Teknoloji sayesinde tüm dünyayı cebimize sığdırmaya bu kadar alışmışken, sağlık verilerimizden spor rutinlerimize kadar her bilgiyi kolumuzda taşımaya da elbette hayır diyemezdik. Donanımıyla son derece fonksiyonel, tasarımıyla ise gayet şık olan akıllı saatler, günümüzde sağlıklı ve sistemli bir hayat sürmek isteyenlerin vazgeçilmezi!
“Akıllı telefonlardan önce ne yapıyorduk?”, “Sosyal medya olmadan nasıl yaşamışız?”, “Navigasyon olmasa kaç saatte varırdık?” Bu gibi yanıtını hem az çok bildiğimiz hem de üzerine düşünmeyi çok sevdiğimiz daha pek çok soru… Ve şimdilerde bir teknolojik icat daha, modern zamanların klişe sorularına yenisini ekledi: “Akıllı saatim olmadan ne yaparım?” Bu giyilebilir teknoloji ürünleri sayesinde telefonunuzu kullanmadan arama yapmak, bildirimlerinizi görmek ve mesajlara yanıt vermek dışında günlük rutinlerinizi düzene sokabilir, hatta sağlığınızı yakın takibe alabilirsiniz. Tabii burada esas olan, ihtiyacınıza ve beklentilerinize en uygun akıllı saati bulabilmek!
1. Akıllı Saat Satın Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Akıllı kol saati satın almaya karar verdiyseniz öncelikle ihtiyaçlarınızı ve bütçenizi belirlemeniz gerekiyor. Bu iki önemli veriyi ortaya koyduktan sonra radarınıza giren marka ve model çeşitleri arasında teknik donanım ve tasarım özellikleri olarak en iyi modeli bulmak için araştırma yapmalısınız. Akıllı saat alımında dikkat etmeniz gereken başlıca unsurlar ise şöyle:
- Ekran kalitesi: Akıllı telefonunuzdan en iyi verimi alabilmeniz için LED, OLED, LCD veya AMOLED ekranları tercih etmelisiniz. Böylece akıllı saanizdeki analizlere, sistem verilerine ve fotoğraflara çok daha kaliteli görüntü sunan bir ekrandan ulaşabilirsiniz. Ayrıca ekranın dokunmatik özellikte olması da uygulamalara daha kolay ulaşılması için gerekli. Su geçirmez olması ve dayanıklı malzemeden imal edilmesi de diğer önemli detaylar arasında.
- İşletim sistemi uyumu: Kullandığınız telefonla satın alacağınız akıllı saatin aynı işletim sistemine sahip olması, akıllı saat seçiminde aklınızda bulunması gereken bilgilerin başında geliyor. Telefonunuzda iOS ya da Android sistemlerden hangisini kullanıyorsanız akıllı saatinizin de aynı işletim sistemini kullanması, bu iki teknolojik cihaz arasındaki entegrasyon için önemli. Böylece gerekli ayarlamaları yaparak akıllı saatinizden mesaj yanıtlama ve gelen çağrılara yanıt verme gibi özellikleri kullanabilirsiniz.
- Tasarım seçeneği: Akıllı saat teknolojisi günden güne gelişirken tasarım özellikleri de çeşitlenerek kişiye özel saatlere sahip olma imkanı sunuyor. Akıllı saatinize karar verirken kayış, kadran rengi, boyut ve kaplama cinsi gibi detaylarda da sizi en iyi şekilde yansıtacak seçimler yapabilirsiniz.
- Pil ömrü ve şarj kullanım süresi: Tüm teknolojik aletlerde olduğu gibi akıllı saatlerde de pil ömrü ve şarj süresine dikkat etmek gerekiyor. Akıllı saat modelleri kullanım sıklığına bağlı olarak değişkenlik göstermekle birlikte ortalama 1-2 gün kadar süren şarjlara sahip. Pil ömrü ise tahmini 2-3 yıl oluyor. Akıllı saatlerin 300 ila 500 kez şarj edildikten sonra pil ömründe azalma olduğu belirtiliyor. Yine de son çıkan ileri teknoloji modelleri araştırarak daha uzun pil ömrü ve şarj kullanım süresi sunan akıllı saatleri seçebilirsiniz.
