Kampa Giderken Hangi Malzemelere İhtiyacınız Var?

Kamp yapmak, insanın tabiat ile bağını günden güne yitirdiği bir çağda doğaseverler için şüphesiz en keyif verici aktivitelerden biri! İster tek başına ister aile ya da arkadaşlarla yapılabilecek bu aktivite, doğanın sürprizlerini içinde barındırdığı için çok da heyecanlı! Peki, kamp ve kampçılığa dair mutlaka bilinmesi gerekenler neler dersiniz?

İyi bir yaşam için düzen önemli bir gereklilik olsa da rutine binmiş bir hayat sürdürmeyi kim ister ki? Macera aramak insanın özünde var! Kamp ise macerayı her yönü ile sunabilecek en kapsamlı aktivitelerden biri. Gökyüzü ile baş başa, toprak ile bütünleşik bir halde lüksü geride bırakmak, insana var olduğunu iliklerine kadar hissettiriyor. İnce eleyip sık dokunarak hazırlanmış bir kamp gezisinin verdiği güven ve keyif ise paha biçilemez. Ancak siz bunu zaten tahmin ediyor olmalısınız. Ve muhakkak bu sebeple buradasınız!

Peki, kamp yaparken ihtiyacınız olabilecek malzemelerin hangileri olduğunu biliyor musunuz? Kamp malzemeleri ve kamp yapmaya dair tüm detaylar, bu sayfanın devamında!

1) Kamp Nasıl Yapılır?

Kamp, size hızlı akan hayatı bir süreliğine geride bırakarak doğa ana ile bağınızı yeniden inşa edeceğiniz bir kapı açıyor. Bu kapıdan geçmek, gündelik hayatın koşuşturmacasına bir süre ara verip kendinizi dinlemenize imkân tanıyor. Ancak bu macerayı kendiniz için konforlu ve daha keyifli bir hale getirmenizin, tamamen doğru yerde doğru ekipman ile bulunmanızla, yani kampa gitmeden önce yapacaklarınızı iyi belirlemenizle ilgili olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Gereksiz malzemelerle ağırlaşmış bir çanta ve gereksinim halinde yanınızda olmadığını fark ettiğiniz eşyalar yüzünden, çok güzel olacak bir aktiviteyi kendiniz için hoş olmayan bir mücadeleye çevirebilirsiniz.

1.2. İlk Şart: Kamp Gereçlerinizi Gideceğiniz Alana Göre Belirlemek!

Kamp yapmak için öncelikle yapacağınız kamp türüne göre bir yer belirlemeniz gerekiyor. Aklınızda çadır kampı yapmak varsa bunu, temiz su ve tuvalet gibi ihtiyaçlarınızı rahatça karşılayabileceğiniz bir kamp alanında mı, yoksa tamamen vahşi doğanın kucağında mı yapacağınıza karar vermelisiniz.

Ardından, deneyiminizin keyifli ve sorunsuz geçmesi için en temel nokta olan kamp ekipmanlarınızın bir listesini oluşturmak size kolaylık sağlayabilir. Bu esnada “Kampta nelere gerçekten ihtiyacım var?” sorusunu kendinize sürekli sormanız ise kritik derecede önemli. Ayrıca, ihtiyacınız olan eşyaların da en kullanışlı olanlarını tercih etmelisiniz. İdeal bir kamp için gerekli her şeyi çantanıza atıp fazladan yer işgal edenleri çıkarttıysanız, artık keyifli bir kamp macerası için hazırsınız!

2) Kamp Hangi Aylarda Yapılır?

Kamp tatiline gönül veren pek çok kişinin cevabını merak ettiği sorulardan biri de, “Hangi aylarda kamp yapılabilir?” sorusu oluyor. Esasen kamp yapmak için spesifik bir zaman aralığı bulunmuyor. Yani, kamp ekipmanlarınızı o mevsimin şartlarına uygun şekilde ayarladığınız takdirde yılın 12 ayı boyunca kamp yapabilirsiniz. Elbette, her mevsimin kendine has bazı olumlu ve olumsuz yanları bulunuyor. Bu sebeple kamp içerisinde gerçekleştirmek istediğiniz tüm aktiviteleri bir mevsime sığdıramayabilirsiniz.

2.1. İlkbahar Aylarında Kamp

Sessiz sakin ve ıssız bir kamp hayaliniz varsa toprağın yeni yeni canlanıp hayvanların doğada kendini gösterdiği ilkbahar aylarını seçebilirsiniz. Ancak havanın her zaman açık olmadığı bu mevsimde kamp yapmayı seçtiğinizde, milyarlarca yıldızın gökyüzündeki o eşsiz dansını izlemekten de mahrum kalabilirsiniz.

2.2. Sonbahar ve Kış Aylarında Kamp

Sonbahar ve kış aylarında mevsime uygun, termal ekipmanlarla donatılmış bir çanta hazırlamanız gerektiğini bilmelisiniz. Ayrıca çadırınızı da soğuk hava koşullarına karşı dayanıklı materyalden olanlardan seçmelisiniz.

