Yağlı Ciltler İçin Bakım Rehberi

Yağlı cildiniz için doğru bakım ürünlerini bir türlü bulamadınız mı? Açıkçası, bu pek şaşırtıcı olmadı. Yağlı ciltle baş etmek bazen ciddi anlamda yorucu bir serüven halini alabiliyor. Neyse ki telaşa hiç gerek yok! Hazırladığımız yağlı ciltler için bakım rehberi aracılığıyla, size bu konuda yol gösterecek pek çok ipucunu keşfedebilirsiniz.

Yağlı cilde sahipseniz pek çok açıdan şanslı hissedebilirsiniz. Nasıl ama? Bu kez de siz şaşırdınız değil mi? Şöyle ki yağlı cilt tipine sahip olan kişiler, cilt elastikiyeti yönünden kuru ciltli kişilere kıyasla daha avantajlı olup erken yaşlanma belirtileriyle olabildiğince az karşılaşıyor. Yani, ilerleyen yıllarda cildinizin yaşınıza kıyasla daha genç görünmesi muhtemel. Tabii yağlı cilt söz konusu olduğunda öyle her şey pek de güllük gülistanlık sayılmaz. Çünkü cildin ihtiyacından daha fazla yağ üretmesi demek, istenmeyen parlamalardan akne ve gözenek problemlerine kadar pek çok sorun anlamına geliyor.

Yağlı cilt bakımında odaklanılması gereken en mühim konu, cildin nem ve sebum dengesini sağlamak! Ancak bunu, sebumu ciltten söküp atmak ve cildi kurutmak olarak algılamamak gerek. Çünkü cildin fazla yağ üretmeye devam etmesi nasıl ki bir sorunsa, ihtiyacı olan nemi ve yağı kaybetmesi de en az bunun kadar büyük bir problem teşkil ediyor. Cildin yağ dengesini sağlamanın yolu da sadece günlük temizlikten değil; tüm aşamalar için en uygun ürünleri seçip düzenli olarak kullanmaktan geçiyor. Daha fazlası için sizi şöyle sayfanın devamına alalım:

1. Yağlı Cilt Bakımı Yaparken Neye Dikkat Etmeli?

Yağlı ciltlerin bakımında ilk olarak temizliğe çok dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle egzersiz vb. bolca ter dökülen aktivitelerin sonrasında, yüzü uygun bir temizleyiciyle yeniden yıkamak büyük bir önem taşıyor. Uygun bir temizleyici dediğimizde eğer aklınıza yüzünüzü mat ve gıcır gıcır yapan sabunlar geliyorsa, o yanlış yoldan bir an önce dönmelisiniz! Çünkü ciltteki doğal yağı tümüyle arındırmak, cildin bunu bir tehdit olarak algılayıp telafi amacıyla daha fazla yağ üretmesiyle sonuçlanabiliyor.

Yağlı ciltle baş etme serüveninizde yaptığınız hatalardan bir diğeri de muhtemelen, cildinizin ne de olsa yağlı olduğunu düşünerek nemlendirici ve güneş koruyucu kullanımını ihmal etmek. Oysa yağlı ciltler dahi ortam koşullarından dolayı nem kaybederek dış tehditlere açık hale gelebiliyor. Üstelik nem ihtiyacı karşılanmadıkça, cilt kendini koruyabilmek adına yağ üretimini daha da hızlandırıyor. Özetle yağlı cilt bakımı yaparken, cildin yağını yok etmeden kontrol altına almak ve ideal nem oranını korumak adına bir rutin uygulamanız gerekiyor.

1.1. Yağlı Cilt ve Makyaj İlişkisi

Yağlı cilt bakımının ardından, uygulanacak makyaj malzemelerini doğru seçebilmek de oldukça önemli. Bu nedenle ürünleri almadan önce etiketlerinin kontrol edilmesi öneriliyor. Yağlı bir cilde sahipseniz, makyaj malzemelerinizi de buna göre seçmeye özen göstermelisiniz. Örneğin; en çok kullanılan ton eşitleyici ürünler arasından hafif formüllü BB krem çeşitlerine öncelik verebilirsiniz. Fondötene göre daha hafif yapılı olan bu ürünleri sepete eklemeden önce, ambalajı üzerinde “yağlı ciltler için bb krem” ifadesinin yer aldığından emin olmalısınız.

