Business Casual Hakkında Bilmeniz Gerekenler

İş hayatının yoğun ve stresli koşturmacasında konfor sağlayan bir şey varsa o da tam olarak business casual giyim tarzıdır. Ofis yaşamının keskin çizgilere sahip olan klasik giyim kurallarını, insan merkezli esnekleştiren bu giyim tarzı, kravatların ve ceketlerin verdiği rahatsızlığı bir zorunluluk olmaktan çıkarıyor. Beyaz yakalı çalışanlar için kurtarıcı görevi gören business casual ofis giyimi, sunduğu rahat ve akıllı çözümlerle ofis kıyafetlerine yeni bir soluk getiriyor.

Şirket politikalarına göre değişiklik gösterebilen business casual stili, kimi şirketlerde yalnızca cuma günleri serbest kıyafet günü gibi motive edici bir uygulama ile sunuluyor. Diğer yandan pek çok şirkette ise business casual giyim tarzı, cuma günlerinin dışına taşmış durumda.

Business casual giyim tarzını benimseyen şirketlerde çalışmanın oldukça motive edici olduğu artık herkes tarafından bilinen bir gerçek. Ancak hem rahat hem de iş ortamına uygun bir tarz yakalamanın da bazı püf noktaları olduğunu bilmek gerekiyor. Eğer bu konuda birkaç öneriye ihtiyacınız varsa, konforlu ve şık bir iş günü geçirmenizi sağlayacak ofis kıyafetleri seçeneklerine birlikte göz atalım.

1.   Business Casual Giyim Tarzı Nedir?

İş hayatı söz konusu olduğunda akıllara genellikle ciddi bir ofis ortamı, takım elbiseler ve yüksek doz resmiyet geliyor. Aslında zihnimizde canlanan bu resim için tamamen yanlış diyemeyiz. Hala çoğu şirkette işleyişin bu şekilde olduğunu biliyoruz ancak zamanla birlikte birçok şey de değişime uğruyor. Ofis ortamlarında giderek yaygınlaşan ve çalışanlar için kurtarıcı görevi gören business casual giyim tarzı da bu değişimin en güzel örneklerinden biri.

Oxford Dictionary, business casual kavramını “geleneksel iş giyiminden daha az resmi ancak bunun yanı sıra profesyonel ve kişilerin mesleğine uygun bir giyim tarzı” olarak tanımlıyor.

 

“Business casual ne demek?” diye soruyorsanız bunun için spesifik bir görünüm tanımlamak zor çünkü business casual olarak tanımlanan stilin çerçevesi şirketten şirkete değişiklik gösterebiliyor. Örneğin kimi şirketlerde polo t-shirtler bu çerçevede değerlendirilebilirken kimilerinde ise kesinlikle kabul görmüyor. Ancak şirketten şirkete değişebilen business casual kıyafet uygulamalarının ortak bir noktası da var; günlük giysi olmamaları. Her ne kadar takım elbiselerin keskin çizgilerinden uzak bir stil olsa da business casual giyim tarzının belirli bir zarafet ve uyuma sahip olması gerekiyor.

2.   Business Casual Giyimde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Business casual giyim tarzına uygun kombinler yapmak, ilk kez deneyen biri için zorlayıcı olabilir. Çünkü yaratacağınız stil ne günlük ne de klasik olmalı. Öncelikle günlük siluetlerden uzak, özenli bir görünüm yaratmaya odaklanmak gerekiyor. Yani bir jean ve bir t-shirt ile yaratılan bir görünüm kesinlikle bu kategoriye girmiyor.

Business casual giyim tarzı çerçevesinde yapmanız ve yapmamanız gerekenleri bilmek bu konuda işinizi kolaylaştıracak adımlardan biri.

