Güneş Gözlüğü Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

İdeal bir güneş gözlüğünün hangi özellikleri taşıması gerektiğini az çok biliyor olmalısınız. Yüksek UV koruması, kaliteli malzeme ve şık tasarım… Peki, sadece bu kadar mı dersiniz? Elbette hayır! Güneş gözlüğü alırken yüz şeklinizden kullanım amacınıza kadar dikkat etmeniz gereken daha birçok detay söz konusu. Gelin, güneş gözlüğü alırken nelere dikkat etmeli bir bakalım!

Gözleri güneş ışınlarından korumasının yanı sıra genel görünüme de eşsiz bir hava katan güneş gözlükleri, kadınların ve erkeklerin vazgeçilmez aksesuarları arasında yer alıyor. Yüksek koruma için güneş gözlüklerinin belirli özellikleri taşıması gerekiyor. Bu aksesuarı bir stil tamamlayıcısı olarak kullanmak içinse yüz şekline göre seçim yapmak büyük önem taşıyor. Peki, bu noktada zıtlık yaratacak tercihlerde mi bulunmalısınız; yoksa yüz şeklinizle uyumlu modellere mi yönelmelisiniz? Güneş gözlüğü alırken tümüyle nelere dikkat edilmeli, Beymen editör ekibi olarak bu rehberde açıklıyoruz!

1. CE Belgesi

CE (Conformité Européene) belgesi, Avrupa Birliği standartlarına uygun güneş gözlüklerine verilen bir sertifika. Bu belge gözlüğün güvenlik ve sağlamlığını kanıtlıyor. Kaliteli güneş gözlüklerinin sahip olduğu bu etiket, gözlükte net bir odak ve konforlu bir kullanım sağlıyor. CE belgesi olmayan modellerde sağlıklı kullanım açısından bazı riskler olabiliyor. Bu nedenle erkek, kadın ya da çocuk güneş gözlüğü alırken ürünün CE belgesine sahip olup olmadığına mutlaka dikkat etmelisiniz.

2. Cam Kalitesi

Cam kalitesi, güneş gözlüğünün korumasını etkileyen en önemli faktör. Satın alacağınız güneş gözlüğünün güneş ışınlarını yüzde 99’un üzerinde bloke etmesi gerekiyor. Güvenli kullanım için gözlüğün hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağlaması büyük önem taşıyor. Kadın ve erkek güneş gözlüğü modellerinde en sık kullanılan cam çeşitlerinden olan polikarbonat, UV ışınlarını yüzde 100 oranında önleyebilmesiyle öne çıkıyor. Polarize güneş gözlüğü modelleri de istenmeyen tüm ışık yansımalarını engelleyebilmesi bakımından bu konuda ideal bir tercih oluyor.

3. Odak Doğruluğu

Kaliteli bir güneş gözlüğünde, gözün merkez noktası gözlük camının merkez noktasıyla birebir aynı yerde bulunuyor. Göz bebeklerinin odak noktası her bireyde aynı olduğu için gözlük camlarını da yüzde 100 odak doğruluğuyla üretmek mümkün oluyor. Odağı tam ayarlanmış güneş gözlükleri kişiye konforlu bir kullanım sunarken, odak doğruluğu yanlış gözlükler baş ağrısından baş dönmesine kadar pek çok rahatsızlığa yol açabiliyor. Bu konuda herhangi bir sorun yaşamamak için güneş gözlüğünüzü kaliteli ve güvenilir markalardan tercih etmelisiniz.

4. Çerçeve Materyali

Güneş gözlüğünün çerçeve materyali kullanım konforunu fazlasıyla etkiliyor. Örneğin; ağır gözlüklerden hoşlanmıyor ve hafif gözlükler kullanmayı seviyorsanız kemik güneş gözlüğü modellerine yönelmelisiniz. Bu modeller, burun kemiği üzerinde ağırlık oluşturmayarak daha konforlu bir kullanım sunuyor. Öte yandan, metal çerçeveli güneş gözlüğü seçenekleri de burun ve kulaklar üzerinde belirgin bir ağırlık oluşturmuyor. Bu modeller, özellikle dayanıklı yapıları ve minimal tasarımlarıyla kullanıcıların favorilerinden biri oluyor.

