Makyaj Süngeri Nedir, Nasıl Kullanılır?

Güzellik rutinini makyaj malzemelerinin gücüyle tamamlamayı bir sanat eseri yaratmak gibi düşünebilirsiniz. Söz konusu makyaj olunca sanatçının vazgeçilmezi olan fırça darbeleri, yerini makyaj süngerlerine bırakıyor. Hadi, bugün sizinle birlikte makyaj süngerlerinin bu sanata etkisini tartışalım!

Makyaj yapmak birçok kişi için sabah rutininin vazgeçilmezi. Küçük veya büyük makyaj süngeri çeşitleri ise bu rutinin en büyük yardımcıları arasında yer alıyor. Fakat pek çok kişi sünger seçiminde ve kullanım adımlarında hata yapıyor. Eğer makyaj süngeri kullanarak makyajınıza profesyonel bir dokunuş yapmak istiyorsanız doğru yerdesiniz. Gelin, fondöten süngerinden pudra süngerine makyaj süngeri ve setlerini nasıl kullanabileceğinizi daha detaylı anlatalım!

1. Makyaj Süngeri Nedir? Ne İşe Yarar?

Makyaj süngeri, likit ya da toz yapılı makyaj malzemelerinin sürülmesine yardımcı olan bir makyaj gereci. Yumuşak ve süngerimsi bir yapıya sahip olan makyaj süngerleri birçok farklı materyalden üretilebiliyor. Bu süngerler özellikle fondöten, kapatıcı, pudra ve allık gibi ürünlerin homojen bir şekilde cilde yayılmasını sağlamak için kullanılıyor. Ayrıca makyajın daha doğal ve pürüzsüz bir görünüm kazanmasına yardımcı oluyor ve fazla ürünün cilde yapışmasını önlüyor.

2. Makyaj Süngeri Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Makyaj süngerinin boyutu ve şekli makyajın hangi adımında kullanılacağını da belirliyor. Büyük veya küçük makyaj süngeri çeşitleri göz altı, elmacık kemikleri veya yüzün geneli için farklı uygulamalar sunuyor. Örneğin; büyük ve yuvarlak süngerler fondöten sürmek için daha ideal bir kullanım sağlıyor. Bunun yanı sıra açılı süngerler yüz hatlarını ön plana çıkarmak veya pudrayı sabitlemek için kullanılabiliyor. Küçük makyaj süngerleri ise göz altı bölgesi gibi dar ve hassas alanlar için tercih ediliyor. Tabii makyaj süngeri seçimi süngerin boyutuyla sınırlı kalmıyor.

Makyaj süngerleri genellikle lateks malzemelerden üretiliyor. Eğer lateks alerjiniz varsa makyaj süngeri seçerken materyalinin ne olduğuna mutlaka dikkat etmeniz gerekiyor. Makyaj süngeri seçiminde diğer önemli kriterler ise süngerin dokusu ve emiciliği. Yoğun ve sıkı bir dokuya sahip makyaj süngerleri ürünü daha iyi dağıtmaya yardımcı oluyor. Bunun yanı sıra yumuşak dokulu süngerler daha doğal bir makyaj görünümü sunuyor. Ayrıca makyaj süngeri alırken fazla emici olmamasına da özen göstermek gerekiyor. Nitekim fazla emici süngerler makyaj malzemelerinin israfına yol açıyor. Dolayısıyla makyaj süngeri satın alırken boyutuna, şekline, üretildiği malzemeye, dokusuna ve emiciliğine dikkat etmek gerekiyor.

3. Makyajınızda Pürüzsüz Görünüm için Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılır?

Makyaj aksesuarları arasında önemli bir yere sahip olan makyaj süngerlerinin çeşitlerine göre kullanımları da değişiyor. Pek çok makyaj süngeri ıslak veya kuru olarak kullanılabilse de istisnalar olabiliyor. Gelin, klasik bir makyaj süngerinin temelde nasıl kullanılacağını anlatalım. Ardından makyaj süngerlerinin çeşitlerine ve kullanım şekillerine daha detaylı göz atalım.

  • Makyaj süngerini kullanmadan önce hafifçe ıslatabilirsiniz. Islak bir makyaj süngeri makyaj malzemelerini daha homojen bir şekilde dağıtmaya yardımcı oluyor.
  • Fondöten, kapatıcı veya BB krem gibi ürünleri doğrudan yüzünüze sürebileceğiniz gibi elinizin üst kısmına sürüp süngerle yüzünüze de dağıtabilirsiniz.
  • Makyaj süngerini cilde hafifçe bastırarak tampon hareketlerle uygulayabilirsiniz. 
  • Tek bir makyaj süngeri kullanıyorsanız fondöten ve BB krem gibi ürünleri süngerin geniş kısmıyla uygulayarak yüz makyajı yapabilirsiniz. Kapatıcı gibi ürünleri ise süngerin ince ucuyla yüzün spesifik bölgelerine sürebilirsiniz.
  • Makyaj süngerini yüzün merkezinden başlayarak dışarı doğru kullanabilirsiniz.

