsama ulaşıyor.
Örneğin; “krem rengi ile açık mavi” ya da “gri ile pembe” birbirlerini çaba sarf etmeksizin estetik bir şekilde tamamlarken, kahve ve siyahı ya da kırmızı ve pembeyi kombinlemek bazı seçimlerle son derece riskli olabiliyor. Bu konunun detaylarını, diğerleriyle birlikte sayfanın devamında ele alıyor olacağız. Şimdi devam edelim!
3. Uyumlu Kombin Nasıl Yapılır?
Her ne kadar uyumsuzluklarla da uyum yaratılabildiğine dair pek çok örnek olsa da, uyumlu kombin yapmanın belli başlı kurallarının olduğu açık bir gerçek. Örneğin; birden fazla desenli parça kullanmaktan kaçınmak, alt ve üst parçaların her ikisinin de bol kesim olmamasına özen göstermek, spor ve klasik parçaları kombinlerken alt ve üst seçimi konusunda dikkatli olmak, çanta ve ayakkabıların hem birbirleriyle hem de kıyafetlerle tamamlayıcı bir görünüm oluşturmasına özen göstermek gibi…
Tüm bunlar kafanızı daha da mı karıştırdı? O halde sizi hemen bir alt başlığa alalım:
4. Kombin Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?
Az önce kombin yapma tekniklerine şöyle bir girizgâh yaptık yapmasına fakat amacımız, beklentileri karşılayıp bunlar hakkında ipucu vermekten çok ayrıntılara dair yol göstermek. Nitekim konu “kombin yapmak” olunca, adından da anlaşılacağı gibi iş sadece bir iki parçayı birbirine uydurmakla sınırlı kalmıyor. Alt giyim, üst giyim, dış giyim, ayakkabı, çanta, aksesuar ve hatta iç giyim bile bu çerçevenin içerisinde yer alıyor.
Öyleyse şimdi konunun derinliklerine inme vakti! Yolun buradan sonrasına, nokta atışı kısa kısa maddelerle devam edeceğiz.
4.1. Renk Seçimi
- – Alt veya üst giysiniz siyah ise tamamlayıcı parçalarınızı uçuk pastel tonlar yerine beyaz, krem, bej veya yine siyah renkten yana seçebilirsiniz. Bunların yanı sıra kırmızı, kiremit, sarı, hardal, parlament mavisi ve çam yeşili gibi yoğun renkleri de tercih edebilirsiniz.
- – Pastel renkli giysilerle ise açık gri, krem ve kahve tonlarını eşleştirebilirsiniz.
- – Giysilerinizde ve tamamlayıcı parçalarınızda tümüyle kahve tonlarını kullanmaktan uzak durmalısınız.
- – Risk almamak adına giysilerinizde sarı-mor, kırmızı-yeşil, mavi-turuncu gibi zıt renkleri kombinlemekten şimdilik olabildiğince kaçınmalısınız.
- – Kot giymediğiniz müddetçe giysilerinizde siyah ve lacivert renklerini bir arada kullanmaktan uzak durmalısınız. Örneğin; klasik bir lacivert pantolonun üstüne siyah gömlek veya bluz giymemelisiniz.
- – Kıyafetlerinizde sıcak (sarı, turuncu, kırmızı, pembe) renkleri ya da soğuk (mavi, yeşil, mor) renkleri birbirleriyle eşleştirirken canlı tonları aynı anda kullanmamaya da özen gösterebilirsiniz.
4.2. Desen Kullanımı
- – Giydiğiniz bir parça desenli ise, göz yormayan bir kombin için -takımlar haricinde- geri kalan kıyafetlerinizi desensiz alternatiflerden yana tercih etmelisiniz.
- – Alt ve üst parçalarınızı kolayca kombinlemek için baskı veya nakış olan desen ile doğrudan aynı tonda olan düz renkleri seçebilirsiniz.
- – Birden fazla deseni bir arada kullanmak istiyorsanız, bunların birbirleriyle uyum içinde olmasına muhakkak dikkat etmelisiniz. Örneğin; üstünüzdeki parça yatay çizgili ise altınıza dikey çizgili bir parça giymemelisiniz. Veya puantiye desenli bir parçayla çiçek desenli bir parçayı eşleştirmemelisiniz.
