İskandinav Tarz Ev Dekorasyonu Hakkında Her Şey

Estetik dizayn ve huzurlu atmosfer arayışını aynı potada buluşturan sade ev dekorasyonu örnekleri son yıllarda herkesçe yoğun ilgi görüyor. Bu yeni nesil konseptler arasında ise hiç kuşkusuz, İskandinav tarzı ev dekorasyonu açık ara farkla öne çıkıyor. Peki, modern ev dekorasyonunun en sevilen örneklerinden olan İskandinav stili hakkında siz neler biliyorsunuz?

Aile büyüklerinizin evlerinde sıklıkla karşılaştığınız karmaşık renkler, desenler ve üst üste yığılmış gibi görünen eşyalar sizin de gözünüzü fazlasıyla yoruyor mu? Cevabınız evet ise, gelenekselden ziyade modern ve minimalist ev dekorasyonu örnekleri zevkinize daha fazla hitap ediyor demektir. Öyle ki, sadeliği ön plana çıkaran bu ev dekorasyon fikirleri arasında gözünüze kestirdiğiniz en az birkaç seçenek dahi olabilir. Hatta bunlardan birinin de tartışılmaz bir estetiğe sahip olan “İskandinav ev dekorasyonu” olması kuvvetle muhtemel!

İskandinav tipi evler, sadece modern ve sade görünümleriyle değil; sıcak atmosferleriyle de dekorasyon tutkunlarının kalbinde ayrı bir yer tutuyor. Hem mekân hem de mobilyalarda açık renk kullanımı ile karakterize olan bu konsept, konfor ve düzen önceliğinin beraberinde davetkâr bir samimiyet de barındırıyor. “İskandinavlar işi biliyor!” demek için bir sebep daha sunan bu ev içi dekorasyon stilini, şimdi daha yakından incelemeye ne dersiniz?

1. İskandinav Tarz Dekorasyon Özellikleri

“Az ve öz” kelimesinin gerçek anlamda hakkını veren İskandinav ev tasarımının, genel özellik olarak ferah ve işlevsel bir görünüm arz ettiğini söylemek mümkün. Beyaz ve ahşap tonlarının ağırlık kazandığı bu konseptte, belli başlı aksesuarlar haricinde neredeyse ihtiyaç duyulmayan hiçbir eşya yer almıyor. Bu yönüyle minimalist ev dekorasyon modellerine de göz kırpan İskandinav stili, görece hareketli bir tasarıma sahip olması bakımından buna kıyasla daha zengin unsurlar barındırıyor.

İskandinav stilinin, esasında modern ev dekorasyonu (sadelik, zarafet ve kullanışlılık) ile rustik tasarım konseptinin (natürel dokular ve doğal ahşap kullanımı) ortak akrabası olduğu söylenebilir. Peki, bu konsept sizce sadece bu nedenlerden dolayı mı seviliyor? Elbette hayır! İskandinav ev modellerinin en sevilen bir diğer yönü, küçük mekânlar için de son derece ideal bir seçenek olması. Nitekim sık karşılaşılan örneklerin aksine, bu konsept sadece geniş alanlarda değil; ferah görünümünden dolayı küçük ev dekorasyonunda da büyük bir fark yaratmak için birebir!

2. Basit ve Düzenli Ev Dekorasyonu

İskandinav tarzı ev dekorasyonunu kendi yaşam alanınıza uyarlamak için işe önce, dizayn etmek istediğiniz mekândan mevcut tüm eşyaları kaldırarak başlamalısınız. Sonrasında ise sıra, duvarları beyaz veya ekru gibi aydınlık renklere boyamaya geliyor. Bunun ardından sadece en çok ihtiyaç duyduğunuz eşyaları seçerek ortama düzenli bir şekilde yeniden yerleştirmeye başlayabilirsiniz. Bu düzenleme ve basitleştirme adımı, özellikle de 2+1 küçük ev dekorasyonu ve 1+1 ev dekorasyonu arayışında olanlar için hayat kurtarıcı olacak!

