Farklılıkların Birleşimi: Eklektik Dekorasyon Önerileri

Uyumlu parçalar ve benzer renk tonlarıyla şık bir ev dekorasyonu yapmak açıkçası kolay iş. Peki ya zıt parçaları doğru şekillerde eşleştirerek bu işin içinden daha emsalsiz bir zaferle çıkmaya ne dersiniz? “İşte bu cesur moda hamleleri tam bana göre.” diyorsanız, sizi eklektik ev dekorasyonu ile tanıştırmak için şimdi çok güçlü nedenlerimiz var!

Eşi benzeri olmayan bir ev dekorasyonu fikri sizce kulağa nasıl geliyor? Şöyle bir an durun ve hayal edin. Yalnızca sizin zevklerinizin izlerini taşıyan ve özgür ruhunuzu yansıtan bir evde yaşamak, muhtemelen çok özel hissettirirdi; öyle değil mi? Eğer bunun fikri bile kalbinizin ritmini değiştirdiyse, eklektik ev dekorasyonunu kesinlikle çok seveceksiniz! 

Eklektik dekorasyon ile sevdiğiniz tüm iç mimari tarzlarını aynı mekanda buluşturabilirsiniz. Hatta renkleri kullanma noktasında da bir o kadar özgürsünüz! Şu da bir gerçek ki böylesine farklı trendleri bir arada uygulamak biraz cesaret gerektiriyor. Bizler de işte tam olarak bu nedenle, Beymen editörleri olarak eklektik dekorasyona ışık tutup tüm inceliklerini bu sayfaya dökme kararı aldık. E hadi, hep birlikte sayfanın devamına buyuralım!

1. Eklektik Dekorasyon Ne Demek?

Eklektik dekorasyonu iç mekan tasarımında farklı stil ve motiflerin bir arada kullanıldığı bir ev modası akımı olarak niteleyebiliriz. Çağımızın düşüncelerini tek potada harmanlayan bu akım, farklı ev dekorasyonlarındaki tüm unsurların özgürce birlikte kullanılmasını teşvik ediyor. Eklektik ev dekorasyonu, aslında özünde benzersiz ve yalnızca sizi yansıtan bir tasarım yaratmayı hedefliyor. Bu çarpıcı ve cesur dekorasyon tarzı, kaos ve kontrastın ince bir dengede harmanlanması ile uygulanıyor. 

Eklektik stil dekorasyon ile tasarlanan alanlarda baskılar, dokular, renkler ve hatta normalde hiç uyumlu görünmeyen şekiller bile birbiriyle eşleştirilebiliyor. Hatta, modern ve geleneksel tarzlar aynı alanda kullanılıyor. Ancak renk, doku veya belirli bir objeyi odak noktası haline getirerek bağlayıcı bir unsur belirlemek şartıyla… “Eklektik dekorasyon nedir?” konusuna tam olarak hakim olabilmeniz için dilerseniz öncelikle “Eklektik tarz ne demek?” sorusunu daha detaylı şekilde ele alalım. Bu çarpıcı dekorasyon stiline hakim olmak için hız kesmeden okumaya devam!

2. Eklektik Tarz Ne Demek? 

Eklektik tarz nedir konusuna hakim olabilmek için öncelikle eklektik ne demek sorusu hakkında biraz detaya inmek gerekiyor. Eklektik kelimesi, kökenini Yunanca “eklektikos” kelimesinden alıyor ve “seçici” anlamına geliyor. Nitekim iç mimarinin yükselişi de bu yenilikçi tarz ile başlıyor. Tasarımsal olarak 19’uncu yüzyılın sonlarında kullanılmaya başlanan eklektizmin, modanın kalbi Paris’te doğduğu biliniyor. 

