Ekartman Nedir, Nasıl Ölçülür?

Güneş gözlükleri yalnızca göz sağlığımızı korumakla kalmıyor, stilimizi de baştan aşağı şekillendirmeyi başarıyor. Bugün, güneş gözlüklerinin gizli kahramanı olan ekartman ne demek, güneş gözlüğünde ekartman nedir ve nasıl ölçülür sorularını yanıtlıyoruz. Yüzünüze en uygun güneş gözlüğünü bizimle birlikte seçmeye ne dersiniz? 

Hemen her marka, günümüzde giyim kreasyonuna uygun güneş gözlüklerini de satışa sunuyor. Ancak kombinleri tamamlamak için bir hevesle alınan güneş gözlükleri kimi zaman hayal kırıklığı yaratabiliyor. Doğru ekartman ölçüsünde alınmayan güneş gözlükleri, stili tamamlamanın aksine yüz hatlarının estetiğini ve kombinleri bozabiliyor. Nitekim güneş gözlükleri yüze fazla büyük veya fazla küçük geldiğinde hoş bir görünüm sergilemiyor. Siz de aynı dertten mustaripseniz buyurun, sizin için en doğru gözlük ekartmanını bulmak için yola koyulalım!

1. Ekartman Nedir?

Ekartman gözlüğün cam aralık ölçüsünü belirten bir terim. Ekartman ölçüsü gözlük modeline ve camın kalınlığına bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor. Ekartmanda standart ölçüler olduğu gibi kişilerin isteklerine göre özel tasarımlar da yapılabiliyor. Gözlüklerde çerçeve genişliği genellikle 50 ila 60 milimetre arasında oluyor, lens yüksekliği ise 40 ila 60 milimetre arasında değişebiliyor.

2. Ekartman Nasıl Ölçülür?

Güneş gözlüğü ekartman ölçüsünü bir mezura ya da cetvel yardımıyla ölçebilirsiniz. Ekartman ölçümü yaparken önemli olan, ölçüyü milimetre cinsinden almak. Nitekim hem çevrim içi marketlerde hem de mağazalarda satılan gözlüklerin ekartman ölçüsü daima milimetre cinsinden veriliyor. Bununla birlikte her marka güneş gözlüklerinde farklı ekartman ölçüleri kullanabiliyor. Yani aynı markadan aldığınız bir gözlüğün ekartman ölçüsü küçükken, bir diğer model daha büyük olabilir.

Gözlükte Ekartman Nasıl Ölçülür?
Gözlük Camı Genişliği (Lens genişliği) Gözlük camı genişliği, bir çerçevenin kenarından diğerine olan yatay uzaklığı ifade ediyor. Lens genişliğini ölçmek için mezura ya da cetvel kullanabilirsiniz.
Burun Köprüsü Genişliği Burun köprüsü genişliği, çerçevenin burun üzerinde oturduğu bölgenin genişliğini belirtiyor. Bu ölçüyü bilmek, gözlüklerin yüze düzgün bir şekilde oturmasını sağlıyor. 
Çerçeve Kenar Yüksekliği Çerçeve kenar yüksekliği, lenslerin üstten alta kadar olan yüksekliğini ölçmek için kullanılıyor. Bu ölçü görüş alanını da doğrudan etkilediği için önem taşıyor.
Çerçeve Genişliği Çerçeve genişliği, gözlük çerçevesinin en dış kenarlarının yatay uzaklığını ifade ediyor. Bu ölçü, çerçeve tasarımının boyutunu belirlemek için kullanılıyor.

3. Gözlük Ekartmanı Nerede Yazar?

Güneş gözlüklerinde ekartman genellikle gözlük çerçevesinin iç tarafında veya gözlüğün sapında yazıyor. Ayrıca gözlükle birlikte verilen garanti belgelerinde de ekartman ölçüsüne yer veriliyor. Eğer çevrim içi alışveriş yapıyorsanız ekartman ölçüsünü ürün özellikleri başlığı altında görmeniz mümkün.

4. Size Uygun Gözlük Ekartmanını Nasıl Seçebilirsiniz?

Gözlük ekartmanını seçerken gözlüklerin yüz tipinizle uyumuna dikkat etmelisiniz. Fazla büyük ve geniş ekartmanlar yüzde emanet gibi dururken, gereğinden küçük ekartmanlar da çocuk gözlüğü gibi görünebiliyor. Kısacası, gözlüğün yüzünüze tam olarak oturması büyük önem taşıyor. Bu doğrultuda pek çok kişi, yeni bir gözlük alırken genellikle çok sevdikleri eski gözlüklerinin ölçüsünü tercih ediyor. Ancak eski gözlüğünüzün ekartmanını beğenmiyor olabilirsiniz. Bu durumda en ideal yöntem yüzünüzü ölçmek olacak. 

Yüz şeklinize ve yüzünüzün boyutuna göre yeni gözlüğünüzün ekartman ölçüsüne doğru bir şekilde karar verebilirsiniz. Online gözlük alışverişi yaparken gözlük modellerini deneyemeyeceğiniz için kredi kartıyla ölçüm yapabilirsiniz. Standart kredi kartlarının kısa kenarı yaklaşık 54 milimetre uzunluğunda oluyor. Bu kenarı kaşınızın altında konumlandırarak yüzünüz için hangi boyutta gözlük seçeceğinize rahatlıkla karar verebilirsiniz.

