Nemlendirici bakım sizin için bir öncelikse kozmetik aleminin en önemli bileşenlerden biri olan gliserin ile de çoktandır sıkı fıkı olmalısınız. Bir dakika! Yoksa siz hala gliserinin faydalarını bilmiyor musunuz? O halde şimdi arkanıza yaslanıp ekrana odaklanma vakti. Cilt ve saç bakım rutinlerinizi yeniden şekillendirmeniz için gliserin rehberimizle karşınızdayız!
Nemli ve dolgun bir cilt, yumuşacık ve pürüzsüz saçlar… Özetle; cildin ve saçların en iyi görünümü! Peki, bakımseverler tüm bunları sağlamak için en çok hangi bileşenleri tercih ediyor dersiniz? Evet; o bileşenlerden biri, çoktan anlamış olduğunuz üzere gliserin! Kozmetik içeriklerinin pek çoğunda yer alan gliserin, cilde ve saçlara sanılandan çok daha fazla olumlu etki sunuyor. Beymen editör ekibi olarak bu yazımızda gliserinin faydaları ve kullanım şekillerini sizin için tek tek sıraladık. Fakat önce gelin, en temel soruyla başlayalım: Gliserin nedir?
1. Gliserin Nedir?
Gliserin, bitkisel ve hayvansal yağlardan elde edilen doğal bir bileşik. Şeffaf renkte, kalın yapıda ve kokusuz olan gliserin aynı zamanda “gliserol” olarak da biliniyor. Bu özel bileşen doğal ürünlerden elde edilebildiği gibi sentetik olarak da üretilebiliyor. Örneğin; mısır şurubundan sentetik üretimi yapılabiliyor. Bununla birlikte doğal gliserin Hindistan cevizi, palmiye ve soya fasulyesi gibi bitkisel kaynaklarda ve sığır eti veya koyun eti yağından üretilen don yağı gibi hayvansal kaynaklarda kendiliğinden bulunuyor.
Gliserin, zengin içeriği ve önemli özellikleri sayesinde kozmetik ürünlerinde, ilaç yapımında ve gıda endüstrisinde sıklıkla kullanılıyor. Geçmişte ise en çok mum ve sabun yapımında tercih edildiği biliniyor. Günümüzde sıvı, krem, losyon, sabun, göz damlası ve fitillerde bulunan gliserin özellikle cilt bakımı ve saç bakımı söz konusunda olduğunda öne çıkıyor. Peki, bu önemli bileşenin saç ve cilt bakımına etkisi nedir? Detaylı yanıtlar için bir alt satıra kaydırın!
2. Gliserinin Faydaları Nelerdir?
Gliserin, yoğun nem veren özelliği sayesinde özellikle cilt ve saç bakımının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Neredeyse her bakım ürünün içeriğinde yer alan gliserin, aynı zamanda günlük yaşamda da pek çok alanda fayda sağlıyor. Örneğin; gıda ürünlerinin hazırlık aşamasında gliserin eşsiz bir kıvam artırıcı olarak kullanılıyor. Diğer yandan gliserin yağının faydaları arasında iplik ve kumaşların yağlanmasına ve yumuşatılmasına yardımcı olması bulunuyor.
Diş macunu, gargara, deodorant ve bebek bakım ürünlerinin hazırlamasında da gliserinin nemlendirici, çözücü ve tatlandırıcı etkisinden faydalanılıyor. Fakat daha önce de söylediğimiz gibi, gliserinin asıl etkileri saç ve cilt bakımında öne çıkıyor. Kişisel bakımda gliserin, çoğunlukla yağ formunda bulunuyor. O halde cilt ve saç bakımında gliserin yağı ne işe yarar öğrenmek için aşağıya göz atabilirsiniz.
2.1. Gliserinin Saça Faydaları Nelerdir?
- Kaynaklarda belirtildiği üzere gliserin yağı, yoğun nem verme özelliği sayesinde saç derisini nemlendirmeye yardımcı oluyor. Nemi saça hapseden gliserin yağı, bu sayede saçların kırılmasını ve yıpranmasını önlemeye katkıda bulunuyor.
- Saç derisinin ideal nem seviyesine kavuşmasını sağlayarak pullanma gibi kuruluğa bağlı gelişen saç problemlerini ortadan kaldırmaya yardımcı oluyor.
- Saçlara yumuşak ve pürüzsüz bir etki kazandırarak günün her anında güzel görünen saçlara sahip olmayı kolaylaştırıyor. Saçların ipeksi bir görünüme ve yapıya kavuşmasına yardımcı olarak saç bakımında fark yaratıyor.
- Saçların doğal nem dengesini korumayı sağladığı için kabarma ve elektriklenme probleminin önüne geçebiliyor. Özellikle şekil almayan buklelerin sakinleşip kolayca şekil alabilmesini sağlıyor.
- Saçlara güç ve esneklik kazandırdığı için özellikle kuru ve hasar görmüş saçlardaki kırık problemini azaltmaya yardımcı oluyor.
- Düz, dalgalı, kıvırcık ve afro saç tiplerinin hepsinde kullanılabiliyor. Saça ihtiyaç duyduğu desteği sunarak genel saç bakım rutininin etkisini bir üst seviyeye çıkarıyor.
2.2. Gliserinin Cilde Faydaları Nelerdir?
- Pek çok kaynakta belirtildiği üzere gliserin, cildin yumuşamasına ve pürüzsüz hale gelmesine yardımcı oluyor. Yoğun nem etkisi sayesinde cildin her zamankinden daha iyi görünmesine katkı sağlıyor.
