Günümüzün teknolojik dünyasında telefonlar her daim elimizdeyken, gerçekten hala bir saate ihtiyacımız var mı? Evet, var! Nitekim hiçbir telefon, stili güçlendirme noktasında incelikle tasarlanmış bir saatin zarafetini ve zengin tarihini yenebilecek güce sahip değil. Özellikle de aksesuar kullanımı görece daha sınırlı olan erkekler için!
Beyefendiler, tarzlarını yansıtmak adına kol saatlerine her dönemde ihtiyaç duyuyor. Evet, bugün bile! Çünkü kaliteli bir saatin amacı yalnızca zamanı göstermekle sınırlı kalmıyor. Kaliteli bir saat, aynı zamanda zevk sahibi olduğunuzu göstermek için de ideal bir yol. Peki, stil sahibi görünmenizi sağlayacak en iyi kol saatini seçmenin incelikleri sizce neler olabilir?
Her insanın tasarım ve stil konusunda kendine ait farklı zevkleri olabiliyor. Bu nedenle saatlerin estetiğini tartışmak yerine, kaliteli bir saatin nelere sahip olması gerektiğini incelemek daha doğru. Bu da saatin kordonundan cam türüne kadar pek çok faktörün işin içine girmesi anlamına geliyor. Şimdi, derin bir soluk alıp arkanıza yaslanın; Beymen editör ekibi olarak etkileyici tasarımlara sahip en kaliteli erkek saatleri için dosyamızı aralıyoruz!
1. Saatin İyisi Nasıl Anlaşılır?
Kaliteli bir saat satın alırken saatin yapıldığı malzemeye, cam türüne, suya karşı dayanıklı olup olmadığına ve kayışının konforuna dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca saatte kullanılan malzemelerin ve tasarım kodlarının da bir bütünlük oluşturması şart! Biraz gözlem sonucu şunu zaten fark etmeniz mümkün: İyi bir işçilikle üretilen saatlerin en küçük detayları bile göz alıcı bir estetik sunuyor.
1.1. Malzeme Seçimi
Bir saatin kaliteli olarak nitelendirilebilmesi için en kötü ihtimalle paslanmaz çelikten üretilmesi gerekiyor. Titanyum veya seramik malzemeler paslanmaz çeliğe kıyasla daha kaliteli ve daha yüksek fiyatlı oluyor. Ancak paslanmaz çelikten üretilen saatler de nem ve terlemeden etkilenmiyor. Üstelik bu materyalle üretilen saatlerde ciltte tahriş riski de çok nadir görülüyor. Bunun yanı sıra altın, gümüş ya da siyah bir saatin rengini korumasını sağlamak için PVD kaplama da önemli bir faktör.
1.2. Cam Türü
Kaliteli saatlerde her zaman safir cam tercih ediliyor. Ortalama kalitedeki saatlerde ise kristal cam veya mineral cam kullanılıyor. Bu saatler safir camlara kıyasla daha uygun maliyetli oluyor. Ancak safir cam, sık kullanımda ve istenmeyen kazalarda dahi temiz ve çiziksiz kalmayı başarıyor.
1.3. Saat Hareket Mekanizması
Saatler genellikle kuvars mekanizmaya veya COSC sertifikasına sahip oluyor. Kuvars mekanizmaya sahip saatlerin içindeki pil, kuvars kristaline elektrik iletiyor. Bu sayede saatin mekanizması çalışmaya başlıyor.
COSC sertifikası ise İsviçre Resmi Kronometre Test Enstitüsü tarafından veriliyor. Bu saatler 15 gün boyunca hassasiyet, antimanyetizma ve darbe direnci başta olmak üzere çeşitli mekanizma testlerine tabi tutuluyor. Bu zorlu testleri geçebilen saatler COSC sertifikasına sahip oluyor.
1.4. Suya Dayanıklılık
Bir saate en çok temas edebilecek ve en büyük zararı verebilecek etken elbette ki su. Bu nedenle suya dayanıklılık ve kaliteli saat kavramlarını birbirinden ayrı düşünmek pek mümkün değil.
