Bohem Giyim Tarzı Nedir?

Alışılmadık, rahat ve sıra dışı… Bohem giyim tarzı, bir moda trendinden çok yaşam biçimi. 60’lı ve 70’li yılların aykırı hippi stillerini takip eden bohem tarzı, ardındaki düşünceyle günümüzde de gittikçe popülerleşen kültür unsurlarından biri. Topluma uyumlanmak için giyinmeyi reddeden özgür ruhlu bohemlerin stil anlayışlarına dair daha fazlasını keşfedin!

Bu dersimizin konusu: Tüm kalıplara ve sınırlara baş kaldıran bohem giyim tarzı! Ancak bohem tarzı giyim nasıl olur öğrenmeden önce, bohem kelimesinin nereden geldiğini öğrenmek önemli. Bohem, anlam olarak geleceği düşünmeksizin ânı yaşayan kişileri tanımlıyor. Bu ifade bugünkü anlamıyla ilk kez 18’inci yüzyılın sonlarında, Fransız Devrimi döneminde kullanılmaya başlıyor. Esasında ise bohem nitelemesinin, yaklaşık bin yıl öncesinde batıya göç eden Kuzey Hindistan kökenli Roman veya çingene nüfusu için kullanıldığı biliniyor.

Dönemin Fransa’sının ortaya çıkardığı sosyal ve ekonomik koşullar nedeniyle, sanatçılar yoksulluktan dolayı kullanılmış ve eski kıyafetler giymeye başlıyor. İşte bohem, o çağda bu şekilde giyinen sanatçılara yakıştırılan bir kelime olarak kullanılıyor. Bir zorunluluk olarak başlayan bu giyim tarzı, sonrasında ülkece ekonomik düzlüğe çıkılsa da bazı sanatçılar tarafından hala tercih edilmeye devam ediyor. Böylece bohemlik, sanatçıların yaratıcılıklarını ifade etmelerini sağlayan özgürlükçü bir ideoloji haline geliyor.

1. Bohem Giyim Tarzı Nedir?

Bohem giyim tarzı, moda çerçevesinde ele alındığında, 60’lı yılların sonlarında Amerika’da ortaya çıkan Hippi felsefesine dayalı bir stil olarak tanımlanabilir. Hippi kültürü ve bohem giyim, 1970’lerde diğer ülkelere de yayıldı ve kendilerini “toplum dışı” olarak tanımlayan pek çok kişinin yaşam tarzı haline geldi. Çünkü “çiçek çocuklar” olarak da anılan bu topluluk gelenekleri, kalıpları ve materyalizmi reddetmenin yanı sıra bir statü simgesi olan şık giyime karşı da bir duruş sergiliyordu. Bu da özgürlükçü, yaratıcı ve aykırı kişiliklerini yansıtmanın yollarından biri olarak bohem giyimi benimsemelerini sağladı.

Bohem tarzı giyimde ilk olarak etnik desenler, işlemeler, püsküllü tasarımlar ve bol kesimli kıyafetler öne çıkıyor. “Boho chic” veya “boho” olarak da bilinen bu giyim tarzı, çeşitli doğal malzemelerle toprak tonlarını yoğun olarak içeriyor. İlhamını Orta Çağ’dan alarak sıradanı terk ettiren bu renkli tarzı benimseyen kişiler, yaratıcı yönlerinin bir dışavurumu olarak bağımsız ve sınırlanamaz bir çizgide ilerliyor. Böylece her bohemin kendini yansıtma biçimi farklı kombinasyonlarla açığa çıkıyor.

2. Bohem Giyim Tarzını Neden Kullanmalısınız?

Etnik desenler, dökümlü dokuma kumaşlar, tığ işleri, püsküller, eşarplar, bandanalar, kalın kemerler, kocaman güneş gözlükleri, boncuklu takılar, püsküllü kadın çanta modelleri, parmak arası terlikler ve sandaletler… Tüm bunlara koca bir “Evet!” diyebiliyorsanız, ruhunuzda kesinlikle bohemlik var! Tıpkı Kate Moss, Sienna Miller ve Vanessa Hudgens gibi… Hayranlıkla izlenen bu güçlü kadınların üçü de boho havasını mükemmel şekilde yansıttıkları için bohem tarzın ikonları olarak anılıyor.

Bohem giyimin sanatçı bir ruhla özdeşleştiğini artık biliyorsunuz. Dolayısıyla bu tarzın Coachella ve Woodstock gibi müzik festivalleriyle de ilişkilendirilmesi sizi pek şaşırtmayacaktır. Çünkü bu şekilcilikten çok uzak moda stili, yaratıcı ve hayal gücü yüksek kişilerin düşünme şekillerindeki farklılığı günlük hayatlarına da yansıtmalarını sağlıyor. Eğer siz de kendinizi tüm kalıpları yıkan özgür ruhlu ve kısıtlanamaz biri olarak tanımlıyorsanız, bohem giyim tarzını denemek için çok nedeniniz var!

