Dekoratif Aydınlatma: Eviniz İçin Aydınlatma Fikirleri

Dekorasyon söz konusu olduğunda ne kadar zevkli seçimler yaparsanız yapın eğer aydınlatma noktasında doğru tercihte bulunmazsanız dekorasyonun bütün büyüsünü bozabilirsiniz. Küçük alanlara seçilen büyük aydınlatmalar, büyük alanlar için yetersiz kalan küçük avize tasarımları, sarı ve beyaz ışığın karıştırılması, salon için uygun olan bir tasarımın yatak odasında kullanılması gibi listeyi uzatabileceğimiz birçok aydınlatma hatası odalarınızın estetiğini bozabilir. Doğru seçimlere giden yol ise küçük ipuçlarından geçiyor. Zevkli, huzurlu ve en önemlisi göz yormayan bir ev dekorasyonu için kilit rol oynayan ev içi aydınlatma alternatiflerini birlikte inceleyelim.

1.   Dekorasyonda Aydınlatma Neden Önemlidir?

Doğru dekoratif aydınlatma alternatifleriyle bulunduğunuz mekanı daha büyük ve ferah gösterebileceğinizi biliyor muydunuz? Işık, resim ve fotoğraf sanatında olduğu gibi hayatımızın her noktasında belirleyici bir rol oynuyor. Renkleri ve formları doğru algılamamız tamamen ortamdaki ışığa bağlı. Buna ek olarak karanlık ortamlar, insanların ruh hali üzerinde melankolik ve pesimist bir etkide bulunurken ferah ve aydınlık ortamlar daha dinamik, huzurlu ve mutlu bir ruh hali sağlıyor. Kısaca hem göz zevkinizi hem de ruhunuzu doğrudan etkilediği için doğru aydınlatma seçimi oldukça önemli.

2.   Aydınlatma Çeşitleri Nelerdir?

Aydınlatma çeşitleri tercih edilecek odalara göre çeşitli gruplara ayrılırken bir de türlerine göre gruplara ayrılmaktadır. Örneğin salon aydınlatması, çocuk odası aydınlatması, mutfak aydınlatması gibi seçenekler bulunurken bunların yanı sıra, floresan aydınlatmalar, led aydınlatmalar, aplikler, avize tasarımları, led ampuller, akkor ampuller gibi sayısız seçenek karşımıza çıkıyor.

Bu noktada led ve floresan ampullerin daha çevreci bir etki yarattığını söyleyebiliriz. Ayrıca elektrik kullanımı açısından da daha tasarruflu oldukları için özellikle son 10 yıldır bu aydınlatma türleri kullanıcılar tarafından en çok tercih edilenler arasında yer alıyor.

3.   Aydınlatma Türüne Karar Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ev aydınlatma seçenekleri arasında karar verirken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar karşımıza çıkıyor. Örneğin yapılacak yanlış bir aydınlatma tercihi, büyük bir mekanın olduğundan daha küçük görünmesine sebep olabilecek güçte. Bu yüzden seçiminizi yaparken aydınlatmayı konumlandıracağınız odanın boyutuna ve ihtiyacına göre bir seçim yapmalısınız.

Standart bir apartman dairesinde yaşıyorsanız oturma odaları ortalama olarak 25-30 m² büyüklüğündedir. Bu boyuttaki bir odaya bir adet çok kollu avize yetecektir. Eğer bu ölçüde bir yatak odasına sahipseniz dekorasyona katkıda bulunmak için tavanda tercih edeceğiniz aydınlatmaya ek olarak duvarlarda apliklere de yer verebilirsiniz. Eğer bahsettiğimiz bu oda ölçüsüne 2 adet avize konumlandırırsanız ortamı gereğinden fazla aydınlatarak hem bulunduğunuz odanın küçük görünmesine hem de baş ağrıtacak kadar güçlü bir ışık yoğunluğuna sebep olursunuz.

Örneğin uzun bir holünüz varsa bu noktada son yılların trend aydınlatma ürünü olan led aydınlatmalara mutlaka şans vermelisiniz. Hem uzun ve dar alanda yeteri kadar aydınlık sağlayacak hem de oldukça modern bir ambiyans yaratacaktır. Hol için led aydınlatma önermemizin bir diğer sebebi ise uzun ve dar alanlarda kullanılan tek aydınlatmanın yetersiz kalacak olmasının yanı sıra birden fazla kullanılan avize tasarımlarının ise göz yorucu bir etki yaratması. Önceliğiniz her zaman için işlevselliği ve tasarımı bir arada sunan alternatiflerden yana olmalı.

4.   Farklı Alanlar İçin Farklı Işıklar

İster yeni bir daireye taşınarak hayatınıza yeni bir başlangıç yapmış olun ister hali hazırdaki dekorasyonunuzu değiştirerek yeni bir düzene geçmeye karar verin, ihtiyacınız olan tüm aydınlatma seçeneklerini sizler için bir araya getirdik. Söz konusu ev dekorasyon aydınlatma seçenekleri olunca var olan her oda için o odanın özellikleri göz önünde bulundurularak tercih yapmak gerekiyor.

Ev dekorasyonunda seçimlerinizi taçlandıracak hamleyi yapmanızı sağlayacak en doğru aydınlatma şekli önerilerimiz sizlerle.

