Hindistan Cevizi Yağının Faydaları!

Hindistan cevizi yağı, eşi benzeri olmayan doğal formülüyle yalnızca mutfakları değil; güzellik dünyasını da etkisi altına almayı başarıyor. Ancak Hindistan cevizi yağının faydalarını tüm yönleriyle bilen güzellik tutkunlarının sayısı buna rağmen oldukça sınırlı. Günümüzde saç ve cilt bakımının favori içerikleri arasında yer alan Hindistan cevizi yağıyla ilgili artık daha fazla bilgi sahibi olmaya ne dersiniz?

Yemek tarifleriniz için sık sık doğal ve katkısız Hindistan cevizi yağı satın alıyorsanız, belki artık bir kısmını da kişisel bakım rutininiz için ayırabilirsiniz. Neden mi? Çünkü Hindistan cevizi yağı, üstün nem tutma özelliği sayesinde pek çok güzellik tutkunu için cilt ve saç bakımının vazgeçilmezleri arasına gireli zaten epey oldu. Şimdi gelin, Hindistan cevizi yağı ne işe yarar ve Hindistan cevizi yağı saça nasıl uygulanır sorularıyla çıkacağımız yeni bir güzellik yolculuğuna ilk adımımızı atalım!

1. Hindistan Cevizi Yağı Nedir?

Hindistan cevizi yağı, Hindistan cevizinin beyaz kısmından elde edilen ve antioksidan açısından bir hayli zengin olan yağ türü. Hindistan cevizi yağı, tropikal bölgelerde yetişen Hindistan cevizi ağacından elde ediliyor. Bu yağ genellikle soğuk presleme ve bazı durumlarda sıcak sıkma yöntemiyle üretiliyor. 

Doğal bir yağ olan Hindistan cevizi yağı, doymuş yağlar ve laurik asit içeriyor. Oda sıcaklığında katı halde olan bu yağ 25 derecenin üzerinde sıvı hale dönüşüyor. Hindistan cevizi yağı kozmetik ürünlerde, saç ve cilt bakımında, mutfakta ve hatta sağlık takviyelerinde dahi kullanılıyor. Hemen her alanda kullanıldığına göre Hindistan cevizi yağı bir hayli yararlı olmalı, değil mi? Hadi, Hindistan cevizi yağı faydalarına göz atarak cilt ve saç bakımı rutininizi yeniden planlamanıza yardımcı olalım.

2. Hindistan Cevizi Yağının Faydaları Nelerdir?

Hindistan cevizi yağı düzenli kullanımda vücudun olağan işleyişine yardımcı oluyor. Bununla birlikte zengin içeriği sayesinde saç ve cilt bakımında özellikle nemlendirici olarak sık sık tercih ediliyor.

  • Hindistan cevizi yağını tüketmenin vücuda birçok faydası bulunuyor. Hindistan cevizi yağı, diğer doymuş yağ türlerine kıyasla vücut tarafından daha çabuk emilebiliyor. Bu sayede vücuda enerji kaynağı sağlıyor.
  • Hindistan cevizi yağı içeriğindeki antimikrobiyal ve antifungal özellikler sayesinde bakterilerin çoğalmasını önlemeye yardımcı oluyor.
  • Hindistan cevizi yağı gargara olarak kullanıldığında ağızdaki bakterileri azaltmaya destek oluyor. İçeriğindeki laurik asit sayesinde normal bir gargaraya kıyasla daha etkili bir ağız temizliği sunuyor.

Tabii ki Hindistan cevizi yağının faydaları bu maddelerle sınırlı kalmıyor. Hindistan cevizi yağı yüze faydalarıyla da isminden sık sık söz ettiriyor.

