Designer & Niş Parfüm Trendleri

 

Parfüm zaman içinde yaşar; gençliği, olgunluğu, yaşlılığı vardır. Ancak hayatının üç çağında da aynı hoş biçimde koku veriyorsa başarılı olmuş denebilir.

Patrick SüskindKoku

 

Kendinizi özel hissettirecek bir parfümün kokusu, kişiliğinizi sözsüz ifade etmenin, stilinizi vurgulamanın en zarif yollarından biri. Stilini ve bireyselliğini ön plana çıkarmak ise insanı çok daha mutlu ve özgür kılıyor. İşte bu gerçek, günümüz koku dünyasında özellikle niş kokuların yükselmesinin en büyük nedenlerinden biri.

Niş parfüm pazarı büyük bir hızla büyümeye devam ediyor. ABD parfüm pazarının %40’ı niş parfümlerden oluşuyor. Bu durum insanların belirli stil ikonları gibi kokmak yerine, kendilerini özel hissettirecek ve imza niteliği taşıyacak tasarım kokuların peşine düştüğünü gösteriyor.

 

Antik Mısır’da ilk örneklerine rastlanan parfümler geçmişten günümüze etkileyici bir yolculuk sürdürüyor. Hemen hemen her uygarlıkta varlık gösteren büyülü kokular, yalnızca temizliği çağrıştırdığı için değil aynı zamanda bir ifade biçimi olduğu için de ölümsüzlüğünü koruyor. Günümüzde tam anlamıyla kişisel bir imza olan parfümler mevsimlerden günün farklı saatlerine, özel günlerden farklı duygu durumlarına kadar geniş bir yelpazede çeşitlilik gösteriyor. Kimileri baskın kimileri ferah parfümler büyülü notaların bir araya gelmesiyle hayat buluyor.

Vizyoner parfümörler, paletlerinde yer alan notalarla cam bir şişenin ardına tam anlamıyla bir ruhu sığdırmayı başarıyor. Feminen, maskülen ve unisex karakterde karşımıza çıkan parfümler, tek bir sıkışta kimi zaman bizlere bir okyanus esintisi hissettirirken kimi zaman ise rengarenk bir çiçek bahçesi illüzyonu yaratmayı başarıyor. Bir kokunun DNA’sını oluşturan şey her ne kadar özel notalar olsa da her koku ardındaki vizyonu yansıtıyor.

Geçmişten günümüze dönüp baktığımızda adından söz ettiren kokular ya bir tasarımcı imzası taşıyor ya da bir niş parfüm markasının eşsiz bakış açısıyla şekilleniyor. Özel parfümler bir araya getirilerek oluşturulan en iyi niş parfüm markalarının parfüm setleri tek seferde çoklu koku deneyimi fırsatı sunuyor. Eşsiz kokuların dünyasına çıktığımız yolculukta gözlerinizi kapatın ve kendinizi büyülü notaların armonisine bırakın.

Niş Parfüm Nedir?

Niş parfümleri tanımlamak için onlara bir şişe sanat eseri diyebiliriz. Başlı başına bir yaratım sürecine sahip olan bu özel kokular, tıpkı bir sanat eserinde olduğu gibi herhangi bir konudan, nesneden ya da durumdan ilham alınarak bir hikaye üzerinden kurgulanır. Kimileri birkaç ayda tamamlanırken bazılarının tamamlanması, uygun notaların bir araya getirilmesiyle yıllar sürebilir.

