Matcha Çayı Nedir, Ne İşe Yarar?

Kendine özgü canlı rengi, zengin aroması ve sayısız olumlu etkisiyle matcha çayı, son yılların en popüler yeşil çay alternatifleri arasında yer alıyor. Japon kültürünün vazgeçilmez bir unsuru olan bu çay türü, ülkemizdeki ününü de günden güne genişletiyor. Şifalı ve lezzetli matcha çayına dair bilmeniz gereken her şey bu rehberde!

Japonya’nın en sevilen geleneksel çaylarından biri olan matcha, bir yeşil çay çeşidi olarak özel koşullarda yetiştiriliyor. Japon çay seremonilerinde yüzyıllardır kullanılan ve günümüzde etkisi tüm dünyaya yayılan bu çay çeşidini, çok yönlü kullanım sunan toz formu sayesinde ister sade, isterseniz de latte, smoothie ve kurabiye gibi farklı tariflerle tüketebilirsiniz. Her yaşam tarzına uygun pratik hazırlama imkanları ile matcha çayı nedir, matcha tozu faydaları nelerdir ve bu gibi merak konusu olan pek çok detayı şimdi rehberimizde keşfetme zamanı! Tabii ilk olarak matcha nedir sorusuna yanıt vererek başlıyoruz:

1. Matcha Çayı Nedir?

Matcha, kelime olarak ufalanmış çay anlamına geliyor. Geleneksel bir Japon yeşil çay tozu olan matcha, tencha adında bir ağaçtan yetişen yeşil çayın taş değirmenlerde ince bir toz haline getirilmesiyle üretiliyor. Gölgede yetiştirilen matcha yeşil çayının yaprakları oksitlenmeden kurutuluyor. Yaprakların toz haline getirilmesiyle birlikte ortaya leziz ve kaliteli bir çay çıkıyor. 

Koyu yeşil renge sahip bir çay olan matcha, ünlü Japon çay seremonilerinde hala sıklıkla kullanılıyor. Japonya dışında da büyük popülerlik yakalayan bu çay türü, vücuda faydalarıyla son yıllarda farklı kitleler tarafından büyük bir ilgi görüyor. Matcha yararları ile birlikte düşünülünce, bu çayın dünyanın en uzun yaşayan insanlarının olduğu Okinawa gibi bölgelerde sıkça tüketilmesi kulağa hiç de şaşırtıcı gelmiyor.

1.1. Matcha Çayının Yeşil Çaydan Farkı Nedir?

Yeşil çay ve matcha çayı, hazırlanış şekilleri ve besin değerleri açısından önemli farklılıklara sahip. Yeşil çay, daha basit bir çay ve kahve demleme tekniğiyle hazırlanıyor. Yeşil çayın yaprakları hasat edildikten sonra sıcak suda demlenerek tüketiliyor. Matcha çayı ise yeşil çaydan daha konsantre ve yoğun bir besin değeri sunuyor. Gölgede yetiştirilen matcha, koyu yeşil bir renk alıyor ve bu sayede antioksidan bakımından da daha zengin bir içeriğe sahip oluyor. 

2. Matcha Çayı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Damak zevkinize uygun bir matcha çayı seçmek için çay ağacının çeşidini, gölgeleme tekniğini ve kullanılan toplama standardını göz önünde bulundurmalısınız. Tencha ağacından elde edilen yapraklara gölgeleme tekniği uygulanıyor ve bu işlem sayesinde matcha yaprakları daha yumuşak ve zengin bir aromaya sahip oluyor. Bununla birlikte genç ve en üstteki ince yapraklardan elde edilen çayın lezzeti de artıyor.

3. Matcha Çayı Nasıl Hazırlanır?

Matcha hakkında temel bilgileri öğrendiğinize göre şimdi esas konuya geçelim. Yapraklar yerine toz halindeki çay kullanıldığından matcha çayı için demleme yapmaya gerek kalmıyor. Matcha çayını aşağıdaki geleneksel yöntemle kolayca hazırlayabilirsiniz: 

  • İlk olarak bir çay kaşığı Matcha’yı fincana koyup üzerine 85 derece sıcaklıktaki 75 mililitre suyu ekleyebilirsiniz. 
  • Ardından bamboo whisk adı verilen özel bir çırpıcıyla pürüzsüz, zengin köpük elde edene kadar çırpabilirsiniz. 

Ve işte çayınız hazır!