4. Makyaj Süngeri Çeşitleri ve İşlevleri

  • Yuvarlak (yumurta) makyaj süngeri: Genellikle Beauty Blender markasıyla özdeşleşen bu süngerler, yuvarlak bir şekle sahip oluyor. Genel makyaj uygulamaları için kullanılıyor ve makyaj malzemelerini cilde homojen bir şekilde dağıtmaya yardımcı oluyor.
  • Dikdörtgen makyaj süngeri: Daha keskin kenarlara sahip olan dikdörtgen makyaj süngerleri, fondöten veya kapatıcı gibi ürünleri daha hassas alanlara uygulamak ve kontür yapmak için kullanılıyor.
  • Üçgen makyaj süngeri: Üçgen makyaj süngerleri, sivri ucu sayesinde daha hassas bölgelere ulaşmayı sağlıyor. Özellikle göz altı kapatıcısı veya burun kontürlemesi gibi detaylı işlemlerde küçük ve üçgen makyaj süngerleri tercih ediliyor.
  • Silikon makyaj süngeri: Silikon makyaj süngerleri, ürün emme özelliği olmadığı için makyaj ürünlerini daha az tüketiyor ve daha yüksek bir kapatıcılık sunuyor. Bu süngerler sıvı veya krem ürünlerin pürüzsüz bir şekilde uygulanmasına yardımcı oluyor.
  • Tek kullanımlık sünger: Çok çeşitli şekil ve boyutlarda olan tek kullanımlık süngerler, makyajın her adımında kullanılabiliyor. Özellikle seyahatlerde sık sık tercih ediliyor.
  • Kama makyaj süngeri: Özel olarak kontür yapmak için tasarlanmış olan bu süngerler, daha keskin kenarlara sahip oluyor. Keskin kenarları sayesinde makyaj ürünlerini daha hassas bir şekilde uygulamaya olanak tanıyor.

4.1. Silikon Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılır?

Silikon makyaj süngerleri diğer sünger çeşitlerine kıyasla hem daha farklı bir görünüm çiziyor hem de daha farklı bir doku sunuyor. Gözenekli bir yapıya sahip olmayan silikon makyaj süngerleri makyaj malzemelerini absorbe etmeden doğrudan cilde uygulama imkanı tanıyor. Bu süngerler makyaj malzemelerini emmediği için az ürünle daha etkili bir makyaj deneyimi sağlıyor.

Silikon makyaj süngerleri diğer süngerlerden farklı olarak yalnızca kuru formda kullanılabiliyor. Fondöten veya kapatıcıyı cildinize sürdükten sonra silikon süngeri tampon hareketlerle uygulayabilirsiniz. Ayrıca silikon makyaj süngerlerinin temizliği de bir hayli kolay. Emici bir yapıya sahip olmayan bu süngerler suyu da içine çekmiyor. Yıkadıktan sonra bir kağıt havlu yardımıyla kurutup kullanmaya devam edebilirsiniz.

4.2. Yumurta Şeklindeki Süngerler Nasıl Kullanılır?

Yumurta şeklindeki makyaj süngerleri makyaj rutininde birçok adımı yerine getirerek tek bir süngerle makyajı tamamlama imkanı sunuyor. Bu süngerlerin yuvarlak ve geniş yüzeyi fondöten, BB krem ve allık için ideal bir kullanım sağlıyor. Sivri uçları ise kapatıcı kullanımında tercih ediliyor. Yumurta şeklindeki süngerler ıslak veya kuru olarak kullanılabiliyor. Süngerler ıslandığı zaman makyaj ürünlerini daha az emiyor ve daha nemli bir görünüm sunuyor.

Yumurta şeklindeki makyaj süngerlerini düzenli aralıklarla yıkamak ve kurutmak gerekiyor. Bu makyaj süngerlerini hijyenik bir şekilde saklamak için kutusunu da muhafaza etmelisiniz.

4.3. Kama Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılır?

Kama makyaj süngerleri keskin kenarları sayesinde genellikle kapatıcı ve kontür uygulamalarında kullanılıyor. Makyaj malzemesini yüzünüze sürdükten sonra süngerin keskin kenarlarını kullanarak ürünü hafif hareketlerle dağıtabilirsiniz. Süngerin geniş ve yuvarlak kısımlarını ise makyaj malzemelerini yüzünüze yaymak için kullanabilirsiniz. 

5. Makyaj Fırçası ve Makyaj Süngeri Karşılaştırması

Makyaj süngeri ve makyaj fırçasını elma ve portakal olarak düşünebilirsiniz. Her ikisi de kış meyvesi olsa da karşılaştırma yapmak mümkün değil. Nitekim bu iki ürün tam olarak aynı özellikleri sunmuyor. Farklı şekillerde ve boyutlarda üretilen makyaj fırçaları, ürünü cilde uygularken daha keskin geçişler yapmaya olanak tanıyor. Ancak ten makyajında daha yüksek bir kapatıcılık sunan makyaj fırçaları yüzde fırça izi bırakabiliyor. Makyaj süngerleri ise ürünü cilde daha homojen bir şekilde yaymaya ve iz bırakmadan sürmeye yardımcı oluyor. Fakat makyaj fırçaları kadar yüksek bir kapatıcılık sağlamıyor.

Makyaj fırçaları yalnızca likit ürünler için değil, toz veya krem bazlı ürünlerin kullanımında da tercih edilebiliyor. Özellikle göz farı, allık ve kontür gibi adımlarda makyaj fırçaları bir adım öne çıkıyor. Makyaj süngerleri ise likit ürünlerle daha iyi bir uyum yakalıyor. Bilhassa fondöten, BB krem ve kapatıcı uygularken makyaj süngerleri daha sık tercih ediliyor. Kısacası her iki makyaj aksesuarı da farklı işlevler sunuyor. Kusursuz bir makyaj için her ikisine de ihtiyaç duyuluyor. Siz de kendi makyaj rutininiz için alışveriş yapmayı planlıyorsanız makyaj fırça/sünger kategorisine göz atabilirsiniz.

Beymen, kozmetik sektörünün önde gelen tüm markalarını tek bir sayfada sizlerle buluşturuyor. Pürüzsüz ve doğal görünümlü bir ten makyajının anahtarı olan makyaj süngerlerini Beymen ile keşfedebilirsiniz. Hadi, alışverişe!

 

Yorumlara kapalı

Menu