2.1. Business Casual Giyimde Kesinlikle Bunlara Yer Vermeyin!

Business casual giyim tarzını daha iyi gözünüzde canlandırabilmeniz için kesinlikle yapmamanız gerekenleri sizin için listeledik. Yaratacağınız görünümlerde aşağıdaki detaylardan kesinlikle uzak durmalısınız;

  • Parmak arası terlikler,
  • Oversize ya da aşırı dar giysiler,
  • Neon renk tonları başta olmak üzere aşırı canlı ve parlak tonlar,
  • Uyumsuz renkler,
  • Aşırı aksesuarlar ve gösterişli tasarımlar,
  • Eskitme ve yırtık detayları bulunan giysiler,
  • Derin dekolteli üstler veya sırtı açık bluzlar,
  • Blazer ceketlerle eşleştirilmemiş straplez üst giyim tasarımları ya da straplez elbiseler,
  • Çok kısa etek ve şortlar,
  • Şişme montlar,
  • Kot pantolonlar,
  • Uygunsuz mesaj içeren yazılara ya da baskılara sahip giysiler, business casual stilde kesinlikle giymemeniz gerekenlerin başında geliyor.

2.2. Business Casual Giyimde Mutlaka Yapmanız Gerekenler

Business casual giyim tarzına uygun seçimler yaparken işinizi kolaylaştıracak, daha özenli ve etkili görünümler yaratmanızı garantileyecek şu ipuçlarını asla göz ardı etmeyin;

  • Giysilerinizin her zaman temiz ve ütülü olduğundan emin olun.
  • Şirketteki konumunuzu düşünün. Müşterilerle doğrudan iletişim halindeyseniz ya da yoğun toplantılarınız varsa her zaman o ciddiyeti ve saygıyı yansıtacak seçimler yapmanız gerektiğini unutmayın.
  • Görünümünüzde zevkli ve gösterişsiz aksesuarlar seçmeye özen gösterin. Zarif bir yüzük ya da saatin yanına takacağınız ince bir bileklik oldukça yeterli olacaktır.
  • Tercih ettiğiniz tasarımların kolay kırışmayan kumaşlardan olmasına özen gösterin.
  • Tam olarak üzerinize oturan, beden ölçünüze uygun giysiler seçin.
  • Görünümünüzü ipek, poplin, saten, gabardin, yün, kaşmir gibi kumaşlar etrafında şekillendirmeye çalışın.
  • Dış giyim alternatifleri söz konusu olduğunda kaşe paltolar ve trençkotları tercih edin.

3.   Kadın Business Casual Görünümlerini Keşfedin

Ofis stili kadın çalışanlar için oldukça zorlayıcı ve efor gerektiren bir konu. Her gün işe giderken ne giyileceği konusu kimi zaman günler öncesinden hazırlanan kombinlerle çözülürken kimi zaman ise evden çıkmadan 15 dakika öncesinde halledilip hızlıca ofise yetişilmeye çalışılıyor. Business casual kadın stili, esnek kurallarıyla bu noktada oldukça büyük bir kolaylık sağlıyor. Birbirine kolaylıkla adapte olabilen parçalarla hayat bulan görünümler, en sevdiğiniz pantolonunuz o gün kuru temizlemede olsa bile, etkili bir görünüm yaratmanızı mümkün kılıyor.

Etek: Etek tercihleriniz öncelikle kalem eteklerden yana olmalı. Bu etek tasarımı görünümünüzün ihtiyacı olan klasik tavrı kuvvetlendirecek ve sizi oldukça özenli gösterecek. Ancak kalem eteğinizin üzerine klasik bir gömlek tercih ederseniz bu sizi business casual kavramından uzaklaştıracaktır. Bunun yerine eteğinizi yarım balıkçı yaka triko kazaklar ve saten bluzlarla kombinleyebilirsiniz. Beymen Collection’un güçlü kalıplara sahip kalem etek tasarımları, etkileyici bir ofis görünümü için olmazsa olmazlar arasında yer alıyor.

Ceket: Kadın business casual görünümlerinde blazer ceketler önemli bir rol oynuyor. Çalışırken gerekli özeni ve resmiyeti yansıtmanın yolu da buradan geçiyor. Yapacağınız ceket seçimlerinde ilk kriteriniz üzerine tam oturan, pens detaylarıyla belinizi kavrayan ceket tasarımlarından uzak durmak olmalı. Kumaş seçimine gelince, klasik kumaşların dokusu gereği daha parlak bir yapıda olduğunu unutmayın. Business casual kavramına uygun bir görünüm yaratmak için mümkün olduğunca mat kumaşlara yönelmelisiniz. Bunun dışında düz kumaştan hazırlanan ceket tasarımlarını zamansız parçalar olarak sürekli kullanabileceğiniz gibi ekose, kaz ayağı, çizgili ve kareli gibi desenlerle karşımıza çıkan ceketlere de mutlaka görünümlerinizde yer vermelisiniz.