3.1. Matcha Çayı ile Farklı Tarifler

Matcha çayı, sıcak bir içecek olarak pek çok çay tutkununun vazgeçilmezi olarak öne çıkıyor. Ancak bu özel çay türünü farklı gıda & içecek tariflerinde de kullanabilirsiniz. Favori içeceklerinizden enfes tatlılara matcha tozunu gurme tariflerde değerlendirerek kendinizi şımartabilirsiniz. Hemen deneyebileceğiniz bazı tarifler ise şu şekilde:

  • Matcha latte: İki çay kaşığı matcha tozunu 4’te 1’i su, kalanı sıcak süt olan bir fincana boşaltmanız yeterli. Matcha latte tarifi için çırpıcı kullanabilir ve istediğiniz köpüğü kolayca elde edebilirsiniz. Sonuç, meyveli tatlılarla harika bir uyum… Matcha latte faydaları sayesinde lezzetin yanı sıra, fiziksel ve mental bir rahatlama da sağlıyor. Matcha latte kalori seviyesi ise yaklaşık 120 ila 180 arasında değişiyor.
  • Matcha smoothie: Bir donmuş muz, bir avuç ıspanak, bir tatlı kaşığı matcha tozu ve bir su bardağı kefir, Hindistan cevizi sütü veya badem sütünü mikserden geçirin. Smoothieyi bardağa dökün ve üzerini taze meyve dilimleriyle süsleyerek servis edin.
  • Matcha kurabiye: Derin bir kapta dört tatlı kaşığı matcha tozu, bir su bardağı un, bir çay kaşığı tuz ve yarım paket kabartma tozunu karıştırın. Başka bir kapta yarım su bardağı tereyağı ve şekeri krema kıvamı alana kadar çırpın. Bir yumurta ve vanilin ekleyin. Karışımı diğer unlu karışımla pürüzsüz olana kadar çırpın. Üzerine bir su bardağı iri doğranmış beyaz çikolata katarak spatulayla karıştırın. Dilediğiniz gibi porsiyonlayarak 180 derece fırında 12 dakika pişirin.
  • Matcha cheesecake: Taban kısmı için on adet hurma, bir su bardağı fındık ve bir tutam tuzu mikserden geçirin. Fırın kağıdını kalıba koyun ve tabanı kalıba yayın. Diğer kısım için çiğ kaju, Hindistan cevizi sütü, Hindistan cevizi yağı, limon suyu, vanilya özü ve akçaağaç şurubunu mikserden geçirin. Dolgunun yarısını ayrı bir kaba alarak Matcha tozunu ekleyin ve karıştırın. Streç filmle kaplayın ve dört saat boyunca buzlukta tutun. 
  • Matcha smoothie bowl: Bir adet muz, iki yemek kaşığı süzme yoğurt, bir su bardağı süt ve bir yemek kaşığı yulaf ezmesini iki dakika kadar mikserden geçirin. Leziz karışımınızın üzerine fıstık ezmesi, çiğ fındık, toz Hindistan cevizi ve kırmızı meyveler de ekleyin ve servis edin.

4. Matcha Çayının Faydaları Nelerdir? 

Matcha çayı faydaları ile son dönemin gözdesi ve besin değerleri, bu özel çay türünü çekici kılan önemli faktörlerden biri olarak öne çıkıyor. Yeşil çay ailesinin kendine has üyesi matcha’nın fiziksel ve mental sağlığa birçok fayda sağladığı belirtiliyor. İşte o faydalardan bazıları:

  • Matcha çayı ve enerji düzeyleri: Matcha faydaları denince akla ilk olarak enerji seviyesini artırması geliyor. Çayın içeriğindeki L-theanin amino asidi, araştırmalara göre serotonin ve dopamin hormonlarının salgılanmasına destek oluyor.  
  • Matcha çayı ve antioksidanlar: Diğer çay türlerine göre oldukça yüksek bir antioksidan oranına sahip olan matcha, hücreleri tehlikeli radikallere karşı koruyor.
  • Matcha çayı ve bağışıklık sistemi: Bağışıklık sistemini desteklemesi, matcha’ya şans vermeniz için bir diğer önemli neden. Matcha çayının içeriğinde bulunan bileşenlerin vücudu çeşitli hastalıklara karşı korurken enfeksiyon riskini de azalttığı paylaşılıyor.
  • Matcha çayı ve kilo kontrolü: Metabolizmayı diğer çay türlerine oranla dört kat daha fazla hızlandırdığı belirtilen matcha, bu sayede yağ yakımını kolaylaştırıyor. Düşük kalorili olan bu içeceği diyetinizde de tercih edebilirsiniz.
  • Matcha çayı ve stres azaltıcı etki: Yukarıda bahsettiğimiz gibi çayın içinde bulunan L-theanin amino asidi, araştırmalara göre beyinde sakinlik hissi yaratıyor ve stresin olumsuz etkilerini azaltıyor.

5. Bir Günde Ne Kadar Matcha Çayı Tüketilebilir?

Bu özel yeşil çay çeşidini günde iki fincan tüketebilirsiniz. Tercih edeceğiniz kupa & kupa takımı fark etmeksizin peş peşe iki fincan içmekten kaçınmalısınız. Yani eğer günde iki fincan içmek istiyorsanız bir fincanı sabah, diğerini ise akşam tüketebilirsiniz. Bununla birlikte yağ yakımını hızlandırdığı bilinen matcha çayını spor öncesinde de keyifle içebilirsiniz. 

Birinci kalite ve katkısız matcha çayları, kupa takımları, çaydanlıklar ve çok daha fazlasına Beymen ile kolayca ulaşabilirsiniz. Şimdi harekete geçin, matcha yeşil çay keyfinizi doruklarda yaşayın!

 

Yorumlara kapalı

Menu