C Vitamini Serumu Nedir? Ne İşe Yarar?

C vitamini yalnızca vücut için değil, cilt için de en önemli vitaminlerin başında geliyor. Peki, bakım rutinlerinde sıklıkla yer bulan C vitamini serumlarının etkileri hakkında siz yeterince bilgiye sahip misiniz?

Zamanın ve çevresel koşulların cilt üzerindeki etkilerini hafifletebilmek adına, bakım rutininde doğru içeriklere yer vermek büyük önem taşıyor. Bunun için ise ilk aşamada, ciltte hangi problemlerin olduğunu belirlemek gerekiyor. Yağlanmaya bağlı cilt sorunları, aşırı nem kaybı, leke/iz görünümleri, ince çizgi ve kırışıklıklar, elastikiyet kaybı ya da cilt tonu eşitsizliği… Bu gibi problemleri belirledikten sonra tek yapmanız gereken, cildinizin ihtiyaç duyduğu doğru ürünleri keşfetmek ve kullanmaktan ibaret!

Cilt problemlerine karşı en çok başvurulan değerli içeriklerden birini de C vitamini oluşturuyor. Genellikle serum formuyla kullanılan bu vitaminin cilt üzerindeki etkilerini, yalnızca kişisel deneyimler değil; pek çok bilimsel araştırma da kanıtlıyor. Peki, C vitamini serumu cildinizde gözlemlediğiniz hangi problemler için çözüm sağlayabilir? Bu sorunun yanıtı ve C vitamini serumu hakkında daha detaylı bilgi için sayfanın devamına göz atabilirsiniz!1. C Vitamini Serumu Nedir?

C vitamini serumu, C vitamininin “L-askorbik asit”, “askorbil-6-palmitat” veya “magnezyum askorbil fosfat” gibi türevlerini içeren hafif yapılı ancak yoğun formüllü cilt bakım ürünlerini tanımlıyor. Cilt için en etkili içeriklerden biri olan C vitamini, bu türevleri ile birlikte bakım ürünlerinin içerisinde yaklaşık yüzde 8 ila 20 oranında ve konsantre halde bulunuyor.

Cilt üzerindeki önemli etkilerinden dolayı farklı hedeflere yönelik pek çok bakım rutininde yer bulan C vitamini serumları, hangi ürün ya da bileşenlerle birlikte kullanılabileceğine dair soru işaretleri yaratabiliyor. Bunun için aşağıdaki tabloyu göz önünde bulundurabilirsiniz:

C Vitamini Serumu Hangi İçerikler ile Birlikte Kullanılabilmektedir / Kullanılamamaktadır?
×
Ferulik Asit Retinol
E vitamini Benzoil peroksit
Hyalüronik asit Sitrik asit
Peptit Salisilik asit
Seramit Glikolik asit
Niasinamid Laktik asit
Kaynaklar:

●       5 Skin Care Ingredients That Should Always Be Paired Together

●       Why Hyaluronic Acid Is Often Paired with Vitamin C in Skin Care Products

●       Can You Use Both Vitamin C and Niacinamide in Your Skin Care Routine?

●       Just a handy guide on the skincare ingredients you definitely shouldn’t mix together.

2. C Vitamini Serumu Ne İşe Yarar?

C vitamini antioksidan özelliğe sahip organik bir molekül çeşidi olduğu için bu vitamini içeren serumlar da cilt üzerinde aynı etkiyi gösteriyor. Böylece C vitamini serumları, ciltteki toksik maddeler vb. serbest radikallerin etkisiz hale getirilmesine yardımcı oluyor. Nitekim söz konusu ürünler, bu yönüyle anti-aging (yaşlanma karşıtı) bir etki sağlayarak olgun cilt bakımına özel rutinlerde de önemli bir yer tutuyor. Ancak bu vitaminin etkileri elbette anti-aging’le sınırlı değil.

c-vitamini-serumu

C vitamini serumlarının genel etkilerini şu şekilde sıralamak mümkün:

2.1. Cilde Işıltı ve Esneklik Kazandırma

Antioksidan özelliği sayesinde serbest radikallerin yol açtığı hücresel hasarı azaltmaya yardımcı oluyor. Bu nedenle ortaya çıkmış olan solgun ve mat görünümün yanı sıra, elastikiyet kaybı ve kırışıklık görünümlerinin de önüne geçiyor.

2.2. Cildin Genç Görünümünü Koruma

Ciltteki kolajen ve lipid üretimini desteklemeye yardımcı oluyor. Bu sayede ciltteki ince çizgi ve kırışıklık görünümlerinin oluşumunu önlemeye ve var olan yaşlanma belirtilerinin görünümünü hafifletmeye katkıda bulunuyor.

