Buzdolabı Ayarları Nasıl Yapılmalı?

Uzun ömürlü yiyecekler ve besin değerini kaybetmemiş meyve ve sebzeler için buzdolabı seçimi kadar buzdolabı ayarlarına da özen göstermek gerekiyor. Yanlış yapılan buzdolabı ayarı, yiyeceklerin hızlı bir şekilde bozulmasına ya da donmasına neden olabiliyor. Yani evet; buzdolabı ayarı nasıl yapılır öğrenmeniz, yiyeceklerin tazeliğini doğru şekilde muhafaza edebilmeniz için son derece önemli. Hadi gelin, buzdolabı ayarı kaç olmalı birlikte öğrenelim! 

Her geçen gün gelişen teknolojilerle birlikte çok daha inovatif özelliklere sahip olan buzdolapları, icat edildikleri ilk yıllardan bu yana modern çağın vazgeçilmezi. Öyle ki bu beyaz eşya çeşidi, gıdaları koruma ve taze kalmasını sağlama konusunda hala yegane yardımcılarımız sayılır. Ancak tabii ki doğru bir şekilde kullanıldığında… Buzdolaplarının teknolojik özelliklerinden verimli bir şekilde faydalanabilmek ve yiyeceklerinizin raf ömrünü uzatabilmek için buzdolabı soğukluk derecesini doğru ayarlamak gerekiyor. Peki buzdolabı derecesi nasıl ayarlanır? Hadi keşfedin! 

1. İdeal Buzdolabı Isı Ayarı Kaç Olmalı?

Pazardan ya da marketten özenle seçtiğiniz meyve, sebze ve yeşillikleriniz hızla çürüyor ya da süt ürünleriniz birkaç gün içerisinde bozuluyorsa, ideal buzdolabı ısı ayarını doğru yapmamışsınız demektir. Tam şu an, o halde ideal buzdolabı ısı ayarı kaç olmalı dediğinizi duyar gibiyiz. İdeal buzdolabı derece ayarı genellikle 0’ın üstünde 2 veya 4 olarak belirtiliyor. Buzdolabının derin dondurucu bölümünde ise ideal derece, eksi 18 ila 20 derece aralığında. 

Buzdolaplarının ideal ısı ayarı mevsime, cihazın markasına ve kullanım alışkanlıklarınıza göre de değişiklik gösteriyor. Yaz ve kış mevsiminde ideal ısı ayarı arasında fark bulunurken, kullandığınız buzdolabının derece sistemi de ısıyı belirlemede bir etken oluyor. Bununla birlikte buzdolabının kapağını açıp kapatma sıklığınız ve cihazın doluluk oranı bile buzdolabının ideal ısı dengesi ayarında değişikliğe neden olabiliyor.

2. Yazın Buzdolabı Kaç Derecede Tutulmalı?

Yazın buzdolabı ayarı kaç olmalı sorusunun yanıtı, yukarıdaki değer aralıklarından da tahmin edebileceğiniz üzere +2 derece olarak paylaşılıyor. Ancak bu aşamada buzdolabının modeline göre de hareket etmeniz gerekiyor. Çünkü her markanın derece aralığında ve sisteminde farklılık bulunuyor. Bundan dolayı buzdolabında yaz ayarını yapmadan önce kullandığınız cihazın kullanım kılavuzuna da bakmanız önemli. Böylece buzdolabını en aktif şekilde kullandığımız bu dönem için çok daha doğru bir ayarlama yapabilirsiniz. 

Yaz mevsiminde buzdolabının derin dondurucu kısmını ise -20 derece olacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Eğer buzlukta meyve dondurarak ya da buz küpleri yaparak yaz sıcaklarına serin bir etkide bulunmak istiyorsanız, bu derecenin daha üstüne çıkmamanızı tavsiye ediyoruz. O zaman şimdi de buzdolabında kış ayarı kaç olmalı sorusunun yanıtına geçelim!

3. Kışın Buzdolabı Ayarı Kaç Olmalı?

Yaz aylarında olduğu gibi kış aylarında da buzdolabının sıcaklık değerini değiştirmek gerekiyor. Bu değişim hem gıdalarınızın donarak bozulmasını önlüyor hem de kış aylarında enerjiden tasarruf sağlıyor. Dolayısıyla yaz ayları bitip havalar biraz serinlemeye başladığında ilk olarak cihazınızı ideal sıcaklığa getirebilirsiniz. Ardından kış aylarına doğru buzdolabını kış mevsimine en uygun olacak dereceye alabilirsiniz. 

