Yazın Yıpranan Saçlar İçin Derinlemesine Bakım Önerileri

Havalar soğuyor; sıcacık yaz günleri yerini sonbahar romantizmine bırakıyor. Güneşin tadını çıkardığınız günlerden geriye sadece tatlı anılar kalsın, yazın yüklendiğiniz pozitif enerji yıpranmış saç sorunlarıyla gölgelenmesin diye işe koyulma zamanı.

Güneş, klor, tuzlu su ve saçı şekillendirmek için kullanılan ısı işlemleri yazın saçlarınızın nemini yitirmesine ve yıpranmasına neden olabilir. Yıpranmış saç bakımı söz konusu olduğunda ise birçok insanın aklına öncelikle saçlarını biraz kestirmek ve kırıkları aldırmaktır gelir. Elbette bu işlemler sizi yıpranmış saç uçları kabusundan kurtaracak, saç kalitenizi destekleyecektir. Ancak ışıldayan canlı saçlara sahip olmak için her bir saç telinizi kökten uca besleyecek daha güçlü bir bakım rutini gerekiyor. Bu aşamaya geçmeden önce saçlarınızın genel sağlığı hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacak birkaç ipucumuz var.

Yıpranmış Saç Nasıl Anlaşılır?

Hayatının bir döneminde her insan saçlarıyla ilgili bazı endişeler duyar. Bu endişelerin yaz mevsimi gibi saça olumsuz etki eden pek çok değişkenin bir araya geldiği bir dönemden sonra artması sıkça karşılaşılan bir durum. Eğer siz de saçınızın sağlığından endişeleniyorsanız yıpranmış saç nasıl düzelir araştırmalarına girip saçınızı bilinçsiz bir bakım rutinine sokmak yerine saç anatominize odaklanmalısınız. Saçınıza daha yakından bakmak ve bazı ipuçlarını değerlendirmek, saçınızın sağlığı hakkında doğru bir fikre sahip olmanızı ve sonraki adımı daha sağlıklı atmanızı sağlayacaktır.

Yıpranmış Saç Belirtileri Nelerdir?

  • – Yıpranmış saç mattır. Sağlıklı saç doğal bir parlaklığa sahiptir çünkü saçın dış çeperini oluşturan saç katikülleri, ışığı hasar almış saç tellerinden çok daha iyi yansıtır.
  • – Yıpranmış saç nemini yitirdiği için serttir. Dolayısıyla kırılır ve pürüzsüzlüğünü kaybeder. Böyle bir durumda kuru ve yıpranmış saç bakımı hayati hale gelmiştir.
  • – Sağlıksız saç daha kolay dolaşır. Parmaklarınızı saçlarınızın arasına geçirin. Sağlıklı saç tellerine sahipseniz, saçlar çok fazla engele takılmadan parmaklarınızın arasından kayıp gidecektir. Sağlıksız saçlarda ise katiküller kabaracak, uzantılar ve pürüzler oluşacak, bu da saç tellerinizin birbirine daha fazla dolanmasına yol açacaktır.
  • – Saç fırçanızdaki ve banyo giderindeki saçlar arttı mı? Saçlarınızın farkedilir şekilde dökülüp incelmesi, saçınızın sağlıksız bir aşamada olduğunun göstergesidir.
  • – Çatallaşmış saç uçları yıpranmış saçların en belirgin özelliklerinden biridir. Nemini yitiren sağlıksız saçlar elastikiyetini kaybettiği için kopar, kırılır ve saç uçları birbirinden ayrılmaya başlar.

Yıpranmış Saç Nasıl Onarılır?

Saç bakım ürünü reklamlarındaki esnek ve dolgun saçların sizin için bir hayal olduğunu mu düşünüyorsunuz? Kesinlikle yanılıyorsunuz. Hak ettiği bakım ve özeni gösterdiğinizde, saçlarınızın da size hak ettiğiniz ışıltıyı sağlayacağından emin olabilirsiniz.

Saçınızın gerekli vitamin, mineral ve yağlarla beslenmesini sağlayacak yıpranmış saç bakım ürünleri; özellikle yıpranmış saç için şampuan ya da yıpranmış saç maskesi gibi uygulamalar, bu bakımın önemli bir parçasını oluşturuyor. Saç bakım ürünlerinin yanı sıra basit ama etkili yöntemlerle de saç sağlığınızı destekleyebilirsiniz.

