8 Soruda Güneş Kremi Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Bronz cildin kışkırtıcı çekiciliği güçlü bir koruma desteğinden yoksunsa; küçük kırışıklıklar, kahverengi lekecikler ve uzun vadede ciddi cilt rahatsızlıklarını da beraberinde getirmesi kaçınılmaz. Güneş kremi sadece güneşin en yoğun olduğu yaz aylarında değil, yıl boyunca, her mevsim kullanılması gereken bir temel cilt bakım ve hatta sağlık ürünü. Cildinizin erken yaşlanmasını önlemek, cilt lekelerinden korunmak, cilt sorunlarına karşı önlem almak ve tabii ki daima genç ve porselen gibi bir cilde sahip olmak için güneş kremini dört mevsim günlük bakım rutininize mutlaka eklemelisiniz.  Bu sebeple güneş kreminin faydaları sağlığınız için dikkate almanız gereken konulardan biri.

1. Neden Güneş Kremi Kullanmalıyız?

Güzel bir yaz gününün tadını çıkarırken bronzlaşmak sizin için de bir tutku mu? Diğer taraftan yaşamın kaynağı olan güneşin cilde vereceği zararların endişesi bu tutkuya gölge düşürüyor. Günlük koşuşturma içinde çok farkında olmasanız da cildiniz ve özellikle yüzünüz tüm yıl boyunca UV ışınlarının zararlı etkilerine maruz kalıyor. Güneş kremi kullanmak, bu zararlı etkileri minimuma indirmenin ve cilt sorunlarını engellemnin en güçlü yollarından biri. Cildi birçok soruna karşı koruyan güneş kreminin yüze faydaları şöyle:

  • – Yüzü güneşin zararlı etkilerine ve olası cilt hastalıklara karşı korur.
  • – Cilt yaşlanmasını geciktirir.
  • – Güneşle birlikte ortaya çıkan çiller ve cilt lekelerini önlemeye yardımcı olur.
  • – Güneşin sebep olduğu yaşlanma belirtilerini, diğer bir deyişle foto yaşlanmayı (photoaging) engeller.
Her gün güneş kremi kullananların cildindeki yaşlanma belirtileri kullanmayanlara oranla %24 daha az. Ayrıca gün içerisinde tazeleyerek ve düzenli olarak güneş kremi kullanmak, sağladığı kozmetik faydanın yanı sıra ciddi cilt sağlığı problemlerini de büyük ölçüde engelliyor.

 

Güneş kreminin faydaları elbette çok daha fazla. En iyi yaşlanma karşıtı kremin, günlük bakım rutininizden eksik etmediğiniz güneş kreminiz olduğunu unutmayın! Kusursuz cildiyle ikonik bir güzelliğe sahip olan Nicole Kidman, herkes için ilham verici olabilecek nitelikte bir örnek. Kidman, Allure’a verdiği röportajında güneş kremi ile olan tutkulu ilişkisinin gençken çillerden kaçınmak için başladığını ancak ilerlerleyen yaşlarda ailesindeki cilt kanseri vakalarından ötürü büyük bir titizlikle güneş kremi kullanmaya devam ettiğini anlatıyor.

2. Güneş Kremi Nasıl Kullanılır?

Beden sağlığı ve güzelliği söz konusu olduğunda pürüzsüz, nemli, ışıldayan bir cilde sahip olmak için pek çok cilt bakımı rutini uygulaması gündeme geliyor. Gündüz rutinlerinde ise kaçırılan hayati bir adım var: Güneş koruyucu krem kullanmak.

  • – Günlük bakım rutini olan, temizlik, tonik, serum, göz kremi ve yüz nemlendirici adımlarından sonra güneş koruyucu yüz kremi ihmal edilmemeli. Bu rutin her mevsimde aynı şekilde uygulanmalı. SPF 30 ve üstü olacak şekilde, cilt tipine uygun olarak seçilmesi gereken güneş koruyucu yüz kremi her zaman genç ve ışıl ışıl bir cildin en önemli sırrı.
  • – Güneş kremi, eğer açık havadaysanız her iki saatte bir, kapalı ortamdaysanız her dört saatte bir, özellikle terleme ve ıslanma sonrasında mutlaka yenilenmeli.
  • – Güneşe çıkmadan 15 ya da 30 dakika önce güneş kremleri sürülmeli, terleme ve ıslanma sonrası mutlaka yenilenmeli.
  • – Deniz kenarında geçireceğiniz zamanlarda hem yüz hem de vücut için özel ürünler kullanılmalı.
  • – Bazı ürünler hem yüz hem de vücut için kullanılabilir ancak sadece vücut için olan güneş koruyuculardaki yağ oranı fazla olabileceği için yüze sürülmesi tavsiye edilmiyor.
Sadece Güneş Kremi Yeterli mi?

