Mükemmel Bir Kahve Demlemenin 4 Yöntemi

Modern insanın bir ilk yardım çantası olsa içine neler koyardı dersiniz? Evet, doğru cevap bolca kahve! Çünkü iyi demlenmiş mis kokulu bir kahve hayatın tüm anlarını çok daha iyi hale getirmeye yetiyor. Bu özel içeceği günün kurtarıcılarından biri yapmak için de elbette en iyi kahve demleme yöntemlerini bilmek gerekiyor. Hadi o zaman, farklı yöntemlerle filtre kahve nasıl demlenir öğrenmenin tam sırası!

Kahvenin her damlasında ayrı bir tutku ve özen barınıyor. Nitekim bu içeceği yalnızca keyifle yudumlamak değil, hazırlamak bile son derece özel bir deneyim gerektiriyor. Kahve demleme ekipmanı ister geleneksel ister teknolojik olsun, kahve tutkunları için her defasında birbirinden leziz sonuçlar ortaya çıkarıyor. Sabahın tempolu anlarında, akşamın huzurlu sakinliğinde, kalabalık sohbetlerde ya da yalnız anlarda bu enfes içecek çoğu zaman en keyifli refakatçimiz. Peki ya size göre en iyi filtre kahve nasıl yapılır? Kahveyi gününüzün değişmez eşlikçisi haline getirmek için gelin biz anlatalım!

1. Filtre Kahve Makinesinde Filtre Kahve Yapımı

  • Filtre kahve makinesinde kahve yapmak için öncelikle makinenize uygun olarak kahve çekirdeği ya da öğütülmüş kahve tercih edebilirsiniz. En iyi filtre kahve çeşidini ise zevkleriniz belirleyecektir.
  • Filtre kahve yapımına başlamak için öncelikle makinenizin haznesine su ilave etmelisiniz. Daha lezzetli bir deneyim için taze içme suyu tercih edebilirsiniz.
  • Bir fincan filtre kahve için yaklaşık 180 mililitre (ml) su kullanabilirsiniz. Ekleyeceğiniz su miktarını kaç fincan kahve yapmak istediğinize ve kahve makinenizin kapasitesine göre belirleyebilirsiniz.
  • Makinede filtre kahve yapmak için gereken malzemelerden bir diğeri de filtre kağıdı! Filtre kahve kağıdı nasıl kullanılır diyorsanız bunun cevabı çok kolay. Kağıdı filtrenin üzerine yerleştirmeli ve ardından kağıdın çevresini nazikçe ıslatmalısınız.
  • Filtre kahve kağıdının üzerine su dökerek kağıdın şekil almasını ve daha etkili bir süzme işlemi yapmasını sağlayacaksınız.
  • Ardından filtrenin içine öğütülmüş kahveyi ya da kahve çekirdeklerini eklemelisiniz. Makineye filtre kahve ne kadar konur merak ediyorsanız bir fincan kahve için bir yemek kaşığı kahve kullanabileceğinizi söyleyelim.
  • Kişisel zevklerinize ya da kaç fincan kahve yapacağınıza göre kahve miktarını artırabilirsiniz.
  • Makinede filtre kahve nasıl yapılır sorusunun son cevabına yaklaşıyoruz! Filtre kahve makinenizin tüm kapaklarını kapatmalı ve çalıştırmalısınız. Kahve yavaş yavaş süzülerek alttaki demliğe dolacaktır.
  • Kahvenizi fincana aldıktan sonra ister sade isterseniz de süt veya tatlandırıcı ekleyerek içebilirsiniz. Evde filtre kahve demlemeyi öğrendiğinize göre artık bu lezzetin tutkunu olacaksınız.

2. French Press ile Filtre Kahve Yapımı

  • French press’te filtre kahve nasıl yapılır öğrenmeye hazırsanız başlayalım! Öncelikle french press’i sıcak suyla çalkalayarak ısıtmalı ve filtre kahve demleme işlemine hazırlamalısınız. Bu sırada kaynattığınız suyun kalan kısmını kenarda beklemeye alabilirsiniz.
  • Sıcak suyu boşalttıktan sonra french press’in içerisine öğütülmüş kahve ekleyebilirsiniz. French press’te filtre kahve ölçüsü için bir fincan yani yaklaşık 180 ml suya, iki yemek kaşığı (yaklaşık 10 gram) kahve ilave edebilirsiniz.
  • French press’te hangi kahve kullanılır diyorsanız en iyi tercihin kalın öğütülmüş kahveler olacağını söyleyebiliriz. Kahvenin enfes lezzeti ve aromasının eşit şekilde çıkması için bu kahveleri tercih edebilirsiniz. İnce veya orta öğütülmüş kahveler filtreden geçerek suya karışabilir ve tatsız bir deneyim ortaya çıkabilir.
  • French press’e kahveyi ekledikten sonra tamamını sıcak suyla doldurmalısınız. Su sıcaklığının 90-95 derece arasında olmasına dikkat edebilirsiniz. Suyu ekledikten sonra yaklaşık 30 saniye beklemelisiniz.
  • Ardından tüm kahve tanelerini ıslatmak için bir kaşık yardımıyla kahveyi iki kez karıştırabilirsiniz. Daha sonra french press’in kapağını kapatarak yaklaşık 5 dakika demlenmesini bekleyebilirsiniz.
  • Yeteri kadar bekledikten sonra pistonu yavaşça aşağı iterek kahve tanelerini ayırmalısınız. 
  • Ardından fincanınıza filtre kahvenizi ekleyerek evinizde enfes bir kahve deneyimi yaşayabilirsiniz. Filtre kahve makinesiz nasıl yapılır öğrendiğinize göre artık evin yeni baristası olmaya hazırsınız!

