EDP ve EDT Parfüm Nedir, Farkları Nelerdir?

Geçtiğiniz yollarda kokunuzun izini bırakmak istiyorsanız güçlü bir parfüme ihtiyacınız var demektir. Peki, bunun için hangi parfüm çeşidinin en uygun tercih olduğunu biliyor musunuz? Parfümlerin esans yoğunluklarına göre Eau de parfum (EDP) ve eau de toilette (EDT) gibi isimler taşıdığını çokça görmüş olmalısınız. Acaba sizin seçmeniz gereken hangisi? Öğrenmek için doğru yer, doğru zaman!

Çiçeksi, baharatlı, odunsu ya da aromatik… Seçilen parfüm notaları sadece koku zevkini değil, karakteri ve tarzı da ortaya koyuyor. Bu doğrultuda tüm koku çeşitleri karşıya güçlü, çekici, zarif ya da gizemli gibi pek çok mesaj veriyor. Girilen tüm ortamlarda kokunuzla dikkat çekmek ve herkesi etki altına almak için uzun süre kalıcı parfümleri tercih etmeniz gerektiği malum. Bununla birlikte bazı kişilerin tercihi de tam aksine hafif kokular olabiliyor. Peki, parfüm dünyasında aradığız esans yoğunluğunun hangi ürünlerde saklı olduğunu bizimle keşfetmeye ne dersiniz? O zaman farklı kalıcılık düzeylerine sahip olan EDP ve EDT parfüm nedir anlatma vakti!

1. Eau de Toilette (EDT) Parfüm Nedir?

Eau de toilette (EDT) parfüm, esans yoğunluğu yüzde 4 ila 10 arasında değişkenlik gösteren hafif koku çeşidini oluşturuyor. Bu parfümler baskın bir koku yoğunluğuna sahip olmadıkları için yaz kış kullanılabiliyor. EDP parfümler hafifliklerinin yanı sıra tazeleyici etkileriyle de öne çıkıyor.

“Peki ya eau de toilette ne demek?” diye merak ediyorsanız hemen açıklayalım! Bu Fransızca adlandırma Türkçeye doğrudan çevirildiğinde “tuvalet suyu” anlamına geliyor. Fransızlar başlangıçta parfümleri kötü kokuları bastırmak için tasarladıklarından EDP’lerin bu ismi aldığı biliniyor. Fakat elbette bildiğiniz üzere parfümler günümüzde hoş olmayan kokuları baskılamak için değil, çoğunlukla günün her anında güzel kokmak ve ferah hissetmek için kullanılıyor.

2. Eau de Parfum (EDP) Parfüm Nedir?

Eau de parfum (EDP), koku yoğunluğu yüzde 10 ila 20 arasında değişen parfümleri tanımlamak için kullanılıyor. EDP parfümler EDT parfümlere kıyasla daha yüksek esans yoğunluğuna, daha düşük alkol ve su oranına sahip oluyor. Yani bu parfüm çeşitlerinde koku aroması daha yüksek olup tende çok daha uzun süre kalabiliyor.

Tıpkı eau de toilette gibi eau de parfume ne demek diye de merak etmeniz doğal. Eau de parfum ifadesi, Fransızcada “parfüm suyu” anlamına geliyor. Esasında bu ifade de EDP parfümleri tanımlamak için doğru bir tercih olmuyor. Çünkü EDP parfümler parfüm suyundan oluşmayıp yoğun esanslarla üretiliyor.

3. Eau de Toilette ve Eau de Parfum Arasındaki Farklar Nelerdir?

EDP EDT farkı, parfüm seçimi sırasında en çok merak edilen konuların başında geliyor. Nokta atışı bir tercih yapmak isteyenlerin öncelikle satın alacağı parfümden neler beklediğini belirlemesi gerekiyor. Yüksek esans yoğunluğuyla tende çok daha uzun süre kalıcı bir koku mu arıyorsanız, yoksa günlük kullanım için tazeleyici his sunacak daha hafif bir parfüm mü? Tabii hepsi bu kadarıyla da sınırlı değil. Aşağıdan EDP ile EDT arasındaki farkları inceleyebilir ve kendiniz için en doğru kararı verebilirsiniz.

