Her sabah aynadaki yansımamızdan memnun olmamızda ve karşımızdaki yüzü gülerken görmemizde temiz bir cilde sahip olmamızın etkisi büyük. Bunun için de başvurduğumuz en kolay ve etkili çözümlerden biri elbette peeling! Bu yazıyı okuduktan sonra, kişisel bakım denilince sizin de aklınıza gelecek ilk ürünlerden biri artık peeling olacak!
Peeling konusu, cilt bakım rutinine özen gösteren ve yüz temizliğini yalnızca tek bir işlemle sınırlandırmayan kişiler için adeta keşfedilecek geniş bir evren! Cildin tazelenmesi ve yenilenmesinde önemli bir rol oynayan peeling’i sizler de merak ediyor ve kendinizi “Peeling nasıl yapılır?” sorusunu sorarken buluyorsanız, hazırladığımız bu özel rehberin tam size göre olduğunu söyleyebiliriz. Çok daha canlı ve yumuşak bir cilde sahip olmanın sırrı olan peeling, özellikle son dönemlerde pek çok farklı şekliyle karşımıza çıkıyor. O halde haydi, cilt temizliğinize yepyeni bir boyut kazandıracak olan peeling ürünlerini ve çeşitlerini biraz yakından tanıyalım!
1. Peeling Nedir?
Tam kelime karşılığı “soymak” olan peeling’in kozmetik sektöründeki anlamı, cildi ölü yüzey hücrelerinden arındırmak olarak ifade edilebilir. Cildin üst tabakasının tekrarlayan uygulamalarla tahriş edilmeden soyularak inceltilmesiyle yapılan peeling, yenilenmiş ve daha pürüzsüz görünen bir cilde kavuşmaya destek oluyor. Yüz ve vücudun farklı bölgeleri için formüle edilen peeling ürünleri, daha sağlıklı görünen bir cilt dokusuna sahip olmanın yolunu sunarken, farklı çeşitleriyle de değişen cilt tiplerine ve problemlerine hitap ediyor.
Peeling cilt sorunlarını ardınızda bırakmanız için son derece iyi bir seçenek olsa da, doğru yapılmadığı takdirde olumsuz sonuçları beraberinde getirebiliyor. Peeling uygulamalarını doğru bir şekilde yapmak ve peeling’in olumlu etkilerinden yararlanmak için ilk olarak, peeling çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor. Peeling uygulamasında kullanılan ürünlerin tanecik formu ve içerdiği maddeler peeling’in kendi içinde “yüzeysel”, “orta derinlikte” ve “derin” olarak çeşitlere ayrılmasını sağlıyor.
1.1. Karbon Peeling Nedir?
Peeling çeşitleri arasında son derece popüler olan karbon peeling, cildin üst katmanını yağ, kir, toksin ve ölü hücrelerden arındırmayı amaçlıyor. Karbon peeling, içeriğinde aktif kömür yani aktif karbon bulunan ürünlerle medikal ortamda yapılıyor. Aktif karbonun özel boşluklu ve pürüzlü yapısı, gözeneklere hızla nüfuz ederek yoğun temizleme sağlıyor ve cilt görünümünü iyileştirmeye yardımcı oluyor.
1.2. Kimyasal Peeling Nedir?
Uygulama aşamasında kimyasal içerikli ürünlerin kullanıldığı bu peeling türü, profesyonel bir cilt soyma yöntemi olarak görülüyor. Kişinin cilt tipine ve cildindeki problemlere uygun bir ya da birden fazla ürünün uygulandığı bu işlemde, çoğunlukla AHA ve BHA asitleri içeren serumlar tercih ediliyor. Leke görünümlü cilde sahip kişilerin sıklıkla tercih ettiği bir peeling çeşidi olan bu kimyasal peeling, cilt tonunu eşitleyerek çok daha ışıltılı bir görünüm sunuyor.
1.3. Fiziksel Peeling Nedir?
Günlük yüz bakımı rutinlerinin bir parçası olabilecek niteliklere sahip olan fiziksel peeling, günümüzde pek çok kadının ve erkeğin cilt bakımına yön veriyor. Fiziksel peeling, kozmetik markalarının ürün gamında bulunan mikro ya da iri tanecikli jel, krem, serum, yüz temizleyici ve maskelerle yapılıyor.
Evinizde pratik bir şekilde uygulayabileceğiniz bir peeling çeşidi olan fiziksel peeling, yüz bölgesi için tercih ediliyorsa ince ve küçük tanecikli ürünlerin kullanımı öneriliyor. Fiziksel peeling cildin nefes almasında, yağ oranın dengelenmesinde, gözeneklerin temizlenmesinde ve leke görünümünün azaltılmasında etkin bir rol oynuyor. Ancak bunun için düzenli bir rutin gerektiğini unutmamak şart!