Çerçeve materyalinin kişinin yüz tipine göre seçilmesi de önemli bir diğer konu. Örneğin; dar bir alına ve büyük elmacık kemiklerine sahip olan bireylere kemik güneş gözlüklerinin daha çok yakıştığı düşünülüyor. Metal çerçeveli modeller ise yuvarlak yüz hattına sahip kişiler için daha ideal bir tercih oluyor.

5. Kullanım Amacı

“Güneş gözlüğü alırken nelere dikkat etmeliyiz?” sorusunun bir diğer önemli yanıtı da kullanım amacı. Örneğin; 

  • Araç kullanımı için güneş gözlüğü seçimi: Araç sürerken polarize güneş gözlüğü takmak çevreden yansıyan parlak ışığın azalmasına yardımcı oluyor. Işık yansımalarının görüşü riske atmaması için bu modeller en ideal tercih oluyor. Yansımaları azaltan polarize güneş gözlükleri ayrıca plajda, sporda ve park gibi alanlarda da uygun bir seçenek olarak öne çıkıyor.
  • Plajda kullanım için güneş gözlüğü seçimi: Aynalı güneş gözlüğü modelleri özellikle plajda keyifli bir kullanım sunuyor. 
  • Sporda kullanım için güneş gözlüğü seçimi: Spor gibi hareketli aktiviteler için gözlüğün kayıp düşmeyecek güvenli bir tasarıma sahip olması büyük önem taşıyor. Bu nedenle arkası lastikli güneş gözlüğü modelleri sporcuların favori modellerinden oluyor. 
  • Günlük aktivitelerde kullanım için güneş gözlüğü seçimi: Açık havada gezi, alışveriş gibi günlük aktivitelerde sıklıkla siyah güneş gözlükleri kullanılıyor. Bakışları belli etmeyerek rahat bir kullanım sunan ve kişilere çekici bir görünüm kazandıran bu modeller hem erkek hem de kadın güneş gözlüğü kategorisinin en çok tercih edilenleri arasında yer alıyor.

6. Kullanım Alanı

Kadın ve erkek güneş gözlüğü modellerinde kullanılan lensler, ışığı farklı şekillerde filtreliyor. Bazı renk tonları belirli durumlarda görüşün daha iyi olmasını ve daha konforlu hissetmeyi sağlıyor. Kullanım alanlarına göre en uygun lens renkleri şu şekilde belirtiliyor: 

  • Gri lensli gözlükler: Gri lens renkleri en saf haliyle sunmasıyla koşu ve bisiklet gibi açık hava sporları için ideal bir tercih olabiliyor. 
  • Kahverengi lensli gözlükler: Kahverengi gözlük lensleri renk yoğunluğunu azalttığı için güneşli havalarda ve parlak renklerin hakim olduğu plaj, park vb. alanlarda rahat bir kullanım sunuyor. 
  • Yeşil lensli gözlükler: Yeşil lens mavi ışığın bir kısmını filtrelemesiyle özellikle tenisçilerin ve golfçülerin favorileri arasında yer alıyor. 
  • Pembe lensli gözlükler: Pembe lens, mavi ve yeşil arka plandaki objelerin görünürlüğünü artırmaya yardımcı oluyor. Bu da söz konusu lens rengini özellikle ormanlık alanlarda geçirilen saatler için ideal bir tercih haline getiriyor.
  • Kehribar lensli gözlükler: Kehribar rengi, tıpkı pembe renk gibi özellikle yeşil ve mavi arka planda işlevsel bir seçim sunuyor. Bu da lensi özellikle balık tutma, avcılık, bisikletçilik ve su sporları için ideal hale getiriyor.
  • Sarı ve turuncu lensli gözlükler: Sarı ve turuncu tonlar iç ve dış mekanlarda nesnelerin daha keskin görünmesini sağlıyor. Ancak renkleri bozma riskleri de bulunuyor. Bu renkler daha çok puslu kış günlerinde kayakçılar tarafından tercih ediliyor. 

7. Yüz Şekli

7.1. Oval Yüz Şekli için Güneş Gözlüğü Önerisi

Çekici hatlara sahip olan oval yüz şekline çoğu gözlük modeli yakışıyor. Ancak yine de en ideal tercihler, açılı bir görünüm yaratacak ya da daha cesur bir görünüm sunacak modeller oluyor. Örneğin; oval yüz şekli için dikdörtgen gözlük ya da daha iddialı bir görünüm yaratacak cat eye gözlük modellerini tercih edebilirsiniz. Blancia Milano imzalı Dikdörtgen Mavi Unisex Güneş Gözlüğü ile çekici görünümünüze cazibeli bir dokunuş yapabilirsiniz.