3.1. Esans Yoğunluğu

Yukarıda belirttiğimiz üzere eau de toilette ve eau de parfüm arasındaki farkın en büyüğü esans yoğunluğu. EDT’ler yüzde 4 ila 10 arasında bir koku yoğunluğuna sahip olurken, EDP’ler yüzde 10 ila 20 esans yoğunluğuyla öne çıkıyor.

3.2. Koku Dayanıklılığı

EDT parfümler daha hafif esans yoğunluğuna sahip olduğu için dolayısıyla daha az kalıcılık sunuyor. Çoğunlukla günlük kullanım için uygun olan bu parfümler, gün içinde sık sık tazelenebiliyor. EDP parfümler ise yüksek esans yoğunlukları sayesinde daha yoğun ve daha kalıcı bir koku deneyimi sunuyor. Bu sebeple kalıcı parfüm çeşitleri veya parfüm setleri arayanların EDP parfümleri tercih etmesi daha uygun oluyor.

3.3. Kullanım Miktarı

EDT parfümler daha düşük koku konsantrasyonuna sahip olduğu için daha yoğun miktarda kullanılabiliyor. EDP parfümleri ise yüksek esans yoğunlukları sayesinde sadece birkaç fıs sıkmak yeterli oluyor.

3.4. Kullanılan Ortam ve Mevsim

Mevsim fark etmeksizin günlük olarak kullanılabilecek parfüm arayışında olanların EDT parfümleri tercih etmesi gerekiyor. EDP parfümler ise zengin koku yoğunlukları sebebiyle özellikle akşam davetlerinde ve soğuk mevsimlerde kullanmak için uygun oluyor.

3.5. Fiyat

EDP parfümler daha az kullanımla daha yoğun bir koku deneyimi sunduğu için EDT parfümlere kıyasla daha pahalı olabiliyor. Daha düşük esans yoğunluğuna sahip olan EDT parfümler, bu sebeple daha uygun fiyatlı seçenekler arasında bulunuyor.

4. EDP mi Daha Kalıcı? EDT mi Daha Kalıcı?

EDP mi EDT mi daha kalıcı sorusunun cevabı, yukarıda da belirttiğimiz üzere EDP. Yüksek esans yoğunluğuna sahip olan bu parfüm türleri, aynı zamanda çoğunlukla daha belirgin notalarla hazırlanıyor. Bu da EDP parfümlerin kalıcılığını artıran bir diğer unsuru oluşturuyor. Ayrıca EDP parfümlerin kalıcılığını daha da etkili kılmak için kokuları bol miktarda sıkmaya gerek olmuyor. Az miktarda kullanımla yüksek kalıcılık elde etmek, EDP parfümleri en çekici kılan noktalardan biri oluyor.

5. Hangi Parfüm Türünü Tercih Etmelisiniz?

Eğer yoğun kokulardan hoşlanmıyor ve gün içerisinde parfümünüzü rahatlıkla tazeleyebilmek istiyorsanız EDT parfümleri tercih edebilirsiniz. Fakat sıktığınız parfümü sık sık yenilemekten hoşlanmıyorsanız EDP parfümler sizin için ideal demektir. EDP parfümlerin daha az kullanımla daha uzun süre kalıcı koku erkisinden faydalanabilirsiniz. Aynı zamanda sık sık özel davetlere ve organizasyonlara katılıyorsanız EDT parfümler yerine EDP parfüm çeşitlerini tercih etmelisiniz.