- – Aynı deseni birden fazla parçada kullanmak istiyorsanız, takım elbise tercihleri haricinde araya muhakkak düz renkli bir parça eklemelisiniz. Örneğin; puantiyeli alt giyim, düz bir bluz ve yine puantiyeli bir şapka ya da saç bandı…
4.3. Kesim/Kalıp Tercihi
- – Eğer alt parçanız bol kesimliyse üstüne düz veya vücuda tamamıyla oturan dar kesim bir parça giymelisiniz.
- – Oversize üst giyim tercih ediyorsanız, proporsiyonunuzu çok fazla gölgelememek için alt parçanızı skinny, slim-fit veya düz kesim tercih etmelisiniz.
- – Alt parçanız dar kesim ise üstüne -renk ve deseni uyumlu olmak kaydıyla- dilediğiniz dar veya bol kesim parçayı giyebilirsiniz.
- – Kadınlar için: Dengeli bir stil oluşturmak adına kalem eteklerin üstüne dökümlü üst parçalar giymeyi tercih edebilirsiniz.
4.4. Klasik/Spor Eşleştirme
- – Klasik alt giyim parçalarınızla eşleştirmek için spor bir üst giyim (tişört, spor büstiyer vb.) ve sneaker tercih edebilirsiniz; ancak kargo ya da kot pantolon gibi spor alt parçaları tamamlarken ya tümüyle spor giyinmelisiniz ya da sadece üst parçalarınızı klasik/casual modellerden seçmelisiniz. Örneğin; kadınlar için büstiyer ve bralet, erkekler için yakasız gömlek gibi…
- – Kadınlar için: Kısa veya uzun tayt giymeyi tercih ediyorsanız üstüne sweatshirt, tişört veya spor sütyen & kapüşonlu üst ikilisini ya da bol kesim gömleklerinizi giyebilirsiniz. Ancak tayt ile klasik bluz giymekten kaçınmalısınız.
- – Spor giyimde dilediğiniz tüm çanta boylarını kullanabilirsiniz; fakat klasik giyindiğinizde büyük ve orta yerine mümkünse küçük çantalar tercih etmelisiniz.
4.5. Aksesuar Tercihi
- – Giyiminiz tamamen sade ise aksesuar kullanımına ağırlık vermeli, çok fazla renkli ve hareketli parça taşıyorsanız da aksesuar kullanımını minimumda tutmalı veya oldukça zarif takılar seçmelisiniz.
- – Giysileriniz, ayakkabılarınız veya çantanızda gümüş, altın ya da pembe altın rengi metal aksesuarlar varsa, geri kalan giysileriniz ve takılarınızda da aynı rengi seçmeye dikkat etmelisiniz.
- – Klasik giyimde orta veya küçük kadranlı saatlere, spor giyimde ise büyük kadranlı saatlere öncelik verebilirsiniz.
- – Klasik giyimde ağırlıklı olarak metal ve deri kordonlu saatleri tercih edebilirsiniz. Spor kombinleriniz için ise tercihinizi daha çok kordonu silikon veya örgü kumaşlı olan saatlerden yana yapabilirsiniz.
- – Spor kombinlerde pırlanta veya pırlanta görünümlü aksesuarlardan mümkün olduğunca uzak durmalısınız.
4.6. Dekolte Kullanımı
- – Pantolon veya uzun (maxi/midi) etek tercih ediyorsanız, vücudunuzun üst kısmında derin dekolteler vermeyi düşünebilirsiniz. Ancak şort veya mini etekler giydiğinizde özellikle de sırt ve göğüs dekoltesinin dengeli olmasına dikkat etmelisiniz.