2.3. Yaz Aylarında Kamp

Kamp için en çok tercih edilen yaz ayları, özellikle de ilk defa kamp yapacaklar için daha ideal olabilir. Ancak sivrisinekler, kavurucu sıcaklar vb. sorunlar için temkinli olmanız gerektiğini de unutmamalısınız.

Özetle; kamp için seçtiğiniz her mevsim kendine has güzelliği ve birtakım dezavantajları ile birlikte geliyor. Tüm bunları, planlı bir program ve titizlikle hazırlanmış bir ekipman çantası ile avantaja çevirmek ise sizin elinizde!

3) Kamp Ekipmanları Nelerdir?

Kampa giderken yanınızda götürebileceğiniz ekipmanlar mevsime, kamp alanına ve beklentilerinize göre çeşitlilik gösteriyor olsa da bazı temel malzemeler değişmiyor. Bu nedenle hangi ekipmanların olmazsa olmaz, hangilerinin seçilebilir olduğunu iyi belirlemeniz gerekiyor. Örneğin; konforunu doğadayken de sürdürmek isteyenlerdenseniz bu ekipmanların içerisine portatif masaları ve sandalyeleri mutlaka dahil etmelisiniz. Ayrıca yağmurlu ve soğuk havalarda sizi sıcak tutacak doğru malzemeleri de asla unutmamalısınız.

İdeal bir kamp tecrübesi için kritik öneme sahip kamp ekipmanları, genel itibarıyla şunlardan oluşuyor:

  • Kamp çadırı
  • Uyku tulumu
  • Mat
  • Kamp bardağı
  • Kamp termosu
  • Kamp feneri
  • Kamp yemek seti
  • Çakmak
  • Kamp lambası
  • Kamp el feneri
  • Pil
  • Kamp bıçağı ve çakısı
  • İlkyardım seti

4) Kamp Çantasında Ne Olur?

Kamp çantası hazırlamak aslında oldukça eğlenceli! Bunu ilk defa yapacaklar için biraz zor ve karışık gibi görünse de çanta hazırlığının bir kere başladıktan sonra ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz. Ancak hazırlık aşamasına geçmeden önce kendinize sırtınızda dengeli durabilecek, kamp koşullarına uygun, sağlam bir çanta seçmeniz gerekiyor.

Çantanızı bulduktan sonra gideceğiniz yere ve hava koşullarına göre ihtiyaçlarınızı belirlemelisiniz. Genel olarak her kamp esnasında lazım olacak ekipmanlar çadır, mat, ilkyardım seti, yiyecekler, mevsime uygun kıyafetler, çekiç, ip, kamp termosu , kamp ocağı, bıçak, temizlik malzemeleri, kap kacak vb. her an her yerde ihtiyaç duyabileceğiniz nesnelerden oluşuyor. Elbette bunlara, çok sevdiğiniz kitabınız gibi bazı hobi unsurlarını da ekleyebilirsiniz. Malzemeler tamam! Peki, kamp çantanızı nasıl hazırlayacaksınız?

4.1. Kamp Çantası Nasıl Hazırlanır?

Kamp çantası hazırlamak, yapacağınız kamp aktivitesinin nasıl geçeceğini belirleyen en önemli aşamalardan biri! Doğru yöntemle ve doğru malzemelerle hazırlanmış bir kamp çantası, yolculuğunuzda size her şeyden önce pratiklik kazandıracaktır. Eğer bunu nasıl sağlayacağınızdan emin değilseniz, adım adım kamp çantası nasıl hazırlanır sorusunun detaylı yanıtlarını aşağıda görebilirsiniz:

  • Kamp çantası hazırlamadan önce, yolda size yük olacak ve gerçekten ihtiyacınız olmayan eşyaları bir kenara koymalısınız. Çünkü çantanızdaki her türlü gereksiz ağırlık, maceranızı sizin için olduğundan zor bir hale getirebilir.
  • Malzemelerinizi ayarladıktan sonra her birini ikinci kez kontrol edin. Her şeyin tamam olduğundan eminseniz bunları gruplara ayırarak poşetlemek işinizi bayağı kolaylaştırabilir.
  • Yerleştirmeye geçtiğinizde çantanıza ilk başta uyku tulumu ve kıyafetleriniz gibi hafif eşyalarınızı koyabilirsiniz. Böylece hafif olanlar üste koyacağınız daha ağır malzemelerin altında kalarak sıkışacak ve çok daha az yer kaplayacak.
  • Çantanızın ağırlık merkezini sırt bölgenize verecek şekilde bir ayarlama yapmanız da çok önemli! Bu sayede yük sırtınızda olacağı için ekipmanlarınızı taşırken çok daha az zorlanmış olursunuz. Bunu sağlamak için de kamp yemek seti gibi diğerlerine kıyasla ağır olan malzemeleri çantanızın ortasına, sırt bölgesine denk gelecek şekilde ve sabit kalmalarına özen göstererek yerleştirmelisiniz. Böylece yolculuğunuz sırasında çanta içerisindeki eşyalar yalpalamanıza sebep olmayacak şekilde konumlanmış olacak.
  • Çadır ve uyku tulumu gibi malzemeleri çantanın içine koyabileceğiniz gibi kamp için tasarlanmış olan çantanızın dışında ve alt kısmında bulunan iplere de bağlayabilirsiniz. Ancak bunu yaparken yine ağırlık merkezini korumaya özen göstermelisiniz.
  • Çantanızın yanlarından sarkan iplere ağır ve sallandıkça dengenizi bozacak gereçler asmamaya özen göstermelisiniz.
  • Çantanızın alt ve orta katmanları hazır! Peki ya üst kısmı? En üstte yolda ihtiyaç duyabileceğiniz yiyecekler, el feneri, ilkyardım seti, harita gibi malzemeleri koymalısınız. Bu sayede ihtiyaç anında onlara kolayca ulaşabilirsiniz.
  • En son adımda ise çantanızı sırtınızdan indirip tekrar takmanıza gerek kalmadan kullanabilmeniz için anlık olarak ihtiyaç duyabileceğiniz eşyalar var. Bunları, kamp çantanızın bel bölgesine istediğiniz zaman kolayca erişecek şekilde koyabilirsiniz.