2) Yağlı Cilt için Bakım Yaparken Hangi Yollar İzlenmeli?

Yağlı cilt bakımı yaparken bu cilt tipinin nimetlerinden faydalanarak sorun çıkaran yönlerini egale etmeyi bilmek gerekiyor. Çünkü hiçbir cilt tipi özelliği yalnızca ak ya da kara değil. Yağlı ciltlerin olumsuz yönleri ise sivilceye, parlamaya ve leke oluşumuna meyilli olmaları. Dolayısıyla, yağlı cilt üzerinde biriken fazla yağı yok ederken, cildin nemini ve elastikiyetini korumasını sağlamaya da özen göstermek gerekiyor. Bu yüzden yağlı cilt bakımı yaparken kullanılacak ürünlerden en iyi şekilde sonuç almak için belli bir sıraya bağlı kalmak şart!

Yağlı cilt için günlük bakım rutini oluştururken sepetinize mutlaka eklemeniz gereken ürünler arasında yüz temizleme jelleri, tonikler, peeling’ler, arındırıcı maskeler, nemlendiriciler ve güneş kremleri bulunuyor. Evet doğru, kuru ciltli olmamanıza rağmen tüm bunlara yine de ihtiyacınız var! Peki, bu ürünlerin kullanım sırasına geçmeden önce, yağlı ciltler için özel olarak geliştirdikleri ürünlerle çokça sevilen markaları öğrenmeye ne dersiniz? İşte onlardan bazıları:

  • Dermalogica
  • Hayejin
  • Murad
  • Clinique
  • Rosece
  • Santa Maria Novella
  • Roius Naturals
  • Africology

2.1. Günlük Bakım: Yüz Temizleyiciler

Yağlı cildiniz için ilk adım olan temizliğin, aynı zamanda en önemli adım olduğunu tekrar etmekte yarar var! Günlük rutininiz içerisinde yüzünüzü sabah ve akşam yatmadan önce olmak üzere günde iki sefer yıkamalısınız. Çünkü iki defadan fazla yıkanan cilt, nemli yapısını kaybedebileceği gibi daha fazla yağ da üretebiliyor. Bu rutinin tek istisnası, spor ya da fazla sıcaklardan ötürü terlediğiniz zamanlar.

Yağlı ciltler için temizleyici seçiminizde yüzünüzü nazikçe arındıracak pH dengeli bir yüz temizleme jeli ya da köpüğüne öncelik vermeniz gerekiyor. Tercih edeceğiniz yüz temizleyicinin formülünde özellikle akne sorununu önlemek için benzoil peroksit, salisilik asit, glikolik asit veya beta-hidroksi asit gibi maddeler bulunması öneriliyor. Bunun için Dermalogica’nın Clearing Skin Wash Yağlı ve Akneli Ciltler için Temizleyici ürününe bir şans verebilirsiniz.

2.2. Haftalık Bakım: Maske

Gözeneklerinizin ürettiği fazla sebumu dengelemek için haftalık rutininizde cilt maskesi kullanmayı da ihmal etmemeniz gerekiyor. Çünkü yağlı ciltler için maske kullanımı, cildin yağ ve nem dengesini düzenleyerek istenmeyen parlamaları azaltma noktasında güçlü bir çözüm sunuyor. Elbette, maske seçiminizde cildinizde bulunan diğer sorunları da hesaba katmanız gerek. Örneğin; ciltteki siyah noktaları azaltmak için karbonat veya salisilik asit içeren maskeleri kullanabilirsiniz.