Tabii konu İskandinav stili olunca, eşyalarınızın rengine de ayrıca el atmanız gerekebilir. Bunun için sıfırdan alışveriş yapmak yerine, belki koltuklarınızın kılıflarını değiştirmeyi ve cilalanmış tek renk mobilyalarınızı doğal ahşap görünümlü jelatinlerle kaplamayı düşünebilirsiniz. Ancak halı konusuna özellikle dikkat etmelisiniz. Eğer elinizdeki parça geleneksel motifli veya iri desenliyse, şimdiden yeni halı modellerine bakmanızda fayda var. Bu noktada ise açık ve nötr tonlara sahip tek renk, geometrik desenli ya da hasır görünümlü modellere ağırlık verebilirsiniz.

3. Ahşap Mobilyalar ve Dekoratif Raflar

Ahşap kullanımının İskandinav stili ev dekorasyonunda ne denli önemli olduğundan sanıyoruz ki yeterince bahsettik. Bu yüzden, eğer mobilyalarınızın yüzeyi kaplamaya elverişli değilse ya da jelatinlerin doğal görünüm sağlayamayacağından endişe duyuyorsanız, yeni mobilya alışverişi yapmayı gözden çıkarmanız gerekebilir.

Mevcut mobilyalarınızın stilini uygun bir şekilde dönüştürebilseniz dahi, birkaç ahşap raf satın almayı düşünebilirsiniz. Hem cep yakmayan bu alışveriş sayesinde evinize çok daha Kuzeyli bir hava katmanız işten bile olmayacak. Peki, dekoratif raf olur da kitaplar ve vazolar hiç eksik kalır mı? Hâlihazırda İskandinav ev dekorasyonunda doğal süs bitkisi kullanımı da olmazsa olmazlardan biri. Dolayısıyla sepetinize şimdiden birkaç vazo eklemeyi de ihmal etmemeniz iyi olabilir.

4. İskandinav Stil Aksesuarlar

Duvarlar, koltuklar ve mobilyalar… En büyük ve meşakkatli adımların hepsi tamam. E, peki bitti mi? Elbette hayır. İskandinav tarzı ev dekorasyonu her ne kadar sadeliği esas alsa da, aksesuar kullanımı bu konseptin de en önemli tamamlayıcılarından biri. Ancak sadeliği ve işlevselliği bu noktada da tabii ki elden bırakmamak gerekiyor. Canlı bitki ve vazolar haricinde şu aksesuarlar da İskandinav stilinde ön plana çıkıyor:

  • – Sade tasarımlı çerçeveler
  • – Derin ve büyük dekoratif kaseler
  • – İçerisine eşya konulabilecek şık ve sade kutular
  • – Koltukların stilini zenginleştirmek için TV battaniyeleri
  • – Mum ve şamdanlar
  • – Sıcak veya nötr renkli dekoratif yastıklar
  • – Duvar saati

5. Doğal Işık: İskandinav Perde Modelleri

Kuzey ülkelerinin aylarca süren uzun geceler yaşadığı bilinen bir gerçek. İskandinavlar gün ışığının kıymetini bu nedenle çok iyi biliyor olsa gerek. Haliyle, İskandinav stili ev dekorasyonunda önem verilen bir diğer unsuru da doğal ışık kullanımı oluşturuyor. Burada da bayrağı tahmin edebileceğiniz üzere perdeler ve aydınlatmalar devralıyor. Perde seçiminde alabildiğine sade ve ışık geçirgenliği yüksek modellerin tercih edildiği bu konseptte, fon olarak da daha çok keten dokulu modeller ağırlık kazanıyor.

Aydınlatma ise İskandinav ev tasarımında apayrı bir konu. Büyük avize ve yoğun ışık kullanımından olabildiğince kaçınılan bu stilde, akşam saatleri için daha çok mum ışığı tercih ediliyor. Şamdan ve mumluk kullanımı, İskandinav stilinde işte bu yüzden ayrı bir önem taşıyor. Fakat diğer yandan, avizelerin yanı sıra lambader ve abajur gibi yapay aydınlatmalar da günümüz ev yaşamının olmazsa olmaz ihtiyaçlarından biri. Neyse ki bunun için de tercihinizi rahatlıkla doğal hasır görünümlü ürünlerden yana yapabilirsiniz.

Evinizin havasını yenilemek için ihtiyaç duyduğunuz pek çok ürün, Beymen’in Ev & Mobilya kategorisinde birbirinden şık alternatifleriyle sizi bekliyor!

 

Comments are closed.