- Uygulama çeşitliliği: Akıllı saatlerde bulunan uygulama seçenekleri, marka ve modeline göre değişkenlik gösteriyor. Bu noktada en çok uygulama içeren modellerden çok, ihtiyaçlarınıza en iyi cevap veren uygulamalara sahip modellere yönelmenizde fayda bulunuyor.
2. Akıllı Saat Teknik Özellikleri ve Fonksiyonları
Akıllı saatler kalp atış hızı ve kandaki oksijen seviyesi gibi sağlık verileri, fitness izleme sistemi, uyku takibi ve kalite ölçümü ile stres analizi gibi uygulamalarla istenen bilgilere kolayca ulaşmayı sağlarken Wi-Fi, bluetooth ve GPS gibi donanımlarıyla da çok yönlü kullanım olanağı sunuyor. Gündelik hayatınızda size pratiklik ve konfor sunacak olan akıllı saatlerin mevcut tüm teknik özelliklerinden ve fonksiyonlarından faydalanabilmeniz önemli. Bu sebeple akıllı saat seçimi yaparken dikkat edilecekler arasında şu gibi bazı maddelere daha yakından bakmak gerekiyor:
2.1. Pil Ömrü ve Şarj Süresi
Piyasada satışı yapılan en popüler akıllı saat modelleri birbiriyle ekran çözünürlükleri, uygulama çeşitleri ve tasarım özelliklerinin yanında pil ömrü ve şarj süresinde de yarışıyor. İşte, detaylı bir karşılaştırma için 2024 itibarıyla en popüler beş akıllı saat modelinin maksimum ve minimum pil ömürleri:
Marka ve Model | Max. Pil Ömrü | Min. Pil Ömrü |
Apple Watch Series 10 | 36 saat | 18 saat |
Samsung Galaxy Watch 7 | 30 saat | 16 saat |
Huawei Watch Ultimate | 14 gün | 8 gün |
Xiaomi Watch 2 | 48 saat | 24 saat |
Redmi Watch 5 Lite | 18 gün | 7 gün |
2.2. Su Geçirmezlik ve Dayanıklılık
Su geçirmezlik ve dayanıklılık, akıllı saat modelleri arasından seçim yaparken detaylarını öğrenmeniz gereken en önemli özelliklerden bir diğeri. Su geçirmez özelliğe sahip olan akıllı saatler, donanımlarına göre su altında 35 metreden 50 metreye kadar dayanıklılığını koruyor. Akıllı saatlerin su geçirmezlik ve dayanıklılık oranları IP (Ingress Protection) dereceleriyle ifade ediliyor. İki rakamla gösterilen IP derecelerinde ilk rakam toza ve kire karşı dayanıklılığı, ikinci rakam da suya karşı dayanıklılığı ifade ediyor.
Akıllı saatin su geçirmezlik derecesini saatin yapıldığı malzeme, teknolojik özellikleri ve kullanım alanı belirliyor. Buna göre sualtı sporlarıyla ilgilenen kişiler, basınç sensörü ve akış kontrol sistemi gibi teknolojilerle su geçirmezliği artırılmış, en yüksek IP derecesine sahip akıllı saatlere göz atmalı. Su geçirmezlik ve dayanıklılığı anlayabilmenin aslında birkaç yolu bulunuyor. Buna göre:
- Akıllı saatin donanım özelliklerini çok detaylı okumalı, su geçirmezlik ve dayanıklılık özelliğini gösteren IP derecesine mutlaka bakmalısınız.
- Seçtiğiniz akıllı saatin plastik gibi su geçirgen malzemeler yerine camdan imal edilmiş olmasına özen göstermelisiniz.
- Akıllı saat modelinin akış kontrol sistemi ve basınç sensörü gibi teknolojik donanımlara sahip olup olmadığı hakkında yetkili satıcıdan bilgi istemelisiniz.