Saatlerin dayanabileceği kuvvet miktarı Atmosfer (ATM) terimi ile ifade ediliyor. Saatlerin suya dayanıklılık oranı da 1 ATM, 3 ATM vb. şeklinde belirtiliyor. Deniz seviyesinde basınç 1 ATM olarak kabul ediliyor. Bu da yaklaşık 10 metreye denk geliyor. Dolayısıyla her 10 metrede bir deniz seviyesindeki basınç 1 ATM artıyor.
Saatlerin Suya Dayanıklılık Oranı |
|||
Metre | Suya Dayanıklı | Dalgıç Saati | |
3 ATM | 30 metre | Hayır | Hayır |
5 ATM | 50 metre | Evet | Hayır |
10 ATM | 100 metre | Evet | Hayır |
20 ATM | 200 metre | Evet | Evet |
50 ATM | 500 metre | Evet | Evet |
1.5. Saat Kayışı
Saatin kayışı, su geçirmezlik düzeyini etkileyen bir diğer unsuru oluşturuyor. Bu nedenle satın aldığınız saatin kayışının da su geçirmez maddeden üretildiğini kontrol etmelisiniz. Bunun yanı sıra kayışın cildi tahriş etmeyecek ve alerjen madde içermeyen kaliteli bir deriden veya ciltle etkileşime geçmeyen metalden üretilmiş olmasına özen gösterebilirsiniz.
2. Erkek Kol Saati Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
Kol saatleri, daha önce de belirttiğimiz üzere hala en sık kullanılan erkek aksesuarları arasında. Erkek kol saati seçiminde dikkat edilmesi gereken özelliklerin başında yukarıda sıraladığımız kalite kriterleri ilk sırada yer alıyor. Eğer bu kriterleri karşılayan bir saat bulduysanız, artık sıra stilinize uygun olup olmadığını değerlendirmeye geliyor.
Saat stili söz konusu olunca saat markaları da kendilerine has tarzları ile devreye giriyor. Peki, tüm bu etkenlerden yola çıkarak sizce en iyi erkek kol saati markaları hangileri olabilir?
3. En İyi Erkek Kol Saati Markaları
Her üründe olduğu gibi kol saatlerinde de kaliteli veya düşük kaliteli markalar bulunuyor. En iyi erkek kol saati markaları arasında Breitling, Bell & Ross, Hublot, Frederique Constant, Tag Heuer, Montblanc, Tudor ve Herbelin gibi çeşitli markalar yer alıyor. Gelin, bu markaları biraz daha yakından tanıyalım:
3.1. Bell & Ross
Fransız asıllı Bell & Ross, İsviçre’de ürettiği saatleriyle insanlara okyanusun derinliklerini keşfetme ve doyasıya yaşama arzusu sunuyor. Saat tasarımcılarından ve havacılık kontrol paneli uzmanlarından oluşan ekibiyle profesyonel kullanıma uygun ilk saatlerini 1992 yılında piyasaya süren Bell & Ross, dört temel ilkeye bağlı olarak çalışıyor.
Marka, geçmişten günümüze işlevsellik, güvenilirlik, hassasiyet ve okunabilirlik ilkelerine sadık şekilde ilerliyor. Yüksek teknoloji ürünü saatleriyle Bell & Ross, Kuzey Kutbu soğuklarından yüksek rakımlara ve denizin 10 bin metre altı da dahil olmak üzere her koşula uyum sağlayan saatler üretiyor.
3.2. Breitling
1884 yılında kurulan Breitling, havacılık alanında kullanılması için tasarladığı saatleriyle yola çıktı. Askerler, pilotlar ve astronotlar için ürettiği yüksek hassasiyetli saatleriyle Breitling sektörün öncü markalarından biri olmayı başarıyor. Muhtemelen günlük yaşamınızda bu özelliklere ihtiyaç duymayabilirsiniz. Ancak ekstrem sporları seviyorsanız veya yalnızca son teknoloji kaliteli bir saat arıyorsanız Breitling tam size göre!
3.3. Hublot
1980 yılında İsviçre’de kurulan Hublot, saatlerini 88 farklı ülkeden topladığı en kaliteli malzemelerle üretiyor. Zamanın ötesindeki tasarımlarıyla ön plana çıkan Hublot, altın ve kauçuğu aynı saatte birleştirerek füzyon sanatı ustası olmayı başaran ilk saat markası oluyor. Marka, asırlık saat zanaatını en son mühendislik ve üretim teknikleriyle birleştirerek özgün ve fütüristik tasarımlar üretiyor. Öyle ki Hublot tek bir saatte metal, kauçuk, deri, seramik ve kumaş parçalarını bir araya getirebiliyor.