Kaynaklara göre, Fransa’nın modern sanatlar stili ve Britanya’nın Viktorya dönemi mimarisi buluşarak ilk önce “eklektik mimari” şeklinde hayat buluyor. Ardından bu stil, estetikte zirve arayışının her zaman sürmekte olduğu iç mekan dizaynı ve moda gibi diğer alanlarda da kendine yer bulmaya başlıyor. Öyleyse, şimdi biraz da tüm bu güzelliklerin mimarı olan eklektik mimari hakkında da biraz aydınlanalım!

3. Eklektik Mimari Ne Demek? 

Eklektik mimari, 19’uncu ve 20’nci yüzyıllarda ilk olarak Avrupa ve Amerika’yı etkisi altına alan bir sanat akımı. Bu stil, farklı mimari yaklaşımların bir araya getirilerek yapıların bu doğrultuda inşa edilmesi ile uygulanıyor. Eklektik anlayışla tasarlanan bir yapıda birden fazla sanat akımının özellikleri görülebiliyor. Ayrıca yapıların süsleme ve detaylarında da eklektik iç mimari etkileri yoğun şekilde hissediliyor. 

Misal; hepimizin çok yakından tanıdığı Haydarpaşa Garı eklektik mimarinin en güzel örneklerinden biri! 19’uncu yüzyılın sonlarında inşa edilen yapı, barok mimari ve neoklasik mimari akımlarının yanı sıra Rönesans ve oryantalist akım esintilerini de taşıyor. “Eklektik tasarım ne demek?” daha net algılayabilmek için şimdi birazda bu akımın felsefesini ele almaya ne dersiniz? Hazırsanız, sırada eklektik yaşamın çarpıcı detayları var!

4. Eklektik Yaşam Ne Demek? 

Eklektik stil, tabii ki dekorasyon ve mimari ile sınırlandırılamayacak kadar geniş bir kapsama sahip. Öyle ki “eklektik yaşam felsefesi” adında bir kavram bile bulunuyor. Unutmadan altını çizelim, bu felsefe günümüzde oldukça da ilgi gören bir yaklaşım. Eklektik yaşam felsefesi, klasik olarak takdir edilmeyen öğe, düşünce ve deneyimlerde güzellik bulmaya odaklanıyor. Bununla birlikte farklı düşünce yaklaşımlarını irdeleyerek kendi özel felsefemizi oluşturmak için yapılan seçkiyi ifade ediyor.

Sözün özü eklektizm, var olan bir bütünü tümüyle kabul etmeyi değil; tüm bütünlerden kendinize uygun olan parçaları alarak bunları birbiriyle harmoni içerisinde eşleştirmeyi önemsiyor. Bu yaklaşım sayesinde ise, yeni deneyimleri desteklemesinin yanı sıra farklı tat ve dokuda pek çok tasarım öğesini bir arada kullanmaya imkan sunuyor.

5.Eklektik Mutfak Dekorasyonu Fikirleri

Bu başlığa önce, “Eklektik tarz mutfak ne demek?” sorunuzu yanıtlayarak başlayalım. Eklektik tarz mutfaklarda renkler ve desenler özgürce dans ediyor diyerek bir özetleme yapsak yanılmış olmayız. Hadi, adım adım mutfağınıza eklektik bir ruh katmaya başlayalım. Öncelikle eklektik tarz mutfak eşyaları seçmek adına kendinize zevkinizi yansıtan bir renk paleti seçin ve tasarım şemanız boyunca bu renkleri belirli aralıklarla tekrarlayın. 

Görsel bir uyum duygusu yaratabilmek için benzer doku ve renk paletine ait farklı tarzlarda dekoratif objeler kullanmayı ihmal etmeyin. 

Son olarak da aksesuar, mutfak gereçleri ve mobilyalarınızı farklı stillerden seçmeye özen gösterin. Örneğin; vintage tarzda rengarenk sofra ürünleri ve modern tasarım çizgilerine sahip bir bar sandalyesi ile şık bir uyum yakalayabilirsiniz. Soft tonlarda sandalyeler ile canlı renklerde büyük bir mutfak masası kullanarak mutfak masanızı odak haline getirebilirsiniz. Yani anlayacağınız, söz konusu eklektik dekorasyon olduğunda yapabilecekleriniz hayal gücünüz kadar sınırsız!

