Özgür Ruh

SPOTLIGHT
ÖZGÜR RUH

Yaratıcı olduğu kadar samimi ve şeffaf biri John Varvatos. İnandığı değerleri savunmaktan, sosyal konularda sesini duyurmaktan çekinmeyen Amerikalı tasarımcının efsanevi müzisyenlerle kurduğu sıkı dostlukları, Led Zeppelin iş birliğiyle çıkan kapsül koleksiyonunu ve ilham kaynaklarını mercek altına alıyoruz.

Sohbetimize Led Zeppelin grubuyla yaptığınız iş birliğinden başlayalım. Bu koleksiyonun çıkış noktası neydi?
Led Zeppelin ile yapılan iş birliği neticesinde ortaya çıkan kapsül koleksiyon, grubun kuruluşunun 50’nci yıl dönümünü kutluyor. Tasarımların yaratım aşaması benim için oldukça eğlenceliydi. İnsanların koleksiyona gösterdiği ilgi ise beni çok mutlu etti.

Tahmin edebiliyorum. Özellikle de elde cilalanmış uzun deri ceket, yumuşak dokusu, rengi ve dikiş detaylarıyla fevkalade bir tasarım. Koleksiyonun oluşum sürecini anlatır mısınız biraz?
Fikir, uzun yıllardır arkadaşlarım olan Led Zeppelin’den çıktı aslında. 50’nci yıl dönümlerini, ticari bir koleksiyondan ziyade stillerine ayna tutan tasarımlar üzerinden, farklı bir şekilde kutlamak istiyorlardı. İlk etapta arşivlere baktık. Muhteşem konserlerinde çekilen ikonik fotoğraflarını merceğe aldık. Tabii tasarımların 1970’li yılları değil, 2020’yi yansıtması çok önemliydi. Örneğin az önce bahsettiğiniz elde cilalanmış uzun deri ceket için müzik grubunun davulcusu John Bonham’dan ilham aldık. Onun geçmişte giydiği ceketlerin aynısını yapmaya kalksaydık, son derece retro bir tasarım çıkardı ortaya.

İmza tasarımlarınızdan biri olan deri ceketin temsil ettiği yaşam stilini nasıl özetlersiniz?
Doğru stilde bir deri ceket asla demode olmaz! Örneğin 18 yaşındayken satın aldığım ve hâlâ giydiğim bir deri ceketim var. En sevdiğim rock müzik grubu The Stooges üyelerinin rustik bir halı üzerinde çekilen ikonik bir fotoğrafı vardır, bilir misiniz? Grubun solisti Iggy Pop’ın çıplak teni üzerine giydiği bir deri ceketle poz verdiği bu kare, çocukluğumdan beri hafızama kazılı. Çünkü 1970’lerde kimse böyle giyinmiyordu. Bugün arşivlerden çıkarıp ara ara baktığım bu fotoğraf, markamı yaratırken de ilham verdi bana.

“POZİTİF BİRİYİM BEN VE BU RUH HALİNİ, KOLEKSİYONLARIM ÜZERINDEN VERDIĞIM OLUMLU MESAJLARLA TOPLUMA DA YAYMAYA ÇABALIYORUM.”

Bunun yerine, uzunluk ve renk gibi birtakım stil detaylarını baz aldık ve ikonik Bonham ceketinin 2020 versiyonunu yaratmış olduk.

Rock müziğin hayatınızdaki yeri ve önemine gelirsek, çocukluğunuzdan süregelen bir tutku mu bu?
Rock müzikten ziyade müziğin kendisi çok önemli benim için, çocukluğumdan beri öyle. Hayattaki en büyük tutkularımı sorarsanız, önce ailem ve arkadaşlarım, sonra müzik ve hemen ardından modayı sıralarım. Müzik olmadan asla yaşayamam!

BEYMEN KADIN
GECEYE DOĞRU

Renklerin, metalik detayların ve
ışıltıların hakimiyetindeki gece
silüetleri sıcak yaz günlerine
uyarlanarak göz kamaştırıyor.

BEYMEN ERKEK
ARTİSTİK
PERSPEKTİF

Erkek görünümleri farklı
dokuları bir araya getirirken
hareketli baskılarla dinamizm
kazanıyor.

PLAJ
GÜNEŞE DOĞRU

Floral, egzotik, grafik ve etnik
desenler başrole geçerek zarif plaj
stillerine yön veriyor.

Comments are closed.