Montessori Mobilyalar ile Çocuk Odası Dekorasyonu

Çocuğunuzun yaratıcılığını ve bağımsızlık duygusunu aynı anda beslemek nasıl fikir? Bu fikir size de cazip geldiyse, basit tasarım değişiklikleriyle büyük etkiler yaratan Montessori tarzıyla tanışmanız gerek. Hazırsanız, çocuğunuzun odasını adeta bir keşif merkezine dönüştürecek ipuçlarımızı birazdan paylaşıyoruz!

Çocukken ebeveynlerinizin günlük işlerini kendi başınıza ne denli büyük bir iştahla denemek istediğinizi hatırlıyor musunuz? Biliyoruz, bu dönemde kıyafetlerinizi kendi başınıza seçmek, hatta yanınızda bir büyüğünüz yokken çekmecenizi açmak bile heyecan vericiydi. Çocuklarınızı bu bağımsızlık ve heyecan duygusundan mahrum etmeden büyütmenin yolu Montessori yönteminden geçiyor. Bu yaklaşımın mimarı olan Maria Montessori’nin de dediği gibi; “Çocuğunuzun yalnızca uyuyabileceği değil, aynı zamanda yaşayabileceği ve oynayabileceği bir ortam yaratmalısınız.” Bu anlayışı benimseyerek çocuğunuzun odasını yalnızca estetik mobilyalarla dolu bir mekandan sıyırıp, gelişimini destekleyecek bir şekilde dekore etmeniz mümkün! 

1. Montessori Mobilya Nedir?

Montessori mobilya adlandırması, unutulmaz bilim kadını ve eğitmen Maria Montessori’nin eğitim felsefesine dayalı olarak tasarlanan dekorasyon ürünleri için kullanılıyor. Çocukların gelişimi için sanıldığından çok daha kritik olan oda tasarımında ilham verici bir ortam yaratmak önem arz ediyor. Çocuklar sürekli olarak etrafındaki eşyalar üzerinden öğrendikleri için bu süreci kolaylaştırmanın anahtarı ise mobilyalar oluyor. Tam da bu noktada devreye giren Montessori çocuk & genç odası mobilya çeşitleri, çocukların bağımsızlık, öz güven ve öğrenme deneyimlerini desteklemek için özel yaklaşımlarla üretiliyor.

1.1. Montessori Tarzı Mobilyaların Özellikleri Nelerdir?

Erişilebilirlik ve güvenlik Montessori mobilyaların temel unsurları arasında yer alıyor. Çocuklar için ortam ve mobilyaların erişilebilirliği arttıkça kendilerine olan güveni de aynı oranda artıyor. Ayrıca bu mobilyalar çocukların özgürlük ve bağımsızlık duygularını güçlendirirken bir yandan da kendi yeteneklerini keşfetmelerine yardımcı oluyor. 

Montessori tarzı mobilyaların kendine has özellikleri aşağıdaki gibi sıralanıyor:

  • Montessori mobilyalar çocukların boyuna ve ergonomisine uygun şekilde tasarlanıyor. Alçak raflar, minik sandalyeler ve erişilebilir dolaplar çocukların çevreyle etkileşimini kolaylaştırıyor.
  • Montessori mobilyalar genellikle ahşap gibi doğal malzemelerden üretiliyor. Bu mobilyalar dayanıklı olmasinın yanı sıra toksik madde de içermediğinden güvenli bir kullanım sunuyor.
  • Montessori oyuncak ve kitaplık gibi ek aksesuarlarda karmaşık ve gösterişli tasarımlardan uzak duruluyor. Bunun yerine sade ve işlevsel tasarımlar tercih ediyor. Böylece çocukların dikkat dağınıklığı önlenerek odaklanması kolaylaştırılıyor.
  • Montessori mobilyalarda keskin köşe ve çıkıntılar bulunmuyor. Tüm kenarlar yuvarlatılmış veya pürüzsüz hale getirilmiş oluyor. Bu da çocukların zarar görme riskini minimuma indiriyor.

1.2. Montessori Mobilyaların Amacı Nedir?

Montessori prensiplerinin en başında çocukların bağımsızlığını teşvik etmek geliyor. Haliyle bu prensip mobilya seçimine de yansıyor. Montessori çocuk odası dekorasyonu, miniklerin gelişimini birçok açıdan destekliyor. Montessori tarzı mobilyaların çocuk gelişimine yönelik temel amaçları ise şu şekilde aktarılıyor:

  • Aktif katılım: Montessori mobilyalar çocukları çevreye aktif olarak katılmaya teşvik ediyor. Çocuklar nesne ve eşyalarla etkileşime girerek öğrendiği için bu mobilyalar motor becerilerinin gelişmesine yardımcı oluyor.
  • Bağımsızlık: Montessori tarzı mobilyaların duyusal yapısı, çocukların bu eşyaları bağımsız bir şekilde keşfetmesine izin veriyor. Bu da bilindiği üzere Montessori eğitiminin temel prensiplerinden biri. Örneğin; bir oyuncak, battaniye veya kitapla etkileşim sağlamak çocukların gelişimini büyük ölçüde etkiliyor.
  • Koordinasyon: Mobilyalarda duyusal materyallerin kullanımı çocukların el-göz koordinasyonunun gelişimini destekliyor. Montessori çocuk odası takımları sayesinde çocukların nesneleri analiz etme becerisi ve bileşenleri anlama yeteneği teşvik edilmiş oluyor.
  • Sosyal gelişim: Montessori yönteminin dekorasyona entegre edilmesinin çocukların materyallerle etkileşimini artırdığından söz etmiştik. Çocukların nesnelerle dilediği gibi dokunabilmesi diğer çocuklarla paylaşmayı öğrenmesini de etkiliyor. Böylelikle çocukların öz güveninin artması ve akranlarıyla sosyal etkileşiminin artması daha kolay oluyor.