2.3. Sağlık ve Fitness Özellikleri
Akıllı telefonların en çok talep gören kullanım amaçları arasında sağlık analizi ve spor takibi yapabilmesi ilk sıralarda geliyor. Pek çok akıllı saat modelinde kalp ritmi takibi, kan oksijen seviyesini ölçme, tansiyon takibi, uyku takibi, stres takibi ve nabız sensörü gibi anlık sağlık verilerine erişebileceğiniz, aynı zamanda verileri saklama ve analiz etme özellikleriyle genel sağlık durumunuzu öğrenebileceğiniz çok detaylı sağlık uygulamaları mevcut.
Sporu hayatının düzenli bir parçası haline getirmek isteyenler için akıllı saatlerin son derece gelişmiş fitness uygulamaları da var. Adım sayıcılar, koşu ve bisiklet gibi açık alan sporlarına özel hız ve mesafe sayan uygulamalar… Bunlar hem veri topluyor hem de verileri fitness takip sistemi adı altında işleyerek en verimli spor rutinini oluşturmayı sağlıyor. Ayrıca spor yaparken nabız, kalp atışı ve oksijen seviyesi gibi ölçümlerle de sağlığı koruyarak verimli spor yapmayı kolaylaştırıyor.
Modeller özelinde öne çıkan detaylar ise şöyle:
- Apple Watch Ultra modeli, ilaç takibi uygulamasıyla günlük ilaçları da düzenli almayı sağlıyor. El yıkama uygulaması aktifleştirilildiğinde ise ellerin en az 20 saniye boyunca yıkanması için uyarı veriyor. Apple Watch’lar, kendi fitness uygulaması Apple Fitness ile çok daha detaylı veriler toplamayı da sağlıyor.
- Samsung Galaxy Watch serisinin “Vücut Kompozisyonu” adlı uygulaması sayesinde, kullanıcılar metabolizma hızı ve kilo ölçümü konusunda vücutlarına dair güncel bilgiler edinebiliyor.
- Huawei Watch GT 3 Pro, çok gelişmiş bir kan basıncını izleme ve tansiyon ölçme özelliği sunuyor.
- Oppo Realme Watch S sadece fitness hareketlerini değil; futbol, basketbol, yüzme, kondisyonlu bisiklet, kuvvet antrenmanı ve yoga gibi pek çok spor modunu takipte de başarılı sonuçlar veriyor.
2.4. Ekran Çözünürlüğü
Akıllı saat modelleri farklı ekran çözünürlüğü ve bunu destekleyen teknik donanımlarla üretiliyor. Ekran türleri LED, OLED, AMOLED gibi çözünürlük ve parlaklık açısından farklı donanımlar sunabiliyor. Canlı renkler ve yüksek kontrast sunan AMOLED ekrana sahip akıllı saat modelleri, seçimini ekran kalitesine göre yapmak isteyenler için ideal bir alternatif oluşturuyor. Retina ekran teknolojileri de akıllı saat ekranlarında yüksek pikselli ve gerçeğe yakın görüntü arayanlar için uygun.
2.5. Tasarım ve Boyut
Akıllı saatler sportif, şık ya da minimal çizgiler arayanlar için farklı tasarımlarda satışa sunuluyor. Ekran ve kordon olmak üzere iki bölümden oluşan akıllı saatlerde her iki bölüm için de kendi tarzınızı yansıtacak kişiselleştirmeler yapabilirsiniz. Giyim stilinize göre renkli ve desenli kordonlar, klasik tek renk ve deri kordonlar ya da taşlarla süslü gösterişli akıllı saat kordonu seçimi yapabilirsiniz. Malzeme seçiminde akıllı saati kullanım alanınıza uygun karar vermeniz, saatin ömrünü uzatmak açısından önemli.
Akıllı saat ekranları 1,5-2 inch boyutunda üretiliyor. Ekran büyüklüğünü ihtiyaçlarınıza ve zevkinize göre seçebilirsiniz. Şekil olarak da yuvarlak ya da kare seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Ancak ekran kalitesi akıllı saat kullanım deneyimini büyük ölçüde etkilediği için çok küçük ya da çok büyük ekranlardan uzak durmanızda fayda var.