2.3. Biyolojik ve Çevresel Koşulların Ciltteki Olumsuz Etkilerini Azaltma

Güneş ışınları ve yağlanmaya bağlı cilt problemlerinden kaynaklanan koyu leke, iz ve renk eşitsizliklerinin görünümünü azaltmaya yardımcı oluyor. Serbest radikalleri nötralize etmesi bakımından, güneş kremlerinin UV ışınlarına karşı sağladığı filtreleme etkisinin beraberinde koruyucu etkilerini artırmaya da katkı sunuyor.

2.4. Cildi Daha Nemli ve Aydınlık Bir Görünüme Kavuşturma

C vitamini serumlarının antioksidan içeriği ve kolajen üretimi üzerindeki etkisi, cildin doğal nemini ve dolayısıyla ideal yapısını korumaya da doğrudan katkıda bulunuyor. Böylece bu ürünler, düzenli kullanımda ciltte daha taze ve aydınlık bir görünüm yaratmaya destek sunuyor.

3. C Vitamini Serumu Nasıl Kullanılır?

C vitamini serumlarının, cilt hücrelerinin yenilendiği saatler doğrultusunda genellikle gece bakım rutinlerinde kullanılması tavsiye ediliyor. Güneşle etkileşimi minimuma indirmek için tercih edilen bu zaman dilimine ek olarak söz konusu ürünler, güneş kremi kullanımı ile birlikte gündüz rutinlerine de dahil edilebiliyor.

C vitamini serumunun temizleme ve tonikleme aşamalarından sonra, nemlendiriciden ise hemen önce uygulanması gerekiyor. Yüz ve boyun bölgesine ince bir şekilde uygulamak için genellikle birkaç damla yeterli oluyor. Serumu uyguladıktan sonra cildin mutlaka nemlendirilmesi, gündüzleri ise bakım rutininin muhakkak güneş kremi uygulanarak tamamlanması gerekiyor.

4. En İyi C Vitamini Serumu Ürünleri

C vitamini serumları, C vitamininin hangi türevlerini ne derecede içerdiğine göre pek çok çeşide ayrılıyor. Cildin ihtiyaç duyduğu içeriklere göre seçilmesi gereken C vitamini serumu, etkilerini ise ancak düzenli kullanım ile gösteriyor.

Beymen’in cilt serumu kategorisinde, farklı markalara ait birbirinden güçlü içeriğe sahip C vitamini serumları yer alıyor. Peki, Beymen editör ekibi olarak sizler için hazırladığımız C vitamini serum önerilerini hemen şimdi incelemeye ne dersiniz?

4.1. Dermalogica Biolumin C Serum Aydınlatıcı C Vitamini Serumu

Peptit ve alfa hidroksi asitler (AHA) ile kombine edilen Dermalogica Biolumin C Serum Aydınlatıcı C Vitamini Serumu, nemsizlikten yaşlanma belirtilerine kadar pek çok cilt sorununu azaltmaya katkı sunuyor. Gelişmiş biyo-teknoloji ile üretilen bu C vitamini serumu, ince çizgi ve kırışıklıkların görünümünü azaltırken cildin doğal ışıltısını korumaya da yardımcı oluyor. Denemeye değer!

4.2. Rosece C ve E Vitaminli Güçlendirici Serum

Cilt bakımında sıklıkla “süper ikili” olarak da adlandırılan iki bileşen içeren Rosece C ve E Vitaminli Güçlendirici Serum, leke görünümlerini azaltmaya, cildin aydınlık görünümünü korumaya ve kolajen sentezini desteklemeye yardımcı oluyor. Yüzde 10 C vitamini, yüzde 5 E vitamini ve yüzde 7 oranında centella ekstraktı içeren bu serum, cildiniz için tam da aradığınız ürün olabilir!

4.3. Peter Thomas Roth Potent C Power Cilt Serumu

Peter Thomas Roth Potent C Power Cilt Serumu, klasik C vitamininden 50 kat daha güçlü olduğu bilinen THD askorbatı konsantrasyonunu içeriyor. Yüzde 3 E vitamini ve yüzde 2 ferulik asit de içeren bu serum, cilt bakımında antioksidanların gücünü ispatlayan etkili bir formül sunuyor. Zengin nemlendirme özelliğiyle ince çizgi/kırışıklık ve leke görünümlerini azaltmaya yardımcı olan bu serum ile siz de mutlaka tanışmalısınız!

 

 

İhtiyaçlarınız için doğru ürünleri kullanarak hayalinizdeki cilt görünümüne ulaşmanız hiç de zor değil! C vitamini serumları ise bu konuda çok yönlü çözüm sunan en etkili doğal içeriklerden biri. Cildiniz için en ideal yüz serumu ürünlerini siz de Beymen’in cilt bakımı kategorisinde bulabilirsiniz. Keşfetmek için daha uzağa gitmeyin!

 

Kaynaklar:

Comments are closed.