7.2. Kare Yüz Şekli için Güneş Gözlüğü Önerisi

Keskin hatlara sahip olan kare yüz şekli için kavisli tasarımlar daha ideal bir tercih oluyor. Yüzde daha dengeli bir görünüm yaratan bu modeller, kare yüz şeklinin keskin silüetini yumuşatmaya yardımcı oluyor. Siz de bu yüz şekline sahipseniz yuvarlak ve oval modelleri tercih edebilirsiniz. Daha havalı bir görünüm için cat eye güneş gözlüklerini de düşünebilirsiniz. Ray-Ban markasına ait Yuvarlak Formlu Erkek Güneş Gözlüğü ya da Valentino markasının Siyah Cat-Eye Formlu Kadın Güneş Gözlüğü modelleri sizin için ideal tercihler olabilir.

7.3. Yuvarlak Yüz Şekli için Güneş Gözlüğü Önerisi

Yuvarlak yüz şekli için yüzü daha uzun ve ince göstermeye yardımcı olan kare ve dikdörtgen çerçeveli modeller ideal oluyor. Yüze açı kazandırmayı sağlayan geometrik tasarımlar da bu yüz şeklinde denge yaratarak uyumlu bir görünüm sergiliyor. Yuvarlak yüz şekline sahipseniz Dsquared2 markalı Çok Renkli Geometrik Unisex Güneş Gözlüğü modelini tercih edebilirsiniz.

7.4. Dikdörtgen Yüz Şekli için Güneş Gözlüğü Önerisi

Dikdörtgen yüz şekli için oval ve yuvarlak çerçeveli güneş gözlüğü modelleri uygun bir tercih oluyor. Bu modeller, yüzde daha dengeli bir görünüm sergileyerek yüzün keskin hatlarını yumuşatıyor. Equem markalı Orca Oval Çok Renkli Unisex Güneş Gözlüğü dikdörtgen yüz şekline sahip olan erkek ve kadınlar için eşsiz bir seçenek sunuyor.

7.5. Kalp (Ters Üçgen) Yüz Şekli için Güneş Gözlüğü Önerisi

Geniş bir alna ve sivri bir çene ucuna sahip olan kalp (ters üçgen) yüz şeklinde oval modeller ideal bir görünüm sergiliyor. Oval ve yuvarlak modellerin yanı sıra cat eye ve damla güneş gözlüğü modelleri de bu yüz şekli için ideal seçenekler arasında yer alıyor. Kalp yüz şekline göre gözlük seçiminde kadınlar için Balmain markalı Gri Yuvarlak Formlu Kadın Güneş Gözlüğü’nü, erkekler içinse Cerruti 1881 imzalı Oval Siyah Erkek Güneş Gözlüğü modelini tercih edebilirsiniz.

7.6. Üçgen Yüz Şekli için Güneş Gözlüğü Önerisi

Üçgen yüzler için alnı geniş gösterecek güneş gözlüğü modelleri iyi bir tercih sunuyor. Cat eye ve pilot tipi güneş gözlüğü modellerinin yanı sıra çerçevesiz modeller de bu yüz tipine çok yakışıyor. Üçgen yüz şekline sahipseniz Hickmann markalı Metal Altın Kadın Güneş Gözlüğü ya da Hugo Boss imzalı Metal Siyah Erkek Güneş Gözlüğü modellerini düşünebilirsiniz.

7.7. Elmas Yüz Şekli için Güneş Gözlüğü Önerisi

Elmas yüz tipinde alnı ve çeneyi geniş gösterecek modeller iyi bir seçenek oluşturuyor. Siz de bu yüz şekline sahipseniz Persol markalı Gri Kare Formlu Unisex Güneş Gözlüğü ile yüzünüzde daha dengeli bir görünüm yaratabilirsiniz.

Zarif ruhunuzu lüks tasarımlarla ortaya koymak için Beymen’deki güneş gözlüğü modellerini hemen keşfedin. Lüks markaların imzasını taşıyan binlerce güneş gözlüğü modeli, stilinizi güçlendirmek için Beymen’de sizi bekliyor!

 

Comments are closed.