Kış mevsiminde buzdolabı için ideal ısı ayarının +4 derece ve üzeri olduğu ifade ediliyor. Derin dondurucu kısmını ise -18 derece olarak ayarlayabilirsiniz. Endişe etmeyin; bu değerler kışlık gıdalarını korumak için yeterli olacak. Fakat buzdolabında kış ayarını yaparken yine ideal derecenin cihazın markasına ve modeline göre farklılık gösterdiğini unutmamalısınız. Kış aylarında buzdolabını en verimli şekilde kullanmak için kullanım kılavuzunda belirtilen ideal dereceyi de göz önünde bulundurarak hareket edebilirsiniz. 

4. Tatile Gitmeden Önce Buzdolabınız için Bunları Yapmayı Unutmayın!

Tatile çıkarken buzdolabınızdaki gıdalar kafanızda büyük bir soru işareti yaratıyor olabilir. Özellikle birkaç haftalık bir tatil söz konusu olduğunda buzdolabını ve içerisindeki gıdaları düşünmemek elde değil. Eğer tatile çıkmayı planlıyor ve buzdolabı ayarı konusunda nasıl bir yol izleyeceğinizi bilmiyorsanız, önerilerimize göz atarak fikir sahibi olabilirsiniz. İşte, tatile çıkmadan önce buzdolabınız için atabileceğiniz adımlar! 

4.1. Buzdolabının Fişini Çekmeyin

Tatile çıkarken diğer tüm cihazlarınız gibi buzdolabının da fişini çekerek içinizi rahatlatmak istiyor olabilirsiniz. Tatiliniz aylar sürecekse bu oldukça mantıklı. Ancak bir ya da iki haftalık bir tatil planı için buzdolabının fişini çekmek derin dondurucu bölümündeki yiyeceklerin bozulmasına neden olacak. Bununla birlikte buzdolabını yeniden çalıştırdığınızda cihazın ekstra enerji harcamasına yol açacak. Siz yine de buzdolabının fişini çekip yola çıkmaya kararlıysanız, buzdolabının derin dondurucu kısmındaki buzların erimesine karşın önüne bir havlu veya bez koyabilirsiniz. 

4.2. Bozulabilecek Gıdaları Tatilden Önce Tüketin

Tatil planı yapıyorsanız son günlerde buzdolabınıza hemen tüketmeyeceğiz gıdalar koymamaya özen gösterebilirsiniz. Ayrıca siz tatildeyken bozulabilecek gıdaları gitmeden önce tüketmeyi ihmal etmemelisiniz. Özellikle et, meyve ve sebze gibi koku yapabilecek ve direkt buzdolabıyla temas içinde olacak gıdaları tatile çıkmadan önce tariflerinizde değerlendirmenizi tavsiye ederiz. Aksi halde geri döndüğünüzde ne yazık ki sizi çok mutlu edecek bir tabloyla karşılaşmayacağınızı bilmelisiniz. 

4.3. Buzdolabını Tatil Moduna Alın

Buzdolabınızı tatil moduna alarak siz evde değilken gıdalarınızı minimum soğukluk derecesinde tutabilir ve bozulmasını önleyebilirsiniz. Cihazın sabit bir ısıda kalmasını sağlayan ve bu sayede yiyecekleri koruyan tatil modu, aynı zamanda düşük enerji harcayacak. Dolayısıyla siz tatildeyken buzdolabınız enerjiden tasarruf edecek ve elektrik faturasının çok daha az gelmesini sağlayacak. 

4.4. Buzdolabının İçini Hafifletin

Tatile çıkarken buzdolabında olmasa da olur dediğiniz yiyecek ve içecekleri dışarıya alabilirsiniz. Buzdolabınızdaki su şişelerini ve içecekleri buzdolabından çıkarabilirsiniz. Bu sayede buzdolabının tatil modundayken çok daha az enerji harcamasını mümkün kılabilir ve içerisinde bulunan diğer gıdaların daha uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin; eğer buzdolabınızda şarap varsa buzdolabı yerine şarap dolabı tercih ederek buzdolabının yükünü hafifletebilirsiniz. 

4.5. Buzdolabınızın Bakımını Yaptırın

Tatile çıkmadan önce buzdolabının bakımını yaptırarak olası bir soruna karşı önlem alabilirsiniz. Filtreleri temizlenmiş ve genel bakımı yapılmış bir buzdolabı, siz evde değilken de problemsiz bir şekilde çalışmaya devam edecek. Bu sayede tatilinizin sonunda eve vardığınızda buzdolabınızı hala sorunsuz çalışıyor halde bulabilirsiniz. 

Tatile çıkmadan önce buzdolabı konusunda risk almak istemiyorsanız, Beymen üzerinden son teknolojik buzdolabı modellerini inceleyebilir ve hızlı bir şekilde satın alabilirsiniz! 

 

Comments are closed.