Matcha Latte’nin Ferahlatıcı Etkisi ile Lezzetli Bir Keşif!

Eğer “Kafeinsiz olmaz!” diyenlerdeseniz, günlük enerji ihtiyacınızı karşılamak için sürekli kahve demliyor olmalısınız. Ancak kimi zaman salt kafein ihtiyacının yanı sıra yeni lezzetlere de yelken açmak gerekiyor. Son zamanların popüler lezzeti matcha latte günlük kafein tüketiminize renk katmak için tercih edebileceğiniz alternatiflerden biri. İşte detaylar!

Birkaç yıl önce kahve menülerinde kendisine yer bulmaya başlayan matcha latte, nispeten kısa bir süre içinde popülerlik kazandı. Japon yeşil çayından yapılan sıcak veya iced matcha latte çeşitleri, kendine has yeşil tonlarıyla ilk bakışta bile dikkat çekiyor. Uzak Doğu’dan aramıza katılan matcha latte faydaları bakımından da diğer kahve ve çay türlerinden ayrılıyor. Gelin, kendine has bir bardak & bardak seti ile sunulan matcha latte yapımına ve matcha faydalarına hep beraber göz atalım!

1. Matcha Latte Nedir?

Matcha latte, öğütülmüş özel üretim çay yaprakları ve süt ile yapılan Japon kökenli bir içecek çeşidi. Matcha latte temel olarak ince öğütülmüş yeşil çay yapraklarından yapılıyor. Yeşil çay yapraklarının öğütülmesinden elde edilen toza ise matcha tozu deniyor. Ancak diğerlerinin aksine bu ürünün üretiminde çay yaprakları, hasat edilmeden önce iki hafta boyunca gölgede bırakılıyor. Ayrıca matcha çayı diğerleri gibi demlenip süzülmüyor. Bu toz, geleneksel Japon çay seremonilerinde sık sık kullanılıyor. 

1.1. Matcha Latte Malzemeleri Nelerdir?

Matcha latte tarifinin geleneksel versiyonunda matcha tozu, su ve süt kullanılıyor. Hem sıcak hem de iced matcha latte tarifinin temel bileşeni, öğütülmüş yeşil çay yapraklarından elde edilen matcha tozu oluyor. Bu içecek lezzetini ve rengini teml olarak matcha tozundan alıyor. Matcha latte’de kremsi bir doku elde etmek için inek sütü veya bitki bazlı sütler kullanılabiliyor. Çünkü özellikle süt, bu içeceğe lezzet ve kıvam katıyor. Su ise matcha tozunu eritmek için kullanılıyor. Hatta matcha tozu, önce sıcak suyla eritilerek pürüzsüz bir macun haline getiriliyor.

1.2. Matcha Latte’nin Tadı Nasıldır?

Yoğun ve zengin bir tada sahip olan matcha latte, ilk yudumda yeşil çayın karakteristik tadı ile sütün yumuşaklığını hissettiriyor. Matcha latte kremsi ve yumuşak bir dokuya sahip olsa da damakta hafif acı bir tat bırakabiliyor. Ancak matcha tozunun kalitesi ve kullanılan diğer malzemelerin türü ve miktarı da matcha latte’nin tadını etkiliyor. Matcha latte nasıl yapılır diye merak ediyorsanız çay ve kahve demleme ekipmanları ile bu yeni nesil sıcak içeceği siz de evde kolayca yapabilirsiniz.

1.3. Matcha Latte’nin İçine Neler Eklenebilir?

Matcha latte veya bir diğer adıyla matcha tea latte’nin tadını ve dokusunu zenginleştirmek için çeşitli eklemeler yapabilirsiniz. Matcha latte’ye ekstra tat vermek için bal, agave şurubu veya vanilya özü gibi tatlandırıcılar ekleyebilirsiniz. Birçok kişi matcha latte’ye tatlandırıcı yerine baharat eklemeyi tercih ediyor. Baharat olarak ise tarçın, zencefil veya kakule kullanılıyor. Normalde matcha latte’ye kahve eklenmiyor fakat bu içeceği kahve tadıyla zenginleştirmek istiyorsanız yarım shot espresso eklemesi de yapabilirsiniz. 

1.4. Matcha Latte’nin Yanında Ne İyi Gider?

Bir nevi sütlü yeşil çay olan matcha latte’nin yanında servis edilebilecek birçok lezzetli atıştırmalık ve tatlı seçeneği bulunuyor. Matcha çayıyla birlikte hafif tatlılar tercih edebilir; vanilyalı veya limonlu keklere, kurabiye veya turtalara yönelebilirsiniz. Matcha latte’nin yanında hafif ve sağlıklı bir atıştırmalık tercih etmek istiyorsanız çilek, ahududu, mango veya muz gibi tatlı meyvelerle dengeli öğünler de oluşturabilirsiniz.

Matcha latte’yi günün erken saatlerinde tüketiyorsanız yanında granola veya müsli tercih edebilirsiniz. Hafif bir öğle yemeği içinse sandviç çeşitlerini tüketebilirsiniz. Matcha latte’yi içmek istediğiniz miktara bağlı olarak kupalar ile servis edebilirsiniz.