4.1. Salon Aydınlatma Fikri

Ev aydınlatması konusunda en önemli olan seçim salon aydınlatmasıdır. Misafirlerin ağırlandığı, günün en büyük zamanının ve en keyifli anlarının yaşandığı salon bir evin en özel kısımlarından biridir. Odanızın genişliğini ve aydınlatma ihtiyacını belirledikten sonra eşyalarınızın tarzına odaklanın. Eğer rustik bir dekorasyon tercih ettiyseniz krem rengi tonlarında küçük panjurlu, çok kollu avizeleri, klasik tarzda mobilyalarla döşenmiş bir salonunuz varsa kristal ve cam detaylı, gösterişli avizeleri, modern ve net hatlara sahip olan bir salonunuz varsa metal detaylı minimal avize tasarımlarını incelemenizi öneririz. Salon aydınlatma seçenekleri arasında favorilerimize giren tasarımlar Bakara Collection, Foscarini ve Eichholtz imzası taşıyor. Bu tasarımların yanı sıra son yıllara damgasını vuran akıllı aydınlatma teknolojisi de aydınlatma sistemlerinde dikkate almanız gereken özelliklerden. Uzaktan kontrol edilebilirliğiyle rağbet gören akıllı aydınlatma tasarımları, dekorasyonda yeni bir konfor alanı yaratıyor.

4.2. Oda Aydınlatma Fikri

Misafir odası, çalışma odası gibi alanlarda kullanılan dekoratif lambalar, tam anlamıyla oda dekorasyonuna bir karakter kazandırıyor. Bu noktada tüm dikkati aydınlatmada toplayacak seçimlere odaklanabilirsiniz. Kimileri gösterişli taşlarıyla kimileri ise modern formlarıyla dikkat çeken tasarımlar, dekorasyonunuzun yıldız parçası olabilir.

Eğer misafir odanız için aydınlatma fikri arıyorsanız, seçeceğiniz ürünün daha sade ve ev hissi yaşatacak bir tasarıma sahip olmasına özen gösterin. Mobilyalarınızın tarzı da aydınlatma ürünlerini seçerken göz önünde bulundurmanız gereken noktalardan biridir.

Çalışma odalarında seçimlerinizi odanızın boyutlarını ve ne kadar güneş ışığı aldığını dikkate alarak yapın. Örneğin bol ışık alan bir odaysa, normal boyutlarda avizeler ve masa lambası yeterli olabilir. Ancak karanlık ve geniş bir odanın aydınlatması için duvar aplikleri ve spotlarla da ihtiyaç duyulabilir. Aydınlatma tasarımları arasında radarımıza takılanların başında Muhtelif Design ve Womo Design tasarımları geliyor.

4.3. Mutfak Aydınlatma Fikri

Mutfak aydınlatmalarında önceliğinizin sık ve kolay temizlenebilir materyallerden yana olmasını öneririz. Her ne kadar dikkat etseniz ve havalandırmayı çalıştırsanız bile yemek buharı ve yağ parçacıklarının mutfağın görünen ve görünmeyen her noktasına erişebildiğini unutmayın. Bu yüzden tamamı çelik detaylara sahip avize tasarımları en doğru seçimlerin başında geliyor. Cam tasarımlar da kolay temizlenebilme özellikleriyle ideal bir mutfak aydınlatması olabilir.

4.4. Banyo Aydınlatma Fikri

Banyolar genellikle evlerin en küçük kısımlarıdır. Düşük metrekarelerle karşımıza çıkan banyolar için hem olası bir su temasını en aza indirmek hem de küçük bir alanda gereksiz bir ışık kirliliği yaratmamak için tavana oldukça yakın küre formunda, tercihen metalik ve gold detaylı avizeleri öneriyoruz. Bunun yanı sıra banyoların olmazsa olmazı, aynanızın etrafında konumlandıracağınız led ışık alternatifleriyle de oldukça modern bir dekorasyon yaratabilirsiniz. Ev dekorasyon led aydınlatma söz konusu olduğunda akıllara genellikle holler ve nişler gelse de en doğru konumlandırmalardan biri kesinlikle banyolardır.

4.5. Çocuk Odası Aydınlatma Fikri

Eğer bir evde çocuk odası varsa orası evin en eğlenceli odasıdır diyebiliriz. Renkli duvarlar, oyuncaklar, her çocuğun karakterini yansıtan özel detaylar kimi zaman araba kimi zaman saray şeklinde bir yatakla kimi zamansa çarpıcı renklerle kendini gösterir. Özellikle çocuk odası aydınlatma seçeneklerini incelerseniz kullanılan avizelerin evin geri kalanında kullanılanlara göre daha özgür ve eğlenceli olduğunu görebilirsiniz. Hemen hemen her çalışma masası üzerinde bulunan masa lambaları da buna dahildir. Çocuk odaları için oyun ve okuma saatlerini de göz önüne alarak göz yormayan tasarımları tercih etmenizi öneririz. Renklerin ve eğlenceli detayların serbest olduğunu unutmayın!

Kimileri modern kimileri klasik, panjur detaylarından ışıltılı kristallere kadar dikkat çeken avize tasarımları ev dekorasyonunda önemli bir rol oynuyor. Dekorasyonunuza hayat verecek aydınlatma tasarımlarını bulmak için Beymen.com’un özel ürün seçkisini mutlaka keşfedin!

Comments are closed.