Kışa Yaklaşırken: Kış Bahçesi Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

Sonbaharla birlikte sıcak güneşli günleri geride bırakıyoruz. Doğanın bir sonraki bahar yeniden filizler verip çiçekler açmak için daldığı uyku, havaların da soğumasıyla birlikte bizleri daha çok iç mekanlara yönlendiriyor. Romantik sonbahar yağmurları ya da birden şehri beyaza boyayan kar yağışları, soğuk havaların keyfini çıkaracağımız doğru adresin kış bahçeleri olduğunun altını çiziyor. Kış bahçeleri, doğanın büyüleyici ruhunu evlerimize getiriyor.

Kış bahçelerinin popülerliğinin de artmasıyla artık müstakil evlerin dışında, apartman dairelerinde bile geniş balkonların ya da terasların cam çerçevelerle kapatılıp kış bahçeleri oluşturulduğunu görebiliyoruz. Şimdi de eylül ayıyla birlikte sonbahar/kış sezonunda kış bahçelerinde geçirilecek keyifli günlere hazırlık yapma zamanı… Kimi zaman sıcak bir kahvenin kimi zaman dostlarla sohbetin keyfini çıkaracağınız ve kimi zaman yağmurun ritmiyle dinginleşeceğiniz kış bahçesi anları güzel bir dekorasyonla ölümsüzleşmeyi bekliyor. Ailenizle ve sevdiklerinizle gerçekleştireceğiniz bahçe barbeküleri için de keyifli bir alan yaratacak kış bahçelerini dekore etmekse en az orada geçirilen zamanlar kadar keyifli bir iş.

Kış Bahçesi Nedir?

Kış bahçeleri sıcak yaz günlerinin ardından havaların soğumasıyla birlikte daha çok iç mekanlarda bulunmaya başladığımız sonbahar/kış sezonunda bizi çok özlediğimiz bahçe hissiyle buluşturan mekanlardır. İç mekanda bulunmasına rağmen dış mekana ait doğal etkiyi alabileceğiniz kış bahçesi modelleri, sıcak bir yaz gününde hafif esintili bir balkonda oturduğunuzda hissettiğiniz rahatlamayı yağmurlu bir sonbahar gününde ya da her tarafın bembeyaza boyandığı karlı bir kış gününde de hissettirmeyi hedefliyor.

Kış Bahçesinde Kullanılabilecek Mobilya Önerileri

Kış bahçesinin karakterini belirleyen en önemli detay mobilyalardır. Rustik, bohem, klasik, modern ve daha birçok tarzda karşımıza çıkan kış bahçesi mobilyalarının her biri birbirinden farklı konseptler yaratıyor. Bu noktada sizi en iyi yansıtan tasarımlara odaklanmalısınız.

Kış bahçenizi dekore ederken hobilerinizi, zevk aldığınız etkinlikleri ve tarzınızı dikkate alın. Örneğin kitabınızın sayfalarında kaybolurken bir fincan kahvenin size eşlik etmesinden mi hoşlanıyorsunuz? O zaman göz zevkinize hitap eden rahat bir koltuk ve bir orta sehpa ya da berjer yanı küçük bir yan sehpa tercih ederek kış bahçenizi mükemmel bir yaşam alanına çevirebilirsiniz.

Kişisel eşyalarınız, dekoratif objeler ve kitaplarla dolu bir kitaplık, kış bahçenizde renk ve kişilik patlaması yaratır.

 

Kış bahçesi dekorasyonunuz için diğer önerilerimizse şöyle:

1.    Kış Bahçesi İçin Masa ve Sandalye Önerileri

Kış bahçeniz özel akşam yemekleri için en doğru adres. Şık bir masayla unutulmaz bir geceye ev sahipliği yapmanızı sağlayacak bu mekan, doğru masa ve sandalye seçimiyle büyülü bir atmosfer yaratmanızı kolaylaştırır. Dikkat ederseniz masa sandalye takımı demiyoruz çünkü artık set halinde kullanılan ve mekanik duran takım mobilyalar, yerlerini çoklu kombinasyonların sergilendiği farklı tasarımlara ve renk paletlerine bıraktı.