2.1. Hindistan Cevizi Yağının Yüze Faydaları!

  • Hindistan cevizi yağının cilde faydaları arasında antibakteriyel olma özelliği ilk sıralarda yer alıyor. Hindistan cevizi yağının içeriğinde bulunan laurik asit, ciltteki bakterileri azaltmaya ve iltihaplı bölgeleri iyileştirmeye yardımcı oluyor.
  • Hindistan cevizi yağı ölü cilt hücrelerini temizlemeye yardımcı olarak cilde daha pürüzsüz bir görünüm kazandırıyor.
  • Hindistan cevizi yağı uzun bir günün ardından makyajı doğal bir içerikle temizlemeyi sağlıyor. Bu yağ yalnızca kiri ve makyaj kalıntılarını temizlemekle kalmıyor aynı zamanda cildi besliyor. 
  • Nemlendirici özelliği sayesinde Hindistan cevizi yağı, cildin elastikiyetini artırmaya ve ince kırışıklık görünümünü hafifletmeye yardımcı oluyor. 

2.2. Hindistan Cevizi Yağının Saça Faydaları!

  • Hindistan cevizi yağı saça faydalarıyla da biliniyor. Bu yağ içeriğindeki E vitamini ve omega-3 yağ asitleri sayesinde kuru ve yıpranmış saçları nemlendirmeyi ve onarmayı sağlıyor.
  • Hindistan cevizi yağı saçlara yumuşak ve parlak bir görünüm kazandırıyor.
  • Düzenli kullanımda saçları güçlendirmeye destek olan Hindistan cevizi yağı, saç derisini besliyor ve saç diplerindeki yağ birikimini azaltmayı sağlıyor.
  • Hindistan cevizi yağı saç tellerine derinlemesine nüfuz ederek saçlara elastikiyet kazandırmaya ve kırılmaları önlemeye yardımcı oluyor.

3. Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Kullanılır?

21212Hindistan cevizi yağı çeşitli kullanım alanına sahip çok yönlü bitkisel ürünler arasında yer alıyor. Özellikle yemek tariflerinde, saç ve cilt bakımında kullanılan Hindistan cevizi yağı, ağız temizliğinde de tercih ediliyor. Yüksek ısıya karşı dayanıklı olan Hindistan cevizi yağını fırında pişireceğiniz tatlılarda, smoothie tariflerinde ve çeşitli yemeklerde kullanabilirsiniz. Bu yağ, sindirim sisteminin olağan çalışma düzenini desteklemek ve vücudun enerji seviyesini yükseltmek için takviye edici gıda olarak da kullanılıyor. Aynı zamanda saç ve cilt bakımında da tercih ediliyor.

3.1. Hindistan Cevizi Yağının Saça Uygulanışı 

Hindistan cevizi yağı, saç bakımında saçları nemlendirmek, güçlendirmek ve parlaklık kazandırmak için tercih ediliyor. 

  • Yağı hazırlama: Hindistan cevizi yağını saçınıza sürmeden önce avucunuzun içine alarak ısıtmalısınız. Isıtma işlemi yağın saça daha iyi nüfuz etmesine yardımcı oluyor.
  • Saça uygulama: Avcunuzun içinde ısıttığınız Hindistan cevizi yağını saç uçlarına ve gövdesine nazikçe sürmelisiniz. 
  • Masaj ve bekleme: Hindistan cevizi yağını saçlarınıza masaj yaparak uyguladıktan sonra iyice emilmesi için beklemelisiniz. Saçınızı bir boneyle kapatarak yarım saat bekleyebilirsiniz.
  • Yıkama: Bekleme süresi sona erdiğinde saçınızı ılık su ve hafif bir şampuanla iyice yıkayarak yağı saçınızdan temizlemelisiniz. İhtiyaç halinde saçınızı birkaç kez şampuanlayabilirsiniz. 