5. Güneş Gözlüğü Modellerini Keşfedin!

Güneş gözlüğü modelleri stili tamamlarken aynı zamanda göz sağlığını korumaya da yardımcı oluyor. Özellikle yaz mevsimlerinde güneş gözlüğü olmazsa olmaz. Bu nedenle ekartman ölçüsünün yanı sıra seçeceğiniz gözlük modellerinin UV koruma filtresini de incelemelisiniz. Ayrıca tek bir gözlük yerine kombinlerinize uyum sağlayacak birkaç farklı güneş gözlüğü modeliyle her daim göz alıcı görünebilirsiniz. Tabii ki göz alıcı bir görünüm için doğru gözlüğü seçmeniz oldukça önemli.

Tahmin edersiniz ki kadın güneş gözlüğü ve erkek güneş gözlüğü ekartmanları birbirinden farklı olabiliyor. Özellikle unisex güneş gözlüğü modelleri seçerken ekartman ölçüsüne mutlaka dikkat etmelisiniz. Hadi, şimdi Beymen’deki birbirinden şık güneş gözlüğü modellerine göz atalım!

Kadın ve Erkek Güneş Gözlüğü Modelleri
Marka Model Cinsiyet Form Ekartman
Prada Kahverengi Dikdörtgen Formlu Güneş Gözlüğü Kadın Dikdörtgen 52
Versace Siyah Kare Formlu Güneş Gözlüğü Kadın Kare 56
Hermossa Hm 1368 C 2 Asetat Desenli Güneş Gözlüğü Kadın Kare 55
Ray-Ban Bej Yuvarlak Formlu Güneş Gözlüğü Unisex Yuvarlak 53
Hermossa Hm 1474 C 1 Dikdörtgen Siyah Güneş Gözlüğü Erkek Dikdörtgen 51
Ray-Ban Jeffrey Siyah Erkek Güneş Gözlüğü Erkek Kare 55
Versace Siyah Logo Detaylı Erkek Güneş Gözlüğü Erkek Dikdörtgen 53

5.1. Prada Kahverengi Dikdörtgen Formlu Kadın Güneş Gözlüğü

Prada’nın 2023 sonbahar/kış kadın güneş gözlüğü kreasyonunun bir parçası olan Kahverengi Dikdörtgen Formlu Kadın Güneş Gözlüğü, kemik çerçevesiyle şık bir görünüm sunuyor. Bu Prada kadın güneş gözlüğü, turtle desenli çerçevesiyle her stilde zamansız görünümler elde etmek için ideal bir seçenek. 

5.2. Versace Siyah Kare Formlu Kadın Güneş Gözlüğü

Versace’nin Siyah Kare Formlu Kadın Güneş Gözlüğü, gri renkli camları ve 56 ekartman ölçüsüyle gösterişli stillerin vazgeçilmezi. Bu Versace kadın güneş gözlüğü, UV400 güneş koruma filtresiyle ideal bir güneş koruması sunuyor. 

5.3. Hermossa Hm 1368 C 2 Asetat Desenli Kadın Güneş Gözlüğü

Kare formlu yapısıyla hem şık hem sportif bir görünüm sunan Hermossa imzalı Hm 1368 C 2 Asetat Desenli Kadın Güneş Gözlüğü, 52 ekartman ölçüsüne ve kahverengi camlara sahip. Kusursuz güzellikten ilham alan Hermossa, UV400 güneş koruma filtresi ile yaz tatillerinin aranan ismi. 

5.4. Ray-Ban Bej Yuvarlak Formlu Güneş Gözlüğü

Bej rengi çerçevesiyle her kombine uyum sağlayan Rayban markalı Bej Yuvarlak Formlu Güneş Gözlüğü, kahverengi camlarıyla da güneş ışığını kesmeye yardımcı oluyor. Ray-Ban’ın bu unisex güneş gözlüğü, yüzde 100 UV koruması sunuyor. 

5.5. Hermossa Hm 1474 C 1 Dikdörtgen Siyah Güneş Gözlüğü

51 ekartman ölçüsüne sahip olan Hm 1474 C 1 Dikdörtgen Siyah Güneş Gözlüğü, yüksek UV korumasıyla yaz ayları için ideal bir kullanım sunuyor. Bu Hermossa erkek güneş gözlüğü, dikdörtgen formlu yapısı ve siyah rengiyle beyefendilerin stilini eşsiz bir dokunuşla tamamlıyor. 

5.6 Ray-Ban Jeffrey Siyah Erkek Güneş Gözlüğü

Ray-Ban’ın Jeffrey Siyah Erkek Güneş Gözlüğü modeli, polarize camlarıyla güneş ışınlarının gözü rahatsız etmesine izin vermiyor. Siyah çerçevesi ve koyu gri camlarıyla şık bir görünüm sunan Jeffrey Siyah Erkek Güneş Gözlüğü, 2023 sonbahar ve kış kreasyonunun zamansız parçaları arasında.

5.7. Versace Siyah Logo Detaylı Erkek Güneş Gözlüğü

Versace 2023 sonbahar/kış kreasyonu içinde yer alan Siyah Logo Detaylı Erkek Güneş Gözlüğü, kemik çerçevesi ve geometrik tasarımıyla dikkat çekiyor. Siyah camlarıyla güneş ışınlarını kesen bu Versace gözlük, en iddialı stillerin aranan ismi!

Gözlükte ekartman nedir ve çevrim içi alışverişte ekartman ölçüsü nasıl seçilir öğrendiğinize göre şimdi alışveriş yapmanın tam zamanı. Tüm dikkatleri üzerinize çekmek ve yüzünüze tıpatıp uyan gözlüğü bulmak için Beymen’in lüks markaları arasından seçiminizi şimdi yapın!

 

Comments are closed.