Açılıp kapanabilen bir masa tercih ederek kış bahçenizdeki alanı daha verimli kullanabilirsiniz. Ayrıca masanın iki ucunda ve yanlarında farklı dokulara sahip sandalyeler kullanarak çarpıcı kompozisyonlar oluşturabilirsiniz. Örneğin rattan bahçe sandalyelerini, doğal ahşap ya da metal sandalyelerle eşleştirerek kış bahçenize karakter katabilirsiniz.

2.    Kış Bahçesinde Doğru Koltuk Seçimi

Eğer hali hazırda var olan kış bahçenizi yeniden dekore etmek istiyorsanız, ilhamınızı evinizin genel stilinden alabilirsiniz. Klasik ve antika ruhunu taşıyan tasarımlar evinizde yoğunluktaysa kış bahçeniz için seçeceğiniz ahşap oymalı kadife bir berjer, dekorasyonda devamlılığı sağlamanıza yardımcı olabilir.

Bunun yanı sıra dekorasyonunuzda çağdaş siluetler ve modern dokunuşlar tercih ettiyseniz, kış bahçenizde bitkilerinizi öne çıkaracak, yalın ve minimal seçimlerde bulunabilirsiniz. Gri tonlarındaki keten kumaştan bahçe mobilyaları ya da tekli koltuklar evinizdeki ferahlığı kış bahçenize de yansıtacaktır.

3.    Kış Bahçesi İçin Aydınlatma Önerileri

Aydınlatmalar söz konusu olduğunda ise büyük ve hacimli avizeler yerine küçük aplikler ve loş lambaderlerle daha romantik ve sıcak bir alan yaratabileceğiniz gibi mekana ve kişisel tercihlerinize uygun pek çok seçeneği de değerlendirebilirsiniz. Örneğin;

  • – Işık seviyesini artırıp azaltmanızı sağlayan anahtar ve lambalarla modunuza uygun aydınlık seviyesine her zaman sahip olabilirsiniz.
  • – Yumuşak masa ışıkları, sakin, huzurlu ve dinlendirici bir ortam yaratmanıza yardımcı olacaktır.
  • – Göze çarpmayan, gizli spotlar, daha fazla aydınlığa ihtiyaç duyduğunuz zamanlar için idealdir.
  • – Basamaklı ya da farklı seviyelere sahip zeminler için LED şerit aydınlatmalar kullanabilirsiniz.
  • – Hem romantik bir ışık yaratan hem de dekoratiflik sağlayan mumlarla kış bahçenize çekici bir dokunuş katabilirsiniz.
  • – Son olarak, eğer alan kısıtlamanız yoksa, kış bahçenizin dış mekanına bir kaç aydınlatma yerleştirebilirsiniz. Bu, kış bahçenizi gece atmosferiyle bütünleştirerek daha ferah bir atmosfer yaratmanızı sağlayacaktır.

Kış Bahçe Dekorasyonuna Uygun Parçalar

Kış bahçesi dekorasyonlarında önceliğiniz ortamda ferah ve aydınlık bir his yaratacak ve konseptin bütünlüğünü sağlayacak tasarımlardan yana olmalı. Bu noktada gösterişli ve ben buradayım diyen parçaların yanı sıra kusursuz bütünlüğe vurgu yapacak eşlikçilere ihtiyacınız olacak.

Kişisel zevklerinizi yansıtan dokunuşlar, size ait bir mekan yaratmanızı ve orada kendinizi daha rahat ve huzurlu hissetmenizi sağlayacaktır. Bu nedenle sizi yansıtan detayları dekorasyonunuzla harmanlamak oldukça önemli. Bu kimi zaman tercih edeceğiniz bir bitki kimi zamansa duvara asacağınız bir tablo ya da bir çerçevede saklı olabilir. Tüm bunların yanı sıra, kış bahçenize biraz eğlence ve keyif katmak isterseniz yapacağınız en doğru tercih bahçe salıncakları olabilir.