Güneşin zararlı etkilerinin ortaya çıkardığı tüm sorunlara karşı güneş kremi, tek başına yeterli koruma sağlamayabilir. Özellikle güneş ışınlarının yoğun olduğu saatlerde, güneş kremi sürülmüş olsa bile direkt güneş ışığına maruz kalınmaması tavsiye edilir. Ayrıca şapka, tişört, güneş gözlüğü ve şal gibi ekstra koruyuculuk sağlayacak eşyalar kullanılmalıdır. Bu tür aksesurlarla hem stilinize şık bir dokunuş katabilir hem de güneşe karşı ekstra koruma sağlayabilirsiniz.

3. Güneş Kremi Nasıl Seçilir?

Tıpkı kıyafetlerinizle yaptığınız kombinler gibi cilt bakımı rutininiz için seçtiğiniz ürünlerin de birbirleriyle, cildinizle ve hatta yaşam tarzınızla uyumlu olması gerekiyor. Bir güneş koruyucu krem seçerken, cilt tipiniz, cilt renginiz, ailenizdeki genetik cilt hastalıkları, akneye eğilim ve günlük rutininiz göz önünde bulundurmanız gereken en önemli faktörlerin başında geliyor. Dikkat etmeniz gereken diğer şeyler ise şöyle:

  • – Cilt tipiniz için doğru olan SPF’yi (Güneş Koruma Faktörü) göz önünde bulundurun.
  • – Aktif bileşenleri inceleyin. Cildinize alerji yapacağınız düşündüğünüz içeriklerden uzak durun.
  • – Cildiniz yağlı ise yağsız (Oil free), kuru ya da kurumaya eğilimli ise akışkan (Fluid) ve nemlendirici özelliği olan seçenekleri değerlendirin.
  • – Eğer makyaj yapmayı seviyorsanız sprey formundaki güneş koruyucular, pratik şekilde uygulanması sebebiyle sizin için hayat kurtarıcı olabilir.

3.1. Güneşe Hangi Seviyede Maruz Kalıyorsunuz?

Yaşadığınız şehirdeki UV oranını, hava tahmini sayfalarından ya da akıllı telefonunuzdan takip edebilir ve güneşin zararlı etkilerinden korunmak için neler yapmanız gerektiğine karar verebilirsiniz. Alttaki tabloda UV oranlarını ve bu değerler karşısında almanız gereken önlemleri görebilirsiniz.

UV Koruma Tablosu

Düşük

(0-2)

Orta

(3-5)

Yüksek

(6-7)

Çok Yüksek

(7-10)

Son Derece

Yüksek (11+)

Güneş Koruyucu Güneş Koruyucu Güneş Koruyucu Güneş Koruyucu Güneş Koruyucu
Güneş Gözlüğü Güneş Gözlüğü Güneş Gözlüğü Güneş Gözlüğü Güneş Gözlüğü
Şapka Şapka Şapka Şapka
Gölge Gölge Gölge
10:00-16:00

Arası kapalı ortam

 

Güneş ışınları arasında insan cildine en çok zarar verenler UVA ve UVB ışınlarıdır. Bu yüzden güneş kreminin faydaları ve kremlerin içerikleri söz konusu olduğunda UVA ve UVB, öncelikli olarak gündeme geliyor. Ancak güneşten gelen ve çok fazla bilinmeyen HEVL ışınlarından da cildimizi korumamız gerekiyor. Ciddi cilt sorunlarına sebep olduğu saptanamayan bu ışın, cildin erken yaşlanmasına ve leke oluşumlarına davetiye çıkarabiliyor.

