Güçlü ve Sağlıklı Saçlar için Saç Bakımı

Rapunzel gibi bir şatodan kaçmak için olmasa bile hepimiz fark edilmek ve göze hoş görünmek için sağlıklı ve güçlü saçlara sahip olmak istiyoruz. Bunun için ise tek yapılması gereken, saç bakımı nasıl olmalı sorusunun yanıtını en doğru ve detaylı şekilde öğrenmek… Hadi, saç bakımına dair tüm bildiklerinizi şimdilik unutun; hepsini yeni baştan ele alıyoruz!

Saçlar dış görünümü şekillendiren en önemli unsurların başında geliyor. Öyle ki bakımlı ve sağlıklı saçlar, çoğu zaman stilin en göz alıcı aksesuarını oluşturuyor. Adı dünyaya nam salan “bad hair day”, yani kötü saç gününün -ne kadar normalleştirilmeye çalışılsa da- hiç çekilesi olmayışı işte tam olarak bu yüzden! Her güne iyi başlamak ve en pratik kombinlerde dahi etkileyici görünmek için doğru bir saç bakım rutinine sahip olmak gerekiyor. Öte yandan, sağlıklı saçlar için ne yapılmalı sorusunun cevabı da her saç tipine ve problemine göre değişiyor. 

Hazır mısınız? Beymen editör ekibi olarak “ihtiyaca göre en iyi saç bakımı” nasıl yapılır tüm detaylarıyla anlatmaya başlıyoruz!

1. 5 Temel Saç Bakım Tüyosu

Evde doğal saç bakımı yapmak için öncelikle temel konuları doğru bildiğinizden emin olmalısınız. Eğer temelde bazı hatalar yapıyorsanız, saç bakım rutininizin sonraki aşamalarından da yeterli verimi alamayabilirsiniz. Bunun için öncelikle saç bakım ürünlerinizi doğru seçmeli ve saçlarınızı sizin için ideal olan aralıklarla yıkamalısınız. Hadi, en temelde bilmeniz gereken beş saç bakım tüyosunu incelemek için bir alt satıra geçelim!

1.1. Saç Tipinize Özel Saç Bakım Ürünleri Kullanın

Evet, evde saç bakımı nasıl yapılır sorusunun ilk cevabı, “saç tipinize uygun saç bakım ürünlerini tercih etmek.” Çünkü sağlıklı saçlara giden yol tam da buradan geçiyor! Saç tipine uygun olmayan şampuan, krem ve maskeler saçtaki problemleri azaltmadığı gibi bilakis daha fazla artırabiliyor. Güçlü ve güzel saçlara sahip olabilmek için saç bakım ürünlerinde nokta atışı seçimler yapmak gerekiyor. 

Örneğin; kuru ve yıpranmış saçlarınız varsa doğal olarak bu sorunlar için formüle edilen ürünleri tercih etmelisiniz. Doğal yağlarla ve besleyici bileşenlerle zenginleştirilmiş bu ürünlerle saçlarınıza çok daha etkili bir bakım sunabilirsiniz. Bu konuda Davines markalı Nourishing Hair Building Pak Yıpranmış ve Kuru Saç Maskesi sizin için ideal bir tercih olabilir. 

1.2. Şampuanı Uygulama Şeklinize Dikkat Edin

Saçlarınızı duşta birkaç defa şampuanlamanıza rağmen yeterince temizlenmemiş hissediyorsanız sebebi şampuanı uygulama şekliniz olabilir. Şampuandan ve aktif özelliklerinden en iyi şekilde yararlanmak için ürünü öncelikle parmak uçlarınızla saç derinize uygulamalısınız. Saç derinize masaj yaparak ve saç köklerinizi etkili şekilde arındırarak şampuandan daha fazla verim alabilirsiniz. Ayrıyeten saçınızın sadece boy ve uçlarını şampuanlamak daha mat ve kabarık saçlara sahip olmanıza sebebiyet verebilir. Bu sebeple bu maddeye ekstra özen göstermelisiniz.

