Cilt Alt Tonuna Göre Fondöten Seçimi

Yeni bir makyaj malzemesi alırken renk seçiminde sık sık hata yapabiliyoruz. Ten renginize uygun olduğuna karar verdiğiniz bir fondötenin eve geldiğinizde aslında hiç de öyle olmadığını fark ettiğiniz anlar, belki sizin de olmuştur. Peki, bunun nedeninin cilt alt tonunuz olabileceğini biliyor muydunuz?

Söz konusu makyaj olunca sık sık duyduğumuz ve belki de pek önemsemediğimiz bir soru var: “Cilt alt tonunuz nedir?” Aslında bu soru, makyaj alışverişi sonrası eve geldiğinizde yaşayacağınız hayal kırıklıklarını önlemek adına soruluyor. Çünkü cilt alt tonunuzu bilmek teninize en uygun fondöteni, ruju veya far paletini almanıza yardımcı oluyor. Tüm ürünler farklı cilt alt tonları baz alınarak üretiliyor. Soğuk, sıcak veya nötr… Sizin cilt alt tonunuz hangisi?

“Ten rengimle aynı tonda ürün seçsem yeterli, cilt alt tonu ne işe yarayacak?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Ancak ürünleri cilt alt tonunuza göre seçmezseniz, teninize sürdüğünüz herhangi bir ürün ile cildiniz arasındaki uyuşmazlığa kendi gözlerinizle şahit olmanız muhtemel. Bu durum da vaktinizin, paranızın ve hayallerinizin çöpe gideceği anlamına geliyor. Öyleyse, cilt alt tonunuzu nasıl öğreneceğinize bir bakalım!

1. Cilt Alt Tonu Ne Demek?

Cilt alt tonu, cilt yüzeyinin altından gelen ve genel olarak ten rengini etkileyen bir yansıma olarak nitelendirilebilir. Aslında görünen ten renginizden bağımsız olarak, çevrenizdeki kişilerle aynı veya farklı bir alt tona sahip olabilirsiniz. Dolayısıyla sizinle aynı ten rengine sahip gibi görünen pek çok insandan cilt alt tonunuz nedeniyle ayrılıyor da olabilirsiniz.

Cilt alt tonları sıcak, soğuk ve nötr olmak üzere üçe ayrılıyor. Mesela, makyaj malzemesi satın alırken aynı markaya ait “light” ve “beige” renklerinin farklı versiyonlarını muhakkak görmüşsünüzdür. Aynı ten rengine ait ürünler, farklı alt tonlara hitap edecek şekilde kendi içinde de ayrılabiliyor. Bu ton ayrımlarını öğrendiğinizde, cildinizle tam olarak bütünleşecek ürüne ulaşmanız çok daha kolay olacak!

1.1. Soğuk Alt Ton

Cilt alt tonu soğuk olan kişilerin cilt altındaki pigmentler pembe, mavi veya mor renkli oluyor. Soğuk alt ton genellikle açık ten renkleriyle ilişkilendirilse de esmer kişilerde de soğuk alt ton görülebiliyor. Bu alt tona sahip kişilere mavi, mor ve pembe tonları öneriliyor.

1.2. Sıcak Alt Ton

Sıcak alt tona sahip kişilerin cilt altındaki pigmentler yeşil, sarı veya altın rengi oluyor. Bu alt tona sahip kişilere genellikle turuncu, kırmızı, yeşil tonları ve canlı renkler tavsiye ediliyor.

1.3. Nötr Alt Ton

Cilt altındaki pigmentler hem yeşil hem de mavi olan kişiler nötr alt tona sahip oluyor. Nötr alt tonlu kişilerin ten renkleriyle cilt alt tonları arasında büyük bir fark görünmüyor. Bu nedenle bu kişiler, makyaj ürünlerini yalnızca ten renklerine bakarak seçebiliyor.

Cilt alt tonunun ten renginizden bağımsız olduğunu unutmamanız gerekiyor. En açık ciltler sıcak alt tonlara veya çok daha koyu ciltler soğuk alt tonlara sahip olabilir. Bu nedenle makyaj malzemesi seçerken ürünü yalnızca ten renginizle eşleştirmeniz, renk uyuşmazlığına yol açabilir. Çünkü bu ürünler genellikle cilt yüzeyinin hemen altındaki doğal tonlarla bütünlük oluşturamıyor.

