Kışa Girerken İçinizi Isıtacak En İyi Termos Önerileri

İş yerinde, arkadaşlarınızla planladığınız bir kamp eğlencesinde ya da tek başınıza yaptığınız huzurlu bir yürüyüşte… Termosunuza doldurduğunuz içeceğin saatler sonra bile içinizi ısıtabilmesi ne büyük bir keyif, değil mi? Peki, termosların bunu nasıl başardığını ve hangi termosların bu konuda daha iyi bir seçenek olduğunu öğrenmeye ne dersiniz?

Son sarı yapraklar da dalından düşmeye hazırlanıyor, iç titreten soğuklar kapıda! Kış mevsimi iyiden iyiye yaklaşırken, birbirinden renkli termoslar ise adeta havanın griliğini dağıtırcasına çantalarda yerini almaya başlıyor. Aslında hem sıcak hem de soğuk havalarda kullanılabilen bu işe yarar aletler, bilhassa da kış mevsiminde olmazsa olmaz haline geliyor. 

Isı yalıtımı konusunda fazlasıyla başarılı olan termoslar, gerek okul sıralarında gerek yoğun iş temposunda gerekse de ailece yapılan gezilerde içecekleri sıcak tüketebilmeye olanak sağlıyor. Elbette, her termosta beklediğiniz düzeyde ısı yalıtımını bulamayabilirsiniz. Bu da sizi daha iyisini, hatta en iyisini aramaya yönlendirmiş olabilir. Öyleyse doğru yerdesiniz! Çünkü Beymen editörleri olarak kaleme aldığımız bu yazı, aradığınız termosu bulabilmeniz için bilmeniz gereken tüm detayları sizin için bir araya getiriyor!

1. Termos Ne İşe Yarar?

İçeceklerinizi, hatta yemeklerinizi bile uzun saatler boyunca dilediğiniz ısıda tutabilmek sizce de harika değil mi? İşte termoslar, tam da bunun için var! Öğle arası için saatler öncesinden demlediğiniz çayı bardağa döktüğünüzde sıcacık içmek veya yaz günlerinde hazırladığınız buz gibi limonatayı soğuk bir şekilde servis etmek, termoslar sayesinde mümkün hale geliyor. Üstelik bu müthiş icadı gittiğiniz her yere kolayca yanınızda taşıyabilirsiniz. 

Çantaya atılabilen mini boyları ya da pek çok kişiye servis imkânı tanıyan litrelik hazneleri ile termoslar, içlerindeki gıdanın sıcaklığını belli bir süre kadar sabit tutmaya yarıyor. Nasıl mı? Ardında bilim var!

2. Termos Nasıl Kullanılır?

Termoslar, günlük hayatın içinde sağladığı pratiklik ile oldukça kolay bir kullanıma sahip. Ancak pek çok termosun, kullanıcısının bilmediği bazı püf noktaları da bulunuyor. Peki, birkaç ipucu sayesinde termos kullanımınızı çok daha üstün bir deneyim haline getirebileceğinizi biliyor muydunuz? 

2.1. Sıcak Gıdaların Termosta Daha Uzun Süre Sıcak Kalması için İpuçları

Yanınızda taşıyacağınız içecek ya da yiyeceği hazırlarken termosunuzun içini kaynamış su ile doldurun ve kapağını hava almayacak şekilde sıkıca kapatın. Hazırlığınızı tamamladıktan sonra termosunuzu boşaltarak, bu kez de sıcak kalmasını istediğiniz yiyecek ya da içeceğinizi doldurun. Termosun ağzını sıkıca kapatarak hava almasını engelleyin. İşte bu kadar!

2.2. Soğuk Gıdaların Termosta Daha Uzun Süre Soğuk Kalması için İpuçları

Soğuk içecek ve yiyeceklerinizin daha uzun süre ısınmadan kalmasını sağlamak için yapmanız gereken tek şey, termosunuzu öncesinde buzdolabında bir ya da iki saat kadar bekletmek! Bu ufak ipucu sayesinde, soğuk kalması gereken her türden gıdanızın ısısını daha geniş aralıklarla koruduğunu fark edeceksiniz.

3. Termos Nasıl Temizlenir?

Termosların uzun ömürlü olması için doğru şekilde temizlenmeleri büyük önem taşıyor. Özellikle de içine konulan çay, kahve vb. içeceklerin uzun süre temizlenmeden bırakılması termosun içinde kalıntıya yol açabiliyor. Bunun önüne geçmek için yapabileceğiniz birkaç şey var:

  • Termos temizliği standart bulaşık deterjanları ile yapılabiliyor. Daha derinlemesine bir temizlik için bunu, termosunuzun iç yüzeyine zarar vermeyecek yumuşaklıktaki bir fırça yardımı ile yapmak isteyebilirsiniz.
  • Termosun içinde bulunan içeceğin uzun süre boyunca kalması halinde, kalıntıları çözmek için ilk önce içine sıcak su doldurup biraz bekletmelisiniz. Bunun ardından termosu kapağını kapatarak iyice çalkalamalısınız. Aynı işlevi bir de deterjan ve fırça yardımı ile tekrarladığınızda, tertemiz termosunuzu bir sonraki kullanıma kadar rafa kaldırabilirsiniz.
  • Termos temizliğinde dikkat edilmesi mühim olan kritik noktalardan biri de ağız kısmını deterjandan arındırmak! Bunun için termosunuzu suyun altında iyice durulanmayı ihmal etmemelisiniz.