3.1.1. Hindistan Cevizi Yağı Saç Dibine Sürülür mü?

Hindistan cevizi yağı saç dibine sürülebiliyor. Öyle ki saç dibine sürüldüğü takdirde saç diplerindeki yağ birikimini azaltmaya da yardımcı oluyor. Bununla birlikte Hindistan cevizi yağının saç derisine uygulanması saç köklerini beslemeyi ve saç derisini nemlendirmeyi sağlıyor. Ayrıca Hindistan cevizi yağıyla saç derisine yapılan masaj kan dolaşımını artırmaya, saç foliküllerine daha iyi oksijen ve besin maddeleri ulaşmasına destek oluyor.

3.1.2. Hindistan Cevizi Yağı Saça Haftada Kaç Kez Uygulanır?

Hindistan cevizi yağını saçlara haftada bir kez uygulamak yeterli oluyor. Ancak saçlarınız çok kuruysa veya çeşitli işlemler sonucunda çok yıprandıysa haftada iki kez de kullanabilirsiniz. Nitekim haftada birkaç kez Hindistan cevizi yağı uygulamak saçları nemlendirmeye ve parlaklık kazandırmaya yardımcı oluyor.

3.2. Hindistan Cevizi Yağının Cilde Uygulanışı

Bildiğiniz gibi Hindistan cevizi yağı, cilt bakımında yaygın olarak kullanılan doğal bir kozmetik ürünü. Bu yağı makyajınızı temizlemek, yüzünüzü veya vücudunuzu nemlendirmek için kullanabilirsiniz. Ancak cildinize uygulayacağınız Hindistan cevizi yağının kaliteli olmasına özen göstermelisiniz. Aksi takdirde bu yağ ciltte sivilcelenmeye veya tahrişe yol açabiliyor.

  • Cilt temizliği: Hindistan cevizi yağını cildinizdeki makyajı, kiri ve yağı temizlemek için kullanabilirsiniz. Öncelikle Hindistan cevizi yağını avucunuzun içinde ısıtmalı ve ardından yüzünüze sürmelisiniz. Makyajı ve kiri bu yağ ile akıttıktan sonra cildinizi bir su bazlı temizleyiciyle yıkamalısınız. Yani Hindistan cevizi yağını çift aşamalı temizlik rutinlerinin bir parçası haline getirebilirsiniz.
  • Yüz nemlendiricisi: Hindistan cevizi yağını cilt bakım yağı olarak kullanacaksanız cildinizin temiz olmasına dikkat etmelisiniz. Uyumadan önce cildinize bezelye büyüklüğündeki Hindistan cevizi yağını eşit ve ince bir tabaka halinde sürebilirsiniz.
  • Vücut nemlendiricisi: Hindistan cevizi yağını özellikle banyodan çıktıktan sonra nemlendirici olarak kullanabilirsiniz. Cildin ihtiyaç duyduğu kadar yağı avuç içinde ısıttıktan sonra bacaklara ve kollara masaj yaparak uygulayabilirsiniz.

3.2.1. Hindistan Cevizi Yağı Hassas Ciltler için Uygun mu?

İltihap önleyici ve rahatlatıcı etkisi sayesinde Hindistan cevizi yağı, hassas ciltler için uygun formüller arasında yer alıyor. 

3.2.2. Hindistan Cevizi Yağı Sivilceye Eğilimli Ciltlerde Kullanılabilir mi?

Hindistan cevizi yağı, antimikrobiyal ve antiinflamatuar özellikleri sayesinde sivilcelerin iyileşmesine yardımcı olabiliyor. Ancak özellikle yağlı ciltlerde Hindistan cevizi yağı gözenekleri tıkayabiliyor ve sivilce sorununu artırabiliyor. Bu nedenle nokta halinde yalnızca sivilceli bölgeye uygulayabilirsiniz.

Hem yemek tariflerinde hem de saç ve cilt bakımında kullanabileceğiniz doğal ve birinci kalite Hindistan cevizi yağı çeşitlerini Beymen’de bulabilirsiniz. Sepetinizi hemen hazırlayın ve yeni rutininizi bir an önce hayata geçirin!

 

Comments are closed.