2. Cilt Alt Tonu Nasıl Öğrenilir?

Cilt alt tonunu belirlemek için kendi evinizin rahatlığında bile uygulayabileceğiniz basit testler bulunuyor. Cilt alt tonları yalnızca makyaj malzemesi seçiminde değil; kıyafet, saç rengi veya aksesuar seçimlerinde de büyük rol oynuyor. Nitekim etkileyici bir dış görünüm için tüm bu unsurların bir bütün oluşturması gerekiyor. Bu doğrultuda cilt alt tonunu belirlemek büyük önem taşıyor.

2.1. Damar Testi

Pek çok insanın damarlarının rengi cilt yüzeyinden bile görülebiliyor. Eğer bileğinize güneş ışığında baktığınızda damarlarınızın rengini görüyorsanız, cilt alt tonunuzu kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Damar testi şu şekilde ilerliyor:

  • – Bileğinizdeki damarlar yeşil renkli ise sıcak alt ton
  • – Mavi veya morumsu renkte ise soğuk alt ton
  • – Hem mavi hem yeşil renkli ise nötr alt ton

2.2. Takı Testi

Kendinize özellikle yakıştırdığınız bir takı rengi bulunuyor mu? Kimi insanlar altın severken kimi insanlar gümüş tercih ediyor. Altın rengindeki kolye ve küpeler sizi alımlı ve göz kamaştırıcı bir görünüme ulaştırıyor mu? Yoksa bu konuda gümüş rengi takılar sizin için daha mı iyi? Esasında bu soruların cevapları cilt alt tonuyla doğrudan bağlantılı oluyor.

Gümüş rengi takılar genellikle soğuk alt tonlu kişiler, altın rengi takılar ise genellikle sıcak alt tonlu kişilere yakışıyor. Takı testini uygulayabilmek için sırasıyla gümüş ve altın kolye veya küpeler taktıktan sonra aynanın karşısına geçmeniz yeterli. Hangi renk takılar içerisinde daha etkileyici göründüğünüzü değerlendirin. Eğer iki rengin de iyi bir sonuç verdiğini düşünüyorsanız nötr alt tonlu olabilirsiniz.

2.3. Kıyafet Testi

Beyaz ve kırık beyaz bir giysi yardımıyla kıyafet testini uygulayabilirsiniz. Tıpkı takı testinde olduğu gibi sırasıyla ikisini de deneyebilirsiniz. Hangi renk içerisinde daha etkileyici durduğunuzu değerlendirin. Eğer beyaz kıyafetle daha iyi göründüğünüzü düşünüyorsanız sıcak alt tonlu, kırık beyazla daha iyi göründüğünüzü düşünüyorsanız soğuk alt tonlu olabilirsiniz. Her ikisinin de iyi görünmesi durumunda nötr alt tonlu olma ihtimaliniz bulunuyor.

2.4.Saç ve Göz Rengi Testi

Cilt alt tonunu belirleyen unsurlardan biri de doğuştan gelen saç ve göz renginiz. Buna göre, soğuk ve sıcak alt tonlu kişiler şu şekilde ayrılıyor:

Soğuk alt tonlu kişiler:

  • Koyu küllü kestane veya sarı saç rengi
  • Buzlu koyu kahve, mavi, gri veya yeşil göz rengi

Sıcak alt tonlu kişiler:

  • Kızıl, kahverengi, kumral saç rengi
  • Kahverengi veya ela göz rengi

Bu testlerin her birini sırayla uyguladıktan sonra cilt alt tonunuzu öğrenebilir ve bu doğrultuda alışveriş yapabilirsiniz. Örneğin; bu alışverişe cildinizle uyumlu yepyeni bir fondötenle başlayabilirsiniz!