Pantolon: Ofise giderken yapacağınız pantolon seçimlerinde kot pantolonların bir seçenek olmadığını unutmayın. En doğru seçimler çok dar olmayan ve rahat kumaşlarla hazırlanmış tasarımlardır. Business casual görünümler için gerek paça formu gerekse yarattığı genel siluet ile favorimiz havuç pantolonlardan yana. Dar pantolonlardan mümkün olduğunca kaçınmalısınız. Boru paça pantolonlar ya da biraz daha dökümlü pantolonlar tercih edebilirsiniz. Ayrıca paça boyu da şıklığınızı etkileyecek oldukça önemli detaylardan biridir. Paça boyunda ideal olan nokta bilek bölgesidir, daha kısa paça boyları şık bir ofis stili yakalamanızı zorlaştırabilir.

4.   Erkek Business Casual Görünümlerini Keşfedin

Business casual erkek giyiminin adeta demirbaş görevi gören parçalarını ve kullanım önerilerimizi sizler için bir araya getirdik.

Ceket: “Ceketsiz bir ofis görünümü düşünülebilir mi?” sorusuna “Hayır!” dediğinizi duyar gibiyiz ancak söz konusu business casual giyim tarzı olduğunda cevabımız “Evet!” oluyor. Elbette bu, ceketleri tamamen gardırobunuzdan çıkarmak anlamına gelmiyor. Yine de business casual giyimin esnek özelliklerinin avantajıyla her gün ceket giymek zorunda değilsiniz. Kimi günler uzun kollu triko yelekler ya da başta örgü ve yün olmak üzere farklı materyallerle hazırlanan ceket tasarımlarını da tercih edebilirsiniz. Ofis şıklığı yaratabileceğiniz Academia imzalı ceket tasarımları, bu konuda kesinlikle gardırobunuzun stil dozunu yükseltecek.

Gömlek: Erkekler için ofis giyiminin olmazsa olmazı gömleklerdir. Klasik beyaz ve mavi gömleklerin yanı sıra business casual görünümlerde yakasında düğme detayı bulunan gömlekleri tercih edebilirsiniz. Klasik giyimin aksine desenli ve renkli gömlekler de alternatifler arasında yer alabilir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken en önemli şey, aşırı olan her şeyden kaçınmanızdır. İnce çizgiler ve küçük kareli desenler, gömlek seçimlerinde oldukça uygun olacaktır. İlham almak için Network ve Boss imzalı tasarımlara göz gezdirin.

Pantolon: Beklediğiniz haberi veriyoruz, klasik pantolon giymek zorunda değilsiniz! Evet, chino pantolon tasarımları rahat kumaşı ve kalıbıyla yoğun tempolu iş günleri için size konforlu bir gün yaşatacak. Gri, siyah, lacivert başta olmak üzere nötr renklerden oluşan renk paletinden ilham alın. Klasik tavrı daha da iyi yansıtmak için şık bir kemer tasarımıyla kombininizi zenginleştirmeyi unutmayın. Beymen Club ve Routefield’in chino pantolonları ihtiyacınızdan çok daha fazlasını sunmaya hazır.

Beymen, birbirinden özel tasarımlarla global markalardan yerel markalara kadar sahip olduğu geniş ürün yelpazesiyle her tarza uygun çarpıcı tasarımlar sunuyor. Gardırobunuza ve ofis görünümlerinize stil güncellemesi yapmak için Beymen.com’u ziyaret edin.

 

Kaynakça:

https://www.premiercommunity.com/keeping-business-in-business-casual-the-dos-and-donts-of-office-casual-attire.html

https://www.oxfordlearnersdictionaries.com/definition/english/business-casual#:~:text=%2F%CB%8Cb%C9%AAzn%C9%99s%20%CB%88k%C3%A6%CA%92u%C9%99l%2F-,%2F%CB%8Cb%C9%AAzn%C9%99s%20%CB%88k%C3%A6%CA%92u%C9%99l%2F,formal%20than%20traditional%20business%20clothes

Comments are closed.