Niş parfüm kullandığınızda tek bir sıkışta adeta kokunun yaratıcısının imzasını giymiş olursunuz. Bu özel kokular, köklü ve yalnızca parfüm üreten sayılı markalar tarafından yaratılır. Modern ve zamansız tavırlarıyla öne çıkan niş parfümler, sınırlı sayıda üretilmektedir. Tekstil sektöründeki “Haute Couture” kavramının parfümeri dünyasındaki karşılığıdırlar. Alanında uzman dünyaca ünlü parfümörlerin eşsiz duyuları etrafında şekillenen niş parfümler, üst düzey bir kullanıcı deneyimi yaşatmayı amaçlar. Her niş parfüm şişesi, bir bakışta hangi markaya ait olduğunu hissettiren kendine has izler taşır. Yaratım sürecinden hayata geçiş sürecine kadar her biri çoklu özel aşamalardan geçtikleri için yalnızca sahip oldukları eşsiz özelliklerle değil aynı zamanda fiyatlandırmalarıyla da kendi segmentini yaratmaktadır. Niş parfümlerde standart piyasa parfümlerinde bulunan sentetik kimyasallar yerine esansiyel yağlar, nadir bulunan çiçek özleri ve diğer özel öğeler bir araya getirilir.

Niş Parfüm ve Designer Parfüm Arasındaki Farklar

Niş parfümlerin yanı sıra parfümeri piyasasında designer parfümler de büyük ölçüde varlık gösteriyor. Niş parfümler yalnızca parfüm üreten ve geçmişten günümüze yarattığı ikonik kokularla markalaşmış köklü parfüm üreticilerinin imzasını taşırken designer parfümler, yarattıkları moda markalarının çatısı altında ürün çeşitliliği sunmak adına yaratılmış parfümlerdir. Niş parfümlerin aksine fabrikasyon üretimle hazırlanan designer parfümler çoklu stok adetleriyle üretilir. Bu yüzden sunulan bir niş parfümü sınırlı üretim sebebiyle önümüzdeki sezon bulamama ihtimaliniz yüksekken bir designer parfümü uzun sezonlar boyunca çeşitli mağazalardan bulabilirsiniz.

Niş parfümler yaratılmak istenen çarpıcı etki sebebiyle özel ve nadir öğeler bir araya getirilerek hazırlanırken designer parfümler, sentetik içeriklerden ve daha kolay bulunan öğelerden oluşur. Niş parfümler tasarlanırken her zaman yeniyi keşfetmeye karşı duyulan haz yaratım sürecine şekil verir. Designer parfümlerde ise öncelik sezon trendlerine uymaktır ve sunulacak olan yeni kokular geçmiş sezonlardaki parfümlerle benzer karakterlere sahip olabilir. Niş parfümler kendi müşteri kitlesine sahiptir. Designer parfümler sunulacağı zaman yapılan büyük kampanya çekimleri ve reklam stratejileri niş parfümler için uygulanmaz. Yves Saint Laurent Parfüm, sunduğu her yeni kampanyada önemli isimlerle bir araya gelerek tüm gözleri üzerine çekmeyi başarıyor. Yves Saint Laurent’in güçlü personası yaratılan özel parfümlerle hayat buluyor.

 

Niş parfümlerin büyük kısmı unisex olarak tasarlanmıştır. Bunun sebebi, kokunun her cildin kimyasıyla onun özelinde bir tepkimeye girmesi ve cinsiyet gözetmeksizin her insanda farklı kokacak olmasıdır.

 

Notalara Göre Parfüm Seçimi Nasıl Yapılır?

Parfümlere hayat veren şey kokunun DNA’sını oluşturan notalardır. Bir parfüm üst, orta ve alt olmak üzere üç ana notadan oluşur. Bir parfümün bu üç ana nota baz alınarak sınıflandırılmasının sebebi her bölümde kullanılan öğelerin uçuculuklarının ve yoğunluklarının farklı olmasıdır. Bir parfüm sıkıldığında duyulan ilk nota üst notadır. Üst nota kullanıcıda ilk etkiyi bırakan nota olduğu için oldukça önemlidir. Sıkıldıktan sonra hemen kendini hissettiren bu nota kısa bir süre içinde yerini kalp notası olarak da bilinen orta notaya bırakır. Parfüme karakterini veren ana nota orta notadır. Sıkıldıktan sonra yaklaşık yarım saat içinde kendini hissettiren orta nota bir parfümün beğenilip beğenilmemesinde büyük rol oynar. Alt nota ise kalp notasının yavaş yavaş yok olmasıyla birlikte büyük kapanış anında duyduğumuz kokudur. Kalıcılık noktasında belirleyici olan şey alt notanın kalitesidir. Bunun dışında parfümler çiçeksi, odunsu, oryantal ve ferah olmak üzere 4 ana kategori içerisinde sınıflandırılır.