4.7. Ayakkabı, Kemer ve Çanta Seçimi
- – Ayakkabı, kemer ve çantanızın rengi birbirinden farklı olabilir. Fakat birinden biri deri, rugan veya süet/nubuk ise diğerlerinin de uygun dokularda olmasına özen gösterebilirsiniz. Örneğin; bez ayakkabı & palaska/mat deri kemer & bez çanta, rugan ayakkabı & rugan kemer & rugan çanta, deri ayakkabı & deri kemer & kumaş/deri çanta…
- – Ayakkabılarınız siyah ise çanta ve kemerinizi siyah başta olmak üzere krem, beyaz, kırmızı, mavi, yeşil vb. pek çok farklı renkten seçebilirsiniz. Ancak koyu kahve ve lacivertten uzak durmalısınız.
- – Ayakkabılarınız kahverengi ise çanta ve kemer tercihinizi kahverengi başta olmak üzere krem, haki veya farklı soft-sıcak renklerden yana yapabilirsiniz.
- – Spor ayakkabı giyiyorsanız özellikle de rugan çanta ve kemerlerden uzak durmalısınız.
- – Kadınlar için: Çiçek desenli elbise giyiyorsanız, altına spor yerine topuklu veya sandalet türü düz tabanlı ayakkabılar giyebilirsiniz.
- – Erkekler için: Günlük/spor ayakkabı (sneaker) ve takım kombini yapmak istiyorsanız, pantolonunuzun düz kesim yerine slim fit kalıp olmasına özen göstermelisiniz.
4.8. Dış Giyim Tercihi
- – Şişme montlarınızı mümkünse sadece spor kombinlerinizde kullanmaya dikkat etmelisiniz. Klasik giyindiğinizde ise tercihinizi kaşmir/kaşe kabanlardan yana yapmalısınız.
- – Özellikle de bol kesim olan trençkotlarınızı, uyumlu olduğu müddetçe klasik başta olmak üzere spor kombinlerinizde de kullanabilirsiniz.
- – Kabanlarınızı da aynı şekilde, klasik giyimin yanı sıra eşofman hariç spor kombinlerinizle de eşleştirebilirsiniz.
- – Keten veya chino pantolon giydiyseniz, üstüne kapüşonlu dış giyim ürünleri yerine spor-şık blazer ceketleri ya da trençkotları tercih edebilirsiniz.
- – Piknik gibi etkinlikler için nasıl kombin yapabileceğinizi piknik stili rehberimizden okuyabilirsiniz.
4.9. İç Giyim ve Çorap Seçimi
- – Erkekler için: Klasik giyindiğiniz günlerde düz beyaz ve baskılı/desenli çoraplardan olabildiğince uzak durmalısınız. Ancak baklava desenini ve dikey düz çizgili modelleri gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
- – Erkekler için: Gömlek giydiğiniz günlerde, atlet tercihinizi derin yuvarlak yaka modeller yerine tişört kesimli V ya da bisiklet yaka modellerden yana yapmalısınız.
- – Kadınlar için: İnce kumaşlı ve iç gösterebilecek giysilerinizin altına düz veya görünmez dantelli sütyenler giymelisiniz.
- – Kadınlar için: Sütyeninizin veya külotunuzun ince dokulu giysilerinizin altında hiçbir şekilde belli olmasını istemiyorsanız siyah, beyaz ve diğer canlı renkler yerine ten rengi, vizon, latte tonlarını tercih etmelisiniz.
- – Kadınlar için: Dar kesim ya da ince kumaşlı pantolon giydiyseniz, alt iç çamaşırı modelinizin tanga/string ya da Brazilian kesim olmasına özen göstermelisiniz.
- – Kadınlar için: Etek giydiğiniz günlerde de aynı şekilde tanga/string ya da Brazilian kesim külotlarla birlikte baksır tarzı şort-külotları da tercih edebilirsiniz.
Konu uyumlu kombin yapmak olunca, dikkat edilmesi gereken ne çok detay ortaya çıkıyor; değil mi? Peki, gardırobunuzu tüm bu öğrendikleriniz doğrultusunda yeni baştan yaratmak nasıl fikir? Beymen’in seçkin pek çok markayı bir araya getirdiği kadın ve erkek giyim koleksiyonlarını hemen incelemeye başlayın! |
Yorumlara kapalı