3. İşletim Sistemi ve Telefon Uyumluluğu
Cep telefonlarındaki iki işletim sistemi iOS ve Android, akıllı saat işletim sistemlerinin de belirleyicisi durumunda. Buna göre iOS işletim sistemiyle çalışan Apple telefonları, Apple akıllı saatlerle tam uyum içerisinde çalışıyor. Samsung, Oppo, Xiaomi, LG, Huawei ve Fossil gibi markaların akıllı saatleri de aynı markaların Android işletim sistemleriyle uyum gösteriyor.
Akıllı saatinizin işletim sistemiyle telefonunuzun uyumlu olması pek çok açıdan önemli. Eğer akıllı saat modeliniz arama ve mesajlara cevap verme özelliğine sahipse, cep telefonunuza gelen çağrılara ve mesajlara akıllı telefonunuzdan yanıt verebilirsiniz. İşletim sistemi uyumu sayesinde, akıllı saatinizi telefonunuz ile senkronize ederek tüm uygulamalarınızı saat üzerinden kullanma avantajına sahip olabilirsiniz.
4. Akıllı Saat Kurulumu Nasıl Yapılır?
Akıllı saatin kurulumunu yapmak için şarjının tam dolu olmasına dikkat etmelisiniz. Akıllı saatinizi telefonunuzla entegre ederek kullanmaya başlamak için kısa bir işlem yapmanız gerekiyor. Mevcut cep telefonunuza akıllı saat uygulamasını indirmeniz ise bunun ilk adımı. Sonra bluetooth bağlantısını aktive ederek akıllı saatinizi bulabilir ve telefonunuzla eşleştirebilirsiniz.
Akıllı saat ayarları için ayarlar bölümüne girmeniz ve burada tarih, saat, ekran parlaklığı, ses yüksekliği gibi başlıklarda tercihlerinizi yapmanız gerekiyor. Akıllı saat uygulamalarını kullanmak için ise saat üzerindeki açma düğmesine basmalı ve dilediğiniz yüklü uygulamaları açarak aktifleştirmelisiniz.
5. Akıllı Saat Nasıl Kullanılır? Dikkat Edilmesi Gerekenler Nedir?
Akıllı saatler de tıpkı klasik saatler gibi bileğe takılarak kullanılıyor. Telefonla entegrasyon halinde daha verimli kullanım imkanı sunan akıllı saatleri, kullanım kılavuzundaki uyarı ve önerilere uygun şekilde kullanmanız gerekiyor. O halde, şimdi bir de akıllı saat kullanırken tam performans için dikkat etmeniz gerekenlere bakalım:
- Akıllı saatinizi içeriğindeki tüm teknolojik donanımlardan ve uygulamalardan faydalanacak şekilde kullanabilmeniz için işletim sistemiyle telefonunuzun uyumlu olmasına özen göstermelisiniz.
- Gün içerisinde ihtiyaç duyduğunuzda mahrum kalmamak için akıllı saatin yeterince şarj edildiğinden emin olmalısınız. Ancak gerekmediği durumlarda dahi şarj etmenin pil ömrünü kısaltacağını da unutmayın.
- Akıllı saatlerin en önemli özelliklerinden olan sağlık ve fitness takibi, bedeninizden gerçek verileri alarak işleniyor. Saatlerin arka kapağında teninizle temas eden sensörler mevcut. Bu nedenle akıllı saatinizi bileğinize tam temas edecek şekilde takmanız gerekiyor.
- Akıllı saatinizi daha konforlu ve işlevsel kullanmak istiyorsanız ana ekranında en çok kullandığınız uygulamalara yer vermenizde fayda var. Böylece en çok merak ettiğiniz bilgilere daha kolay ulaşabilirsiniz.
- Darbe alma ihtimali olan doğa ve açık alan sporları ya da su kaçma riski bulunan su sporlarıyla ilgileniyorsanız akıllı saatinizi su geçirme ve dayanıklılık özellikleri en üst seviyede olan modellerden seçmelisiniz. Yine de saatinizin her darbe ya da su seviyesine karşı direnç gösteremeyeceğini bilerek bu gibi durumlarda cihazı koruma altına almalısınız.