- Cilde sunduğu nem desteği sayesinde cildin ideal görünümünü korumaya destek oluyor. Bu sayede ince çizgi ve kırışıklık görünümlerinin oluşumunu yavaşlatıyor.
- Hücreler arasındaki su hacmini artırarak cilde daha sıkı ve dolgun bir görünüm kazandırmaya katkı sağlıyor. Aynı zamanda cilt elastikiyetini koruyarak erken yaşta meydana gelen cilt sarkmalarının da önüne geçiyor.
- Mat ve donuk cilt görünümünü tersine çevirmeye yardımcı oluyor. Cilde nem ve dolgunluk hissi kazandırdığı için aydınlık ve enerjik bir cilt görünümü yaratıyor.
- Cildin doğal lipitlerinin yapılarını korumaya yardımcı olarak cilt bariyerinin ideal yapısını korumaya da katkı sağlıyor. Böylece cildin çevresel faktörlerden zarar görme riski bir hayli azalıyor.
- Ciltteki leke görünümlerini ve ton eşitsizliklerini ortadan kaldırmaya yardımcı oluyor. Bu yönüyle gliserinin cilt beyazlatıcı bir etkisi olduğuna inanılıyor.
- El ve ayaklarda meydana gelen pul pul dökülmelerin, sertleşmelerin ve nasırların giderilmesine katkıda bulunuyor.
3. Gliserin Yağı Nasıl Kullanılır?
Gliserin yağı kişisel bakımda tek başına doğrudan kullanılabiliyor. Diğer yandan gliserin yağı pek çok bakım ürününün formülünde de yer alıyor. Pek çok bakımsever, gliserinin faydalarından yararlanmak için bu doğru şekilde formüle edilmiş kişisel bakım ürünlerini tercih ediyor. Çünkü gliserin yağının cilde doğrudan kullanımı, bazı kişilerde beklenmedik reaksiyonlara sebebiyet verebiliyor. Bu sebeple özellikle cilde gliserin yağı sürmeden önce mutlaka dermatoloğa danışmak gerekiyor. Dermatoloğunuzdan onay aldıktan sonra aşağıda yer alan gliserin yağı kullanım önerilerini uygulayabilirsiniz.
3.1. Gliserin Yağı Saça Nasıl Sürülür?
- Yeterli miktarda gliserin yağını saçlarınıza doğrudan sürebilirsiniz. Yağı tüm saça eşit şekilde uyguladıktan sonra 30 dakika beklemeli ve ardından saçınızı yıkamalısınız.
- Gliserinle saç bakım maskesi yapmak için farklı doğal ürünleri de kullanabilirsiniz. Örneğin; 1 yemek kaşığı gliserin yağı ve 1 yemek kaşığı aloe vera ile etkili bi bakım maskesi hazırlayabilirsiniz. Bu maskeyi haftada iki kez uygulamanız mümkün.
- Gliserin yağını saçlarınıza bir taşıyıcı yağ ve bir esansiyel yağ ile karıştırarak da uygulayabilirsiniz. Saçınızın ihtiyaçlarına göre seçeceğiniz bu yağlar, evde güçlü bir saç bakım maskesi hazırlamanızı sağlayacak.
- Gliserin yağını saçınıza sürüp bekletmek istemiyorsanız, bu doğal yağı saç kreminize bir miktar ekleyebilirsiniz. Her duşta gliserinli saç kreminizi uygulayıp 2-3 dakika bekleyebilirsiniz. Saçlarınızı iyi durulamayı unutmamalısınız.
- Duşta saçlarınızı yıkayıp duruladıktan sonra gliserin yağını nemli saç diplerinize uygulayabilirsiniz. Bu sayede arınmış saç diplerinize etkili bir bakım sunabilirsiniz. 15-20 dakika bekleyerek saçlarınızı durulamalı ve tekrar şampuanlamalısınız.
- Saf gliserin yağını saçınıza doğrudan uygulamak istemiyorsanız gliserinli saç bakım ürünlerini tercih edebilirsiniz. Örneğin; gliserinli şampuan ve gliserinli saç kremleriyle saçınıza yoğun bir nem desteği sunabilirsiniz.
3.2. Gliserin Yağı Cilde Nasıl Uygulanır?
- Yeterli miktarda gliserin yağını makyaj temizleme pamuğuna dökebilir ve bu şekilde tüm cildinize uygulama yapabilirsiniz. Bununla birlikte yüze gliserin yağı uygulamasını bölgesel olarak –örneğin; sadece kuru veya lekeli bölgelere– da yapmanız mümkün.
- Gliserin yağını cildinize doğrudan uygulamak istemiyorsanız günlük nemlendiricinizin içerisine birkaç damla damlatabilirsiniz. Bu sayede cildinize çok daha etkili bir nem desteği sunabilirsiniz.
- Tercihinize göre doğrudan gliserin yağı içeren cilt bakım ürünlerini de bakım rutininize dahil edebilirsiniz. Bu sayede saf gliserin yağını ne kadar kullanmalıyım gibi soruların önüne de geçebilirsiniz. Çünkü gliserin yağıyla formüle edilmiş ürünler bu konuda çok daha güvenilir bir yönlendirme sunuyor.
Cilt ve saç bakım rutinlerinize fark katacak tüm ürünler Beymen’de! Hadi, güçlü bir rutin oluşturmak için Beymen’in kişisel bakım kategorisini incelemeye hemen başlayın. İhtiyacınız olan etkili bakıma kavuşmak için daha fazla geç kalmayın! |
Yorumlara kapalı