Geçmişe Dönüş : 90’lar Giyim Modası!

Hepimiz için unutulmaz anılara ev sahipliği yapan 90’ların moda dünyasında estirdiği rüzgarlar, günümüzde de taşları yerinden oynatmaya devam ediyor! Beymen editörleri olarak biz de bu kez 90’lar modasını mercek altına alalım dedik. Renklerin dinamizmini en uç örnekleriyle dışa vuran bu döneme yazılı olarak şahit olmak bile gözlerinizi kamaştırabilir!

Yüksek enerjisi ve karakteristik tasarımlarıyla 1990’lar için “modanın en renkli çağı” tanımını yapmak hiç de abartı olmaz. 90’lı yılların başında grunge ve alternatif rock müziğin popüler hale gelmesi, hemen her eve giren televizyonlarla süper modellerin tanınmaya başlanması ve analogla dijitalin yavaş yavaş kaynaşması, dönemin modasının temelini oluşturuyor. Özellikle de 90’lı yıllarda sahneye çıkan ikonik isimler, bu döneme ait stil kodlarını zihinlerde hala canlı tutmayı başarıyor.

90’lı yılların unutulmaz dizileri de elbette dönemin modasına yön veren öncüler arasında. 80’lerin sonundan 90’ların ortasına kadar yayında kalan Full House, 90’ların ortalarından 2000’lerin başına kadar devam eden Sex and the City, Sabrina the Teenage Witch, Friends, Beverly Hills ve Dawson’s Creek… Neon renkler, çizgili kazaklar, lüks kıyafetler, saç bantları ve bastığı yeri sallayan topuklu ayakkabıların hepsi, bu diziler sayesinde her zamankinden daha popüler hale gelmişti. Gelin, moda tarihinin akıllardan silinmeyen bu 10 yılını birlikte inceleyelim!

1. 90’lar Modası Nedir?

90’lar modası için kısaca, renklerin ve konforun stil estetiğinde öncelik kazanması şeklinde bir tanım yapmak mümkün. Süper modeller bu 10 yıllık süreçte moda endüstrisinin hakimi konumundaydı. Özellikle Big Five grubu, şöhreti ve sosyal gücüyle pek çok film yıldızını bile geride bırakmayı başarmıştı!

Naomi Campbell, Cindy Crawford, Christy Turlington, Linda Evangelista ve Tatjana Patitz’den oluşan Big Five, 90’ların ilk iki yılını deyim yerindeyse tamamıyla ele geçirmişti. 1990 ila 1992 yılları arasında, spor kıyafetler ve grunge modası her iki cinsiyet için de ana akım haline geldi. Bu alanda tabii ki Prenses Diana da zamansız stiliyle unutulmaz bir yol göstericiydi.

1.1. 1990’ların Başı (1990-1992)

Neon renklerle grunge modasının çarpıştığı bu dönemin kadın modasında, özellikle spor kıyafetlerde neon rüzgarlıklar, taytlar, renkli pantolonlar, bodysuit’ler ve tozluklar dikkat çekiyordu. Erkek günlük giyimde ise polo yaka tişörtler, soluk renkli kot pantolonlar, V yaka kazaklar, eşofman takımları, bomber ceketler ve bol basketbol şortları revaçtaydı.

1.2. 1990’ların Ortası (1993-1996)

Müzik sektöründeki grunge ve hiphop rüzgarı modayı da etkisi altına aldı. Özellikle de grunge modası, 1992’nin sonlarına doğru iyiden iyiye tüm alanlarda etkisini göstermeye başlamıştı. Flanel veya oduncu gömlekler, düşük bel kot pantolonlar, geniş kazaklar, koyun derisi kabanlar, postallar, baskılı tişörtler ve geniş sweatshirt’ler bu iki müzik akımının modaya kazandırdıkları arasında yer alıyor.

1993 yılından itibaren dönemin modasında daha feminen stiller ön plana çıkmaya başladı. Transparan, ipek, vinil ve payetli elbiseler, büyük organizasyonların ve en şık davetlerin öne çıkan parçaları haline geldi. O yıllara kadar bir iç giyim trendi olan saten kumaşlar da bu tarihten itibaren elbise formunda boy göstermeye başladı. Günlük rutinde ise patenci elbiseleri, hayvan desenleri, yüksek bel pantolonlar ve ekoseli mini etekler tercih ediliyordu.

1.3. 1990’ların Sonu (1997-1999)

1997 yılında başlayıp 2000’lerin ortalarına kadar devam eden Güneydoğu Asya ve Hint modasına ait etnik desenli kumaşlar, geleneksel işlemelere sahip gömlekler ve ipek şallar, bu dönemde Batılı tasarımcılara ilham kaynağı oldu. 1997 yılından itibaren ise pek çok İngiliz ve Amerikalı tasarımcı, 1970’li yılların disko modasından ipuçları almaya başladı. Pileli pantolonlar, boyundan bağlamalı üstler ve çizmeler yeniden ünlendi.