İngiliz kraliyet ailesinden Prenses Diana düğün gününde orta notası sümbülteber, yasemin, zambak ve gülden tasarlanan bir niş parfüm tercih etmişti. Düşes Catherine ise düğünü için orta notası zambak, yasemin, gardenya ve ylang ylang olan bir kokuya büründü.

 

Hermes Parfüm’ün geniş koku yelpazesi etrafında şekillenen özel parfümlerini keşfedin.

  • – Meyveli ve çiçekli notalar çiçeksi kokular kategorisinde,
  • – Narenciye ve suyu çağrıştıran notalar ferah kokular kategorisinde,
  • – Aromatik notalar ve odun notaları odunsu kokular kategorisinde,
  • – Baharatlı notalar ise oryantal kokular kategorisinde yer alıyor.

Kendiniz için en doğru seçimi yapmak için bu koku kategorilerinden yola çıkabilirsiniz. Yaygın çiçeksi notalar; gül, yasemin ve portakal çiçeği, yaygın oryantal notalar; vanilya, mür ve anason, yaygın odunsu notalar; Sandal Ağacı, vetiver, Paçuli, yaygın ferah notalar ise adaçayı, bergamot ve greyfurttan oluşmaktadır. Notalara göre parfüm seçimi yaparken denediğiniz niş & Designer parfümlerin teninizde nasıl durduğunu ve bulunduğunuz mevsim koşullarını göz önünde bulundurmayı unutmayın.

Temiz ve Minimal Notalar: Bergamot, Kavun, Limon, Çam, Adaçayı, Vadi Zambağı, Sardunya, Gardenya, Greyfurt, Biberiye, Salatalık
Karanlık ve Davetkar Notalar: Yasemin, Sümbülteber, Hanımeli, Vetiver, Deri, Tütün, Beyaz ve Kara Ud, Karabiber
Pudralı ve Romantik Notalar: Gül, Menekşe, İris, Vanilya, Ylang Ylang, Portakal Çiçeği, Nergis, Leylak, Benzoin
Bohem ve Egzotik Notalar: Amber, Sandal Ağacı, Misk, Safran, Sedir, Anason, Hindistan Cevizi, Tonka Fasulyesi, Fesleğen

 

Niş Parfüm Kalıcılığı Nasıldır?

Niş parfümler içeriklerinde kullanılan özel esanslar, çiçek özleri ve diğer nadir elementler sebebiyle oldukça saf ve yoğun bir içeriğe sahiptir. Formülünde bulunan üst kalite öğeler niş parfümlerin yüksek doz kalıcılığa sahip olmalarını sağlamaktadır. Niş parfümler söz konusu olduğunda adını sektörün önde gelenleri arasında yazdırmayı başaran Roja Parfüm, kalitesiyle kullanıcılara eşsiz bir niş parfüm deneyimi yaşatırken bir diğer yandan da bir niş parfümün ne denli kalıcı olması gerektiğini kendi başına tanımlıyor. Roja Parfüm, niş parfümlerindeki eşsiz ruhu ikonik şişe tasarımıyla taçlandırıyor.

Kendinizi özel hissettirecek nadir bir kokuya sahip olmak, kişiliğinizi sözsüz ifade etmenin, stilinizi vurgulamanın en zarif yollarından biri. Stilini ve bireyselliğini ön plana çıkarmanın ise insanı daha mutlu, özgür ve eşsiz hissettirdiğini biliyoruz. İşte bu gerçek, günümüz koku dünyasında özellikle niş kokuların yükselmesine neden oldu.

Kaynakça:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-athletes-way/201506/how-does-scent-drive-human-behavior

https://www.anothermag.com/fashion-beauty/8871/a-fresh-perspective-on-the-psychology-of-scent

https://www.alyaka.com/magazine/complete-guide-niche-perfumes/

Comments are closed.