3. Bohem Giyim Kombin Önerileri!

Bohem giyim, size kendinizi tamamen bağımsız ve rahat hissedeceğiniz bir görünüm vadediyor. Oradan oraya yolculukları esnasında kıyafetlerini özgürce üst üste geçiren çingene topluluklarından esinlenen bu tarz, kıyafetlerinizle mükemmel uyumu yakalamak ya da bir temaya yönelik giyinmek gibi katı kurallara dayanmıyor. Aksine bohem giyim, uyumsuzluk içinde bir uyum yakalama meselesi!

Siz de gardırobunuza egzotik, nostaljik ve çeşitli desenlere sahip takı vb. bazı unsurları ekleyerek kendinize özel bohem giyim kombinleri yaratabilirsiniz. Nasıl mı? İşte size özel birkaç öneri!

3.1. 70’leri Yansıtan Özgür Görünüm

Söz konusu 70’li yılların bohem tarzı olduğunda bol paçalı jean’ler, ultra geniş kollu bluzlar, bir de onları tamamlayacak altın renkli küpeler, kolyeler ve bileklikler ön plana çıkıyor. İspanyol paça kot pantolonlarınızın üzerine giyeceğiniz püsküllü bluzları desenli kimonolarla tamamlayarak tam bir özgür ruh olabilirsiniz! Bunun yanında yüksek topuklu ve ahşap detaylı ayakkabıların da bu tarzın olmazsa olmazları arasında bulunduğunu bilmelisiniz. O halde biraz tavsiyeye ne dersiniz?

Bol paçanın hakkını veren toprak tonlarında Chloe patchwork pantolon sayesinde, kendinizi rengarenk bir minivanın içinde yarını düşünmeden seyahat ediyor gibi hissedebilirsiniz! Üzerine giymek için de eskitme dantel görünümüne sahip bol bir kazak tercih edebilirsiniz. Son olarak, kıyafetlerinizin altına giyeceğiniz platform topuklu Versace deri bot ve altın tonlarında iri küpelerle kombininizi tamamlayabilirsiniz.

3.2. Çiçeklerle Bezeli Romantik Görünüm

Rahat ve asi duruşunuzun altında masallara inanan hassas kalpli bir insan mı yatıyor? O halde bohem tarzda yapacağınız kombinlere biraz romantik bir görünüm kazandırmakta serbestsiniz. Geçmiş yıllardan beri bohemlikle özdeşleşen çiçek desenleri, bunun için halihazırda en uygun dışavurum yöntemi. Romantik ve narin havanızı yansıtmak için en doğru tercihlerden birinin elbise modelleri olduğu ise inkar edilemez.Midi ve maksi boylarda tercih edebileceğiniz kabarık etekli, salaş görünümlü ya da asimetrik kesimli elbiselerle bohem stilinize büyüleyici bir hava katabilirsiniz. Örneğin; bloklu ve çiçek desenli Zimmermann elbise ile rahatınızdan ödün vermeden romantik bir hava yakalayabilirsiniz. Bunun için doğal tonlarda yapacağınız bir makyajı dağınık ve özgürce salınan bukleli saçlarınızla süsleyebilirsiniz. Bohem çanta seçiminiz içinse etnik desenli Etro el portföyü ürününü değerlendirebilirsiniz.

3.3. Etnik Esintiler Taşıyan Asi Görünüm

Kendinizi stil olarak bohem giyim tarzına yakın hissediyorsanız, kuvvetle muhtemel düşüncelerinizde de aykırı bir şeyler var! Hadi zaman kapsülünde çiçek çocukların mevsimine geri dönelim. Bohem tişörtünüzün üzerine geçireceğiniz yıpranmış görünen bir deri ceket sayesinde bunu başarabilirsiniz. Daha başka mı? Yönünüzü etek modellerine çevirin!

Midi boy ya da yerlere dek uzanan yırtmaçlı ve salaş etekler, bohem stilde bir adım öne çıkıyor. Bu etekleri vintage rock tişörtleri ile kombinlediğinizde oldukça asi ve yaratıcı bir görünüm elde edebilirsiniz. Bunun için tercihinizi Zadig & Voltaire midi etekten yana kullanabilirsiniz. Altına giyebileceğiniz düz tabanlı Birkenstock sandalet ile rahatlığın tadını sonuna kadar çıkarmanız mümkün! Bolca kolye ve ayak bileklerinizi süsleyecek bir Happy-Nes halhal da olursa, bohem havanız tamam demektir!

 

Kıyafetleriniz kişiliğinizi yansıtır. Peki ya sizi tanımlayan kelimeler özgür ruhlu, denetlenemez, şaşırtıcı ama aynı zamanda bir kalite tutkunu mu? Tüm bunlara “Evet, benim!” diyorsanız, yaratıcı ve sıra dışı bohem tarzınızı Beymen’le oluşturmaya hemen başlayabilirsiniz!

 

Comments are closed.