Hublot’nun sınırlı sayıdaki özel üretim saatleri piyasadaki en değerli saatler arasında yer alıyor. Marka yıllar içinde pek çok spor kulübünü destekleyerek farklı spor turnuvalarının sponsoru oldu. 2010 ve 2014 FIFA Dünya Kupası’nın resmi “zaman tutucusu” olmasının yanı sıra 2010 yılında Formula 1’in de sponsoru oldu ve Formula 1’den ilham alarak bir dizi yeni saati piyasaya sürdü.
3.4. Tudor
1926 yılında Rolex’in kurucusu Hans Wilsdorf tarafından piyasaya sürülen Tudor da en kaliteli saat markaları arasında yer alıyor. Tudor, Rolex’in gölgesinde kalmayarak “Cesaret için doğmuş.” sloganıyla yoluna devam ediyor. Dalgıçlar, askeri profesyoneller ve kaşifler için özel olarak tasarladığı saatleriyle fark yaratsa da Tudor’un modelleri bunlarla sınırlı kalmıyor. Marka, Rolex ile aynı kalitedeki prestijli saatlerini daha uygun fiyatlarla satışa çıkarıyor. Dolayısıyla dünyanın en ikonik saat markasına bir alternatif oluyor.
3.5. Frederique Costant
1988 yılında İsviçre’de faaliyete geçen Frederique Costant, yüksek kaliteli saatler üretmekle kalmıyor, saat tutkunlarını Cenevre’deki fabrikalarında da ağırlıyor. Marka, yüksek kaliteli saatleri yalnızca elitist bir çevreyle sınırlamayarak makul fiyatlı seçenekleriyle geniş bir kitleye de hitap etmeyi amaçlıyor. Frederique Costant, her saat modelinde “Tasarım, kalite ve yenilik.” değerlerine sadık kalarak ilerliyor.
3.6. Tag Heuer
1860 yılında İsviçre’de kurulan Tag Heuer, “Baskı altında çatlamayın!” sloganıyla her yeni saat modelinde sınırları zorlamaya devam ediyor. Tag Heuer’in en popüler saatlerinden biri olan Aquaracer, sportif tasarımı ve yüksek kaliteli malzemeleriyle dünyanın en kaliteli saatleri arasında yer alıyor. Deniz altında bin metre derinliğe kadar dayanıklı olan bu saat aynı zamanda yüksek performanslı bir dalış saati olma özelliğine de sahip.
3.7. Montblanc
1906 senesinde Almanya’da kurulan Montblanc, faaliyete geçtiği ilk yıllarda yüksek kaliteli kalemleriyle tanınıyordu. 1997 yılında piyasaya ilk kez sürdüğü saat modeliyle marka, “Montblanc” adını dünyanın en başarılı saat markaları arasına yazdırdı. Montblanc, İsviçre’nin geleneksel yüksek kaliteli saat tarihini Almanya’nın son teknoloji mühendislik ekibiyle birleştirerek piyasadaki en kaliteli ve sofistike saat markalarından biri olmayı başarıyor.
3.8. Emporio Armani
1975 yılında Giorgio Armani tarafından İtalya’da kurulan Emporio Armani, saatten kozmetiğe, giyimden gözlüğe kadar farklı sektörlerde dünyanın en ünlü markaları arasında yer alıyor. Armani şirketi kurduğu yıllarda markası için ayrıcalık, sınıf ve kalite kavramlarını bir kimlik haline getirmeyi amaçlıyordu.
Emperio Armani etiketiyle piyasaya sürdüğü saatlerde de marka, bu kimliği net bir şekilde yansıtıyor. Aynı zamanda zarif ve sade tasarımları ön plana çıkarıyor. David Beckham ve Cristiano Ronaldo gibi isimlerin kolunda da sık sık görülen Armani saatler, ironik bir şekilde zamansız olmayı başarıyor.
Siz de stilinizi ustalıkla tamamlayacak bir saat mi arıyorsunuz? Öyleyse dünyanın en iyi erkek saat markalarını Beymen’de bulabilir, arzu ettiğiniz stil sahibi görünüme hemen kavuşabilirsiniz! |
Yorumlara kapalı