5) Kamp Çadırı Nasıl Olmalıdır?

Kamp çadırı, macera dolu kamp etkinliğinizin bel kemiğini oluşturuyor. Bu nedenle çadır seçiminde oldukça dikkatli davranmak gerekiyor. En iyi kamp çadırı, onu kullanacağınız yere, konforunuza, içinde kaç kişinin kalacağınıza ve mevsime göre değişiklik gösterebilse de çadırınızın her halükârda sağlam ve dayanıklı olması önem arz ediyor. Aksi halde, ani esen bir rüzgarla uçup giden, eğilip bükülen ya da işçiliği kötü olduğu için dikişleri sökülen bir çadırın, huzurunuzu kaçırması işten bile değil.

Materyal kalitesi çadır seçiminde bir hayli önemli! Çünkü burada, oldukça küçük bir alanda kalıyorsunuz. Bu nedenle çadırınızın ışık geçirgenliği, UV filtresi ve hava akışına izin veren bir kumaştan imal edilip edilmediğine dikkat etmeniz gerekiyor. Örneğin; su geçirgen bir çadırda kalıyorsanız beklenmedik anda yağan bir yağmur işkenceye dönüşebilir. Ayrıca çadırınızın ağırlığı da bir o kadar mühim! Çünkü doğa yürüyüşlerinizi belinizi bükecek bir çadırla yapmanız çok zor olabilir. Bilhassa kamp yerinize araba ile gitmeyecekseniz buna çok ama çok dikkat etmelisiniz.

6) Hangi Kamp Sandalyesi Daha İyidir?

Kamp sandalyesi, konforunu düşünen kampseverlerin olmazsa olmazı! En iyi kamp sandalyesi ise kişinin beklentilerinin yanı sıra hafif, kullanışlı, dayanıklı ve kolay taşınabilir oluşuyla belirleniyor. Loap Havaii Katlanabilir Dayanıklı Kamp Sandalyesi’ni buna örnek olarak göstermek mümkün. Bu katlanır kamp sandalyesini, yalnızca iki kilogramlık ağırlığı ile kamp çantanıza atıp dilediğiniz her yere götürebilirsiniz.

Kamp sandalyesi denilince akla elbette bunun tamamlayıcısı olan katlanır kamp masası da geliyor. Tıpkı sandalyede olduğu gibi bu ürünlerin de portatif olanları kamp için oldukça ideal! Katlanır sandalyenizin yanına ekleyeceğiniz bir katlanabilir kamp masası ile siz de kendi kamp masa sandalye takımızı oluşturabilir, sevdiklerinizle ya da tek başınıza akşam kahvenizi daha konforlu koşullarda yudumlayabilirsiniz.

7) Kamp Bıçağı Nasıl Olmalıdır?

Kamp bıçağı ya da kamp çakısı, açık havada geçireceğiniz doğa etkinliklerinizde mutlaka yanınızda bulundurmanız gereken ekipmanlardan biri! Bu aletin, doğa yürüyüşlerinizde önünüze çıkan ufak dal ve çalı gibi engelleri bertaraf etmekten meyve soymaya kadar geniş bir kullanım alanı bulunuyor.

Bıçağınızı konforunuza göre ister katlanabilir isterseniz sabit kulplu olarak seçmenizde hiçbir sakınca yok. Ancak bıçağın ham maddesinin paslanmaz çelik olmasına özellikle özen göstermeniz gerekiyor. Ayrıca, kemere takılabilen modelleri ile ihtiyaç anında kamp çakınıza anında ulaşabilmeniz de mümkün!

Doğayla iç içe olmanın verdiği eşsiz keyfi tecrübe etmek isteyen kamp sevdalıları buraya! Kamp için A’dan Z’ye ihtiyacınız olan ne varsa, Beymen farkıyla tek tıkla kapınızda!

 

Comments are closed.