Ayna Dekorasyonu Nasıl Yapılır? En Yaratıcı Dekorasyon Fikirleri!

Aynaların ev dekorasyonunda ne denli önemli bir rol üstlendiği herkesin malumu. Ancak göz alıcı bir dekorasyon elde etmek ne yazık ki sadece bir ayna alıp duvara öylece monte etmekle mümkün olmuyor. Peki, sıkıcı ya da abartılı bir görünüme kaçmadan aynaları ev dekorasyonunuza nasıl dahil edebileceğinizi öğrenmeye var mısınız?

Herhangi bir günü ayna kullanmadan tamamlamak takdir edersiniz ki neredeyse imkansız. Bu nedenle aynalar hem işlevsellik hem de dekorasyon anlamında evlerin vazgeçilmez parçaları arasında yer alıyor. Günümüzden yıllar yıllar önce dünyanın bazı bölgelerinde aynalar yalnızca soylu ailelere özgü gereçler olarak kabul ediliyordu. Halkın kendisini görüp çeki düzen vermesine veya takdir etmesine izin verilmiyordu. 

Neyse ki aradan yıllar geçtikçe ve düzen değiştikçe, bu uygulama da pek çok ayrıştırıcı mesele gibi rafa kalkmış. Artık her evde muhakkak en az bir adet ayna bulunuyor. Estetik güzelliğe verilen önem her geçen gün arttıkça aynalar da evlerdeki yerlerini sağlamlaştırıyor. Hatta ayna kullanımı yalnızca evlerle sınırlı kalmayıp çantalara kadar girmeyi başarıyor. Tabii aynaların evde kişinin kendisini görmesinden ayrı son derece önemli bir işlevi daha bulunuyor. Nitekim bu parçalar, ev dekorasyonunu da son derece olumlu şekilde etkiliyor. 

1. Ayna Dekorasyonda Ne İşe Yarar? 

Aynaların ev dekorasyonunda neden bu denli önemli tutulduğunu anlamakta zorlanıyor olabilirsiniz. Hemen açıklayalım! Aynalar göz alıcı görünümlerinin yanı sıra son derece işlevsel dekor ürünleri arasında yer alıyor. Esasında aynalar yalnızca kendinizi görebilmenizi değil, aynı zamanda odadaki ışığı yansıtmayı ve odayı olduğundan daha geniş göstermeyi de sağlıyor. Bununla birlikte ayna çeşitleri dahil oldukları ortama benzersiz bir görünüm katmayı da başarıyor. 

2. Ayna Dekorasyonu Nasıl Yapılır? 

Günümüzde ayna salt bir işlevselliğin ötesinde etkili bir tasarım aracı olarak kabul ediliyor. İnsanlar her geçen gün ev dekorasyonuna daha fazla önem veriyor. Bu sayede geleneksel ev dekorasyonu da yerini farklı dekorasyon stillerine bırakıyor. Aynalar ise her dekorasyon stilinin vazgeçilmez öğesi. Aynaların ev dekorasyonunda bu denli büyük bir öneme kavuşması, yaratıcı fikirlerin doğmasına da ön ayak oluyor. 

  • Aynalar bilhassa küçük evlerin en iyi arkadaşı sayılıyor. Yatak odası, banyo ve oturma odasında aynayı doğru açılarda yerleştirmek, beyninizin odayı olduğundan büyük algılamasını sağlıyor. 
  • Duvar dekorasyonunu hareketlendirmek için farklı boyutlarda ve farklı şekillerde aynalar tercih ediliyor. 
  • Dekorasyonun en önemli unsurları arasında yer alan ışıklandırma, aynalar sayesinde olağanüstü bir seviyeye çıkarılabiliyor. Eve giren doğal ışık kaynağı bir ayna yardımıyla kusursuz bir şekilde odanın içine yansıtılabiliyor.
  • Dubleks evlerde merdivenlerin takip ettiği boş duvarlar bu alanlarda yavan bir havaya yol açıyor. İç mimarlar genellikle farklı boyutlardaki dekoratif aynalar sayesinde bu alanı en iyi şekilde değerlendiriyor. 

3. Koridor Aynası Nasıl Olmalı? 

Türkiye’de daire tipindeki evler genellikle ufak veya geniş bir giriş alanı ve onu takip eden koridor ve odalardan oluşuyor. Antre ve koridor dekorasyonunda da aynalara sık sık yer veriliyor. Eğer koridora etraftaki odalardan doğal bir ışık kaynağı giriyorsa ayna yardımıyla bu ışığı yayabilirsiniz. Bunun yanı sıra koridora şık bir dresuar ve üzerine oval bir ayna yerleştirerek hoş bir alan yaratabilirsiniz. Dresuarın üzerine mum, lamba veya güneş ışığına ihtiyaç duymayan saksı bitkileri koyabilirsiniz. 

Evin koridoru genişse görkemli bir boy aynası ve duvara monte edilen aydınlatmalarla koridoru hareketlendirebilirsiniz. Dilerseniz aynanın etrafını sarmaşık türü bitkilerle çevirerek sade fakat göz alıcı bir görünüm elde edebilir veya aynanın şekline uygun çerçeveler serpiştirerek duvarı daha da zengin gösterebilirsiniz. 

