Evde Kullanabileceğiniz 5 Farklı Spor Ekipmanı

Evde spor yapmak için ihtiyacınız olan ilk şey motivasyon. İkincisi ise elbette, en yüksek verimi alabileceğiniz doğru ekipmanları seçmek! Hem kardiyo hem de fitness egzersizleri için gerekli malzeme ve ekipmanlarınız tamamsa, hedeflediğiniz forma evinizin konforundan ayrılmadan da kavuşabilirsiniz.

Evde spor yapmak kimilerine göre ekipman kullanmadan da mümkün olsa bile, bunun için belirli bir bilgi birikimi ve deneyim gerektiği tartışılmaz bir gerçek. Aksi halde, spordan istenen verimi alamamak ve üstelik yanlış hamleler nedeniyle sakatlanmalara davetiye çıkarmak pek çok kişi için kaçınılmaz olabiliyor. Öte yandan; ev koşullarında -herhangi bir ekipman kullanılmadığı müddetçe- yeterli düzeyde kalori yakmak, kondisyonu gitgide güçlendirmek ve vücudun tümünü dengeli bir şekilde forma sokmak da hayli zor olabiliyor. Peki, neden mi?

Çünkü tüm bu şartları karşılayabilmek adına gerek kardiyo gerekse de fitness egzersizlerini eksiksiz ve kapsamlı bir şekilde uygulayabilmek gerekiyor. Bundan dolayı evde spor yapmak için malzemeler ve ekipmanlardan yardım almak, kuşkusuz en etkili seçenek olarak öne çıkıyor. Peki, evde spor yapmak için hangi aletlerin verimlilik noktasında en ideal seçenekler olabileceğini biliyor muydunuz?

1. Koşu Bantları

Etkili bir egzersiz programı uygulayabilmenin sırasıyla ilk adımlarını, ısınmak ve kalp ritmini hızlandırarak kan dolaşımını artırmak oluşturuyor. Hem kasları spora hazırlayan hem de kardiyovasküler sistemi harekete geçiren bu adımlar, böylelikle kondisyon artışını ve kalori yakımını da en yüksek seviyede destekliyor. Üstelik gerek ısınma gerekse de kardiyo egzersizleri, koşu bantları ile aynı anda hem oldukça kolay hem de etkili bir şekilde gerçekleştirilebiliyor.Evde Kullanabileceğiniz 5 Farklı Spor Ekipmanı

Koşu bantları, spor salonuna özel ve ev tipi koşu bandı olmak üzere çeşitli seçeneklerle üretiliyor. Ev tipi koşu bantları, kişiye göre ayarlanabilir özellikleri ve sessiz çalışma mekanizmaları ile bireysel alanlarda kullanım için daha uygun oluyor. Bu modellerin katlanabilir olanları ise spor saatleri dışında yer kaplamadıkları için çok daha kullanışlı! Bunun için siz de tercihinizi evde kullanıma uygun bir katlanabilir koşu bandından yana yapabilirsiniz.

2. Dambıllar

Evde Kullanabileceğiniz 5 Farklı Spor Ekipmanı

Koşu bandı gibi kardiyo aletleri vücut direncini ve spor performansını yükseltmek için gerekli olsa da bu ekipmanlar, konu forma girmek olduğunda tek başına yeterli olmuyor. Bu noktada ise devreye fitness egzersizleri giriyor. Ağırlık odaklı bir spor disiplini olan fitness, kasların güçlenmesine ve parçalanmasına doğrudan etki ederek vücudun şekillenmesine yardımcı oluyor. Peki, bu konudaki en işlevsel ekipman seçeneği hangisi olabilir dersiniz? Elbette ki dambıllar!

Dambıl hareketlerini yaparken önce muhakkak düşük ağırlıklarla başlayıp, yük artışını kondisyona göre zamana yaymak gerekiyor. Örneğin; 1 ila 5 kg dambıllar düşük ve orta güç seviyeleri için ideal iken, 10 kg dambıllar ise yüksek seviyeler için daha uygun oluyor. Farklı ağırlık seçeneklerinden oluşan bir ayarlanabilir dambıl seti edinerek hem kol ve bacaklarınızı hem de göğüs, omuz ve çekirdek kaslarınızı güçlendirebilirsiniz. Çünkü dambıllar, biceps ve triceps gibi kol egzersizlerinin beraberinde squat, bench press, lunge, crunch vb. hareketlerde de kullanılabiliyor.

Evde Kullanabileceğiniz 5 Farklı Spor Ekipmanı

Editörün Notu: Özellikle de dambıl gibi basit mekanizmaya sahip ekipmanlar söz konusu olduğunda, bu aletleri evde yapmak pek çok kişiye daha uygun bir çözüm olarak görünebiliyor. Fakat evde spor aletleri yapmak, ağırlık dengesi tamamen doğru bir şekilde sağlanmadıkça fayda sunmak yerine kas ve omurga zedelenmelerine zemin hazırlıyor. Bu nedenle dambıl yerine geçecek farklı ekipmanlar kullanmak yerine, tercihinizi ağırlık ve denge yönünden test edilmiş profesyonel ürünlerden yana yapmalısınız.