  • – Saç maşası, fön, saç kurutma makinanızın ve hatta duşun sıcaklığını düşürün.
  • – Saçlarınızı ıslakken taramayın. Bunun yerine yıkamadan önce tarayabilirsiniz.
  • – Duştan sonra saçınızı havluyla kurulamayın. Pamuklu bir bezle hafifçe sıkarak suyunu alabilirsiniz.
  • – Saçlarınızı sık sık kestirin. 6 ila 10 hafta aralıkla kestirmek idealdir.
  • – Saçlarınızı güneşten koruyun. UV korumalı bir saç spreyi ya da basit bir şapka işinize yarayacaktır.
  • – Islak saça ısıyla şekil vermeyin. Bu saçın daha fazla ısınmasına ve kopmasına neden olur.
  • – İyi bir saç fırçasına yatırım yapın ve saçlarınızı nazikçe fırçalayın. Bu konuda Beymen’in saç fırçası koleksiyonuna göz atabilirsiniz.
  • – İpek yastık kılıfları tercih edin. Pamuklu ve polyester kılıflar sürtünme etkisiyle saçınızı gece boyunca zayıflatır.
  • – Kırık saç uçlarını mutlaka kestirin. Kırık uçlar, saçın sağlıklı kısmına doğru ilerleme potansiyeline sahiptir.
  • – Saçlarınızı boyatıyorsanız sadece kökleri boyatmayı deneyin.
  • – Saç tipinize uygun bir şampuan ve yıpranmış saçlar için saç kremi seçmeye mutlaka dikkat edin.
  • – Son olarak beslenmenin gücünü hafife almayın. Yeterli ve dengeli beslenmek, tüm vücudunuzu olduğu gibi saç sağlığınızı da destekler.

Yıpranmış Saç Bakımı Nasıl Yapılır?

Güzel saçlara sahip olmanın insan psikolojisi üzerindeki pozitif etkisinin büyüklüğü inkar edilemez. Yıpranmış, sönük saçlar ise aynı derecede negatif etkiye sebep oluyor. Yine de paniğe yer yok. Uygun bir saç bakım rutini ve doğru ürünlerle siz de saçınıza ışıltılar kondurabilir, ipeksi saçlarınızın keyfini çıkarabilirsiniz. Hassas bir saç bakım rutinine mutlaka eklemeniz gereken saç bakım ürünleri şöyle:

●     Şampuan ve Saç Kremi

 

İşe saç katiküllerinizi destekleyecek bir şampuan ve saç kremi seçmekle başlayın. İçerisinde keratin, D3, E ve B5 vitaminleri olan şampuan ve saç kremleri sadece saçınızı değil saç derinizi de besleme özelliğine sahiptir. Philip B., Rosece, Aromatica, Platinum Vuvu ve Aveda gibi pek çok eşsiz markanın zengin içeriklere sahip şampuan ve saç kremlerine Beymen’den ulaşabilirsiniz.

●     Saç Maskesi

Yıpranmış saçlar için saç maskesi kullanmak, saçınıza nemini geri kazandırmak içinen en etkili yollardan biridir. Haftada bir yapacağınız maske uygulaması, daha canlı, esnek ve pürüzsüz saçlara kavuşmanızı kolaylaştırır. Ancak yıpranmış saçlar için maske seçerken saç tipinizi, saçınızın rengini de mutlaka dikkate almalısınız. Zira yıpranmış sarı saç ile kahverengi gibi koyu renk saçların ya da yıpranmış kıvırcık saçın farklı ihtiyaçları olabilir.

●     Saç Serumları

Saç serumları tamamen hedefe yönelik formülize edilmiş, katkısız ve yoğun içerikleriyle saçı ve saç derisini beslemenin en güçlü yollarından biridir. Saç diplerine ya da saç uçlarına uygulanabilen farklı serum seçeneklerini, saç bakım rutininizden eksik etmeyin. Özellikle Dr. Barbara Sturm ve Aveda gibi dünyaca ünlü ve güvenilir markaların saç serumları, saçınıza ihtiyacı olan canlandırıcı etkiyi sağlayacak güçlü içeriklere sahip.

Yıpranmış Saç Uçlarına Ne İyi Gelir?

“Yıpranmış saç uçları nasıl düzelir?” sorusunun en kesin cevabını hepimiz biliyoruz: kestirmek. Ancak saçınızı kestirmek istemediğinizde ya da kestirmek için biraz daha uzamasını beklemek istediğinizde, bu cevap size hiç de yeterli gelmeyecektir. Evet, kırık uçları tamamen onarmanın bir yolu olmasa da hasarı daha az görünür kılmanın pek çok yolu var. Badem yağı ve Hindistan cevizi yağı gibi doğal yağlarla saçlarınızı nemlendirmek hem daha pürüzsüz hem de parlak bir görünüm elde etmenizi sağlayarak kırık uçları gizleyecektir. Uzun vadede ise kırık uçların ilerleyerek saç miline zarar vereceğini unutmayın ve kırıklarınızı geç olmadan kestirin.