3.1. Termos İçindeki Koku Nasıl Giderilir?

Her ne kadar iyi yıkasanız da bazı durumlarda termosunuzun içinde leke kalabiliyor. Bu lekeler ise yerleşik hale gelince koku problemine neden olabiliyor. Böyle bir durumda deterjandan daha etkili bir çözüm yolu olan karbonata başvurabilirsiniz. Nasıl mı?

Çözüm, bir çay kaşığı kadar karbonatı ılık su ile birlikte termosunuzun içinde bir süre bekletmek kadar kolay! Eğer karbonatın işe yaramadığını fark ederseniz, bir de sirke ve kabartma tozu ikilisini deneyebilirsiniz. Bir çay bardağı sirke ile bir ila iki yemek kaşığı kadar kabartma tozunu termosun içine döktükten sonra üzerine sıcak su eklemelisiniz. Bu karışımı bir gece boyunca termosunuzun içinde beklettiğinizde, sabaha kokudan eser kalmadığını fark edeceksiniz.

4. Termos Isı Yalıtımını Nasıl Sağlar?

Bir termosun içinde bulunan sıvıları aynı sıcaklıkta tutabilmesinin sırrı, ısı üretiminden değil; ısı yalıtımını çok iyi şekilde sağlıyor olmasından ileri geliyor. Peki, bunu nasıl yapıyor? Elbette izolasyonla! Hava, iyi bir iletken olduğu için ısısı korunmak istenen sıvının hava ile temasını kesmek gerekiyor. Bu da termosların çift katmanlı tasarımları ile mümkün oluyor.

Termoslar, iç kısımları ile dış kısımları arasında vakum oluşturacak şekilde iki ayrı bölümden oluşuyor. Bu bölümlerin arasındaki vakum, araya hava moleküllerinin girmesini engelliyor. Böylece termosun içine konulan sıcak ya da soğuk yiyecek ve içecekler yalnızca termosun havadan azade iç yüzeyine temas ediyor. Bu sayede termosun içindeki sıcaklık uzun bir süre boyunca değişmeden kalabiliyor.

5. Termos Çeşitleri Nelerdir?

Termoslar üretildikleri malzeme, sıvıları ya da katıları alabilme kapasiteleri ve kullanım alanlarına göre birbirinden ayrılıyor. Üretildikleri malzemeye göre çelik, alüminyum, plastik, akrilik ve cam olarak sınıflandırılan termoslar, kullanım alanlarına göre ise içecek, yiyecek, kamp ve el termosu olarak kategorize ediliyor. Örneğin; çelik termoslar, dayanıklılıkları ile kampta kullanıma uygunken, cam termoslar hafif olmaları sayesinde el ya da çanta termosu olarak daha sık tercih ediliyor.

6. En İyi Termos Markaları Hangileridir?

En iyi termos markaları arasında birkaçı, kaliteli materyalleri ve şık dizaynları ile özellikle öne çıkıyor. Bardaklı termos, mini termos, dereceli termos gibi pek çok çeşitte termos üreten bu markaların her biri, uzun süreli ısı yalıtımı noktasında da kendilerini kanıtlıyor. Öyleyse, termos önerisi isteyen herkes bu başlığa!

6.1. Stanley Termoslar

Stanley termoslar özellikle de kamp yapmayı sevenlerin beğenisini topluyor. Çelik termosları ile hem profesyonellere hem de yaşamına pratiklik katmak isteyenlere hitap eden marka, dayanıklılığı ile de biliniyor. Dökülmeyeceğinden emin olabileceğiniz kullanışlı Stanley termos bardaklar markanın bir başka çok sevilen ürünü olarak farkını ortaya koyuyor. Stanley mug termoslar ise parçalanarak temizlenebilen kapakları ile koku yapma ihtimalini ortadan kaldırırken, çift duvar yalıtımı ile içeceklerinizi 7 saate kadar sıcak tutmanızı sağlıyor.

6.2. Zojirushi Termoslar

Paslanmaz çelikten ince ve zarif gövdeleri, çeşit çeşit renk seçenekleri ile Zojirushi termos mataralar, 1 milimetrelik dünyadaki en ince vakum katmanı ile diğerlerinden ayrılıyor. Markanın 1,3 litre ve 2 litre boyutlarında üretilen çelik termosları, aynı zamanda hafiflikleri ve el yakmayan dış yüzey tasarımları ile de beğeni kazanıyor.

6.3. Zwilling Termoslar

Zwilling termoslar, BPA (Bisfenol A) içermeyen yüksek kaliteli plastik ve silikon ile paslanmaz çelikten üretiliyor. Markanın 450 mililitrelik mini termosları ise çantaya atmak için ufak boyutlu termos arayışında olanların favorisi oluyor.

6.4. Aladdin termoslar

Paslanmaz çelikten üretilen Aladdin termos bardaklar, kolay kavranan toz tutmaz dış yüzeyleri sayesinde günlük kullanım için ideal bir alternatif oluyor. Markanın Java Thermavac Leak Lock Mug Termos modeli, kapağı çıkartılınca bardak olarak da kullanılabiliyor. Üstelik bu termos mug’lar bisiklet ekipmanı olmak için de çok uygun!

İçeceklerinizi her gittiğiniz yere aynı ısıda taşıma ayrıcalığı sunan termoslar sayesinde, kış ayları artık çok daha keyifli. Siz de en kaliteli, en kullanışlı ve en iyi termosları Beymen mağazalarında bulabilir, içinizi ısıtacak içeceğinizin tadına ömürlük dostunuz ile varabilirsiniz!

 

Comments are closed.