1.4. Lazer Peeling Nedir?
Uzman dermatologlar tarafından lazerle yapılan ve ciltteki kırışıklıkları, lekeleri ve derin çizgileri gidermeyi hedefleyen lazer peeling, profesyonel peeling çeşitlerinden bir diğer. Genellikle yüz ve boyun bölgesine uygulanan bu peeling çeşidi, cildin daha yumuşak ve esnek olmasında etkili oluyor.
2. Peeling Neden Önemlidir?
Daha önce peeling uygulamasının etkilerine tanıklık etmeyen kişilerin hala, “Peeling ne işe yarar?” diye sorması çok doğal! Gün içerisinde cilt, makyaj ürünleri ve çevre kirliliği gibi pek çok dış etkene maruz kalıyor. Günlük cilt temizleme işlemleri ise ne yazık ki yeterli olmuyor. Bu aşamada peeling çok daha başarılı sonuçlar almaya olanak tanıyor. Yüz, boyun, omuz ve sırt gibi vücudun pek çok bölgesinde tercih edilen peeling, cildin ölü hücrelerden arınmasını ve çok daha pürüzsüz ve ipeksi bir dokuya olmasına katkı sağlıyor.
Peeling, bununla birlikte daha pek çok görevi üstleniyor. Peeling ürünlerinin içerdiği minik partiküller sayesinde zaman içerisinde yavaşça soyulan cilt daha taze, yenilenmiş ve lekesiz bir görünüme kavuşuyor. Gözeneklerde biriken kir ve yağların yoğun bir şekilde temizlenmesi için de güçlü bir seçenek olan bu peeling işlemleri, bu sayede ciltteki siyah nokta görünümünü ortadan kaldırmada ve cildin nefes almasında önemli bir rol üstleniyor.
3. Peeling Nasıl Uygulanır?
Peeling ile cildinize aydınlık bir dokunuş yapmak için önce peeling nasıl yapılır en doğru şekilde öğrenmelisiniz! Peeling’e başlamadan önce peeling’de aslında üç aşama bulunduğunu bilmenizin de faydanıza olacağını düşünüyoruz. Peeling öncesi, peeling uygulaması ve peeling sonrası olarak adımlara bölebileceğimiz peeling işlemini, uygulama aşamasında çok daha küçük adımlara ayırıyor olacağız.
Peeling yapmak için işe ilk olarak cilt tipinize hitap eden ürünleri seçerek başlamanız önemli! Ardından yüzünüzü peeling için hazırlamanız gerekiyor. Makyajınız varsa bir makyaj temizleme ürünü ile yüzünüzü makyajdan arındırmanız ve yüz temizleyici ile önden yıkamanız öneriliyor. Bu aşamadan sonra peeling’i yüzünüze uygulamadan önce cildinizin nemli olmasına özen gösterebilirsiniz. Peeling öncesi adımları tamamladıktan sonra uygulama aşamasına geçebilirsiniz.
Peeling uygulaması için şu adımları takip edebilirsiniz:
- Yüzünüzü buhar ya da suyla nemlendirin.
- Parmaklarınızı ıslatarak peeling için seçtiğiniz üründen yeterli miktarda alın.
- Dudak ve göz çevresi hariç yüzünüzün tüm kısımlarına ürünü dairesel hareketlerle masaj yaparak yedirin.
- Peeling’in cildinize nüfuz etmesi için işlemi 1-3 dakika boyunca uygulayın.
- Yüzünüzü ılık su ile yıkayarak peeling sonrası adıma geçin.
4. Bonus: Peeling Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler!
Tıpkı profesyonel uygulamalarda olduğu gibi evinizde fiziksel peeling yaptıktan sonra da cildiniz hassaslaşabilir ve geçici olarak kızarabilir. Öncelikle yüzeysel peeling’lerde bile bunun son derece normal olduğunu belirletelim! Özellikle yüz bölgenize peeling uyguladığıysanız cildinizi nazik bir şekilde kurulamanız çok önemli. Ardından cildinizin nem dengesini korumak için bir yüz nemlendirici krem kullanmanız gerekiyor.
Eğer peeling işlemini gündüz yaptıysanız dışarı çıkarken mutlaka güneş koruyucu kullanmanız gerektiğini de hatırlatalım. Karbon, kimyasal ve lazer gibi profesyonel peeling işlemlerinin sonrasında dikkat edilmesi gerekenler ise çok daha detaylı oluyor. Bu tür peeling işlemlerinde cildin kendini onarması ve iyileştirmesi biraz daha uzun sürebiliyor. Profesyonel peeling sonrası süreç için dermatoloğunuzun önerilerine uymanızın çok daha doğru bir adım olacağını söylememiz en doğrusu olacak!
Peeling ile cildinize canlı ve ışıltılı bir görünüm kazandırmak için Beymen’in Kozmetik kategorisinde yer alan güvenilir ve seçkin markaları tercih edebilirsiniz. Cilt bakımına dair etkisi kanıtlanmış pek çok ürünü sizler için bir araya getiren Beymen, peeling uygulamalarınıza da değerli katmaya aday! |
Yorumlara kapalı