1.3. Her Şampuandan Sonra Saç Kremi Kullanmaya Özen Gösterin

Saçları güçlendirmek için ne yapmalı sorusunun en temel cevaplarından biri de saç kreminden kaçınmamak. Çünkü saç tipine ve ihtiyaçlarına göre formüle edilen kremler, saçların tam olarak ihtiyaç duyduğu bileşenleri barındırıyor. Üstelik bunu saçları ağırlaştırmadan yapmayı başarıyor. Bu ürünler saçların onarılmasını ve güçlenmesini sağlayarak saçların daha bakımlı ve parlak görünmesine yardımcı oluyor. Saç kremleri aynı zamanda elektriklenmeyi önlemek ve daha kolay taranan/şekillenen saçlara sahip olmak noktasında da avantaj sağlıyor.

Özetle; eğer 2’si 1 arada, yani şampuan ile saç kreminin bir arada bulunduğu ürünler kullanmıyorsanız her duşta saç kremi kullanmaya özen göstermelisiniz. Örneğin; işlem görmüş saçlara sahipseniz Kérastase markalı Resistance Therapiste Aşırı İşlem Görmüş Saçlar için Kremli Saç Banyosu ürününe bir şans verebilirsiniz.

1.4. Saç Kremini Doğru Uygulayın

Evet, saç bakım rutinine saç kremini dahil etmek önemli. Fakat ondan daha önemlisi saç kremini doğru uygulamak! Eğer saç kremini saç diplerinize uygularsanız, seçtiğiniz ürün ne kadar yüksek kaliteli olsa da saçlarınızın kısa sürede yağlandığını, ağırlaştığını ve hatta dökülmeye başladığını görebilirsiniz. Tüm bu ihtimallerin önüne geçmek için saç kremini saçlarınızın sadece boylarına ve uçlarına uygulamalısınız. Saçlarınızda birkaç dakika beklettiğiniz kremi iyice durulamaya da mutlaka özen göstermeniz gerekiyor.

1.5. Saçlarınızı Hangi Aralıklarla Yıkamanız Gerektiğini Öğrenin

Saçların hangi sıklıkta yıkanması gerektiği saç derisinin ne kadar yağ ürettiğine bağlı. Saçlar kaç günde bir yıkanmalı sorusunun yanıtını aşağıda görebilirsiniz:

  • Saç tipiniz yağlıysa saçlarınızı gün aşırı, yani iki günde bir yıkayabilirsiniz. İsteğinize göre saçlarınızı günlük kullanıma uygun bir şampuanla her gün yıkamanız da mümkün. Bu noktada Vichy markalı Dercos Oil Control Yağlanma Karşıtı Şampuan sizin için ideal bir tercih olabilir.
  • Saçlarınız kuruysa ya da işlem görmüşse daha az sıklıkta yıkamanız gerekiyor. Örneğin; yıpranmış saçlara sahipseniz 2-3 ya da 3-4 günde bir yıkama yapabilirsiniz. Kuru ve işlem görmüş saçlarınız için Nook markasına ait Beauty Family Yıpranmış ve Kuru Saçlar için Şampuan’a bir göz atmanızı öneririz.
  • Normal saç tipine sahipseniz oldukça şanslısınız. Saçlarınızı istediğiniz sıklıkta, ancak en ideal aralık olarak iki günde bir yıkayabilirsiniz. Bununla birlikte, ister parlaklık ister yumuşaklık için olsun, arzuladığınız özelliklere sahip bir şampuanı rahatlıkla seçebilirsiniz.

2. Sıkça Karşılaşılan Saç Problemleri

Saçlarda kişisel ve çevresel faktörlere bağlı olarak birçok problem görülebiliyor. Sıkça karşılaşılan saç problemlerini ve bu problemleri ortadan kaldırmak için neler yapabileceğinizi aşağıda görebilirsiniz.

2.1. Yıpranma

Saçlar en çok da güneş ışığına maruz kalma, aşırı ve yanlış yıkama, boyama, kalıcı fön gibi kimyasal işlemler ve yoğun ısı kullanımı sebebiyle yıpranıyor. Yıpranmış saçlar öncelikle nemini kaybettiği için kuru ve hassas bir hale geliyor. Bu durumda saç bakım maskesi gibi ürünlerle saça onarıcı ve besleyici destek sunmak gerekiyor.