90’ların sonlarına doğru grunge ve hiphop modasının yerini daha şık ve zarif giysiler almaya başladı. Calvin Klein ve Ralph Lauren gibi ünlü tasarımcıların geri dönüşü kruvaze takım elbiselerin, blazer ceketlerin ve tüvit kumaşların yükselmesine alan açtı. Matrix filmiyle birlikte deri ceketlere ve güneş gözlüklerine olan ilgi de büyük bir pik yapmıştı.

2. 90’lı Yılların Öne Çıkan Saç Kesimi Trendleri Nelerdir?

90’ların başında kadın saç trendleri 1980’lerin kabarık kıvırcık stilini sürdürdü. Bu stil 10 yıl boyunca devam etmekle birlikte, 90’lı yıllar da kendine has saç trendleri geliştirdi. 90’ların ortasında Pixie saç kesimi, Jennifer Aniston’ın Friends’teki Rachel karakteriyle de anılmaya başlandı. Rachel tipi saç kesimi ve saç rengi bu dönemde Amerika’da bir hayli popüler olmuştu. 90’ların sonunda ise Spice Girls’ten Victoria Beckham’ın bob kesimi saçları yükselişe geçti.

3. 90’lar Kombinleri Nelerdir?

Her yeni yılda yeni moda trendleri ortaya çıkıyor. Bu moda akımlarından bazıları gelip geçici olsa da etkisini hiç yitirmeyen 90’lar gibi akımlar da bulunuyor. Öyle ki 90’ların sıcak ve dinamik modası hala tüm neşesiyle bizimle! Örneğin; 90’lı yılları kasıp kavuran jean pantolon modası günümüzde de etkisini sürdürüyor. Ancak 90’lar denince herkesin aklına gelen belli başlı kıyafetler de yok değil. Hadi bir bakalım!

3.1. 90’lar Denilince… Düşük Bel Pantolon!

Söz konusu 90’lar olunca düşük bel pantolondan söz etmemek olmaz. Bu dönemde Hip Hop tarzı kot pantolonlar ne kadar bolsa, aynı oranda övgüye ve saygıya layık kabul ediliyordu. Dönemin yıldızları ve gençleri arasında benimsenen bu kot pantolonlar okullarda, diskolarda ve hatta evde bile giyilmeye başlamıştı.

3.2. 90’lardan Bugüne Devrilmeyen Çam: Oduncu Erkek Gömlekleri

Oduncu gömlek veya flanel gömlekler yalnızca erkek gömlek modasında değil, kadın giyim modasında da önemli bir yere sahipti. Dönemin grunge rock gruplarıyla yükselişe geçen gömlekler bir orman yangını gibi yayılarak ana akım moda stili haline geldi. George Clooney, Jared Leto ve Angela Chase gibi ünlü isimlerle özdeşleşen oduncu gömlekler, günümüzde de sık tercih edilen bir stil unsuru olarak varlığını sürdürüyor.

3.3. 90’larla Özdeşleşen Geniş Kazaklar

Nirvana grubunun ünlü solisti Kurt Cobain’in büyük beden desenli kazakları 90’lara damgasını vurmuştu. Bu dönemde özellikle çizgili ve geniş kazak modelleri ön plana çıktı. Öyle ki, ünlü Friends dizisinin başrolleri Matt LeBlanc ve Matthew Perry’den korku karakteri Freddie Krueger’a kadar pek çok ikonik karaktere bu kazak çeşitleri giydirildi.

3.4. 90’ların Ayak Sesleri: Beyaz Spor Ayakkabılar

Beyaz renkli basketbol ayakkabıları, 90’lı yıllarda kraliyet tabakasına dahi girmeyi başardı! Prenses Diana’nın unutulmaz stillerinden biri olan bisiklet taytı, Harvard işlemeli geniş sweatshirt ve Reebok marka ayakkabıları hala zihinlerdeki imgesini koruyor. Nike ve Reebok tarafından tasarlanan bu ayakkabılar pek çok stille uyumlu olması bakımından çok yönlü ve rahattı. Üstelik etkileyici bir görünüme sahipti.

3.5. 90’ların İşlevsel Şık Parçası: Kargo Pantolon

90’lı yıllar yüksek bel mom jean’lere, düşük bel kot pantolonlara ve hatta kargo pantolonlara bile ev sahipliği yaptı. 90’lı yıllarda Notorious BIG, Busta Rhymes gibi Hip Hop sanatçıları ile Tom Cruise ve Brad Pitt gibi Hollywood yıldızları sayesinde, kargo pantolonlar da ana akım modaya dahil olmuştu. Bu dönemin kargo pantolonları çok cepli yapısıyla Gameboy konsolları, cep telefonları, cüzdanları ve anahtarları taşımak için oldukça elverişliydi.

90’lı yılların unutulmaz trendlerinden ilham alarak şimdi yepyeni bir kombin hazırlamaya var mısınız? Birbirinden seçkin ve kaliteli markaları Beymen’de bulabilir, zamanın ötesine geçen parçalarla siz de zamanda ufak bir yolculuğa çıkabilirsiniz!

 

Comments are closed.