Kil Maskesi Nedir, Ne İşe Yarar?

Kil maskelerinin özellikle son 10 yıl içerisinde cilt bakım rutinlerini yeni baştan şekillendirdiğini söylemek mümkün. Bu doğal kaynaklı ve yüksek etkili cilt bakım ürünlerini bizce şimdiye dek siz de en az bir kez denemişsinizdir. Peki, cildinizin ihtiyaçları için doğru ürünü seçtiğinizden emin misiniz? Bir soru daha: Kil maskesi uygulamasını ve sonraki adımları gerektiği gibi tamamladığınızı düşünüyor musunuz? Yanıtınız burada! 

Kil maskeleri cilt ve saç bakımında esasında yüzyıllardan beri kullanılıyor. Öte yandan bu ürünler, özellikle son 10 yıldır cilt bakım rutinlerinin değişmez bir parçası olarak nitelenmeye başladı. Mineral açısından son derece zengin olan kilin cilt bakımı için faydalı olduğu her fırsatta dile getiriliyor. Ancak kil maskesinin cilt bakım rutininde hangi aşamada kullanılacağını ve hangi kil türünün tercih edilmesi gerektiğini bilmiyorsanız cildinize istemeden de olsa zarar verebilirsiniz. Öyleyse ilk iş olarak kil maskesi nedir ve ne işe yarar bir bakalım!

1. Kil Maskesi Nedir?

Kil maskesi, cilt yüzeyindeki yağı ve kiri temizlemeye yardımcı olarak yoğun temizlik hissi ve yumuşak görünüm sağlamayı vadeden bir bakım ürünü. Farklı kil türlerinden üretilen kil maskeleri, akne oluşumunu önlemek veya cilde daha elastik bir görünüm kazandırmak için tercih ediliyor. Bu maskeler dünya çapında volkanik taş, kül ve toprakta bulunan doğal kil türleriyle hazırlanıyor. Kil maskeleri bu nedenle magnezyum, demir ve kalsiyum gibi mineraller açısından son derece zengin oluyor.

Kilin cilt bakımında kullanılması eski Mezopotamya uygarlıklarına kadar dayanıyor. Dillere destan Kraliçe Kleopatra’nın da güzelliğini korumak için kil maskesi kullandığı biliniyor. Aradan geçen yıllar birçok şeyi değiştirse de kil maskeleri, günümüzde cilt bakım rutinlerinin değerli bir parçası olmayı hala sürdürüyor.

2. Kil Maskesinin Faydaları Nelerdir?

  • Kil maskesinin faydaları arasında ilk sıraya cilt temizliği yerleşiyor. Kil maskesi, cildi kirlerden arındırarak gözenekleri temizliyor ve yeni akne oluşumunu önlemeye yardımcı oluyor.
  • Kil maskeleri cildin kolajen üretimini destekleyerek daha aydınlık, elastik ve canlı bir cilt görünümü sunuyor.
  • Kil, gözenekleri arındırmanın yanı sıra karma ve yağlı ciltler için de ideal bir cilt bakım ürünü oluyor. Ciltteki fazla yağı emen kil maskeleri, özellikle T bölgesinde yağlı görünümü kontrol altına alıyor ve cilde daha mat bir görünüm kazandırıyor. 
  • Bazı kil maskeleri nemlendirici etki de sunuyor. Bu maskeler özellikle kuru veya nemsiz cilt tiplerinde ideal nem dengesini korumaya yardımcı oluyor.
  • Kil maskeleri cildi temizleyerek daha yumuşak, pürüzsüz ve ışıltılı bir cilt görünümünün ortaya çıkmasını sağlıyor.
  • Arındırıcı kil maskeleri cildi derinlemesine temizleyerek çeşitli cilt kusurlarına yol açabilen bakterileri temizlemeye yardımcı oluyor.
  • Peeling özelliği de bulunan kil maskeleri ölü cilt hücrelerini etkili bir şekilde temizleyebiliyor.

3. Kil Maskesi Nasıl Kullanılır?

Kilin yüze faydalarını incelediğimize göre, artık kil maskesini nasıl kullanmamız gerektiğini inceleyebiliriz. Öncelikle kil maskelerinin cilt bakım rutininin hangi aşamasında kullanılması gerektiğine bakalım. Sırayla başlıyoruz:

3.1. Cilt Temizliği

Kil maskesini kullanmadan önce varsa makyajınızı temizlemeli ve ardından bir yüz temizleme jeliyle yüzünüzü yıkamalısınız. Yüz bakımı rutinine kil maskesini eklemek için mevcut cilt bakım ürünlerinizi değiştirmenize gerek yok. Cilt tipinizle uyumlu olan ve memnun kaldığınız yüz temizleme jelini kullanmaya devam edebilirsiniz.

3.2. Maske Uygulaması

Seçtiğiniz kil maskesini ince ve eşit bir şekilde cildinize sürebilirsiniz. Ancak kil maskesine dokunmadan önce elleriniz temiz olmalı. Ellerinizi kullanmak istemezseniz kil maskesini minik bir spatula yardımıyla da uygulayabilirsiniz.

3.3. Bekleme Aşaması

Şimdi arkanıza yaslanarak 10-15 dakika boyunca bekleyebilirsiniz. İsterseniz telefonunuzdan video izleyebilir, Türk kahvenizi yudumlayabilir veya favori derginizi karıştırabilirsiniz. Bu esnada sizler için hazırladığımız diğer blog içeriklerimizi okumak da iyi bir fikir olabilir. 🙂 

3.4. Durulama Adımı

Kil maskesini 10-15 dakika beklettikten sonra yüzünüzden çıkarmalısınız. Cildinizi bol suyla yıkadıktan sonra temiz ve kuru bir havluyla nazikçe kurulayabilirsiniz. Olası maske kalıntılarını iyice temizlemek için yüz toniğinizi bu aşamada kullanabilirsiniz. 