Yıpranmış Saç İçin En İyi Maske Önerileri

Güçlendirici, onarıcı, canlandırıcı, nemlendirici ve koruyucu özellikleriyle öne çıkan pek çok maske arasından seçim yapmak bazen zor olabiliyor. Belirleyici olan saçınızın tipi, neye ihtiyacı olduğu ve maskelerin içeriğidir. Evde basitçe ve tamamen doğal malzemelerle hazırlayacağınız maskelerle bir başlangıç yapmak isterseniz, tablomuza göz atın.

 

MASKE İÇERİĞİ UYGULANIŞI ETKİSİ
Süt ve bal Bir bardak sütle bir çorba kaşığı balı karıştırın. Sprey şişesiyle saça yedirin. 20 dk bekleyin. Ilık suyla durulayın. İnce ve kalın saç telleri için de uygundur. Saç derisini besler, antienflamatuar etkisiyle tahrişi yatıştırır. Saçı yumuşatır. Parlak, pürüzsüz bir görünüm sağlar.
Hindistan cevizi yağı ve esmer şeker İki yemek kaşığı esmer şekeri 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağıyla karıştırın. Şampuandan sonra saç kremi yerine saça uygulayın ve durulayın. Hindistan cevizi ağır bir yağ olduğu için daha fazla kullanılması tavsiye edilmez. Hindistan cevizi E vitamini ile saçın uzamasını teşvik ederken güneşin zararlı ışınlarına karşı koruma sağlar. Saçı nemlendirir, kurumasını önler. Esmer şeker, peeling etkisiyle kuru ve kaşıntılı saç derisinden kurtulamanıza yardım eder.
Avokado ve zeytinyağı Yarım avokado ve yarım su bardağı zeytinyağını püre haline getirin. Saça iyice yedirerek yarım saat bekleyin ve yıkayın. Avokado, saç için gerekli protein ve vitaminler, ayrıca katikülleri onaracak mineraller açısından zengindir. Zeytinyağı ise saça parlaklık verir.

 

Evde hazırlayabileceğiniz bu basit tariflerin ötesinde, saçınızın kapsamlı ve profesyonel bir bakıma ihtiyacı varsa, saç uzmanları tarafından hazırlanan özel maskelere başvurmanız çok daha etkili sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Beymen’in saç maskesi kategorisi eşsiz seçenekleriyle işinizi kesinlikle kolaylaştıracak.

Yıpranmış Saçlar İçin En İyi Bakım Yağı Önerileri

Saç bakımı söz konusu olduğunda, yıpranmış saç için yağların sağladığı destek kesinlikle övgüyü hak ediyor. Şimdi sizi saçlarınıza mükemmel dokunuşu yapmanızı sağlayacak özel içeriklere sahip bazı ürünlerle tanıştırmak istiyoruz:

Philip B. – Rejuvenating Saç Bakım Yağı: Esansiyel bitki ve çiçek yağlarıyla hazırlanan bu özel formül, saçı parlatır, onarır, besler ve düzleştirerek uzun süreli bir etki sağlar.

Aveda / Dry Remedy – Nemlendirici Saç Bakım Yağı: Organik buriti yağı ve ayçiçeği yağına ek olarak zeytinyağı ve nar içeren bu ürünle kuru saçlar anında nemlenir, yumuşaklık ve parlaklık kazanır.

Misbahçe – Onarıcı Saç Bakım Yağı: Argan yağı, zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, Shea yağı, biberiye yağı, lavanta yağı gibi saç için eşsiz bir bakım sağlayan pek çok yağın buluştuğu bu şişe, aşırı yıpranmış saç bakımı için yöntem arayanlara güçlü bir çözüm sunuyor.

Moroccanoil – Treatment Light Hafif Bakım Yağı: İnce ve açık renkli saçlar için üretilmiş özel bir yağ… Argan yağının yanı sıra Omega-3 yağları ve saç için gerekli vitaminlerle donatılması onu mükemmel kılıyor.

Şimdi yıpranmış saçlarınıza dur demenin ve ipleri elinize almanın tam zamanı. Beymen’in saç bakım ürünleri kategorisine uğrayın ve saçlarınızda ışıltılı bir dönüşüm yaratacak güvenilir ürünlere kolayca ulaşın!

 

Kaynakça:

https://www.webmd.com/beauty/features/dry-hair

https://www.healthline.com/health/how-to-prevent-split-ends#recommended-products

https://www.lovehair.com/blogs/the-daily-muse/best-hair-oils

Comments are closed.