Briyantin Nedir, Ne İşe Yarar?

İşte, 20’nci yüzyılın başlarından günümüze kadar saç bakım rutinlerinden eksilmeyen o karizmatik başrol: Briyantin! Eğer siz de tek bir ürünle saç bakım rutininizi yeniden şekillendirmek ve tüm sahne ışıklarını saçlarınıza çevirmek istiyorsanız, briyantin nedir ve nasıl kullanılır mutlaka öğrenmelisiniz!

Bakımlı ve parlak saçlara sahip olmak tüm kadınların ve erkeklerin hayali. Çünkü özenli bir görünümün yolu tam manasıyla kusursuz görünen saçlardan geçiyor. Aksi halde en çekici kombinler bile bakımsız görünen saçları gizlemek için çoğu zaman yetersiz kalıyor. Peki, hem şekillendirme hem de parlaklık ve yumuşaklık etkisi için kullanabileceğiniz briyantinler hakkında neler biliyorsunuz? Bu sorunun yanıtından emin değilseniz yazımıza okumaya hemen başlamalısınız!

1. Briyantin Nedir?

Briyantin, saçlara şekil vermek ve parlaklık kazandırmak için kullanılan bir saç bakım ürünü. İngilizcede brillant, yani parlak kelimesinden türeyen briyantinin 20’nci yüzyılın başlarında Fransız parfümcü Édouard Pinaud tarafından keşfedildiği biliniyor. Günümüzde renksiz ve yağ bazlı bir formüle sahip olan briyantinin, ilk keşfedildiği zamanlarda yağlı ve renkli bir sıvıdan oluştuğu belirtiliyor. Bununla birlikte çoğunlukla hoş kokularla zenginleştirilen briyantinin geçmişte de parfümlü bir ürün olduğu aktarılıyor.

Hem kadınlar hem de erkekler tarafından kullanılabilen saç bakım ürünleri arasında yer alan briyantin, esasında sadece saç bakımıyla da sınırlı kalmıyor. Kişisel bakımına özen gösteren beyefendiler, briyantini sakal ve bıyık bakımında da sık sık kullanıyor. Saç ve sakal tipine uygun olarak seçilen briyantinin saç veya sakal tellerini dökme ya da yıpratma gibi bir özelliği bulunmuyor. Ancak elbette her saç bakım ürününde olduğu gibi briyantin kullanımında da dikkat edilmesi gereken bazı noktalar mevcut. Bu önemli noktaları yazımızın devamına göz atarak öğrenebilirsiniz.

2. Briyantin Ne için Kullanılır?

  • Parlaklık: Yağ bazlı bir ürün olan briyantin, yoğun yapısı sayesinde saç ve sakal tellerine nüfuz ederek çok daha canlı ve parlak bir saç-sakal görünümü yaratıyor. Bu sebeple sağlıklı görünen saçlara ve sakallara sahip olmak isteyen kadınlar ve erkekler briyantinden sık sık faydalanıyor.
  • Yumuşaklık: Briyantinin geleneksel formülü mineral yağlar içerirken, günümüzdeki bazı briyantinler ekstra olarak vitaminlerle de zenginleştiriliyor. Bu sebeple briyantin uygulaması sonrasında saç ve sakallarda belirgin bir yumuşaklık hissediliyor. Böylece  saç ve sakallar çok daha pürüzsüz görünüyor.
  • Pürüzsüzlük: Briyantin saç tellerinde pürüzsüz bir yüzey oluşturmaya yardımcı oluyor. Bu sayede kabarma ve elektriklenme probleminin önüne geçerek çok daha pürüzsüz saçlara sahip olmayı sağlıyor. Tam da bu nedenle özellikle dalgalı ve kıvırcık saçlıların favori ürünleri arasında yer alıyor.
  • Şekillendirme: Briyantin tıpkı saç köpüğü gibi saçları şekillendirmek amacıyla da kullanılabiliyor. Saçlara briyantinle şekil verilebileceği gibi şekillendirme işleminden sonra da saçları sabit tutmak için briyantin uygulanabiliyor. Bu sayede istenen saç şeklini saatler boyunca korumak mümkün oluyor.

3. Briyantin ile Saçlarınıza Ekstra Parlaklık Kazandırın

Briyantin, formülündeki besleyici maddelerle saçlara ekstra parlaklık kazandırıyor. Üstelik briyantinli saçlar, saç fırçası ve tarak ile taranıp ardından saatler boyunca beklese dahi parlaklığından ve canlılığından hiçbir şey kaybetmiyor. Özellikle kuru ve mat saçlar briyantinle hiç olmadığı kadar canlı ve sağlıklı bir görünüme kavuşabiliyor. Bu sebeple çok daha bakımlı görünen saçlara sahip olmak isteyen her yaştan kadınlar ve erkekler briyantini saç bakım rutinlerinin yıldızı yapıyor. 

Bununla birlikte briyantinin parlaklık etkisinden maksimum oranda faydalanmak için uygulayabileceğiniz bazı öneriler bulunuyor. Örneğin; saç bakım rutininizde kullandığınız tüm ürünleri saçlara ışıltı ve parlaklık kazandıracak formüllerden seçebilirsiniz. Çeşitli vitaminlerle zenginleştirilmiş şampuan, saç kremi ve saç maskelerini tercih ederek saçlarınızı çok daha ışıltılı bir görünüme kavuşturabilirsiniz. Halihazırda yeterince parlak görünen saçlarınıza ekstradan briyantin uygulayarak büyüleyici bir tarza sahip olmanız mümkün.