6. Akıllı Saat Markaları Nelerdir?
Akıllı saatler, fonksiyonelliği, kolay kullanılabilir olması ve her tarza uyum sağlayan tasarımlarıyla giyilebilir teknolojiler arasında açık ara en popüler ürünler haline geldi. Bu da teknoloji devlerinin birbiri ardına akıllı saat modelleri çıkarmasını sağlıyor. Güncel piyasada “en iyi” sıfatıyla anılan beş teknoloji markasının liderliği zorlayan akıllı saat modelleri ise şöyle:
- Apple Watch Ultra 2: Apple’in son model akıllı saati Apple Watch Ultra 2, kendisini tam bir spor ve macera saati olarak tanıtıyor. Titanyum kasaya sahip olan bu saat, darbelere karşı ultra dayanıklı. Üstelik salon ve açık hava fark etmeksizin neredeyse tüm spor aktivitelerinde anlık takip ve veri analiz etme imkanı sunuyor. “Ekstrem dayanıklılık” sloganına sahip olan bu Apple akıllı saat modeli, 100 metreye kadar su derinliğinde dahi sorunsuz kullanılabiliyor.
- Samsung Galaxy Watch Ultra: Samsung’un Android kullanıcıları için ürettiği Samsung Galaxy Watch Ultra serisinin son modeli, yapay zeka destekli sağlık takip ve veri programıyla dikkat çekiyor. Bu modelin bir diğer belirleyici özelliği ise 100 saate varan pil ömrü. Titanyum malzemeden üretilen bu ultra dayanıklı akıllı saat, su geçirmez olduğu gibi kire ve toza karşı da dayanıklı. 55 derece sıcaklığa ve 100 ATM su basıncına dirençli Samsung Galaxy Watch Ultra, outdoor düşkünleri için bir diğer ideal seçenek.
- Huawei Watch Gt3 Pro: Dokunmatik AMOLED renkli ekranla satışa sunulan Huawei Watch Gt3 Pro, titanyum gövdesiyle dayanıklılık testini başarıyla geçiyor. Safir camdan üretilmesi de su geçirgenliği direncini artıran özellikler arasında. Kablosuz şarj edilebilen bu akıllı saat, yoğun kullanımda 8 gün, normal kullanımda 14 gün pil ömrü sunuyor.
- Xiaomi Redmi Watch 5 Active: Daha geniş görüntüleme imkanı sunan kare tasarımlı, 2 inç LCD ekrana sahip olan bu akıllı saat modeli, 18 güne kadar dayanan pil ömrüyle dikkat çekiyor. 140’ın üzerinde antrenman modunu takip edebileceğiniz Xiaomi Redmi Watch 5 Active modelinde gün boyunca kesintisiz olarak kalp atış hızı, kan oksijen seviyesi ve stres seviyesi izleme imkanı bulunuyor. Xiaomi’nin bu saat modelinin en ayırıcı özelliği ise 200 çeşit kadran seçeneğiyle kullanıcılarına tarzlarına uyacak çok sayıda kişiselleştirme imkanı sunması.
- Garmin Fenix 8: Garmin akıllı saatlerin sunduğu en özel hizmet, işlemcilerin ikisiyle de sorunsuz çalışabilmesi. Garmin serisinin en son üyesi Garmin Fenix 8 akıllı telefon da iOS ve Android işlemcilere sahip telefonlarla uyumlu çalışabiliyor. AMOLED ekranıyla yüksek kontrastlı ve canlı görüntüler sunan bu akıllı saat, titanyum gövdesi ve safir cam ekranıyla son derece dayanıklı. Üstün GPS özelliği, kuvvet antrenmanları takip sistemi, dalış özelliği, dahili LED el feneri gibi donanımları, outdoor sporcularının ve maceraperestlerin ilgisini çekiyor.
Akıllı saatlerle sağlık ve spor bilgilerinizi anbean takipte kalın! Son teknolojiyle üretilmiş birbirinden şık akıllı saat modellerini daha yakından incelemek için Beymen kataloglarında keyifli bir gezintiye çıkabilirsiniz. |
Yorumlara kapalı