2. Montessori Tarzı Mobilyalar Nasıl Seçilmelidir?

Montessori tarzı, artık bildiğiniz üzere çocukların kendi başına hareket etmesini destekleyerek öğrenmesini hızlandırmayı hedefleyen bir anlayış biçimi. Bu sebeple Montessori prensibine uygun tasarlanmış mobilyalar seçmek son derece önemli bir hal alıyor. Örneğin; Montessori tarzında bir çocuk çalışma sandalyesi seçmek çocukları öğrenmeye daha fazla teşvik edebiliyor. Montessori mobilya seçiminize yardımcı olacak ipuçlarını şimdi daha da büyük bir merakla bekliyor olmalısınız. İşte karşınızda hem göze hem de zihne hitap eden Montessori dekorasyon fikirleri!

2.1. Montessori Dolap ve Raf Çeşitleri

Montessori yöntemine uygun olarak tasarlanmış dolap ve rafların çocuğun rahatça erişebileceği boyutlarda olması büyük önem taşıyor. Takdir edersiniz ki bu prensibe göre çocuğun giysilerini, kitaplarını veya oyuncaklarını kendisi seçip alabilmesi gerekiyor. Bu nedenle merdivenli ya da ekstra aparatlı dolaplar ve yüksek olmayan çocuk komodin & şifonyer çeşitleri tercih sebebi oluyor. 

Shuri Kids markasına ait Tubi Ahşap Çok Renkli Çocuk Kitaplık, merdivenleri ve ergonomik tasarımıyla tam da Montessori için biçilmiş kaftan. Hem normal hem kitap raflarına sahip olan bu dolabın aynı zamanda kapaklı bölmeleri de bulunuyor. Üstelik minikler bu çok renkli çocuk kitaplığının capcanlı tasarımına bayılıyor!

2.2. Montessori Yatak Modelleri

Çocuğun eşyalara erişiminin yanında uyku düzeni ve yatağını sevmesi de bir hayli önemli. Montessori yataklar, küçük bir çocuğun odasındaki ana mobilyanın tamamen ona odaklı ve güvenli olması için tasarlanıyor. Genellikle yer yatağı formatında olan bu mobilyalara rahatça girip çıkabilmenin çocukların bağımsızlık duygusunu desteklediği de su götürmez bir gerçek. Erken yaşlardaki çocuklar için fiziksel hareketi de destekleyen bu yataklar, miniklerin motor becerilerinin gelişimini teşvik ediyor.

Good Night Kid imzalı Önü Kısa Yastıklı Montessori Naturel Bebek Çocuk Yatak, Montessori tarzı uyku ihtiyaçları için tüm bu koşullara cevap verir nitelikte. Ahşap malzemeli, sağlam ve estetik görünümlü ve üstüne kenar yastıklı bir yatak arıyorsanız, Good Night Kid Montessori Çocuk Yatağı tam size göre demektir! Üst yaş sınırı bulunmayan bu yatağı uzun yıllar boyunca kullanabilirsiniz.

2.3. Minyatür Masa ve Sandalyeler

Montessori çocuk odasının olmazsa olmazlarından biri de elbette aktivite masası. Çocuğun çeşitli etkinlikleri yapmasını sağlayacak masa ve sandalyelerin yaşına uygun boyutlarda olması ise ekstra önem taşıyor. Tıpkı diğer mobilyalarda olduğu gibi kenarların düzgün olması ve köşelerin yuvarlatılmış olması da elbette önemli.

Mamatoyz markalı Massam Tilki Figürlü Ahşap Aktivite Masası iki farklı fonksiyonu bir arada sunuyor. Kişiselleştirilebilir yükseklik ayarı sayesinde çocuğun boyutlarına göre ayarlanabilen bu ürünün tasarımında çocuk için risk oluşturabilecek sivri köşeler bulunmuyor. Üstelik bu aktivite masası, istendiğinde yazı tahtasına dönüşerek çocuğunuzun hayal gücünü kullanmasına da olanak tanıyor.

2.4. Montessori Tarzı Aksesuarlar

12

Montessori tarzı küçük çocuk odası dekorasyonunda görüntü karmaşasından uzak ve çocuğun dikkatini dağıtmayacak aksesuarlar seçmek gerekiyor. Bunun için de minimalist tasarımlara sahip ve doğal malzemelerden elde edilmiş aksesuarlar tercih ediliyor. Örneğin; bebekler için dokunsal oyuncaklar, daha büyük çocuklar için ise zeka oyunları veya kitaplar uygun seçenekler oluyor. 

Çocukların öğrenme sürecini destekleyen ve kendi başına hareket edebilmesini sağlayan özel Montessori aksesuarlarından biri de öğrenme kulesi. Öğrenme kulesi, çocuğun odasında yetişemediği yerlere kolaylıkla ulaşmasını, gerektiğinde ise mutfak veya banyoda kendi işlerini görebilmesini sağlıyor. Doğal kayın ağacından üretilmiş Larisa & Pumpkin markalı Ahşap Kayın Ağacı Öğrenme Kulesi, sade ve estetik bir aksesuar arayışını karşılıyor. Bu öğrenme kulesi aynı zamanda aktivite masasına da dönüştürülebiliyor.

Çocuklarınızın size ihtiyaç duymadan tek başına vakit geçirmesi ve en önemlisi de kendi kendini geliştirmesi, artık bir hayalden ibaret değil. Çocuğunuzun gelişimini en yaratıcı şekilde desteklemek için ihtiyacınız olan Montessori tarzında mobilyalar Beymen’de!

 

Yorumlara kapalı

Menu