3. Tenime Uygun Fondöteni Nasıl Bulurum?

Hangi cilt alt tonuna sahip olduğunuzu öğrendiğinize göre artık yeni bir fondöten seçmeye başlayabilirsiniz. Hemen her fondötenin üzerinde alt tonunu belirten “cool”, “warm”, “rose”, “golden” vb. ifadeler bulunuyor. Bu ifadeler doğrultusunda ve fondötenlerin ana rengini baz alarak doğru seçimi yapabilirsiniz. Ancak çeşitli markaların ve serilerin bulunduğunu göz önüne aldığımızda, birkaç deneme-yanılma sürecinden daha geçmek gerekebilir.

3.1. Sıcak Cilt Alt Tonu için Fondöten Önerileri

Sıcak alt tona hitap eden fondötenlerin isimlerinde genellikle “Dore”, “Golden” ve “Warm” gibi kelimeler yer alıyor. Günlük makyaj rutininde kullanmak için ışıltılı bir fondöten arayan açık buğday tenli kişiler Yves Saint Laurent’in Le Teint Touche Eclat Foundation ürününün BD25 Warm Beige tonunu tercih edebilir. Orta buğday tenli kişiler aynı ürünün BD30 Warm Almond, koyu buğday tenli kişiler ise BD40 Warm Sand rengini kullanabilirler.

Yves Saint Laurent, bu uzun süre kalıcı likit fondöteni ile 24 saate kadar cilde nefes aldıran orta dereceli bir kapatıcılık vadediyor. İçeriğindeki kadife ve ebegümeci çiçekleri sayesinde bu YSL fondöten, cildi nemlendirerek kuru ve donuk bir görünümün oluşmasını engellemeye de yardımcı oluyor.

3.2. Nötr Cilt Alt Tonu için Fondöten Önerileri

Nötr alt tonlu kişiler hem makyaj malzemesi hem de kıyafet seçimi konusunda daha şanslı oluyor. Hem soğuk hem de sıcak renklerin yakıştığı bu cilt alt tonu için isminde “Natural” veya “Classic” ifadelerinin geçtiği fondötenlere yönelmek gerekiyor. Nötr alt tona sahip açık tenli kişiler Estee Lauder’a ait Double Wear Stay-in-Place Foundation serisinin Alabaster 0N1 rengini tercih edebilir. Buğday tenli kişiler aynı ürünün Bone 1W1 rengini, koyu buğday tenliler ise Shell Beige 05 rengini deneyebilir.

Estee Lauder Double Wear Stay-in-Place Foundation, 24 saate kadar kalıcı etkisi ve bulaşmayan formülüyle gün boyunca kusursuz bir görünüm sunmaya yardımcı oluyor. Yüksek ısı ve nem gibi koşullar altında dahi kalıcılığını koruyan bu likit fondöten, lekeler ve çizgiler üzerinde doğal bir bitiş sağlıyor. Hafif ve yağsız formülü sayesinde gün boyunca etkileyici bir cilt görünümüne de destek oluyor.

3.3. Soğuk Cilt Alt Tonu için Fondöten Önerileri

Soğuk alt tona sahip kişiler için üretilen fondöten isimlerinde ise genellikle “Rose” ve “Cool” gibi adlandırmalar kullanılıyor. Soğuk alt tonlu ve açık tenliler, Burberry markalı Fresh Glow Fresh Glow Jel Stick Fondöten serisinin No:20 Ochre rengini deneyebilir. Buğday tenli kişiler ise aynı ürünün No:31 Rosy Nude rengini tercih edebilir.

Burberry, stick şeklindeki bu yenilikçi fondöteni ile ciltte ağırlık yapmayan yüksek kapatıcı bir etki sunuyor. Ürün, aloe vera ve su bazlı formülü sayesinde cildi nemlendiriyor ve içerisine hapsedilmiş su ile uygulama sırasında cildi canlandırmaya yardımcı oluyor. Stick formatıyla ise gün boyunca hızlı ve zahmetsiz bir kullanım sağlıyor.

Siz de teninize ve cilt alt tonunuza en uygun fondöten çeşitlerini seçkin markalar ve kaliteli ürünler ayrıcalığıyla Beymen’de bulabilirsiniz. Keşfetmeye hemen başlayın!

 

Comments are closed.