3. Kondisyon Bisikletleri

Evde Kullanabileceğiniz 5 Farklı Spor Ekipmanı

Büyük bir şevk ve keyifle evde her gün spor yapmak için kondisyon bisikletleri belki de en güçlü seçenek olabilir! Pedal çevirme yoluyla hem bacak kaslarını güçlendiren hem de kalp ritmini hızlandıran bu kardiyo aletleri, aynı zamanda eklemlere yük bindirmemesi sayesinde de güvenli bir kullanım sunuyor. Üstelik kondisyon bisikleti faydaları bakımından sadece bunlarla da sınırlı kalmıyor. Aynı anda hem yağ yakımını destekleyen hem de kas yoğunluğunu artıran bu aletler, seri ve odaklı bir şekilde kullanıldıkları için stres seviyesini azaltmaya da katkı sağlıyor.

Kondisyon bisikletleri, klasik modeller ve eliptik bisikletler olmak üzere iki temel seçeneğe ayrılıyor. Oturarak kullanılan klasik modeller daha çok bacaklardaki kas ve eklemleri çalıştırırken, eliptik bisikletler ise (ayakta kullanılmaları ve hareketli kol tutacaklarına da sahip olmaları sayesinde) vücudun tüm bölgelerine etki ediyor. Her iki tür de farklı ebat seçenekleri ile üretiliyor. Standart büyüklükteki modeller alan açısından evde kullanıma pek uygun olmazken, mini kondisyon bisikleti modelleri bu konuda daha ideal bir seçenek olarak öne çıkıyor.

4. Kondisyon Küreği

Oturduğunuz yerde vücudunuzun tüm bölgelerini aktif şekilde çalıştıracak bir kardiyo aletine ne dersiniz? Kondisyon küreği, bunun için gerçek anlamda biçilmiş kaftan! Kürek çekme egzersizinin sunduğu çok yönlü faydayı ev konforuyla buluşturan kondisyon kürekleri, hızla kalori yakmaya yardımcı olurken bacak, kol, karın, sırt ve omuz kaslarını da aynı anda çalıştırıyor. Üstelik az yer kaplaması sayesinde, evde kullanım için son derece ideal bir alternatif oluyor.

Evde Kullanabileceğiniz 5 Farklı Spor Ekipmanı

Kondisyon kürek aleti, ayarlanabilir güç seviyesi sayesinde hem kardiyo hem de fitness egzersizlerinden alınabilecek verimi eş zamanlı olarak sağlıyor. Aletin seri bir kullanım gerektirmesi kalp ritmini hızlandırırken, kürekteki kayışın çekme zorluğunu artırmak ise kol ve bacaklar için ağırlık kaldırma etkisi yaratıyor. Ancak kondisyon küreğinin bilinçsiz kullanıldığında ya da uzun süreli yoğun güç uygulandığında bel kaslarını zorlayabileceğini unutmamak gerekiyor. Bu nedenle özellikle de fıtık vb. rahatsızlıkları olan kişilerin bu aleti kullanması sakıncalı olabiliyor.

5. Mekik Sehpası

Evde spor yapmak söz konusu olduğunda karın egzersizleri, ekipmanlı veya ekipmansız olarak yapılabilecek en basit hareketlerin başında geliyor. Ancak bu egzersizler, yerde veya mat üzerinde yapıldığında genellikle sadece alt ve üst abdominal bölgesi ile yan karın kasları üzerinde etkili oluyor. Peki, mekik egzersizlerinin verimini bir üst seviyeye taşırken aynı zamanda diğer fitness hareketleriniz için de profesyonel koşullar yaratan bir alet nasıl olurdu? Bu fikre sıcak baktıysanız, ki aksi pek mümkün olmamalı, mekik sehpaları tam size göre!

Mekik sehpaları, sırt bölgesini zemine dengeli bir şekilde yerleştirmeye imkân sağladığı için karın egzersizlerinden alınacak verimi artırmaya yardımcı oluyor. Ayrıca bu aletlerde, bacakları sabitlemek için de bir aparat bulunuyor. Kimi mekik sehpası modelleri sadece sırt ve bacak yerleştirmeye olanak tanırken, kimisinde ise halter vb. aletleri de kullanabilmek için daha gelişmiş düzenekler bulunuyor. Vücudunuzun ihtiyaçlarına ve hedeflerinize göre en doğru seçimi yaparak, bundan böyle siz de ev koşullarında profesyonel bir egzersiz programı uygulayabilirsiniz!

Evde spor hareketlerinizi tümüyle profesyonel bir boyuta taşımak için* çok daha fazlasını, Beymen’in Fitness & Vücut Geliştirme kategorisinde bulabilirsiniz!

 

*Evde spor yapmaya başlamadan önce, size en uygun egzersiz programını oluşturmak ve sakatlık olasılıklarının önüne geçmek için öncesinde mutlaka uzman bir antrenörden danışmanlık almalısınız.

Yorumlara kapalı

Menu