Kış bahçesi dekorasyonuna en uygun parçaların başında rahat koltuklar geliyor. Eğer çok geniş bir alana sahip değilseniz, küçük köşe takımları da sizin için ideal olacaktır. Tercihlerinizde rattan ve hasır bahçe mobilyası seçeneklerini değerlendirerek ve ip örgü detaylarına öncelik vererek kış bahçenizde doğal enerjisi yüksek, daha güçlü bir kimlik yaratabilirsiniz. Diğer detaylarda ise metalik ve ahşap ayrıntılar üzerinden ilerlemek, kış bahçenizde daha sıcak ve doğal bir ambiyans yaratmanıza yardımcı olabilir.

1.    Bahçe Tabloları

Bir kış bahçesinin olmazsa olmazlarından biri duvarlarını süsleyen zevkli tablolardır. Kimi zaman geniş bir duvarda kimi zamansa şömine üstelerinde karşımıza çıkan tablolar, kış bahçesindeki en büyük görsel öğe olacağı için dekorasyonda kullanılan renk paletiyle birlikte ortamın enerjisini belirleyecek temel taşların başında geliyor.

Bu yüzden seçimlerinizi doğanın güzelliklerinin resmedildiği belki baharı hatırlatan çiçekli bir bahçeyi ya da bir bakışta kışı hissettiren karlı dağları ve çam ormanlarını yansıtan tablolardan yana kullanabilirsiniz. Elbette büyük tek bir tablo tercih etmek zorunda değilsiniz. Dekorasyonunuza modern bir dokunuş katmak isterseniz farklı boyutlarda birçok tablodan oluşan bir kompozisyon oluşturabilirsiniz.

2.    Kış Bahçesine Uygun Vazolar & Saksılar

Kış bahçenizde tercih edeceğiniz vazolar ve saksılar farkında olmadan alanınızın daralmasına sebep olabilecek riskli öğelerin başında geliyor. Bu noktada tamamen bitkinizin ihtiyacını karşılayacak boyutta bir saksı seçerek başlamalısınız. Doğru boyuta karar verdikten sonra sıra renk ve doku seçiminde.

Vazo ve saksı renk seçiminde belirleyici ise konumlandıracağınız zeminin rengi oluyor. Eğer ahşap görünümlü seramik kaplı bir zemininiz varsa kontrast oluşturmak ve tek düzeliği kırmak için tercihinizi açık tonlardan yana kullanmalısınız. Eğer açık renkli bir zemine sahipseniz siyah kadar radikal bir koyuluğa gitmeden grinin koyu tonları başta olmak üzere diğer koyu renk seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Kişiselleştirilmiş bir alan yaratmak isterseniz pastel renklerden de ilham alabilirsiniz.

Kış Bahçesi İçin Kapalı Bir Alan Olmak Zorunda Değil!

Kış bahçesi denildiğinde akıllara genellikle müstakil evlerde bulunan cam pencerelerle çevrilmiş bölümler geliyor. Oysa teknik imkanların giderek geliştiği günümüzde teraslar ve balkonlar da en az bir cam kış bahçesi kadar etkileyici alanlara dönüşebiliyor.

Kış bahçelerinin en büyük sorunu yazın çok ısınırken kışın ısınmaması olabilir. Panjurlar, jaluziler, perdeler ya da güneş ışığından koruyan filtreler, yazın aşırı ısınmayı önleyebilir. Ayrıca radyatör, masaüstü şömine ya da eski tip, sevimli bir soba kullanarak, kış bahçenize keyifli bir sıcaklık kazandırabilirsiniz.

 

Bahçe Duvarlarınızı Zenginleştirin

Bahçe duvarlarında tabloların ve çerçevelerin yanı sıra, bitkilerle yapacağınız kurulumlar da oldukça özgün ve etkileyici bir kompozisyon yaratabilir. Boş bir duvarı ritmik bir düzende küçük skulent saksılarıyla kapladığınızı hayal edin. Oldukça etkileyici olurdu değil mi? Zamansız dekorasyon öğelerinden de ilham alabilirsiniz. Duvarınızda konumlandıracağınız eski bir ayna mekana derinlik katmanızı sağlar.

Kış bahçenizi zaman geçirmekten keyif alacağınız huzur veren, konforlu alanlara dönüştürmek için Beymen’in bahçe mobilyaları kategorisini mutlaka ziyaret edin.

Comments are closed.