3.2. Güneş Kremlerinin Formları Neden Farklı?

Güneş koruyucular cilt tipi ve cilt renginin yanında yaşam tarzına göre de çeşitleniyor. Yüz için olan güneş koruyucular cilt tipine göre krem formunda olurken vücut için olanlar genellikle geniş yüzeylerde daha kolay kullanılabilmesi açısından losyon şeklinde üretiliyor. Bu losyonları kullanım tercihinize göre tüp ya da sprey formunda edinmeniz mümkün.

Son zamanlarda stick ve deodorant görünümlü sprey formatındaki güneş koruyucular dikkat çekiyor. Stick formunda olanlar suya dayanıklı olmaları sebebiyle deniz tatillerinde daha çok tercih ediliyor. Sprey formunda olanlar ise hem vücut hem de makyaj üzerine kolaylıkla uygulanabiliyor.

4. Güneş Kremi Ne Zaman Kullanılmalı?

Güneş ışınlarının zararlı etkileri ve güneş kreminin faydaları düşünüldüğünde cildinize uygun bir güneş kremini düzenli olarak kullanmanın önemi anlaşılabilir. Dermatologların tavsiyesi de sadece tatillerde ya da yaz aylarında değil, tüm yıl boyunca ve her gün güneş kremi kullanmak yönünde. Zira mevsime göre güneşten gelen ışınlar farklı düzeylerde olsa da cildiniz bu ışınlardan etkilenmeye devam eder.

Makyaj Varken Güneş Kremi Tazelenebilir mi? 

 

Temiz bir yüze uyguladığınız güneş koruyucunuzu gün içerisinde, üstelik yüzünüzde makyaj varken de tazeleyebilirsiniz. Bunun için özel olarak üretilen ve makyaj üzerine uygulanabilen pudra, stick ve sprey şeklindeki güneş kremlerini kullanabilirsiniz. Ayrıca CC, BB krem ya da fondöten ve her türü kapatıcının SPF içeren formlarının üretildiğini de unutmayın.

 

5. Sürekli Güneş Kremi Kullanmak Zararlı mı?

Güneş kremi konusunda en çok merak edilenlerden bazıları, güneş kremi her gün kullanılır mı ve her gün güneş kremi sürmek zararlı mı sorularıdır. Güneş kremi, güneşin zararlı etkilerine karşı iyi bir kalkandır. Bu nedenle yılın dört mevsimi boyunca kullanılması önerilir. Ancak evde ya da ofis ortamında çalışıyor ve pencereden uzakta oturuyorsanız güneş kreminizi yenilemeye ihtiyacınız olmayabilir.

Günlük kullanım için güneş kremi seçerken güvenilir markaların ürünlerini tercih edin. Ayrıca cildi temiz tutmanın, nefes almasını sağlamanın ve dinlendirmenin önemini de unutmayarak gece yatmadan önce cildinizi güneş koruyucu krem ve kozmetik ürünlerden mutlaka arındırın.

6. Evdeyken Güneş Kremi Sürülür mü?

Genel olarak gün içerisinde evde zaman geçirecek olsanız bile güneş kremi kullanmanız önerilir. UVB cam tarafından engellenir ancak belirli cam türleri UVA’yı sadece azaltır. Özellikle doğrudan güneş ışığı alan pencere kenarı ya da balkon gibi ortamlarda bulunuyorsanız güneş kremi sürmelisiniz.

Özellikle yazın ve deniz tatillerinde hem yüz hem de vücut tipinize uygun olan güneş kremlerini kullanmak önemli. Peki ya güneş sonrası bakımı?

 

Plaj ve deniz keyfi yaptığınız bir günün sonunda ılık bir duş alarak tuzdan, güneş kreminden arındınız. Sırada bütün gün güneşte kavrulan cildinizin ihtiyaç duyduğu bakımı sağlamak var. Sıradan bir nemlendirici bunun için yeterli gelmeyebilir. Bu nedenle after sun yani güneş sonrası losyon kullanarak cildinizi ve kendinizi şımartabilirsiniz.

 

7. Güneş Kremi Cildi Beyazlatır mı?

Cilt güneş ışınlarına maruz kaldığında kendini koruyabilmek için rengini koyulaştırır. Ancak bazı durumlarda melanin, cilt üzerinde eşit şekilde üretilmez, cildin bazı bölgelerinde kümelenir ve fark edilir şekilde cilt lekeleri oluşur. Güneş kremi bu durumu engellemek için en ideal yöntemlerden biridir.