6. Eklektik Salon Dekorasyonu Fikirleri 

Evet, şimdi de sırada eklektik tarz salon dekorasyon önerilerimiz var! Eklektik stil dekorasyon, salon tarzı geniş yaşam alanlarında uygulanacağı zaman dengeli ve dikkatli davranmak gerekiyor. Çünkü eklektik abajur çeşitleri, biblolar, tablolar, mumluklar, kırlentler vb. onlarca renkli dekorasyon öğesi eklektik stil dekorasyona katılabiliyor. Ancak her biriyle hoş bir bütünlük yaratmak, karmaşaya yol açmaktan biraz daha zor olabiliyor. Ne demiştik? Cesaret ve dengenin ideal uyumunu aramalıyız!

Zıtlıkların uyumunu sağlama noktasında, eklektik salon tasarımında nötr renkler ve boş alanlara yer ayırmanız çok önemli. Özetle köşelerden bir veya ikisi daha modern ve minimal görünmeli. Yani odanın bir alanında soft tonlarda büyük bir berjer kullanarak veya yemek masasında nötr tonlar tercih ederek, alanda gözün dinlenmesini sağlayacak boşluklar yaratılması gerekiyor.

7. Eklektik Yatak Odası Dekorasyonu Fikirleri 

İyi bir ev dekoru, yalnızca misafirlere şık bir alan yaratmakla ilgili olamaz öyle değil mi? “Güne iyi başlamak ve cıvıl cıvıl bir dekorasyon stiline bakarak uykuya dalmak istiyorum.” diyorsanız, eklektik tarzı yatak odanıza da yansıtma zamanınız gelmiş demektir. Canlı renklerde komodin modelleri veya bohem stilde bir giysi dolabı ile yatak odanızda dramatik ve oldukça çarpıcı bir etki yaratabilirsiniz.

Tabii bu stilden bahsedince eklektik kırlent kılıfları ve yatak örtülerinden bahsetmemek olmaz. Ne de olsa farklı doku ve renkleri yatak odanıza taşımanın en eğlenceli yolu onlardan geçiyor! Fazla renkli bir alanda dinlenme konusunda çekinceleriniz varsa, yatağınızda nötr tonları ve minimal bir stili tercih edebilirsiniz. Bu sadeliği hareketlendirmek için şık okuma köşeleriniz veya uzanma koltuklarınızı etnik desenli veya işlemeli kırlentler kullanarak hareketlendirebilirsiniz. 

8. Eklektik Banyo Dekorasyonu Fikirleri 

Eklektik dekorasyon örnekleri içerisinde en çok sevilenlerden biriyle daha karşınızdayız! Eklektik banyo dekorasyonu özellikle trenlerin peşini hiç bırakmayan moda öncüleri tarafından çok seviliyor. Genellikle düz ve ciddi tonlarda görmeye alıştığımız banyolarda pürüzlü ile pürüzsüz, sert ile yumuşak olanın çatışması ayrı bir görsellik sunuyor.

Örneğin; ahşap bir kütük raf üzerine konumlanan mermer objeler ve yanında sıralanan kokulu mumlar, havlular… Düz ve minimal tonların ağırlıklı olduğu bir banyo dekorunda ise koyu ve işlemeli banyo setleri veya canlı tonlarda bir dresuar kullanarak zıtlıkların gücünden faydalanabilirsiniz. Bunu tıpkı bir oyun gibi düşünerek farklı dokuları çarpıştırmaktan korkmayın! 

Ev stilinizde cesaret dolu yenilikler yapmaya artık hazırsınız! Aradığınız özgün tasarım çizgisi ve kaliteyi bir arada sunan Beymen’le siz de evinizde göz alıcı bir stil yaratabilirsiniz.

 

Yorumlara kapalı

Menu