2. Matcha Latte’nin Faydaları Nelerdir?

  • Kafein ve amino asit açısından zengin olan matcha latte, yeşil çaydan üretilmesi sayesinde vücuttaki oksidatif stresi azaltmaya; yani serbest radikaller ve antioksidanlar arasındaki dengesizliği gidermeye yardımcı oluyor. 
  • Matcha latte’deki kafein miktarı, dikkat süresini ve hafızayı güçlendirmeye katkı sağlıyor.
  • Yapılan araştırmalara göre yeşil çay tüketimi karaciğer hastalıklarını önlemeye de destek olabiliyor.
  • Matcha latte’nin içinde çok fazla vitamin ve mineral bulunmuyor. Ancak içerdiği antioksidanlar ve kafein sayesinde birçok rahatsızlığın ortaya çıkma riskini hafifletebiliyor.

3. Matcha Latte Ne Kadar Tüketilmelidir?

Matcha lattenin tüketilmesi gereken miktar kişinin yaşına, sağlık durumuna, günlük aktivite seviyesine ve diğer beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak değişebilir. Ancak yetişkinlerin gün içinde 300 ila 400 miligram (mg) kafein tüketmesi öneriliyor. Bu noktada matcha latte’nin ise kafein açısından zengin olduğunu hatırlatmakta fayda var. Gün içinde matcha çayı dışında sık sık kahve ve çay da tüketiyorsanız matcha latte tüketimini günde bir fincanla sınırlandırmanız daha iyi olabilir. 

4. 3 Adımda Evde Matcha Latte Nasıl Yapılır?

Evde matcha latte yapmak oldukça kolay! Yalnızca kaliteli bir matcha tozuna, süte ve süt köpürtücü gereçlere ihtiyacınız var. 

4.1. Adım 1: Matcha Tozunu Hazırlama

Bir kase veya fincanın içine bir tatlı kaşığı matcha tozu ekleyerek başlayabilirsiniz. Bu tozun üzerine iki yemek kaşığı sıcak su eklemelisiniz. Sıcak su yardımıyla matcha tozunu pürüzsüz bir macun haline getirmeniz gerekiyor. Bu işlem, matcha tozunun sütün içinde topaklanmasını önlemek için yapılıyor.

4.2. Adım 2: Sütü Isıtma ve Köpürtme

Matcha latte için evdeki kupa & kupa takımı ürünlerinizi kullanabilirsiniz. Süt miktarını da kullanacağınız bardağın boyutuna göre ayarlamanız gerekiyor. Bir tatlı kaşığı matcha tozu için bir fincan süt yeterli oluyor. Sütü bir cezveye döküp ısıtmalısınız. Ancak sütün kaynamamasına özen göstermeniz gerekiyor. Süt ısındıktan sonra süt köpürtücü aletler yardımıyla sütü iyice köpürtmelisiniz.

4.3. Adım 3: Malzemeleri Birleştirme

Matcha latte hazırlığının son aşamasını tamamlamak için matcha tozunu sütle birleştirmeniz gerekiyor. Macun haline getirdiğiniz matcha tozunu dilediğiniz bir fincanın içine almalısınız. Üzerine yavaşça köpürtülmüş sütü eklemelisiniz. Son olarak da tatlandırıcı veya baharat ilave edebilirsiniz. Iced matcha latte tarifi içinse matcha tozunu macun haline getirdikten sonra soğuk sütle karıştırmanız ve içine buz eklemeniz yeterli. Şimdiden afiyet olsun!

5. Matcha Latte Sunum Önerileri

Matcha latte’yi servis ederken görsel çekiciliğe önem veriyorsanız servis & sunum ürünleri kategorisinden birbirinden şık ve zarif sofra ürünlerine göz atabilirsiniz. Matcha latte sunumu için hangi ürünlere ihtiyacınız olduğunu keşfetmek için aşağıda sıraladığımız önerileri inceleyebilirsiniz.

  • Geniş kahve fincanları: Matcha latte’yi sıcak haliyle servis edecekseniz zamansız bir görünüm sergileyen beyaz porselen fincanları kullanabilirsiniz. Geniş bir ağza sahip olan latte fincanlarıyla sütlü matcha çayınızı şık bir şekilde servis etmeniz mümkün.
  • Cam bardaklar: Matcha latte’yi soğuk bir şekilde servis edecekseniz cam bardaklar tercih ederek bu içeceğin eşsiz yeşil rengini gözler önüne serebilirsiniz. Büyük cam bardaklarda yemyeşil ve bol köpüklü bir matcha latte servisiyle tüm misafirlerinizi etkilemeniz işten bile olmayacak!
  • Karıştırıcılar: Köpürtülmüş sütün üzerine ince bir çubuk veya kaşıkla sanatsal desenler çizebilir ve matcha latte’nizin sunumunu daha çekici hale getirebilirsiniz. Matcha latte sunumunu geliştirmek için kokteyl kaşıkları yardımıyla basit çizgiler çizebilir, kalp veya çiçek motifleri yapabilirsiniz.
  • Tepsi veya servis tabakları: Matcha latte’nin servis edileceği tepsi veya tabakları içeceğin yeşil rengini ve köpüğünü daha iyi vurgulamak için kontrast renkli modeller arasından seçebilirsiniz. Örneğin; beyaz, siyah veya kırmızı bir tepsi üzerine yeşil renkli matcha latte’yi yerleştirerek çarpıcı bir görünüm oluşturabilirsiniz.
Hem rengiyle hem de lezzetiyle hafızalara kazınan matcha latte yapımını öğrendiğinize göre, Beymen’deki sunum ürünlerini keşfetmek için hemen işe koyulabilirsiniz. Hadi, matcha latte için en şık sunum ürünleriyle kendinize ve misafirlerinize siz de unutulmaz deneyimler yaşatın!

 

Yorumlara kapalı

Menu