2.2. Dökülme

Saç dökülmesinin altında hormonal ve psikolojik sebepler, genetik yatkınlıklar veya çeşitli hastalıklar bulunabiliyor. Dökülmenin asıl sebebini bulmak için bir uzmana başvurarak çeşitli sağlık testlerinin yapılması büyük bir önem taşıyor. Eğer sağlık değerlerinizle ilgili bir probleminiz yoksa dökülme karşıtı ürünlerle bu problemi azaltmayı deneyebilirsiniz.

2.3. Kepek

Kepek oluşumunun en bilindik sebepleri arasında kronik nem kaybı, çeşitli cilt rahatsızlıkları, yanlış ürün kullanımı ve şampuandan sonra saçı iyi bir şekilde durulamamak geliyor. Bu problemin önüne geçebilmek için saç derisini şampuandan iyi bir şekilde arındırmaya ve doğru bakım ürünlerini kullanmaya özen göstermek gerekiyor. Örneğin; kepek problemiyle baş etmek için Depot markalı No.102 Anti Dandruff Sebum Control Kepek Karşıtı Şampuan ideal bir tercih olabilir.

2.4. Elektriklenme

Elektriklenme problemi sıklıkla kuru ve yıpranmış saçlarda görülüyor. Bu problemi ortadan kaldırmak için saça yeterli nem desteği sunmak, elektriklenme karşıtı saç bakım ürünleri kullanmak ve doğru saç fırçası seçimi yapmak gerekiyor. Özellikle geniş aralıklı ahşap fırçalar saçlarda elektriklenme problemini azaltmaya katkı sağlıyor.

2.5. Kırık Saç Uçları

Nemini kaybeden ve hasar gören saç uçları keratin bütünlüğü bozulduğu için eski sağlıklı görünümünden uzaklaşıyor. Bu durumda sıklıkla karşılaşılan kırık saç uçları ortaya çıkıyor. Kırık saç uçlarından kurtulmak için düzenli olarak kuaföre gitmek ve saç uçlarına bakım sunan özel yağlardan faydalanmak ideal bir çözüm oluyor.

3. Saç Bakım Hedefinizi Belirleyin

Doğru saç bakımı nasıl yapılır şimdiden çok daha hakimsiniz. Fakat saçlarınızla ilgili spesifik bir isteğiniz varsa elbette saç bakım rutininizi de buna özel olarak planlamalısınız. Nasıl mı? 

3.1. Örnek Saç Bakım Hedefleri

Kimileri için saçları onarmak önemliyken kimilerinin tek arzusu daha parlak görünen saçlara sahip olmak. Tüm bunlar için neler yapabilirsiniz hepsinin yanıtı aşağıda!

  • Daha parlak saçlar için: Göz kamaştırıcı parlak saçlara sahip olmak için saç bakım ürünlerinizin doğal yağlarla zenginleştirilmiş olmasına özen gösterebilirsiniz. Argan yağı, badem yağı, zeytinyağı ve jojoba yağı içeren ürünlere şans verebilirsiniz.
  • Daha hacimli saçlar için: Daha dolgun ve hacimli saçlara kavuşmak için kolajenle geliştirilen saç bakım ürünlerini kullanabilirsiniz. Bu noktada özellikle saç bakım kremi seçiminizi doğru yapmaya özen göstermelisiniz.
  • Daha güçlü saçlar için: Saçlarınız çok çabuk kopuyorsa ve yıprandıysa E vitamini, omega 3 ve omega 6 ile zenginleştirilen saç bakım ürünleri tam sizlik! Bu ürünleri rutininize dahil ederek, saçlar nasıl güçlenir bizzat kendi üzerinizde keşfedebilirsiniz.
  • Daha pürüzsüz saçlar için: Pürüzsüz saçlara sahip olmak için saç bakım rutininize keratin içeren ürünleri dahil edebilir; aynı zamanda glikolik asit ve hyaluronik asit ile geliştirilmiş saç bakım ürünlerine yönelebilirsiniz.