4. Briyantin ile Saça Nasıl Şekil Verilir?

  • Briyantinle saçınıza şekil vermek için öncelikle az bir miktar ürünü elinize almalı ve avuç içinizde hafifçe ısıtmalısınız.
  • Ardından briyantini parmak uçlarınıza alıp arzuladığınız saç modelini yapmaya başlamalısınız.
  • Briyantini saçınızın tamamına uygulamak yerine şekil vermek istediğiniz bölgelere odaklanmalısınız. Örneğin; saçlarınızın uçlarını hafifçe dalgalandırmak istiyorsanız bu durumda briyantini saçlarınızın üst kısımlarına veya diplerine uygulamamaya özen gösterebilirsiniz.
  • Saçlarınızı şekillendirirken parmaklarınızı veya tarağınızı kullanmanız mümkün. Bu sayede hayal ettiğiniz saç görünümüne çok daha kolay bir şekilde kavuşabilirsiniz.
  • Şekillendirme işlemini tamamladıktan sonra saçlarınızın görünümünü gün boyunca sabit tutmak için bir saç spreyinden ya da sabitleyiciden yardım alabilirsiniz.
  • Eğer saçlarınızı şekillendirmek için fön makinesi, düzleştirici ya da maşa kullandıysanız son aşamada yine briyantinden faydalanmanız mümkün. Saç şeklinizin çok daha uzun süre kalıcı olmasını sağlamak veya saçlarınıza ekstra olarak parlaklık kazandırmak için briyantini gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

4.1. Briyantin ile Saç Kabarmasını Önleyin

Tüm saç tipleri yanlış ürün kullanımı, stres, genetik veya çevresel faktörler sebebiyle nemini yitirip rahatsız edici derecede kabarabiliyor. Saçların kabarmasının ve elektriklenmesinin önüne geçmek için ise saç bakım rutinini doğru şekilde planlamak gerekiyor. Eğer saçlarınızı yeterli şekilde besleyecek ve nemlendirecek saç bakım ürünleri kullanıyorsanız en önemli adımı atmışsınız demektir. Bununla birlikte saçlarınızın kabarmasını önlemek için şekillendirme aşamasından briyantinden de yararlanabilirsiniz.

İçeriğindeki besleyici bileşenlerle saç tellerine nüfuz eden briyantin, bu sayede saç tellerinin çok daha sakin ve pürüzsüz olmasını sağlıyor. Böylece kişisel veya çevresel faktörler sebebiyle kabaran saçlar çok daha özenli bir görünüme kavuşabiliyor. Siz de kadın ya da erkek olmanız fark etmeksizin aşırı derecede kabaran ve elektriklenen saçlarla mücadele ediyorsanız, saçlarınızı şekillendirmeden önce veya sonra briyantin kullanabilirsiniz. Saç dipleriniz haricinde briyantini tüm saçınıza uygulayabilir ve böylece kabarıklık probleminin önüne geçebilirsiniz. İşte hepsi bu kadar!

4.2. Briyantin Islak Saça Sürülür mü?

Briyantinden en iyi sonucu almak istiyorsanız ürünü ıslak değil nemli saçlara uygulamalısınız. Aksi takdirde briyantin suyla karışarak etkisini yitirebilir ve saç tellerine yeterince nüfuz edemeyebilir. Bu durumda kullandığınız ürün boşa gideceği gibi hedeflediğiniz saç görünümünü de yaratamazsınız. İşte bunun önüne geçmek için briyantini temiz ve hafif nemli saçlarınıza uygulamanız gerekiyor. Briyantin nemli saç tellerinize etkili şekilde nüfuz ettikten sonra kusursuz bir şekillendirme sunacak ve saçlarınızda parlak bir görünüm yaratacak. 

Briyantin kuru saça sürülür mü diye merak ediyorsanız bu sorunun cevabı da evet. En iyi etki için nemli saça uygulanması gereken briyantini kuru saça da uygulayabilirsiniz. Bu noktada saçlarınızın temiz olması yeterli. Eğer saçlarınızda saç spreyi gibi ürünlerin kalıntıları mevcutsa, briyantinden hem kuru hem de nemli kullanımda etki alamayabilirsiniz. Kusursuz sonuç için briyantini her koşulda mutlaka temiz saça uygulamalısınız.

5. Briyantin Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Briyantin kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli konu, tahmin edilebileceği üzere ürünün uygulama miktarı. Eğer saçlarınızda yağlı bir görünüm oluşturmak istemiyorsanız, briyantini saçlarınıza yoğun miktarda uygulamaktan kaçınmalısınız. Saçınızın yoğunluğuna ve kalınlığına bağlı olarak birkaç nohut tanesi kadar ürün yeterli olacaktır.
  • Biyantinden doğru şekilde verim alabilmek için uygulamayı nemli ya da kuru saça yapmalısınız. Briyantini ıslak saçınıza uyguladığınızda ürünün beklentilerinizi karşılayamaması çok normal.
  • Briyantini elinize aldıktan sonra avuç içinizde hafifçe yaymalı ve birkaç saniye ısıtmalısınız. Bu sayede ürünü eriterek saç tellerinize daha iyi nüfuz etmesini ve daha kolay yayılmasını sağlayabilirsiniz.
  • Briyantin kullanırken jöle ya da wax gibi diğer saç bakım ürünlerini asla kullanmamalısınız. Aksi takdirde istenmeyen kimyasal reaksiyonlarla ya da saç yıpranması riskiyle karşılaşabilirsiniz.
  • Ürün kullanım sırasında yanlışlıkla gözünüze kaçarsa vakit kaybetmeden bol suyla yıkamalı ve ardından hemen bir doktora danışmalısınız.
Tüm saç tiplerine uygun birbirinden farklı saç bakım ürünlerini Beymen’de bir arada bulabilirsiniz. Hadi, siz de daha sağlıklı görünen saçlar için Beymen’in saç bakım koleksiyonunu hemen inceleyin!

 

Yorumlara kapalı

Menu