4. Salonda Ayna Dekorasyonu Nasıl Olmalı? 

Salon dekorasyonunda ayna kullanımını hemen her evde görmek mümkün. Geleneksel dekorasyon stiliyle dekore edilen evlerde genellikle konsolun üzerine geniş ve yatay aynalar yerleştiriliyor. Aynanın önünde ise dekoratif objeler kullanılıyor. Salon dekorasyonunda konsola yer vermek istemiyorsanız bu alanı geniş bir boy aynasıyla hareketlendirebilirsiniz. Aynanın bir yanına ayaklı bir lambader, öteki yanına ise farklı boyutlarda saksı bitkileri yerleştirebilirsiniz. 

Şömineli bir salona sahipseniz şöminenin üzerine uyumlu stilde aynalar asabilirsiniz. Veyahut salonda yemek masasına yer veriyorsanız masanın hizasındaki duvara bir küçük, bir de büyük ayna asabilirsiniz. Sağ ve sol yanına ise tablo asarak göz alıcı bir duvar dekorasyonu oluşturabilirsiniz. 

5. Feng Shui’ye Göre Ayna Nerede Olmalı? 

Eski bir Çin öğretisi olan Feng Shui felsefesine göre aynalar odanın enerjisini belirleme ve dönüştürme açısından benzersiz bir güce sahip. Feng Shui, temelde bir yerleştirme sanatı olarak kabul ediliyor. Bu felsefe mobilyaları, objeleri ve hatta insanları dahi belli bir alana yerleştirerek bu deneyimden pozitif enerji elde etmeye odaklanıyor. Feng Shui ev dekorasyonu öncülüğünde hareket edecekseniz, eve ayna yerleştirirken uymanız gereken birtakım kurallar bulunuyor. 

(infografik)

Feng Shui’ye Göre Dekoratif Ayna Yerleştirme Rehberi
Yemek Odası Eviniz için pahalı ve gösterişli bir ayna almayı planlıyorsanız bunu yemek odasında kullanmalısınız. Feng Shui’ye göre bereketin ve kişisel servetin odak noktasında yemek odası yer alıyor.
Oturma Odası Oturma odasında ayna kullanımı hayatınızdaki ve evinizdeki kişilere bağlı olarak değişebilir. Eğer ev ahalisi ve sık sık gelen konuklarınız pozitif insanlarsa oturma odasında ayna kullanarak bu enerjiyi dört bir yana yansıtabilirsiniz.
Yatak Odası Feng Shui yatak odasında ayna kullanımını yasaklamıyor fakat aynanın yatağa bakmasını da tavsiye etmiyor. Yatağa bakan bir aynanın kötü rüyaları, huzursuz geceleri ve verimsiz bir uykuyu tetiklediğine inanılıyor.
Banyo Feng Shui öğretisine göre banyoda kullanılan aynanın kesinlikle tuvalete bakmaması gerekiyor. Ayna tuvalete ve çöp kutusuna bakıyorsa kurtulmak istenen atıkların ve kirlerin ikiye katlanarak evin her yanına yayılacağı düşünülüyor.
Diğer Alanlar Evin herhangi bir noktasında aynaların pencerelerin karşısına yerleştirilmesi önerilmiyor. Eğer manzaranız bakımsız bir sokak, trafik, elektrik telleri ve çöp kutularından ibaretse bu nesnelerden yayılan negatif enerjinin evin içine karışacağı düşünülüyor.  

6. Yaratıcı Ayna Dekorasyonu Fikirleri

  • Boy aynası denince akıllara gelen ilk model dikdörtgen ayna çeşitleri oluyor. Fakat pirinç kenarlı büyük boy yuvarlak bir aynayı oturma veya giyinme odanıza yerleştirebilirsiniz.
  • Salonun bir köşesini sohbet alanı haline getirebilirsiniz. Duvara dayanmış dresuarın üzerine farklı şekillerde (Güneş, hilal, göz vb.) aynaları yan yana asabilirsiniz. Bu aynaların karşısına ise rahat yer minderleri koyabilirsiniz.
  • Mutfak duvarına dekoratif tabak ve ayna çeşitlerini bir arada asabilirsiniz.
  • Uzun ince bir koridor boyunca bir duvara farklı boyutlarda aynalar asabilir, öteki duvara ise geniş bir boy aynası ve tablolar yerleştirebilirsiniz.
  • Mutfak kapısını tamamıyla ayna kaplı sürgülü bir kapıyla değiştirebilirsiniz. Böylece mutfak kapınız kapalıyken eve yeni bir ayna kazandırarak farklı bir hava katabilirsiniz.
  • Tasarımıyla pencereyi andıran bir ayna modelini hoş bir manzaraya açılan pencerenin tam karşısına yerleştirerek eve pozitif enerji katabilir ve farklı bir boyut kazandırabilirsiniz.
  • Yemek masasının tam ortasına yatay formda bir ayna monte edebilirsiniz. Bu sayede masaya yerleştirdiğiniz tabaklarla sofrada daha dolu bir görünüm oluşturabilirsiniz.
  • Giyinme odasının tavanına farklı boyutlarda aynalar yapıştırarak göz kamaştırıcı bir görünüm elde edebilirsiniz.
  • Küvetin bulunduğu duvarı ayna ile kaplayarak benzersiz bir banyo dekorasyonu oluşturabilirsiniz. 
  • Merdiven basamaklarına farklı boyutlarda ayna parçaları yapıştırarak eşsiz bir merdiven görünümüne sahip olabilirsiniz.
Ev dekorasyonunda ister Feng Shui’ye göre hareket edin, isterseniz kalbinizin sesini dinleyin. Ne olursa olsun, evinizde aynalara her daim yer verin! Hadi, ev dekorasyonuna yeni bir soluk kazandıracak farklı boyut ve stillerdeki aynaları Beymen ile hemen keşfetmeye başlayın!

 

Comments are closed.