4. Sağlıklı Saçlar için Saç Bakım Rutini

Saç bakım rutini oluşturmak için daha detaylı yönlendirmelere ihtiyacınız varsa neler yapmanız gerektiğini aşağıdaki ipuçlarımıza göz atarak adım adım inceleyebilirsiniz.

4.1. Saç Temizliği

  • Öncelikle saçlarınızı suyun altında yeterince ıslatmalı ve saç tipinize uygun şampuanla saç diplerinize nazikçe masaj yapmalısınız.
  • Saç diplerinizin yanı sıra saçlarınızın boylarını ve uçlarını da nazik bir şekilde yıkamalısınız.
  • Saçlarınızı en fazla iki kez şampuanlamaya özen göstermelisiniz.
  • Ilık suyla durulama yapıp sonraki adıma geçebilirsiniz.

4.2. Saç Kremi Kullanımı

  • Öncelikle duşta kullandığınız saç kreminin durulamaya uygun yapıda olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Saç tipinize ve ihtiyaçlarınıza uygun olarak seçtiğiniz saç kremini saçlarınıza diplere gelmeyecek şekilde uygulamalısınız.
  • Ürünü çok az ya da çok fazla uygulamamaya özen göstermelisiniz.
  • 1-2 dakika bekledikten sonra saçlarınızı ılık suyla durulayabilirsiniz.

4.3. Saçların Taranması

  • Saç bakımınızı desteklemek için saç tipinize uygun tarak seçmeye özen göstermelisiniz.
  • İnce telli saçlara sahipseniz az dişli, kalın telli saçlara sahipseniz geniş ve uzun kıllı fırçaları tercih edebilirsiniz.
  • Kıvırcık saçlıysanız ahşap ve esnek tarakları, uzun saçlıysanız büyük ve geniş tarakları kullanabilirsiniz.
  • Saçlarınız duştan sonra çok dolaşıyorsa kolay taramayı sağlayan saç bakım ürünlerini rutininize dahil edebilirsiniz.

4.4. Saçların Nemlendirilmesi

  • Saçlarınızı taradıktan sonra nem desteği sunmak için saçlarınıza bakım yağı veya durulanmayan saç kremi uygulayabilirsiniz.
  • Saç boy ve uçlarını nemlendirmek için formüle edilen ürünleri saç diplerinize uygulamamaya özen göstermelisiniz.

4.4. Saçların Şekillendirilmesi

  • Rutin saç bakım adımlarını uyguladıktan sonra dilerseniz saçlarınızı şekillendirebilirsiniz. Saçlarınızı korumak için mümkün olduğunca ısısız şekillendirme aparatlarından faydalanmanızı tavsiye ederiz.
  • Saç şekillendirici aletleri kullanacaksanız saçlarınıza önce ısıya karşı koruma sağlayan bakım yağlarını uygulamalısınız. 

4.6. Saç Sağlığı için Haftalık Bakım Ürünleri 

  • Saç bakım rutininizi desteklemek için haftalık olarak maske uygulaması yapabilirsiniz.
  • Saçınızın ihtiyacına göre onarıcı ve canlandırıcı maskeler, nem maskeleri ya da parlaklık kazandıran maskeler tercih edebilirsiniz. 
  • Saç maskesini ürün kullanma talimatlarına göre duşa girmeden önce veya duştayken uygulamalı, en önemlisi de önerilen süre kadar bekletmelisiniz. Ardından duşta saç maskesini arındırmalı ve sonraki adımda eğer uygunsa şampuan uygulamasına geçmelisiniz.
Göz alıcı saçlara sahip olmak için ihtiyaç duyduğunuz tüm bakım ürünlerini Beymen’in Saç Bakımı kategorisinde bulabilirsiniz. Hadi, daha güçlü ve sağlıklı saçlar için ürünleri keşfetmeye hemen başlayın!

 

Comments are closed.