3. Moka Pot’ta Kahve Yapımı

  • Makinesiz filtre kahve nasıl yapılır sorusunun cevaplarından bir diğeri de moka pot! Bu pratik ekipmanla evde kolay filtre kahve hazırlamanın keyfini yaşayabilirsiniz. Bunun için öncelikle moka pot’un en alt haznesine sıcak su eklemelisiniz.
  • Demleme süresini kısaltmak için mutlaka sıcak su tercih etmelisiniz. Aksi takdirde kahvenin yanmasına neden olarak kötü bir deneyim yaşayabilirsiniz.
  • Alt hazneye sıcak suyu ilave ettikten sonra moka pot’un demleme sepetine orta öğütülmüş kahve eklemelisiniz. 180 ml’lik bir fincan için 1,5 yemek kaşığı yani yaklaşık 15 gram kahve kullanabilirsiniz. Kahve tanelerinin eşit dağılması için sepeti sallayabilir ya da nazikçe tezgaha vurabilirsiniz.
  • Moka pot’un üst kısmını çevirerek sıkıştırmalısınız. Kahvenin taşmaması için bu adımı iyi uyguladığınızdan emin olmalısınız.
  • Ardından moka pot’u ocakta orta ateşte ısıtmalısınız. Alt haznedeki su kaynamaya başladığında kahvenin demliğin üst kısmına dolmaya başladığını göreceksiniz.
  • Tüm kahve üst haznede biriktiğinde ve fokurdama sesleri duyulmaya başladığında moka pot’ta filtre kahveniz hazır demektir! 
  • Moka pot’ta filtre kahvenin yanı sıra espresso ve Americano gibi kahveleri de yapabilirsiniz. Bu alet sayesinde evin yeni kahve gurmesi olmanız mümkün. Şimdiden iyi denemeler!

4. V60 ile Filtre Kahve Yapımı

  • Evde filtre kahve nasıl yapılır sorusuna son derece profesyonel bir yanıt arıyorsanız ihtiyacınız olan tek ekipman V60! Kahveyi herkesin damak tadına uygun şekilde demleme imkanı sunan bu aletle, gerçek bir kahve gurmesi olduğunuzu herkese kanıtlayabilirsiniz.
  • Öncelikle V60 ile filtre kahve yapmak için V60 haznesine filtre kağıdı yerleştirmeli ve kağıdı sıcak suyla ıslatmalısınız. Bu sayede hem kağıttaki kokuları alacak hem de alttaki demliği ısıtacaksınız. Kısa bir süre bekledikten sonra altta biriken suyu boşaltmalısınız.
  • Ardından yaklaşık iki tatlı kaşığı filtre kahveyi kağıdın üzerine eklemelisiniz. Kahvenin eşit dağılmasını sağlamak için V60’ı zemine hafifçe vurabilirsiniz.
  • Önceden ısıttığınız 93 ila 96 derece sıcaklıktaki suyu kahvenin üzerinde dairesel hareketlerle gezdirmelisiniz. Bu aşamada suyu yavaş eklerseniz yoğun, hızlı eklerseniz daha hafif bir tat elde edebilirsiniz.
  • Tüm kahve telvelerinin ıslanması için kahveyi bir kaşık yardımıyla nazikçe karıştırabilirsiniz. Ardından 30 saniye bekleyip 2-2,5 dakikalık demleme süresini başlatabilirsiniz.
  • Ardından V60’ı kaldırıp kahvenizi fincanınıza dökebilirsiniz. İşte profesyonel baristaların ellerinden çıkmış gibi hissettiren mis kokulu leziz kahveniz hazır! Afiyet olsun!

4.1. Kahvenizi Hario V60 ile Bir Üst Seviyeye Taşıyın

V60 ile benzersiz bir kahve deneyimi yaşamak istiyorsanız Hario markalı V60 02 Beyaz Seramik Dripper’ı tercih edebilirsiniz! Dünyayı yıllar önce V60 ile tanıştıran Hario, en üst kalite malzemelerden ürettiği V60 02 Beyaz Seramik Dripper ürünüyle de kahveseverlere eşsiz bir lezzet sunuyor.

Hario V60 spiralli formu, ortasında suyun akış hızını kontrol eden büyük deliği ve kahveyi en iyi şekilde demlemeye imkan tanıyan konik tasarımıyla profesyonel kahve deneyimi için gerekli olan tüm unsurları taşıyor. Deneyenlerin vazgeçemediği Hario V60, ölçü kaşığıyla birlikte gönderiliyor ve tek seferde 4 fincan kahve demleyebiliyor. Siz de istediğiniz her an yoğun bir kahve deneyimi yaşamak için Hario V60’a mutlaka sahip olmalısınız!

Farklı kahve demleme ekipmanları ve yöntemleri için ihtiyacınız olan tüm ürünler, tadı damakta kalan zengin kahve çeşitleriyle birlikte Beymen’de sizi bekliyor! Hadi, tam da size layık bir kahve deneyimi için keşfetmeye hemen başlayın!

 

Comments are closed.