6. EDT ve EDP Parfüm Önerileri

Beymen’in kadın ve erkek parfüm koleksiyonlarında hepsi birbirinden iddialı yüzlerce EDT ve EDP parfüm bulunuyor. Dünyaca ünlü markaların imzası altında profesyonel koku tasarımcıları tarafından geliştirilen bu parfüm türleri, her zevke ve her beklentiye hitap ediyor. Beymen’den EDP ve EDT parfüm önerilerini aşağıdan inceleyebilirsiniz!

6.1. Kadın EDT Parfüm Önerisi: Dior Hypnotic Poison EDT 50 ml Kadın Parfüm

Dior imzasını taşıyan Hypnotic Poison, zıtlığın uyumunu yansıtan koku notalarıyla EDT kadın parfüm çeşitleri arasında birkaç adım öne çıkıyor. Badem, kimyon, Arap yasemini, pelesenk ağacı, vanilya ve misk notalarını taşıyan Hypnotic Poison EDT 50 ml Kadın Parfüm duyulara değdiği ilk anda merak uyandırıcı bir etki sunuyor. Kadın ruhunun gizemli, şehvetli ve enerjik yönünü uyaran bu Dior parfüm, EDT olarak hazırlanan formülü sayesinde dört mevsim boyunca rahatlıkla kullanılabiliyor.

6.2. Kadın EDP Parfüm Önerisi: Parfums de Marly Delina EDP 75 ml Kadın Parfüm

Parfums de Marly markası tarafından yaratılan Delina EDP 75 ml Kadın Parfüm, aynı anda hem duygusal hem de cüretkâr bir tavır sunuyor. Parfümün notalarında bergamot, Hindistan cevizi, rhubarb, liçi, petaliag, Türk gülü esansı, Haiti güve otu, tütsü, sedir ağacı, ambroksan, vanilya, kaşmir ve misk otu bulunuyor. Özellikle baskın kokusu Türk gülüyle dikkat çeken Delina parfüm, diğer notaların tamamlayıcı etkisiyle ise modern bir his sunuyor. EDP olması sayesinde uzun süre kalıcılık sunan Parfums de Marly Delina parfüm, özellikle akşam davetlerinde ilk tercihler arasında geliyor.

6.3. Erkek EDT Parfüm Önerisi: Giorgio Armani Emporio Stronger With You EDT 50 ml Erkek Parfüm

Giorgio Armani imzalı Emporio Stronger With You EDT 50 ml Erkek Parfüm, en popüler erkek EDT parfüm çeşitleri arasında yer alıyor. Parfümün üst notasında nane, pembe biber, menekşe yaprağı, kakule; alt notasında amber, sedir, vanilya, kestane ve orta notasında tarçın, ananas, lavanta, kavun ve ada çayı bulunuyor. Giorgio Armani’nin “bir aşk hikayesinde erkeği temsil eden koku” olarak tanımladığı Emporio Stronger With You, çekici ve gizemli bir etki yaratıyor. EDT olması sayesinde gün içinde rahatlıkla tazelenebilecek Emporio Stronger With You parfüm hem sizin hem de karşı cinsin kalbini çalacak!

6.4. Erkek EDP Parfüm Önerisi: Yves Saint Laurent L’Homme EDP 100 ml Erkek Parfüm

Yves Saint Laurent tarafından yaratılan L’Homme EDP 100 ml Erkek Parfüm, en ikonik erkek parfümleri arasında başı çekiyor. Üst notasında portakal ve bargamot; alt notasında konyak, meşe, sedir ve vetiver; orta notasında ise lavanta ve sardunya bulunan L’Homme parfüm etrafa güçlü ve cazibeli bir his yayıyor. EDP olarak hazırlandığı için uzun süre kalıcı koku deneyimi sunan L’Homme erkek parfüm, beylerin karizmasını her ortamda ikiye katlamak için sabırsızlanıyor.

Etkileyici bir kokunun tüm kapıları açabileceğini görmek için Beymen’deki erkek ve kadın parfüm çeşitlerini incelemeye davetlisiniz. Hadi, ruhunuzun cazibesini kokunuzla dışa vurmak için keşfe hemen başlayın!

 

Comments are closed.