3.5. Nemlendirici Uygulaması

Kil maskesini yüzünüzden tamamen temizledikten sonra cilt tipinizle uyumlu bir nemlendirici krem kullanmayı unutmamalısınız. Bu sayede yüzünüzde oluşabilecek gerginlik hissini önleyebilir, cildinizde daha canlı ve aydınlık bir görünüm elde edebilirsiniz.

3.6. Ve Sonrası: Düzenli Rutin Oluşturma

Kil maskesinden en iyi sonucu alabilmek için bir cilt bakım rutini oluşturmalı ve bu rutine sadık kalmalısınız. Cildinizin ihtiyacını da gözeterek kil maskesini haftada bir ila üç kez uygulayabilirsiniz. Kil maskesini düzenli olarak kullanmak uzun vadede daha etkili sonuçlar almanıza yardımcı olacak. 

4. Kil Maskesi Çeşitleri Nelerdir?

Kil maskeleri içerikleri ve cilde sağladığı faydalar bakımından farklı çeşitlere ayrılıyor. Aynı zamanda cilt tipinize göre kullanabileceğiniz kil maskesi çeşitleri de bulunuyor. Bu nedenle herhangi bir kil maskesi alıp cilt bakım rutininize eklemeden önce doğru ürünü seçtiğinizden emin olmalısınız.

4.1. Beyaz Kil (Saf Kaolin)

Beyaz kil maskesi, yüz bakım ürünleri ve maskeler arasındaki en yaygın killerden biri. En saf haliyle parlak beyaz bir renge sahip olan kaolin kili, mineral açısından da oldukça zengin. Hassas, kuru veya akneye eğilimli ciltler için kullanılabilen beyaz kaolin kili, yumuşak yapısı sayesinde tahrişe veya kızarıklığa yol açmıyor. Ciltteki yağı ve kiri temizleyerek cilt elastikiyetinin geri kazanılmasına ve ince çizgi görünümünün hafifletilmesine katkı sağlıyor.

4.2. Sarı Kil

Sarı kil maskesi, rengini içeriğindeki demir oksitlerden alıyor. Oldukça yumuşak bir dokusu olan sarı kil maskesi, kuru veya hassas ciltlerde dahi kullanılabiliyor. Ciltteki ölü hücreleri temizleyip eşit tonlu bir cilt görünümü yaratmaya yardımcı olan sarı kil, aynı zamanda cilde canlı ve ışıltılı bir görünüm de kazandırıyor.

4.3. Pembe Kil

Pembe kil maskesi, kaolin kili çeşidi olan kırmızı ve beyaz killerin bir karışımı olarak ortaya çıkıyor. Pembe kil içerdiği magnezyum, selenyum ve çinko sayesinde güçlü bir kil çeşidi olarak kabul ediliyor. Fazla sebum üretimine bağlı olarak meydana gelen parlamayı kontrol altına almaya çalışan pembe kil, yüksek mineral içeriği sayesinde aynı zamanda cildin nem dengesini korumaya katkı da sağlıyor.

Dionesse markasının Cosmos ve Ecocert sertifikalı yüzde 100 organik ve doğal Brezilya kili içeren kil maskesi, pembe kil maskesi kullanmak isteyen olgun ciltli kişiler için birebir. Ölü hücreleri temizleyen Dionesse Pembe Kil Maske, bağ dokusunun doğal onarım sürecini destekleyerek ciltteki sarkmaları ve kırışıklıkları da önlemeye yardımcı oluyor.

4.4. Yeşil Kil

Yeşil kil maskesi, deniz kili olarak da biliniyor ve ağırlıklı olarak Fransa’dan çıkarılıyor. Magnezyum, kalsiyum, selenyum, fosfor ve potasyum içeren yeşil kil maskesi, ciltteki fazla yağı temizleyerek gözeneklerin sıkılaşmasına katkı sağlıyor. Ayrıca cilt renginin eşitlenmesine de yardımcı oluyor.

4.5. Siyah Kil

Aktif kömür içeren siyah kil maskesi, sebum dengesini sağlamaya ve cilt yüzeyindeki parlaklığı azaltmaya yardımcı oluyor. Yüz bakım ürünleri arasında en çok tercih edilen kil maskesi çeşitlerinden biri olan siyah kil, ölü cilt hücrelerinin temizlenmesini sağlıyor. Ancak siyah kil maskeleri cildi fazla kurutabiliyor. Bu nedenle karma ve yağlı ciltler için kullanılması öneriliyor. Ayrıca maskeyi temizledikten sonra da cildi mutlaka yoğun bir kremle nemlendirmek gerekiyor.

Clinique markasına ait bambu kömürü ve kaolin kili içeren kil maskesi, cildi dakikalar içerisinde kirden ve yağdan arındırmak için birebir. Clinique All About Clean Charcoal Mask & Scrub, düzenli kullanıldığında fark edilir düzeyde temiz ve ışıltılı bir cilt görünümü vadediyor.

Cildinizi arındırmak ve elastikiyet kaybını önlemek için kendi cilt tipinize uygun kil maskelerine göz atabilirsiniz. Dünyaca ünlü markaların güzelliğinize güzellik katacak ürünlerini keşfetmek için doğru adres: Beymen!

 

Comments are closed.