Cildinizi arındırmak ve sebumu dengelemek için tercihinizi Rosece’nin Yağlı ve Sivilceye Meyilli Ciltler için Siyah Mineral Kil Maskesi ürününden yana yapabilirsiniz. Tonik adımı öncesi haftada iki ila üç kez hem yüz hem de vücudunuza uygulayabileceğiniz bu ürün sayesinde, günden güne daha sıkı ve pürüzsüz görünen bir cilde kavuşmanız mümkün!

2.3. Haftalık Bakım: Peeling

Maskeler, birer yoğun bakım ürünü olarak cildinizin ihtiyaç duyduğu desteği etkili bir seans halinde sunuyor olabilir. Ancak cilt yüzeyinizi ideal görünümüne kavuşturmak adına haftalık bakımınızda maskelerden daha fazlasını uygulamalısınız. Çünkü cildiniz muhtemelen sadece yağlı değil, aynı zamanda yılların sebum üretiminden kaynaklanan tok bir yapıya da sahip. Hatta gözeneklerinizin derin görünmesinin sebebi de bu olabilir.

Düzenli temizleyici ve tonik kullanımıyla cildinizin yapısını her geçen gün dengeye kavuştururken, yüzeydeki ölü hücrelerden kurtulma sürecini de hızlandırmalısınız. Hem böylece uyguladığınız diğer cilt bakım ürünlerinin nüfuzunu da artırabilirsiniz. İşte peeling’ler de tam olarak bu noktada devreye giriyor! Haftada bir ila üç kez kullanacağınız bir peeling ürünü sayesinde, gözeneklerinizin daha etkin şekilde temizlenmesine ve cilt yüzeyinizin nefes almasına katkı sağlayabilirsiniz.

2.4. Günlük Bakım: Tonik

Yağlı ciltler için tonik kullanımı, cildin olası kir ve temizleyici kalıntılarından arındırılıp hem yağ ve nem dengesini sağlamak hem de gözenekleri sıkı görünüme kavuşturmak açısından bir hayli önem taşıyor. Toniklerin en önemli özellikleri arasında cildin pH’ını düzenlemelerinin yanı sıra antiseptik özellikte olmaları bulunuyor. Bu sebeple, yağlı cilt tipine sahipseniz tonik kullanımını ihmal etmemeniz gerek! Cildinizin tüm hücrelerini etkili bir şekilde temizlemek için Murad’ın Gözenekleri Derinlemesine Temizleyen Arındırıcı Tonik adlı ürününü seçebilirsiniz.

 2.5. Günlük Bakım: Nemlendirici

Yağlı cilt için nemlendirici seçiminizde doğru ürüne yönelmeye çok dikkat etmeniz gerekiyor. Bunun için de yağ bazlı ve yoğun formüllü kremlerden kaçınmalısınız. Yani aramanız gerekenler, su bazlı ya da yağsız nemlendiriciler. Clinique’in 15 faktör güneş korumalı Yağlı Ciltler için Smart Nemlendirici adlı ürünü, sebum üretimi fazla olan ciltlerde ideal bir yağ ve nem dengesi sağlama konusunda oldukça başarılı! Üstelik bu nemlendirici krem yalnızca cildi nemlendirmekle kalmıyor, ona daha sıkı bir doku kazandırarak cilt tonunu eşitlemeye de yardımcı oluyor.

2.6. Günlük Bakım: Güneş Kremi

Güneşin zararlı ışınlarına karşı koruyucu özelliği olan güneş kremi çeşitleri, cilt lekelerinin oluşumunu önleyerek ciltteki yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı oluyor. Yağlı ciltler için güneş kremi tercihinde sebumu dengeleyen ve nemi hapseden su bazlı güneş koruyuculara yönelmek gerekiyor.

 

Yağlı cildinize çözüm olacak temiz içerikli, güvenilir ve yüksek kaliteli kozmetik ürün seçeneklerini Beymen ayrıcalığıyla keşfedin!

 

Yorumlara kapalı

Menu