Güneş kremi cilt rengini açar mı ya da güneş kremi beyazlatır mı sorularının yanıtları güneş kreminin düzenli olarak kullanılmasına bağlıdır. Genellikle güneş kremleri içerikleri itibarıyla cilt lekelerinizi azaltmaz. Düzenli kullanımda melanin üretimini engelleyebilir, cilt lekelerinizi soldurabilir ve cilt lekesi oluşumunu engelleyerek daha açık bir cilt tonuna sahip olmanızı sağlayabilir. Bunlar göz önünde bulundurulduğunda, güneş kreminin faydaları listesine bu koruyucu özelliği de eklenebilir.

8. Hangi Güneş Kremini Seçmeliyim? Kimyasal mı, Mineral mi?

Farklı formda ve özellikte, mineral ve kimyasal özellikleriyle öne çıkan birçok güneş koruyucu krem seçeneği arasından seçim yapmak zor olabilir. Öncelikle kimyasal ve mineral filtreli güneş koruyucu ne demek ve bu ikisi arasındaki fark nedir öğrenerek, kendiniz için en uygun ürünü seçebilirsiniz.

 

Mineral Filtreli

Güneş Koruyucu

Kimyasal Filtreli

Güneş Koruyucu

UVA ve UVB ışınlarını yansıtmak için cilt yüzeyinde ince bir katman oluşturur. Cilt dokusuna nüfuz eder ve UVA/UVB ışınlarını ısıya dönüştürür. Işınların cildinize zarar vermemesi için nötralize eder.
Anında etki eder. Uygulamadan hemen sonra dışarı çıkabilirsiniz. Dışarı 15-30 dakika önce uygulanmalıdır.
İçeriğinde bulunan çinko oksit ve titanyum dioksitin deride erimesi daha uzun sürdüğü için ciltte beyaz bir tabaka bırakabilir. Cilt tarafından emilir ve beyazlık bırakmaz.
Günlük kullanımda cilt kanseri riskinizi %50’ye kadar azalttığı kanıtlanmıştır. Günlük kullanımda cilt kanseri riskinizi %50’ye kadar azalttığı kanıtlanmıştır.
Yeterli koruma sağlamak için formüllerindeki SPF oranı arttıkça daha kalın hale gelir ve bu nedenle cilt üzerinde daha görünür olabilir. Hafif formüller de yüksek düzeyde SPF koruması sağlar.
Cildi tahriş etmez. Güneş koruyucuda minimum içerik ihtiyacı olan hassas ciltler için idealdir. Kimyasal maddeler ve filtreler içerdiği için alerjik reaksiyona sebep olabilir.
Genellikle gözenekleri tıkamaz ve bu nedenle kusurlara eğilimli ciltler için idealdir Gözenekleri tıkayabilir.
Mineral güneş kremi, yağlı ciltler için önerilmez. Yoğunluğu senebiyle cildin daha fazla parlamasına neden olabilir. Rosacea gibi hastalıkları olanlar için kimyasal filtreli güneş kremleri önerilmez.

 

Güneş kremi fiyatları tercih edilen markaya ve içeriklere göre değişir.

Unutmayın! Cildiniz ömrünüz boyunca size eşlik edecek olan en önemli varlığınız. Bu nedenle cildinize hak ettiği özeni gösterecek, seçkin markaların hazırladıkları güneş koruyucu krem seçeneklerine Beymen farkıyla sahip olabilirsiniz.

 

Kaynakça:

https://www.aad.org/public/everyday-care/sun-protection/shade-clothing-sunscreen/how-to-apply-sunscreen#:~:text=Rub%20the%20sunscreen%20thoroughly%20into,or%20use%20a%20spray%20sunscreen.

https://uihc.org/health-topics/what-difference-between-uva-and-uvb-rays 

https://www.skincancer.org/risk-factors/uv-radiation/

 https://edition.cnn.com/2013/06/04/health/sunscreen-aging/index.html

https://www.cancer.org.au/iheard/should-i-wear-sunscreen-when-indoors

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/sunscreen-and-your-morning-routine

Tablo kaynakları:

https://www.electronics-lab.com/wp-content/uploads/2018/02/Sunscreen-chart.jpg

https://www.oarsandalps.com/blogs/new_blog/mineral-vs-chemical-sunscreen

Comments are closed.